The little samurai: Pedrosa's afscheid in MotoGP

3. 250cc: rookie als wereldkampioen

Een klim van de junior- naar de middenklasse kon niet uitblijven nu de racer zo'n welvarende start in de 125cc had gekend. En dat is exact wat er gebeurde toen in 2004 Pedrosa voor de 250cc-klasse tekende bij Honda, een werkgever waar hij maar liefst 13 jaar loyaal aan zou bllijven.

Het leek een lastig jaar te worden voor de Catalaan: hij moest herstellen en revalideren tijdens off-season wat betekende dat de 19-jarige aan de start verscheen zonder een voorafgaande pre-season test. Onvoorbereid won hij vol overtuiging de eerste race in Zuid-Afrika en verpletterde de competitie door in zijn debuutjaar de 250cc wereldtitel te pakken met 7 overwinningen en 13 podiumplaatsen. Het jaar daarop wist hij ondanks een opgelopen schouderblessure opgelopen zijn titel te prolongeren, ditmaal met 8 overwinningen en 11 podiumfinishes.

Dani Pedrosa verscheen in de geschiedenisboeken: op 20-jarige leeftijd had hij drie opeenvolgende werelditels te pakken - de jongste ooit toentertijd. Het zou helaas ook de laatste keer zijn dat de Spanjaard zich deze eer kon toebedelen.