Gran Turismo Sport in Modena (foto- en videoverslag)

Voor de lancering van Gran Turismo Sport mochten Pheno en PoeHao met Sony naar Modena in het zonnige Italië gaan. Modena is de geboorteplek van het automerk Ferrari, dus we wisten al een beetje wat we mochten verwachten.

Gran Turismo Sport - simulator in Ferrari museum
Simulator in Ferrari Museum

In de oude stadskern op Piazza Roma waren voor de militaire academie enkele grote koepels neergezet. Voor de koepels stonden een aantal peperdure sportwagens geparkeerd. De koepels waren vol met design simulatoren: een racestoel met stuur en pedalen binnenin een cirkel. Helaas waren ze een beetje aan de korte kant voor een lange slungel als PoeHao. Natuurlijk kon je ook de virtual reality modus uitproberen of gewoon op relaxte banken plaatsnemen en racen met een controller. In de avonduren was er een presentatie met de bedenker van Gran Turismo Sport, Kazunori Yamauchi. Vervolgens gingen we naar het Ferrari Museum om te dineren tussen de bolides.

Gran Turismo Sport - Presentatie
Yamauchi presenteert

De racebaan
De volgende dag was het hoogtepunt van onze reis. We gingen naar de racebaan Autodromo di Modena om een aantal dromen te laten uitkomen. Allereerst konden we in racestoelen de rijschool van Gran Turismo Sport versneld afleggen. Toen was het tijd voor de echte rijschool. Pheno mocht plaats nemen in een Lamborghini Huracán coupé en een traject zo snel mogelijk afleggen. Er zat onder andere een remproef en een slalom in. PoeHao kon plaatsnemen naast een coureur van de Gran Turismo Academy, die het traject nog even dunnetjes overdeed in een iets rappere tijd.

De kers op de taart was uiteraard de racebaan zelf. Pheno nam plaats in een Porsche Carrera en racete de baan over. Vervolgens zat hij naast een coureur in de PlayStation BMW M6 om te ervaren hoe snel het ook kan. PoeHao mocht dat geluk beleven in een KTM X-Bow. Een goed leermoment om te weten hoe je een bocht het beste aansnijdt. Opmerkelijk leerpunt was hoe vroeg voor een bocht professionele coureurs remmen.

Interview
Ten slotte gingen we terug naar de koepels op Piazza Roma om Kazunori Yamauchi te interviewen (en natuurlijk meer Gran Turismo Sport te spelen). Yamauchi en zijn tolk Takayuki Nushida waren openhartig over vele details in het spel. Dit kun je zien in de bovenstaande video. Zo liet Yamauchi zich ontvallen dat ontwikkelaar Polyphony reeds voor ogen heeft hoe de volgende Gran Turismo eruit komt te zien en kon hij ook zeggen dat deze niet Gran Turismo 7 zal heten. Gran Turismo Sport krijgt in ieder geval genoeg DLC als het aan Yamauchi ligt. Er komen zeer waarschijnlijk nieuwe gamemodi erbij, liet een heftig knikkende Yamauchi weten (2:53). Ook wordt de fotomodus Scapes uitgebreid met meer achtergronden. De huidige collectie is slechts het begin, zo wordt ons verzekerd. Ook is er een ‘sportmanship’ - meter in Gran Turismo Sport. Gamers die altijd netjes rijden, worden in races met andere nette coureurs gezet. Bullebakken op de baan mogen gaan ravotten met andere bruten.

Gran Turismo Sport - Winnaars GT Academy
Cunial en Lorenzini

Die avond was het feest met natuurlijk een aantal races. Als eerste mochten de media met de beste tijden het tegen elkaar opnemen. Daarna was het de beurt aan de professionals. Er waren onder andere de winnaars van de Italiaanse Gran Turismo Academy van 2008 en 2010:  Giacomo Cunial en Luca Lorenzini. Lorenzini werd eerste in 2008 en tweede in 2010, terwijl Cunial tweede was in 2008 en eerste in 2010. Gran Turismo Academy heeft vervolgens de regels aangepast, zodat voorgaande winnaars niet meer mee mogen doen.

eSport
Gran Turismo Sport
wil zich vooral op eSport richten, maar de races verliepen niet helemaal smetteloos. Zo houdt de game niet automatisch bij als een rijder over de lijnen heengaat of stukken afsnijdt. Een coureur sloeg een complete chicane over, vergelijkbaar met wat Max Verstappen in Mexico deed vorig jaar, en haalde met deze actie twee concurrenten in. Dit kon straffeloos gebeuren. Ook stond ‘collision’ aan, wat betekende dat je elkaar van de baan kon tikken. Dit kan natuurlijk per ongeluk gebeuren, maar er waren een aantal incidenten die behoorlijk bewust van opzet leken te zijn. Navraag bij Nushida maakte duidelijk dat er bij de officiële races een ‘race director’ aanwezig is, die in deze gevallen een beslissing neemt. Het lijkt ons erg veel werk voor slechts één persoon om al deze verschillende soorten overtredingen bij te houden.

Het was een fantastisch weekend met de hele tijd prachtig weer. Voor meer info over Gran Turismo Sport lees je natuurlijk onze review hier. Om enkele auto’s uit de bovenstaande filmpjes beter te bekijken en om te genieten van architectuur uit Modena, kun je naar de volgende pagina gaan.