MotoGP-coureur Pedrosa kondigt afscheid aan

MotoGP-coureur Dani Pedrosa heeft aangekondigd er na dit seizoen een punt achter te zetten. De 32-jarige Spanjaard belegde voorafgaand aan de Grand Prix van Duitsland een persconferentie waar hij zijn besluit wereldkundig maakte.

Na een wereldtitel in de 125cc en twee stuks in de 250cc debuteerde Pedrosa in 2006 in de MotoGP. Dat deed hij bij Repsol Honda, waar hij nog altijd rijdt en inmiddels bezig is aan zijn dertiende seizoen. Volgend jaar moet hij echter plaatsmaken, want wereldkampioen Marc Marquez krijgt gezelschap van oud-kampioen Jorge Lorenzo.

Pedrosa werd ondertussen veel in verband gebracht met Yamaha's nieuwe satellietteam, SIC Racing, maar daar gaat de kleine Spanjaard niet aan beginnen. Het blijft dus bij Honda voor Pedrosa, die sinds hij in 2001 in de GP's debuteerde alleen maar op machines van het Japanse merk heeft gereden. 

"Ik heb hier lang over na moeten denken. Ik had goede kansen om te blijven racen, maar ik heb niet meer het gevoel dat ik dat met dezelfde intensiteit kan doen", aldus Pedrosa. "Het was geweldig om zo lang voor het team te racen en ik heb veel meer bereikt dan verwacht. Ik wil iedereen bedanken, voor mij is het tijd voor een nieuw hoofdstuk."

Ook al gaat het dit jaar niet best, zijn MotoGP-carrière blijft uitermate indrukwekkend. In de titelstrijd eindigde Pedrosa in zijn debuutjaar als vijfde, in 2016 als zesde en ook nog vier keer als vierde. In 2007, 2010 en 2012 was hij vicewereldkampioen en hij werd ook nog drie keer derde. De wereldtitel won Pedrosa dus nooit, maar hij heeft wel een bijzondere reeks op zijn naam staan: al twaalf MotoGP-seizoenen lang wint hij elk jaar minstens één race, in totaal zelfs 31. Het podium haalde hij voorlopig 112 keer.

SIC Racing zal nu een andere teamgenoot moeten zoeken voor eerste rijder Franco Morbidelli. Alvaro Bautista en Bradley Smith lijken kans te maken, net als Moto2-coureurs Lorenzo Baldassarri en Fabio Quartararo.