Vijf filmtips voor de maand februari

5. T2 Trainspotting (16 februari)

T2 Trainspotting

Releasedatum: 16 februari
Genre: Drama
Regisseur: Danny Boyle
Cast: Ewan McGregor, Kelly Macdonald, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle

Zo'n twintig jaar na de gebeurtenissen uit de film Trainspotting keert de voormalige junk Mark Renton (Ewan McGregor) in T2 Trainspotting uit Amsterdam terug naar Edinburgh, de enige plek die hij als zijn ware thuis ziet. Er is veel veranderd, maar ook veel is hetzelfde gebleven. Het duurt dan ook niet lang voordat hij zijn oude vrienden Spud (Ewen Bremner) en Sick Boy (Jonny Lee Miller) weer tegen het lijf loopt. Ook 'oude bekenden' als verdriet, verlies, vreugde, wraak, haat, vriendschap, liefde, verlangen, angst, spijt, diacetylmorfine, zelfvernietiging en gevaar blijken Renton weer op te wachten. Het duurt dan ook niet lang voordat de ex-verslaafde weer in zijn oude gewoontes dreigt terug te vallen.

T2 Trainspotting 01

Voor het verhaal van T2 Trainspotting liet regisseur Danny Boyle zich losjes inspireren door het boek Porno van schrijver Irvine Welsh, waarvan scenarioschrijver John Hodge een stomend verhaal boordevol flashbacks wist te brouwen. De mannen zijn een stuk ouder geworden maar de oude streken zijn er nog steeds. Zo blijkt Spud nog steeds een rondzwervende junk te zijn en verdient de coke snuivende Sick Boy de kost met het chanteren van mannen met een kinky sekswens. Ook de nog steeds onverstaanbare psychopaat Francis Begbie (Robert Carlyle) duikt weer op als hij heeft vernomen dat Renton weer in de stad is. Of laatstgenoemde daar echt blij van wordt is maar de vraag.

"Choose life Choose Facebook, Twitter, Instagram and hope that someone, somewhere cares. Choose looking up old flames, wishing you'd done it all differently. And choose watching history repeat itself. Choose your future. Choose reality TV, slut shaming, revenge porn. Choose a zero hour contract, a two hour journey to work. And choose the same for your kids, only worse, and smother the pain with an unknown dose of an unknown drug made in somebody's kitchen. And then... take a deep breath. You're an addict, so be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future Choose life."
- Renton.

In 2009 liet Danny Boyle al weten dat hij er over dacht om een vervolg te gaan maken op zijn succesvolle rolprent Trainspotting. Het zou evenwel nog tot eind 2015 duren voordat de knoop definitief werd doorgehakt en Sony's TriStar Pictures openbaarde dat zij de wereldwijde distributierechten voor de film hadden gekocht en de originele cast terug zou keren in T2 Trainspotting. Wat Boyle vooral doet met deze film is een lange neus trekken naar de critici die destijds schreven dat de filmmaker met zijn film drugsgebruik zou verheerlijken. T2 Trainspotting laat namelijk op onomwonden wijze zien wat de latere gevolgen van het leven als een junk kunnen zijn.

T2 Trainspotting 02

Wat T2 Trainspotting eveneens zwaar verplichte kost maakt is de wederom ijzersterke soundtrack. Zo mogen oude bekenden als Iggy Pop, Blondie en Underworld, die onder meer een nieuwe versie componeerden van hun hit 'Born Slippy', niet ontbreken en mogen we ook genieten van 'nieuwkomers' als Young Fathers, Wolf Alice, High Contrast en Fat White Family. Was je destijds al onder de indruk van Trainspotting en wil je wel eens weten hoe het na twintig jaar gaat met de vier junkievrienden dan mag je deze indrukwekkende film boordevol zwartgallige humor, actie en vlijmscherpe dialogen zeker niet missen.