Nieuwe commandant Landmacht: "We gaan voorwaarts"

De Parade van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda was woensdagmiddag het toneel voor de overdracht van het commando van de Landstrijdkrachten.  Cobra4 was er namens FOK! bij. 

Aangekomen op een nog lege Parade kreeg de aanwezige pers te horen dat er, vanwege de warmte, geen ceremoniële kleding gedragen zou worden door de militairen. Verder het verzoek om aanwezige militairen van Korps Commando Troepen (KCT) niet in beeld te brengen. "Zonde van de belastingcenten als één van hen niet meer operationeel inzetbaar zou zijn omdat zijn gezicht in de media verschijnt" volgens de contactpersoon van Sectie Communicatie Staf Commando Landstrijdkrachten. En daar heeft hij zeker een punt.

Rustig aan druppelden de genodigden binnen en namen plaats op de tribune. Onder de genodigden bevonden zich veel buitenlandse militairen. Van Duitsland, België, Luxemburg en Noorwegen waren de commandanten van de Landstrijdkrachten aanwezig. Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten vaardigde hun militair attaché af. Namens het openbaar bestuur waren de Commissaris van de Koning van Brabant, de burgemeester van Breda en de burgemeesters van gemeenten met grote landmachtkazernes in hun gemeente aanwezig. De Regering en Parlement werd vertegenwoordigt door de Minister van Defensie, de leden van de vaste Kamercommissie Defensie en een aantal Kamerleden. De oude en nieuwe Commandant Landstrijdkrachten hadden ook veel van hun directie collega's, eerdere Commandanten Landstrijdkrachten en vroegere instructeurs uitgenodigd. Een flink deel van de tribune was beschikbaar gesteld voor Veteranen en familieleden van gesneuvelden. Ook Ridder Militaire Willems Orde Marco Kroon was aanwezig.

De aankomst van de genodigden ging gepaard met muziek uit het naastgelegen stadspark. Nou ja muziek.... Daar waren nieuwe studenten druk bezig met hun introductie. Trommelen is blijkbaar een nieuwe trend onder hen. Gelukkig hebben ze nog een paar jaar voor de boeg om wat beter te worden op die instrumenten. Het was nu niet om aan te horen...

De Landmacht gaf al snel tegengas doordat de Militaire Kapel Johan Willem Friso de Parade op kwam marcheren met de aan de ceremonie deelnemende militairen achter zich aan. Alle onderdelen van de Landstrijdkrachten waren vertegenwoordigd met een detachement. Inclusief de staf van het Duits/Nederlands Legerkorps.

Na het opstellen van de Detachementen arriveerden de familieleden van Beulen en Wijnen. Alle militairen stonden in de houding. Mooi om te zien dat "het thuisfront" ook met alle egards ontvangen wordt en de eer krijgt die zij verdienen.

Als laatste kwam de Vaandelgroep aan op de Parade. Elk vaandel binnen de Landstrijdkrachten was aanwezig, begeleidt door een gewapende wacht.

Vaandelgroep (Foto: Cobra4)
Vaandelgroep (Foto: Cobra4)