FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 januari 2017

Dead by Daylight komt naar PS4 en Xbox One

De asymmetrische multiplayer horrorgame Dead by Daylight komt later dit jaar ook naar PlayStation 4 en Xbox One.

De game werd een halfjaar geleden al uitgebracht voor PC en heeft op Steam al zo'n 1,8 miljoen exemplaren verkocht. Sindsdien is de game erg populair bij streamers en voor Let's Play-videos. De consoleversie zal alleen een digitale versie krijgen.

Dead by Daylight is een online horrorgame waarbij spelers de rol van zowel de antagonist als de overlevenden kunnen krijgen. Wat volgt is een kat en muisspel tussen de twee soorten.

Historische Armeense medaille voor langlaufer op Universiade

De Armeense langlaufer Sergey Mikayelyan heeft op de Winteruniversiade in Almaty (Kazakhstan) het brons gewonnen op de tien kilometer achtervolging in vrije stijl. Het is een historische medaille, want nooit eerder won Armenië een plak op de Winteruniversiade.

In de achtervolging vertrok men met de verschillen van de tien kilometer klassieke stijl van maandag, dus was het de Rus Valeriy Gontar - maandag goed voor goud - die als eerste onderweg ging. Zijn als tweede vertrokken landgenoot Dmitriy Rostovstev haalde hem al rap bij en liet snel zien de beste te zijn. Met nog vier kilometer te gaan ging Rostovstev er vandoor, op weg naar het goud, voor Gontar. Mikayelyan was als vierde van start gegaan en voegde zich snel bij de Fransman Alexandre Pouye - vertrokken als derde - en de als vijfde gestartte Kazakh Vitaly Pukhkalo. Pouye moest als eerste lossen en nadat hij ook de Kazakh van zich af kon schudden ging Mikayelyan op weg naar Armenië's eerste medaille ooit op de Winteruniversiade.

Het beeld bij de dames, die vijf kilometer aflegden, was vergelijkbaar. Lilia Vasilieva, de winnares van maandag, werd door haar landgenote Anna Nechaevskaya al snel ingehaald en achtergelaten, waardoor ze dit keer genoegen moest nemen met zilver. De Kazakhse fans konden wederom juichen, want dankzij een ijzersterk slot greep Anna Shevchenko het brons. 

Nagenoeg alle wedstrijden in alle sporten zijn overigens gratis te kijken via de website van overkoepelende bond FISU, hier te vinden.

Een bekend beeld bij het langlaufen: deelnemers die na de finish voor pampus in de sneeuw liggen (Foto: Almaty2017.com)
Een bekend beeld bij het langlaufen: deelnemers die na de finish voor pampus in de sneeuw liggen (Foto: Almaty2017.com)

Chrome voor iOS nu ook open source

De broncode van webbrowser Chrome voor Apples iOS-platform is online gezet. Daarmee is die Chrome-versie eindelijk ook open source, maakt Google dinsdag bekend.

Chrome voor iOS was tot nu toe niet open source omdat het veel ingewikkelder is dan andere versies van Chrome. Apple vereist namelijk dat alle browsers op iOS gebruik maken van zijn eigen WebKit-basis voor browsers. De iOS-versie van Chrome ondersteunt daarnaast Google's rendering engine Blink.

Na jaren werken hebben Googles software-ontwikkelaars de software nu minder complex gemaakt en de broncode gepubliceerd. Daardoor kunnen ook andere ontwikkelaars meewerken aan de ontwikkeling van de Chrome-browser voor iPhones en iPads.

Chrome voor iOS nu ook open source
Chrome voor iOS nu ook open source (Foto: BuzzT)

Lego maakt eigen sociaal netwerk

Lego heeft sinds dinsdag zijn eigen sociale netwerk. De app Lego Life is sinds die dag beschikbaar op Android en iOS. Zo kunnen gebruikers foto's van hun bouwsels delen, maar worden er ook ideeën voor legobouwsels door het bedrijf zelf getoond.

Lego heeft zijn best gedaan om van het netwerk een veilige omgeving voor kinderen te maken. Zo moeten kinderen onder de dertien een e-mailadres van een ouder opgeven die de aanmelding afzonderlijk moet goedkeuren. Ook krijgt iedereen een gebruikersnaam van drie woorden toegewezen zodat niet direct duidelijk is welke gebruikers kinderen zijn en welke niet. Ook profielfoto's zijn er niet. In plaats daarvan kunnen gebruikers een legopoppetje kiezen.

Gebruikers krijgen eerst allemaal een vergelijkbare newsfeed te zien. Als ze hun favoriete legosoorten selecteren en zelf berichten plaatsen krijgen ze steeds vaker dingen te zien die daar goed bij aansluiten. Om te voorkomen dat er foto's worden geüpload die niets op het netwerk te zoeken hebben, laat Lego de foto's goedkeuren door een bedrijf dat zowel algoritmes als mensen laat kijken. Zo worden bijvoorbeeld selfies niet toegelaten.

Lego Life werkt vooralsnog alleen in het Verenigd Koninkrijk. Het is de bedoeling dat de komende maanden meer landen toegang krijgen tot de app.

Lego maakt eigen sociaal netwerk
Lego maakt eigen sociaal netwerk (Foto: BuzzT)

SGP presenteert manifest tegen islam

Meer opvang van moslimvluchtelingen in hun eigen regio, radicale organisaties laten ontbinden en veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap afnemen. Dat zijn enkele van de punten uit het manifest van de SGP over de islam in Nederland.

"Alle mensen hebben gelijke rechten", stelt de partij in het manifest. "We hebben iedere naaste zo lief als onszelf. Die waarde mogen we nooit loslaten. Alleen, dat is geen reden om krampachtig vast te houden aan de gelijkheid van alle godsdiensten."

Asielzoekers die zich in een asielzoekerscentrum schuldig maken aan antisemitisme of intimidatie verspelen daarmee het recht op een verblijfsvergunning, als het aan de SGP ligt. Ook voorstellen die de SGP eerder deed, zoals een verbod op de islamitische gebedsoproep, staan in het manifest. Arabische landen die antisemitische propaganda verspreiden moeten door de Europese Unie onder druk worden gezet.

SGP presenteert manifest tegen islam
SGP presenteert manifest tegen islam (Foto: ANP)

Rotterdam straft 9 ambtenaren vanwege fraude

De gemeente Rotterdam legt negen ambtenaren disciplinaire maatregelen op vanwege de miljoenenfraude bij het voormalige poppodium Waterfront. Rotterdam vindt dat er sprake is van plichtsverzuim bij de werknemers.

In een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb dat de definitieve maatregelen half maart volgen. Tot die tijd kunnen de medewerkers nog bezwaar maken tegen de voorgenomen straf.

Eerder al deed de gemeente aangifte tegen twee ambtenaren die betrokken zouden zijn bij de miljoenenfraude rond de verhuur van voormalig poppodium Waterfront. Ze worden onder meer verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen.

Vanaf het moment dat het poppodium medio 2010 werd verhuurd, begon de oplichting. Er is jarenlang geen huur betaald, terwijl het pand wel in gebruik was. De gemeente Rotterdam is voor miljoenen euro's opgelicht, zo liet de gemeente al eerder weten.

Rotterdam straft 9 ambtenaren vanwege fraude
Rotterdam straft 9 ambtenaren vanwege fraude (Foto: ANP)

Schaatsen in sneeuw op legendarisch Medeo levert geen Nederlandse medailles op

Op de 28e Winteruniversiade in Kazakhstan is dinsdag ook het langebaanschaatsen van start gegaan. De sport keert terug van een korte afwezigheid, want twee jaar geleden stond het niet op het programma - resulterend in een aanzienlijk kleinere Nederlandse selectie.

Het schaatsen op de Universiade van Almaty wordt gedaan op de legendarische buitenbaan van Medeo, wat tot de komst van de overdekte schaatshallen de snelste baan op aarde was. Vele wereldrecords werden er door de Sovjets en Oost-Duitsers gereden - ruim over de honderd - en het laatste daarvan kwam dinsdag weer even ter sprake. Het toernooi begon namelijk met de 1500 meter bij de dames en met 1:59,30 is het baanrecord er in handen van een oude bekende, voor de oudere lezers: Karin Kania brak er in 1986 het wereldrecord mee, de laatste keer dat dat op de baan bij het toenmalige Alma-Ata gebeurde.

Dat er op de roemruchte baan weer geschaatst werd was natuurlijk al mooi, maar de omstandigheden maakten het alleen maar mooier. Het sneeuwde nogal in de regio rond Almaty en dat was ook bij het schaatsen te merken, wat prachtige plaatjes opleverde. Het was uiteindelijk de Russische Aleksandra Kachurkina die met 2:06,20 het goud veroverde. Dat reed ze in de slotrit, na een zeer mooie voorlaatste rit tussen de Japanse Nana Takahashi en de Kazakhse Yekaterina Aidova. De thuisfavoriete lag ruim op kop, maar de sprintspecialiste moest in de allerlaatste meters Takahashi (2:06,35) langszij laten gaan en werd derde met 2:06,58. Avelina Hijlkema was op plek zeven de beste Nederlandse, Willemijn Cnossen en Annemarie Boer werden veertiende en zestiende. 

In omstandigheden die deden denken aan Barbara de Loor's wereldtitel in Inzell in 2005 werd Aveline Hijlkema op plek zeven de beste Nederlandse (Foto: Almaty2017.com)
In omstandigheden die deden denken aan Barbara de Loor's wereldtitel in Inzell in 2005 werd Aveline Hijlkema op plek zeven de beste Nederlandse (Foto: Almaty2017.com)

De mannen openden het toernooi met de 5000 meter, waar Nederland nog wel eens een medaille op wil pakken. Dat zat er dit keer geen moment in. Bart Vreugdenhil reed naar 7:12,50 en dat leverde hem plek zes op, nog wel ver voor Ronald Ligtenberg (twaalfde) en Gerwin Coljé, die gediskwalificeerd werd, maar hooguit rond de tiende plek uit zou komen. Het goud was in 6:51,64 voor de Italiaan Davide Ghiotto, die dit seizoen in de World Cup langzaam maar zeker van zich laat horen. Seitaro Ichinohe uit Japan eindigde met zilver, voor de Oostenrijker Linus Heidegger. 

Reizigers uren vast in spoortunnel Rotterdam

Honderden treinreizigers hebben uren vastgezeten in de HSL-spoortunnel bij Rotterdam. De trein, een Intercity Direct, kwam vrijwel direct na vertrek uit Rotterdam rond 18.00 uur stil te staan na een technisch mankement.

Pas rond 20.00 uur konden de 450 passagiers uit de trein worden geëvacueerd. De passagiers hebben uren in het donker gezeten. De brandweer heeft geassisteerd met schijnwerpers om de passagiers bij te lichten. De NS heeft negen bussen ingezet om de reizigers naar Schiphol te vervoeren.

Elder Scrolls Morrowind gaat online

Sommigen hopen misschien op een remake van het originele The Elder Scrolls III: Morrowind, maar ondertussen heeft Bethesda aangekondigd dat de regio beschikbaar komt in The Elder Scrolls Online.

We gaan naar het eiland Vvardenfell waar er een nieuw avontuur wacht dat goed is voor dertig uur gametijd. De uitbreiding speelt zich 700 jaar voor The Elder Scrolls III: Morrowind af. De Red Mountain is nog niet uitgebarsten en Vivec City is nog in volle bloei.

Er is een nieuwe klasse toegevoegd, de Warden. Dat wordt een druide die magie van de natuur gebruikt om te overleven. Daarnaast heeft hij nog een grote beer als vriend die zijn klauwen graag gebruikt. De nieuwe PvP-mode Battlegrounds zorgt voor korte onderlinge gevechten tussen drie partijen van vier gamers elk. Een potje duurt 15 minuten en wordt in een arena uitgevochten. Over de nieuwe Trial is nog niet veel bekendgemaakt. Deze speelt zich af in een gedeelte van Clockwork City. Het overige van Clockwork City zal in een uitbreiding toegevoegd worden.

The Elder Scrolls Online: Morrowind komt 6 juni naar pc, Mac, PlayStation 4 en Xbox One. Omdat dit een geheel nieuw hoofdstuk in de game is, is een ESO Plus-abonnement niet genoeg om dit gratis te krijgen.

Er komen in totaal vijf versies:

  • Standard Edition van $59.99: The Elder Scrolls Online: Morrowind en The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited
  • Upgrade Edition van $39.99: The Elder Scrolls Online: Morrowind, te koop via online stores
  • Digital Collector's Edition van $79.99: The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited en Morrowind plus een mount, pet en exclusieve emotes
  • Digital Collector's Upgrade van $59.99: The Elder Scrolls Online: Morrowind plus een mount, pet en exclusieve emotes. Te koop via online stores
  • Collector's Edition van $99.99: Alles van de digital Collector's Edition plus een Dwarven Colossus figurine, een map van Morrowind, een boek en een exclusief steelbook.

Krul verrast: van Ajax naar AZ

Tim Krul heeft op de laatste transferdag een verrassende stap gemaakt. De Nederlandse doelman was door zijn club Newcastle United uitgeleend aan Ajax waar hij niet aan spelen toekwam. Nu zal hij uitgeleend worden aan het iets noordelijker gelegen AZ.

Krul begon het voetbalseizoen met een knieblessure, maar werd desondanks door Ajax gehuurd. Inmiddels is de goalie weer fit, maar Andre Onana doet het zodanig goed dat Krul veroordeeld was tot een reserverol en uit mocht kijken naar een andere club.

De doelman was al afgereisd naar Londen om te tekenen bij Watford, maar AZ meldde zich op het laatste moment en aan deze club heeft hij het jawoord gegeven. Mocht hij in Alkmaar door de medische keuring komen dan kan hij zondag tegen PSV al in actie komen voor zijn nieuwe werkgever. Bij AZ ligt eerste doelman Sergio Rochet namelijk onder vuur, mede door zijn blunders van afgelopen weekend tegen Vitesse.

Xandra Brood treft schikking met Wild Romance

Xandra Brood heeft een schikking getroffen in een rechtszaak over het gebruik van de bandnaam Wild Romance door Dany Lademacher. Dit meldt het AD dat de rechtszaak dinsdag in de rechtbank in Amsterdam bijwoonde.

De groep blijft bestaan, maar betaalt aan de weduwe van Herman Brood vijf jaar lang een bedrag voor het gebruik van de naam. De rechter hoefde dus geen vonnis te vellen.

Xandra is opgelucht over de uitkomst van de rechtszaak, vertelt ze aan de krant. ''Mooi dat zij kunnen optreden en ik de rechten over de naam behoud. Ik krijg er geld voor maar geen enorm bedrag", zegt ze. Dany Lademacher was gitarist van Herman Brood & His Wild Romance.

Xandra Brood treft schikking met Wild Romance
Xandra Brood treft schikking met Wild Romance (Foto: BuzzE)

Politieborrel eindigt 'vervelend en gênant'

Tijdens een kerstborrel van de Nijmeegse politie hebben een aantal mensen zich misdragen. Volgens een teamchef werd er zoveel gedronken dat agenten moesten overgeven en er 'in wastafels werd geurineerd’.De kerstborrel vond plaats op 20 december in een café op de Grote Markt. Er waren 85 agenten aanwezig.

"Wij hebben een visitekaartje afgegeven dat niet past binnen onze positie in de Nijmeegse samenleving," schrijft de teamchef in een interne memo. "Hoe kunnen wij als onafhankelijke wetshandhavers morgen weer naar dit café om anderen op hun gedrag te wijzen? Er was bij enkele collega’s sprake van overmatig drankgebruik, er werd in wastafels geürineerd, buiten werd de genuttigde drank teruggegeven aan de straatstenen en het barpersoneel voelde zich ongemakkelijk bij het gedrag van onze groep."

Volgens de Gelderse districtschef Lute Nieuwerth viel het allemaal wel mee. "Tegen de afspraken in werden er op het laatst shotjes uitgedeeld. Bij twee agenten viel de alcohol helemaal verkeerd. Eén collega liep naar buiten om daar over te geven, een ander gaf over op het toilet." Van strafbare zaken zou geen sprake zijn. "Anders had ik wel ingegrepen. Het overgeven door die shotjes, valt wat mij betreft in de categorie vervelend en gênant. We hebben daar de bewuste collega’s op aangesproken."

Nieuwerth prijst de corrigerende mail, maar benadrukt dat het wel meeviel. "Laten we niet overdrijven. Politieagenten drinken ook wel eens een biertje. Dat moet kunnen.”

Volgens de betreffende kroegbaas viel het ook allemaal wel mee, hij noemt het een gezellig feestje. De beschreven gebeurtenissen heeft hij niet waargenomen. "Er werd goed doorgedronken, maar verder was er volgens mij niet zoveel aan de hand. Wij maken wel gekkere kerstborrels mee.” Van de gevraagde shotjes die ook zouden zijn verstrekt weet hij ook niets. "Dat moet dan door mijn medewerksters zijn gebeurd.”

Teleurstelling over vrije-uitloopeieren

Eieren van vrije-uitloopkippen mogen in Nederland in de loop van februari alleen nog als goedkopere scharreleieren worden verkocht. De Europese eierenbranche en Europarlementariërs drongen deze week in Brussel aan op versoepeling van de regels, maar EU-landbouwcommissaris Phil Hogan kwam tot hun teleurstelling niet met concrete voorstellen.

Nederland stelde begin november als een van de eerste EU-landen de ophokplicht in vanwege de vogelgriep. Volgens Europese regels verliezen vrije-uitloopeieren na 12 weken die status als de kippen niet naar buiten mogen. Deze eieren moeten daardoor na 1 februari als goedkopere scharreleieren worden verhandeld, een forse strop voor de sector.

Hogan ziet wel mogelijkheden om producenten tegemoet te komen. Hij zei, net als vorige week tegen staatssecretaris Martijn van Dam, dat hij er nog eens naar gaat kijken. Europarlementariër Jan Huitema (VVD) vindt het "belachelijk". "Ik had van de commissaris meer vuur verwacht, hij verschuilt zich achter regeltjes."

Eieren van vrije-uitloopkippen krijgen vanaf donderdag het stempel scharrelei, liet voorzitter Hubert Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten weten. De bestaande voorraad wordt nog verkocht.  "In de loop van februari zul je er als consument iets van gaan zien. Dan worden de eieren in een 'scharreldoosje' verpakt of krijgt het oude doosje een wikkel of stempel. De voorbereidingen zijn volop bezig."

Vrije-uitloopeieren verdwijnen niet helemaal uit de schappen omdat de eieren van hennen jonger dan 12 weken nog wel mogen worden verkocht. Dat komt neer op ongeveer 15 tot 20 procent van huidige hoeveelheid, aldus Andela.

Teleurstelling over vrije-uitloopeieren
Teleurstelling over vrije-uitloopeieren (Foto: ANP)

Generaal twijfelt niet aan loyaliteit VS

Generaal Tom Middendorp twijfelt niet aan de loyaliteit van de Verenigde Staten aan de NAVO. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten dinsdag tijdens een ontmoeting met de pers. "De VS is een heel betrouwbare partner."

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft zich eerder kritisch uitgelaten over het militaire bondgenootschap. Hij zei onder meer vlak voor zijn aantreden in een gesprek met twee Europese kranten dat de NAVO verouderd is.

"Ik heb geen enkele reden te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de Amerikaanse bondgenoot", aldus Nederlands hoogste militair. En dat de Europese lidstaten meer moeten bijdragen aan de NAVO - zoals Trump wil - is geen omstreden standpunt, dat wordt in de Europese hoofdsteden ook erkend. De Amerikanen betalen zo'n 70 procent van het budget.

Generaal twijfelt niet aan loyaliteit VS
Generaal twijfelt niet aan loyaliteit VS (Foto: ANP)

Kritiek en lof van Rekenkamer voor UWV

Werkzoekenden die moeten worden begeleid naar een baan, krijgen daarbij niet altijd de juiste hulp. De uitvoeringsorganisatie UWV moet die taak uitvoeren maar slaagt daar nog niet goed in. Ook heeft de instantie de opsporing van fraude en misbruik bij uitkeringen nog niet op orde.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport over het UWV dat dinsdag is verschenen. De reden dat de arbeidsbemiddeling niet goed loopt is omdat politiek Den Haag steeds het beleid en daarmee de eisen aan de organisatie verandert. Dat hindert ook de broodnodige samenwerking tussen UWV, gemeenten en werkgevers. Verder helpt een halvering van het budget voor arbeidsbemiddeling in 2012 ook niet.

De overige taken voerde het UWV de afgelopen jaren wel behoorlijk of goed uit, zo stelt de Rekenkamer vast. Zo wordt er sneller gekeurd en worden uitkeringen aan werklozen, zieken en arbeidongeschikten tijdig verstrekt, ook al kwamen er de afgelopen jaren door de crisis steeds meer klanten bij. De organisatie is doelmatiger gaan werken vanwege eenvoudiger regels en automatisering.

Achterstanden
Achterstanden zijn er echter nog steeds bij de herbeoordelingen, waarbij het UWV bepaalt of iemand met een ziektewetuitkering daar nog steeds recht op heeft. Vorig jaar is de achterstand wel wat ingelopen maar niet genoeg volgens de planning, stelt de Rekenkamer.

Ze waarschuwt er verder voor dat binnen enkele jaren problemen kunnen ontstaan met de begroting, omdat de organisatie te maken heeft met forse bezuinigingen. De minister van Sociale Zaken moet beter aansturen op de haperende onderdelen, vinden de rekenmeesters. Die neemt de aanbevelingen ter harte.

Het UWV ontstond in 2002 door een fusie van meerdere instanties. De organisatie verzorgde in 2015 zeker 1,4 miljoen uitkeringen.

Kritiek en lof van Rekenkamer voor UWV
Kritiek en lof van Rekenkamer voor UWV (Foto: ANP)

Rookparadijs Japan dooft eindelijk de sigaret

De Japanse overheid heeft een wetsvoorstel gelanceerd om roken in en bij publieke plekken te verbieden. Het gaat onder meer om scholen en ziekenhuizen, waar het opsteken van een sigaret nu nog is toegestaan. Het toppunt van tolerantie is wel het ministerie van Volksgezondheid, waar tot op de dag van vandaag een sigarettenautomaat in de centrale hal hangt.

De antirooklobby grijpt de Olympische Spelen van 2020 in Tokio aan om het roken overal te verbieden. De nieuwe wet staat namelijk roken in bijvoorbeeld restaurants nog steeds onder voorwaarden toe. Restauranthouders en eigenaars van bars mogen een rookruimte in hun etablissement bouwen, zodat de verstokte rokers blijven komen.

De regering is tot nu toe niet erg actief in de strijd tegen de ongezonde verslaving. Japanners vinden roken erg duur door de hoge belasting, maar vergeleken met de meeste westerse landen is een pakje met twintig sigaretten ronduit goedkoop: 3,60 euro.

Rookparadijs Japan dooft eindelijk de sigaret
Rookparadijs Japan dooft eindelijk de sigaret (Foto: ANP)

Brawn: "Verstappen rijdt zeer agressief en dat willen we zien"

Max Verstappen deed in zijn nog prille Formule 1-carrière al flink van zich spreken. Vooral vorig jaar was er erg veel gedoe rondom de Nederlander, die te agressief zou rijden en zijn posities te hard zou verdedigen. De nieuwe sportief directeur van de Formule 1, Ross Brawn, kan de rijstijl van Verstappen juist wel waarderen.

Gevraagd naar zijn mening over Verstappen klonk het positief: "Heel goed, hij is een waardevolle toevoeging aan de Formule 1 en heeft natuurlijk al de nodige mensen wat boos gemaakt. Hij rijdt zeer aggressief, maar dat is juist wat mensen willen zien en dat is wat wij ook willen. Ik kan me niet herinneren dat hij ooit echt te ver is gegaan, dus we moeten gewoon minderen met al dat strenge gedoe met allerlei regeltjes", aldus Brawn.

"We willen dat coureurs het echt tegen elkaar opnemen en tegen elkaar racen, ook al maakt hij er soms een paar een beetje boos. Maar goed, dat deed Michael Schumacher precies zo toen hij de Formule 1 binnen kwam, dus ik kan wel sympathie opbrengen voor Max." Brawn ziet graag meer van zulke grote talenten, zoals ongetwijfeld elke Formule 1-fan. "Niet elk groot talent zal het ooit echt heel erg ver schoppen, maar hoe meer van zulke jonge rijders de Formule 1 binnen kunnen komen, hoe meer coureurs we krijgen die ons goed kunnen vermaken." 

Cornald Maas noemt loting O'G3NE gunstig

Songfestivalkenner Cornald Maas is optimistisch over de loting van het Eurovisiesongfestival. Volgens Cornald is het niet ongunstig dat de dames van O'G3NE in de tweede halve finale op 11 mei aan bod komen.

O'G3NE neemt het in de halve finale op tegen onder meer Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Zwitserland, Israël, Noorwegen en San Marino. Cornald: "Jammer dat België in de eerste halve finale zit, want van onze zuiderburen krijgen we altijd ontzettend veel punten."

De landen waar Nederland qua punten niet op kan rekenen zitten gelukkig in de eerste halve finale, zegt de songfestivalkenner. Cornald: "Dan heb ik het over de landen die zelfs The Common Linnets in 2014 geen punten gaven, zoals Georgië, Montenegro, Azerbeidzjan, Albanië. We zitten nu met veel West-Europese landen in de halve finale en daarmee kan Nederland op meer punten rekenen. Qua concurrentie zitten we tussen de landen die Nederland wel zien zitten."

Koffiedik kijken

Leuk is het wel dat Nederland voor het eerst in vijf jaar weer eens in de tweede halve finale staat, vindt Cornald. "Dat is sinds Joan Franka in 2012 al niet meer gebeurd", zegt hij.

Cornald noemt het een beetje koffiedik kijken om de kansen van O'G3NE nu al in te schatten. Dat ze als derde in de show op het podium komen zegt niet zoveel. "Bij Douwe Bob vorig jaar maakte het wel wat uit, want zijn nummer Slow Down had verderop in de show beter tot zijn recht kunnen komen. Maar hoe dan ook, O'G3NE moet altijd van de eigen kracht uitgaan. Hun nummer moet goed genoeg zijn, op welke startpositie dan ook." De meest gunstige uitgangspositie is aan het einde van een halve finale, zegt Cornald. "Maar ook dat biedt geen garantie. De Toppers traden in 2009 als laatste op met Shine, maar haalden de finale niet."

Cornald Maas is nauw betrokken bij de Nederlandse inzending. Volgens hem is O'G3NE nu druk met het vervolmaken van het liedje waarmee ze naar Kiev afreizen. Begin maart wordt het liedje gepresenteerd.

Cornald Maas noemt loting O'G3NE gunstig
Cornald Maas noemt loting O'G3NE gunstig (Foto: BuzzE)

Wielrenner bungelt boven ravijn na valpartij

De organisatoren van de Santa Barbara Road Race in Californië hadden een bijzonder goed idee vonden ze zelf, ze legden de finishlijn van de wedstrijd precies na een brug over een negen meter diep ravijn. Op zich is dat een leuk idee, ware het niet dat er bij een eindsprint nog weleens valpartijen voorkomen. Zo ook deze keer, met bijna fatale gevolgen voor wielrenner Mike Allec.

Terwijl het peloton op de finish afstoof ging het mis in het peloton, er ontstond een valpartij op de brug. Allec kon de gevallen renners voor hem niet meer ontwijken en vloog over de kop over de wielrenners die op de weg lagen. De renner van het Carefast/Storck Cycling Team werd over de rand van de brug gekatapulteerd maar hij kon zich gelukkig nog net aan de rand vastgrijpen zodat hij geen negen meter naar beneden zou kukelen.

Zijn fiets kwam er minder genadig vanaf en belandde onder in het dal, maar dat zal Allec weinig uitmaken.

De valpartij in beeld (Bron: YouTube/Peter Aquino)

Bankroet Nedstaal 'klap' voor oud-personeel

Staalproducent Nedstaal is dinsdag alsnog door de rechter failliet verklaard, nadat de fabriek onlangs zelf de deuren al had gesloten. Volgens vakbond FNV betekent het bankroet slecht nieuws voor veel oud-werknemers van het bedrijf omdat Nedstaal nog niet klaar was met het afwikkelen van alle ontslagvergoedingen.

De bond stelt dat een groot deel van de circa tweehonderd medewerkers, die recent op straat kwamen te staan, nog een vordering heeft richting Nedstaal. Dit gaat in sommige gevallen om forse bedragen, waarvoor de bond nu bij de curator zal moeten aankloppen.

Nedstaal kampte met prijsdruk en een structureel tegenvallende vraag. Het bedrijf uit Alblasserdam, dat onder meer staalproducten voor de auto-industrie maakte, probeerde de bedrijfsbeëindiging nog op een nette manier te doen door eerst alle lopende orders en zaken af te ronden.

Het is de tweede keer dat Nedstaal ten onder gaat. Zo'n twee jaar terug maakte de onderneming, die in de crisis in ernstige problemen raakte, nog een doorstart onder de vleugels van industrieel conglomeraat Andus Group uit Vianen.

Bankroet Nedstaal 'klap' voor oud-personeel
Bankroet Nedstaal 'klap' voor oud-personeel (Foto: ANP)

'Moordenaar Rowena ongeschikt voor verlof'

De nabestaanden van Rowena Rikkers, beter bekend als het 'meisje van Nulde', eisen dinsdag het hele dossier op rond de verlofverlening van de met tbs bestrafte Mike J.

De nabestaanden zijn verbolgen over het onbegeleide verlof van J.. Het vierjarige meisje stierf in 2001 nadat ze stelselmatig was mishandeld. Haar moeder en haar toenmalige vriend J. werden daarvoor veroordeeld. J. kreeg twaalf jaar cel en tbs. Rowena werd bekend als het meisje van Nulde vanwege de vindplaats van een deel van haar lichaam in de buurt van het Veluwemeer.

De nabestaanden ontvingen deze week nieuwe informatie waaruit zou blijken dat tbs'er nog maar een jaar geleden ongeschikt zou zijn bevonden voor onbegeleid verlof.

'Moordenaar Rowena ongeschikt voor verlof'
'Moordenaar Rowena ongeschikt voor verlof' (Foto: ANP)

31 partijen willen meedoen aan verkiezingen

Er willen 31 partijen deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Eerder meldden zich 81 partijen aan, maar iets minder dan de helft daarvan heeft ook daadwerkelijk een kandidatenlijst ingeleverd.

Partijen die nog niet in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd moeten een waarborgsom voldoen en een aantal ondersteuningsverklaringen inleveren uit verschillende kiesdistricten, maar daar hebben nog niet alle partijen aan voldaan. Ze hebben nog tot vrijdagmiddag drie uur de tijd om deze verzuimen te herstellen; dan is de definitieve lijst van deelnemende partijen bekend.

De volgende partijen zitten reeds in de Kamer en doen (natuurlijk) weer mee:

VVD, PvdA, PVV, SP, CDA, D66, CU, GL, SGP, PvdD, 50Plus

De volgende nieuwe partijen hebben al voldoende ondersteuningsverklaringen ingediend, en doen mee in alle kieskringen:

DENK, FvD, Nieuwe Wegen, VNL

Deze partijen overal behalve in de Caraïbische gemeenten:

Piratenpartij, GeenPeil, Ondernemerspartij, JezusLeeft (slechts in 7 kieskringen)

En de volgende partijen hebben een kandidatenlijst ingeleverd, maar lijken nog ondersteuningsverklaringen of borg tekort te komen:

Artikel 1, Lokaal in de Kamer, MensEnSpirit/Basisinkomenpartij, Vrijzinnige Partij, Vrouwenpartij, NietStemmers, Libertarische Partij, Respect, De Burger Beweging, StemNL, VDP en TROTS

31 stuks, dus keus genoeg. En er passen er 32 op het stemformulier, dus er zijn nu ergens wat mensen die opgelucht adem halen.

Bij de vorige verkiezingen in 2012 registreerden zich overigens 48 partijen, en deden er uiteindelijk 21 mee.

Dijsselbloem: chaos fiscus leidt niet tot problemen inning

De chaos die ontstaan is bij de Belastingdienst na de uit de hand gelopen vertrekregeling mag absoluut niet leiden tot problemen met het innen van de belastingen. Dat benadrukt minister van Financiën vandaag.

Hij deed dat in een reactie op een vernietigend rapport van de commissie Joustra, die het reilen en zeilen van de fiscus de afgelopen maanden onderzocht. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes moest hiervoor diep door het stof. Dat begint inmiddels een traditie te worden: ook zijn voorgangers Frans Weekers en zelfs Jan Kees de Jager kregen het niet voor elkaar om de dienst naar behoren te laten functioneren.

De commissie Joustra constateerde niet alleen problemen met de vertrekregeling, waarvan veel te veel werknemers gebruik maakten en dan vooral degenen voor wie het helemaal niet bedoeld was. Naast de daardoor ontstane onderbezetting kampt de dienst met "achterstallig onderhoud in de bedrijfsvoering, onderontwikkeld personeelsbeleid en een informele wijze van communiceren en besluitvorming die zich niet verdraagt met een professionele ambtelijke organisatie".

Het staat niet letterlijk in de tekst, maar eigenlijk is de organisatiestructuur van het financiële hart van 's lands overheid door en door verrot. Joustra wijt dit voor een groot deel aan de eigenzinnige koers van de dienst, die het begrip 'verzelfstandiging' wel erg letterlijk heeft genomen, maar gebrekkige aansturing vanuit Financiën kan moeilijk worden ontkend.

Maar een opdrogende geldkraan is natuurlijk geen optie voor het Kabinet, dus de belastingen zullen moeten worden geïnd ondanks de structurele problemen bij de dienst. Desnoods gaat er geld bij, aldus Dijsselbloem. Oftewel: U moet niet alleen 'gewoon' belasting betalen, maar zelfs meer om de problemen bij de belasting op te lossen!

Dijsselbloem: verhoog belasting bedrijven (Foto: ANP)
Dijsselbloem: problemen met het innen van de belasting is geen optie (Foto: ANP)

Vijf mensen vervolgd voor verdronken meisje

Het Openbaar Ministerie vervolgt twee docenten en drie toezichthouders van een zwembad in Rhenen waar september 2015 een negenjarig meisje verdronk. De leraren van de school van het Syrische meisje en de medewerkers van het zwembad zijn volgens het OM tekort geschoten in hun toezicht.

Het meisje werd na een zwemles dood gevonden op de bodem van zwembad 't Gastland. Het OM vervolgt de vijf voor dood door schuld, bevestigt een woordvoerder van het OM Midden-Nederland dinsdag een bericht van het AD.

Vijf mensen vervolgd voor verdronken meisje
Vijf mensen vervolgd voor verdronken meisje (Foto: ANP)

Overleg controles door VS op Schiphol gestaakt

De gesprekken over Amerikaanse douanecontroles op Schiphol zijn voorlopig opgeschort. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag gezegd na vragen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Klaver wilde weten of het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingesteld voor mensen uit zeven islamitische landen aanleiding is voor Koenders de gesprekken over zogenoemde 'preclearance' stop te zetten. "Ik wil de garantie dat op Nederlands grondgebied nooit discriminatie plaatsvindt. En dat we nooit aan dit besluit zullen hoeven meewerken", zei Klaver in verwijzing naar het decreet van Trump dat ten grondslag ligt aan het inreisverbod.

De GroenLinks-voorman complimenteerde Koenders voor zijn "stevige" reactie, maar klaagde wel dat hij eigenlijk premier Mark Rutte naar de Kamer had geroepen om de vragen te beantwoorden. Koenders benadrukte dat hij namens de hele regering spreekt, de minister-president incluis.

De gesprekken over preclearance gingen vorig jaar van start. Door Amerikaanse douaniers in Nederland al te laten controleren zouden Nederlandse reizigers veel minder lang in de Verenigde Staten in de rij hoeven te staan, zo luidde een van de argumenten ervoor. Ook voor het goederenvervoer zou het volgens Rutte voordelen opleveren. Rutte zei eind 2016 nog dat de gesprekken nog wel een of twee jaar zouden gaan duren.

Update 16:41 uur
De Tweede Kamer krijgt donderdag toch de kans premier Mark Rutte te bevragen over het omstreden inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft afgekondigd. Vandaag riep GroenLinks-leider Jesse Klaver de minister-president al naar de Kamer, maar die liet zich tot ongenoegen van veel partijen vervangen door minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Op aanvraag van onder meer PvdA-lid Servaes beantwoordt de premier vragen over mogelijke problemen voor Nederlanders met een dubbel paspoort na het afkondigen van het inreisverbod.

Overleg controles door VS op Schiphol gestaakt
Overleg controles door VS op Schiphol gestaakt (Foto: ANP)

Potvisprimeur in België

Voor de Belgische kust is voor het eerst een zogeheten Kleinste potvis gespot. De tandwalvis met een opvallende rugvin, nauw verwant aan de dwergpotvis, werd op 22 januari gefotografeerd voor de kust van Oostende.

Het zoogdier, dat 2,70 meter lang kan worden, zwemt normaal gesproken in (sub)tropische wateren. Een waarneming in de Noordzee is dan ook erg uitzonderlijk, meldt Natuurpunt dinsdag. Experts hebben de primeur bevestigd.

In Europa wordt de Kleinste potvis zelden gesignaleerd. In het Verenigd Koninkrijk spoelde in 2011 een levend exemplaar aan, die werd teruggezet in zee.

Potvisprimeur in België
Potvisprimeur in België (Foto: ANP)

Besmettelijke vogelziekte in meerdere regio's

In verschilende delen van het land zijn dode volgels gevonden met de besmettelijke vogelziekte 'het geel'. Het gaat vooral om houtduiven, meldt het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht.

Volgens een woordvoerster van DWHC is de vogelziekte, officieel genaamd 'trichomonas gallinae', opgedoken in Gelderland, Utrecht, Limburg en Noord-Brabant.

Het geel veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels stikken of verhongeren. Vooral groenlingen, vinken en merels worden het slachtoffer, maar de infectie komt ook voor bij duiven en roofvogels. Besmetting vindt plaats als vogels direct onderling contact hebben, bijvoorbeeld bij het overdragen van voedsel. De ziekte is voor mensen ongevaarlijk.

Houders van vogels worden geadviseerd om voerplekken goed schoon te houden.

Besmettelijke vogelziekte in meerdere regio's
Besmettelijke vogelziekte in meerdere regio's (Foto: ANP)

Zanger en bassist John Wetton (Asia) overleden

De Britse zanger, bassist en componist John Wetton is vandaag overleden. Wetton, die bij liefhebbers van progressieve rock vooral naam maakte als de frontman van de supergroep Asia, leed al enige tijd aan kanker.

De op 12 juni 1949 in Willington, Derbyshire geboren John Kenneth Wetton begon zijn loopbaan vanaf de jaren zestig in bands als The Corvettes, The Palmer-James Group, Tetrad, Ginger Man en Mogul Thrash. Met laatstgenoemde band neemt Wetton in 1971 zijn eerste album op. Een jaar later volgt de eerste doorbraak voor de bassist, als Wetton samen met Robert Fripp, Bill Bruford, David Cross en Jamie Muir in de progressieve band King Crimson speelt. Zo is Wetton te horen op de epische albums Larks' Tongues in Aspic (1973), Starless and Bible Black (1974) en Red (1974).

Na het uiteenvallen van King Crimson is Wetton bij diverse projecten betrokken. Zo tourt hij met Roxy Music en is de snarenplukker ook te horen op een tweetal albums van Uriah Heep. In 1977 richt Wetton, samen met Bill Bruford (King Crimson, Yes), Allan Holdsworth (Soft Machine, Gong) en Eddie Jobson (Curved Air, Roxy Music, Frank Zappa) de band U.K. op. In 1980 brengt John Wetton zijn eerste soloalbum uit en speelt daarnaast een blauwe maandag in de groep Wishbone Ash.

Samen met Steve Howe (Yes), Carl Palmer (Emerson, Lake & Palmer) en Geoff Downes (Yes) richt Wetton eind 1980 de progressieve supergroep Asia op. Van hun debuutalbum Asia uit 1982 worden meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht. Na de tegenvallende verkoopresultaten van het tweede album Alpha wordt Wetton in 1983 door Geffen Records uit de band gezet. In 1985 zou de bassist terugkeren in de band Asia. Vanaf het einde van de jaren tachtig musiceerde Wetton regelmatig met Phil Manzanera (Roxy Music) en Alan White (Yes).

Vanaf 1999 maakte Wetton, samen met Carl Palmer, John Young en Dave Kilminster, deel uit van de band Qango. De groep geeft een aantal concerten in het Verenigd Koninkrijk en brengt in 2000 een live-album getiteld Live in the Hood uit. Wetton zou daarna samen met Asia-toetsenist Geoff Downes de band iCon vormen, gevolgd door een reunie van de oorspronkelijke line-up van Asia (Wetton, Downes, Howe en Palmer) in 2006. In 2013 is Wetton te horen als gastmuzikant op het album Grandine Il Vento van Renaissance, een band waarmee Wetton 42 jaar eerder al op het podium had gestaan.

Wetton was ook actief als sessiemuzikant. Zo was de bassist te horen op platen van onder meer Family, Peter Banks, Brian Eno, Bryan Ferry en Ayreon. John Wetton is 67 jaar geworden.

Russen schorsen olympisch bobsleekampioen vier jaar

De Russische bobsleeër Dmitriy Trunenkov is door de Russische bobsleebond vier jaar geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen. Dat heeft het Russisch antidopingagentschap RUSADA bekendgemaakt. 

Wanneer Trunenkov precies een positief plasje heeft ingeleverd werd niet gepubliceerd, maar vermoedelijk is dat een klein jaartje geleden. RUSADA meldt namelijk dat de schorsing met terugwerkende kracht op 19 april 2016 in is gegaan. 

Trunenkov zat in 2014 in de viermansslee van Alexander Zubkov, die zijn team naar het olympisch goud stuurde. Bijna twee jaar na de Spelen kwam Trunenkov nog twee keer in actie bij een World Cup, waarna hij internationaal nergens meer aan mee heeft gedaan.

Zubkov zelf is officieel nog niet verdacht, hoewel hij wel genoemd werd in bijlagen van het inmiddels beruchte McLaren-rapport over Russische staatsdoping. Dat geldt ook voor de man met wie hij in Sochi dubbel olympisch goud won, remmer - en armworstelaar - Alexey Voyevoda. Zubkov zelf is inmiddels overigens president van de Russische bobsleebond. 

Flink minder toeristen naar Turkije

Het toerisme in Turkije heeft afgelopen jaar een flinke knauw gekregen. Het door aanslagen en een mislukte staatsgreep geplaagde land ontving in 2016 bijna een kwart minder vakantiegangers. De omzet van de toerismesector kelderde een kleine 30 procent, zo blijkt uit cijfers van het Turkse statistiekbureau TurkStat.

In totaal gingen er ruim 31 miljoen mensen naar Turkije op vakantie. Zij leverden het land omgerekend bijna 21 miljard euro op. Ongeveer een vijfde van de vakantiegangers betrof Turken die in het buitenland wonen.

Nederlandse reisorganisaties meldden eerder al dat veel Nederlanders Turkije links lieten liggen door alle onrust in het land. Vooral Spanje profiteerde hiervan. Uit Europese statistieken die onlangs naar buiten kwamen bleek dat dit Zuid-Europese land afgelopen jaar juist fors meer toeristen ontving.

Flink minder toeristen naar Turkije
Flink minder toeristen naar Turkije (Foto: ANP)

Rus langer vast voor steken agent

De 23-jarige Rus die ervan wordt verdacht dat hij eerder deze maand een agent neerstak in Amsterdam, blijft zestig dagen langer vast zitten. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten.

De man zou vanuit het niets de agent in zijn nek hebben gestoken, toen die op de fiets surveilleerde op het Rembrandtplein. De politieman kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

De politie onderzoekt of de Rus ook verantwoordelijk is voor een ander steekincident een dag eerder, waarbij een dertigjarige Brit een snijwond opliep aan zijn hoofd.

Rus langer vast voor steken agent
Rus langer vast voor steken agent (Foto: ANP)

Zitskiër Kampschreur (17) drievoudig wereldkampioen

Zitskiër Jeroen Kampschreur is één jaar voor de Paralympische Spelen van Pyeongchang de nieuwe superster van de Nederlandse paralympische wintersportwereld. De pas 17-jarige Kampschreur veroverde tijdens het WK in het Italiaanse Tarvisio in de afgelopen dagen al de wereldtitels op de supercombinatie en de reuzenslalom, maar zijn favoriete onderdeel moest nog komen.

Dinsdag stond de slalom, Kampschreur's beste onderdeel, op het programma tijdens de laatste dag van het WK. In de eerste run liet hij wederom een prima prestatie zien: op driekwart van een seconde van de Pool Igor Sikorski stond hij tweede. In de tweede afdaling liet Kampschreur zich echter helemaal gaan. Hij zette vooral dankzij een subliem tweede deel veruit de snelste tijd van iedereen neer en zag Sikorski op 0,37 seconden stranden, waardoor de Nederlandse tiener zijn derde gouden medaille op mocht halen.

Voor Nederland bleef het daar overigens nog niet bij, want in dezelfde categorie was er ook nog eens brons en ook dat was voor een tiener. De 18-jarige Niels de Langen kon weliswaar niet in de buurt blijven van Kampschreur en Sikorski, maar op 2,15 seconden was hij wel goed voor een knappe bronzen medaille. 

PETA wil geen bont meer in Warhammer universum

Het WTF momentje van vandaag is voor PETA. De dierenrechtenorganisatie heeft namelijk een brief gestuurd naar Games Workshop met het verzoek bont niet meer te gebruiken in het Warhammer 40K universum.

PETA geeft aan dat zij de fictionele wereld van Warhammer wel kunnen waarderen, maar dat bont niet ok is. Het zou namelijk de boodschap uitdragen dat het dragen van bont goed is. Het is niet voor het eerst dat PETA zich met games bemoeit.

warhammer

AZ laat supersub naar België vertrekken

Robert Mühren verlaat AZ. De spits tekent een contract bij het Belgische Zulte Waregem. De Alkmaarse club laat via de officiële kanalen weten dat spits Robert Mühren een 4,5-jarig contract bij Zulte Waregem zal tekenen. Het wachten is nog wel op een persoonlijk akkoord tussen Zulte Waregem en de speler, maar dit zal later op dinsdag naar buiten worden gebracht.

De 27-jarige Mühren kwam onder trainer John van den Brom aan weinig basisplaatsen dit seizoen en werd vooral als invaller gebruikt. Door de afgelopen jaren zijn waarde te tonen als invaller, kreeg Mühren al snel het stempel supersub opgeplakt.

Derhalve beproeft de aanvaller, die deze jaargang toch goed was voor tien goals voor AZ, zijn geluk in de Belgische Jupiler Pro League. In Alkmaar had Mühren nog een contract tot komende zomer, met een eenzijdige optie voor nog een seizoen. Het is niet duidelijk of er een transfersom is betaald door de Belgen.

Topadviseur VS haalt uit naar Duitsland

Duitsland gebruikt de "zwaar ondergewaardeerde" euro als middel om een handelsvoordeel te verkrijgen ten opzichte van zowel de Verenigde Staten (VS) als andere Europese landen. Dat heeft een belangrijke economisch adviseur van de VS dinsdag gezegd.

Voorzitter Peter Navarro van de nieuwe handelscommissie nam Duitsland flink op de korrel in een onderhoud met zakenkrant Financial Times. Hij noemde de handelspolitiek van onze oosterburen het voornaamste obstakel voor een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU.

Duitsland heeft een structureel overschot op de handelsbalans met al zijn belangrijkste handelspartners. Dat wil zeggen dat het land meer exporteert dan dat het invoert en dat staat volgens Navarro een evenwichtige handelsdeal met alle EU-landen in de weg.

Valutamarkt
Het grote Duitse handelsoverschot is vaker onderwerp van discussie, ook in Brussel. Maar de lage eurokoers ten opzichte van de dollar wordt met name toegeschreven aan renteverhogingen in de VS, in combinatie met een zeer ruim monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Duitsland is daar juist zeer kritisch over.

Op de valutamarkt misten de woorden van Navarro hun uitwerking niet. De euro zat dinsdagochtend al in de lift, maar schoot in de middag verder omhoog naar een top van 1,0765 dollar. Maandag bij het slot van de Europese beurzen was de munt nog 1,0685 dollar waard.

Topadviseur Trump haalt uit naar Duitsland
Topadviseur VS haalt uit naar Duitsland (Foto: ANP)

Tusk: eensgezinde EU tegen 'dreiging' Trump

De Verenigde Staten onder president Donald Trump vormen net als Rusland, China en de radicale islam een bedreiging voor Europa. Het enige antwoord op een openlijk anti-Europese houding is Europese eensgezindheid.

Dat schrijft EU-president Donald Tusk dinsdag in een brief aan de EU-regeringsleiders in aanloop naar de top van vrijdag op Malta. De uitdagingen waar de EU voor staat zijn volgens hem de gevaarlijkste in 60 jaar. "Vooral de verandering in Washington brengt de EU in een moeilijke situatie", aldus de Pool. Hij waarschuwt ook voor nationalisme, vreemdelingenhaat en populisme in Europa.

Tusk wil als reactie op Trumps protectionisme intensiever gaan praten met geïnteresseerde handelspartners. Daarnaast pleit hij voor "assertieve en spectaculaire stappen" om de Europese integratie "naar het volgende niveau"te krijgen.

Tusk: eensgezinde EU tegen 'dreiging' Trump
Tusk: eensgezinde EU tegen 'dreiging' Trump (Foto: ANP)

'VS leveren pantserwagens aan rebellen'

De VS hebben voor het eerst gepantserde voertuigen geleverd aan Syrische rebellen die met de Amerikaanse coalitie meevechten tegen Islamitische Staat (IS). Het Syrische Democratische Leger heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder gaat om een klein aantal maar laat het zien dat de nieuwe regering in Washington de steun uitbreidt. "Dit is het bewijs van nieuwe steun", aldus de zegsman van het leger waartoe ook de Koerdische YPG toe behoort.

Behalve pantserwagens, kregen de rebellen voertuigen voor troepenvervoer. De spullen arriveerden vier tot vijf dagen geleden.

'VS leveren pantserwagens aan rebellen'
'VS leveren pantserwagens aan rebellen' (Foto: ANP)

Kit Harington: te vroeg ontmaagd

Kit Harington werd al op jonge leeftijd ontmaagd. Iets te vroeg, vindt de Britse acteur achteraf. Al was zijn eerste seksuele avontuur wel beter dan dat van zijn alter-ego Jon Snow in Game of Thrones.

"De mijne was iets minder vreemd dan in een grot", vertelt Harington tegen Elle. "Het was op een feestje, typisch iets voor tieners. Ik was waarschijnlijk te jong." De acteur houdt in het midden hoe jong hij precies was, maar het was in ieder geval 'niet ver' van zijn 13e af.

"Het meisje en ik wilden het graag", benadrukt de nu 30-jarige Harington. Volgens hem gaan jongeren op twee verschillende manieren met hun maagdelijkheid om. "Of je wacht en doet het goed of je bent jong en wilt er vanaf zijn."

Kit Harington: te vroeg ontmaagd
Kit Harington: te vroeg ontmaagd (Foto: BuzzE)

'Kiev ondermijnt bestand Oost-Oekraïne'

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan dat het afspraken over een bestand in Oost-Oekraïne ondermijnt door aanvallen op pro-Russische rebellen. Een woordvoerder van het Kremlin uitte die beschuldiging dinsdag.

Hij zei dat het Kremlin zich zorgen maakt over het oplaaiende geweld in de regio waarbij aan beide zijden doden vielen. Volgens Rusland probeert Kiev met de aanvallen de aandacht af te leiden van andere binnenlandse problemen.

Oekraïne meldde maandag dat militairen waren omgekomen door wat het een offensief van pro-Russische separatisten noemde.

'Kiev ondermijnt bestand Oost-Oekraïne'
'Kiev ondermijnt bestand Oost-Oekraïne' (Foto: ANP)

'EU-politici overspoelen lobbycircuit'

Veel voormalige politici die actief waren in EU-instellingen zijn voor lobbyorganisaties gaan werken. Uit onderzoek naar de loopbaan van 512 ex-politici blijkt dat ruim de helft van de oud-EU-commissarissen en bijna een op de drie oud-leden van het Europees Parlement die stap hebben gemaakt.

Dat schrijft lobbywaakhond Transparency International EU (TI) dinsdag in een rapport over de 'draaideuren' tussen het bedrijfsleven en EU-instellingen. Zo was de helft van de lobbyisten van Google werkzaam bij de EU. En 26 Europarlementariërs die het parlement in 2014 verlieten, werken nu als lobbyconsultant in Brussel.

TI pleit voor regels die belangenconflicten voorkomen en een sterke ethisch toezichthouder, die zoals in Canada en Frankrijk sancties kan opleggen. Ook zou er snel een 'afkoelingsperiode' moeten komen voor EU-parlementariërs.

Baantjesfabrieken
Lakse ethische regels tasten het vertrouwen in de EU-instellingen aan, stelt de organisatie met een verwijzing naar de vorige voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Die werkt tot ongenoegen van velen inmiddels bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Integriteit en transparantie zijn noodzakelijk als de EU zich wil verdedigen tegen "nationalistische en populistische krachten", aldus TI.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil een snel einde aan de Brusselse 'baantjesfabrieken voor het establishment'. Hij komt binnenkort met voorstellen over afkoelingsperiodes en integriteit. "Ik krijg een misselijk gevoel bij collega's die nu nog in het Europees Parlement het algemeen belang zeggen te verdedigen en na afloop van hun termijn gauw als lobbyist verdergaan."

'EU-politici overspoelen lobbycircuit'
'EU-politici overspoelen lobbycircuit' (Foto: ANP)

Muiderslot op de pikante toer

Het Muiderslot in Muiden gaat voor één avond op de pikante toer. Het museumkasteel zal op 14 februari, Valentijnsdag, zelfs de hele avond baden in rood licht.

Binnen wordt, bij sfeervol kaarslicht, uit de doeken gedaan hoe erotiek in vroeger dagen werd beleefd. "Van het gezonde aantal keer per dag tot de lustopwekkende kwaliteiten van knoflook!", aldus een woordvoerder van het slot.

Veel aandacht is er ook voor de vroegere bewoner P.C. Hooft, die het slot vanaf 1609 bewoonde en bekend was om zijn liefdesverzen. "Hij was een rokkenjager in zijn jonge jaren", weten ze op het Muiderslot. "Zijn veroveringen nemen bezoekers in de rondleiding mee naar het zinnenprikkelende Amsterdam van zijn jeugdjaren."

Troubadour Lucas Florent heft passende liederen aan.

Muiderslot op de pikante toer
Muiderslot op de pikante toer (Foto: ANP)

Binnenkort orang-oetans op datingsite

Het Apeldoornse Dierenpark de Apenheul is benieuwd of orang-oetans, net als mensen, in staat zijn om hun toekomstige wippertje te kiezen puur op basis van uiterlijk. Hiervoor is het dierenpark een onderzoek aan het doen met een touchscreen waarop orang-oetan mevrouw Samboja een lekkere bink kan uitkiezen op de tindersite van het dierenpark.

De kandidaten zijn wel onderworpen aan een keuring, alleen patsers die aan de keuringseisen van het internationale fokprogramma voldoen komen op de orang-oetan-tinder. Doel van het onderzoek is mede om te voorkomen dat er onnodig mannetjes migreren waar de dames dan uiteindelijk toch geen interesse in hebben en dat gewenst nageslacht dan uitblijft.

Proefkonijn Samboja is een puberend vrouwtje dat nu nog wel aan de pil is. Diverse mannen in haar omgeving willen haar namelijk best wel even doen en het is ondoenlijk voor de verzorgers om altijd overal hun hand tussen te houden. Dat Samboja ook nog haar maagdelijkheid op internet gaat verkopen aan de hoogste bieder is dus onwaarschijnlijk.

Er wordt wel rekening gehouden met het feit dat 'what you see' niet altijd is 'what you get'. Indien meneer achteraf toch niet lekker ruikt, een fout karakter heeft, toch geen kinderen wil, er eigenlijk héél anders uitziet dan op de foto en zo voort, migreert hij toch weer terug en mag de volgende zijn geluk beproeven. Het onderzoek naar de apen-emoties gaat vier jaar duren.

Vlieg legt operatiekamers plat

Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal heeft zijn operatiekamers tijdelijk gesloten omdat er een vlieg is aangetroffen. "Omdat we de patiëntveiligheid voorop stellen en daarin geen enkel risico nemen, is besloten geen operaties op het operatiekamercomplex uit te voeren totdat een oplossing voor dit probleem is gevonden", aldus het ziekenhuis dinsdag.

De vlieg is met bouwwerkzaamheden het gebouw ingekomen. "Ondanks diverse maatregelen is er toch nog één vlieg gevonden", laat Refaja weten. De operatiekamers kunnen naar verwachting in het weekend weer open.

Geplande operaties worden, waar mogelijk, verplaatst naar ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen. Anders worden ze later opnieuw ingepland. De verloskunde gaat wel gewoon door in het Refaja. Ook de spoedzorg waarbij geen acute operaties noodzakelijk zijn, vindt gewoon doorgang.

Vlieg legt operatiekamers plat
Vlieg legt operatiekamers plat (Foto: ANP)

Smerig hoogtepunt voor Rob Geus

Na ruim duizend restaurants gekeurd te hebben op hygiëne, beleeft Rob Geus woensdag een nieuw 'hoogtepunt' in zijn programma De Smaakpolitie. Voor het eerst in 128 afleveringen heeft hij een ondernemer geadviseerd zijn toko te sluiten omdat het er gewoonweg te smerig was.

Sinds de start van het programma in 2011 heeft Rob nog nooit zoiets meegemaakt. Volgens de presentator was de keuken zo vies, dat er een potentieel gevaar voor de volksgezondheid was ontstaan. Bijna elke vierkante centimeter was smerig, hompen vlees lagen ongekoeld te bederven en overal waren muizenkeutels, tot in de koelkast aan toe. "Ik ben niet bevoegd om keukens te sluiten en dat wil ik ook niet, maar ik heb deze horecaondernemer toch heel dringend geadviseerd de zaak te sluiten totdat alles goed is schoongemaakt", aldus Rob.

Waar het restaurant te vinden is, heeft SBS niet bekendgemaakt. Volgens de zender heeft de restauranthouder Robs advies ter harte genomen.

Smerig hoogtepunt voor Rob Geus
Smerig hoogtepunt voor Rob Geus (Foto: BuzzE)

Grote penis, kleine penis in Conan Exiles

De sandbox survivalgame Conan Exiles is recentelijk in Early Access-fase gegaan, en spelers zijn erachter gekomen dat je je personage iets meer kan aanpassen dan je wellicht verwacht.

Mannelijke personages krijgen namelijk een eigen 'geschapenheid'-slider. Chris Livingston van PC Gamer heeft het in ieder geval prima naar zijn zin met deze optie, zoals hieronder wordt gedemonstreerd.

Conan Exiles vertoont gelijkenissen met games als Ark: Survival Evolved, Rust en Skyrim. De Early Access is vanaf vandaag dus speelbaar op pc, de Xbox One-versie volgt ergens deze lente.

Turtle Beach Stealth 520 headset

Afgelopen zomer werden consolegamers vooral verwend met nog beter beeld. 4K resolutie deed zijn intrede, HDR zorgde voor nog mooiere plaatjes, de PlayStation 4 kreeg een grafische upgrade en op de E3 zullen wij meer weten over de Xbox Scorpio. Maar op het gebied van geluid valt de vernieuwing erg tegen. Alsof het niet sexy genoeg is. Turtle Beach probeert daar nu wat aan te doen met hun wiress Turtle Beach Stealth 520 headset.


NBA: Isaiah Thomas weer de held in Boston

De Boston Celtics zijn in de NBA bezig met een opmerkelijke opmars. De meest succesvolle ploeg in de NBA klimt gestaag op de ranglijst en is na een zege op de Detroit Pistons de nummer twee in de Eastern Conference. Grote man was wederom Isaiah Thomas, die met 24 punten in het laatste kwart de wedstrijd voor de Celtics besliste.

Boston Celtics is de meest succesvolle ploeg in de NBA geschiedenis. Zeventien titels wisten de Celtics te veroveren. Het laatste kwampioenschap werd in 2008 behaald, aan de hand van Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen en Rajon Rondo.

Van deze selectie is niets meer over, maar het bouwen aan een nieuw team gaat de Celtics goed af. Dit komt deels door verstandig management, de Celtics hebben bijzonder gunstige deals kunnen sluiten met de Brooklyn Nets en de Dallas Mavericks. Maar deels is het ook geluk. In hun stoutste dromen hadden Celticsfans niet kunnen hopen dat de kleine Isaiah Thomas uit zou groeien tot de superster die hij nu is.

Met 1 meter 75 is Isaiah Thomas de kleinste speler in de NBA. Elk team had zijn twijfels of Thomas met zijn lengte het wel zou redden als profbasketballer. Bij de jaarlijkse draft werd hij in 2011 als zestigste én laatste speler gekozen door de Sacramento Kings. Ter vergelijk, de vier spelers die voor hem gekozen werden kregen nooit een NBA contract en spelen nu in Spanje, Libanon en de tweede divisie van Japan. Niemand weet waar Tanguy Ngombo, de als 57e door Dallas gekozen Congolees tegenwoordig is.

Maar Isaiah Thomas redde het wel in de NBA. Bij Sacramento kreeg hij al snel een basisplaats. Via de Phoenix Suns kwam de jonge guard bij de Celtics terecht, die een scorer nodig hadden. Thomas vervult deze rol met verve. Inmiddels staat Thomas achter Russell Westbrook tweede op de lijst van topscorers in de NBA. Volgende maand maakt hij voor de tweede keer zijn opwachting in de All Star Game.

Tegen de Detroit Pistons liet Thomas andermaal zijn klasse zien. De Detroit Pistons maakten in Boston een sterke comeback in het vierde kwart, maar vooral door 24 punten van Thomas hielden de Celtics stand, 113-109. Het is niet voor het eerst dat Thomas in het vierde kwart de wedstrijd overneemt. Celticsfans noemen de kleine speler al ‘The King of the Fourth’.

Brace yourselves, Thomas is coming. Bron: YouTube.

Boston zag de koploper in de Eastern Conference verliezen. Cleveland ging verrassend onderuit in Dallas, 104-97. Het was de achtste nederlaag voor de regerend NBA kampioen in januari. Voor LeBron James was het de eerste keer sinds 2006 dat hij in een kalendermaand meer wedstrijden verloor dan won.

Harrison Barnes, als lid van de Golden State Warriors de afgelopen twee finales tegenstander van de Cavaliers, was de topscorer bij de Dallas Mavericks met 24 punten. Bij Cleveland, dat Kevin Love mist wegens rugklachten, waren de 23 punten, 9 rebounds en 9 assists van James niet genoeg.

De opmerkelijke zegereeks van de Miami Heat kende een vervolg. De geplaagde ploeg uit Florida won met 104-96 van de Brooklyn Nets en boekte zo haar achtste zege op rij. Geen ander team heeft op dit moment zoveel wedstrijden op rij gewonnen. Dion Waiters, gekozen tot beste speler in het oosten van afgelopen week, noteerde 19 punten en 9 assists. Goran Dragic kwam tot 20 punten.

Philadelphia trad in eigen huis zonder Joel Embiid aan tegen de Sacramento Kings. De rookie heeft last van een botkneuzing in zijn knie. Waarschijnlijk zal hij een paar weken moeten rusten. Toch lukte het de 76ers om een ontketende DeMarcus Cousins af te stoppen. De center van de Sacramento Kings eindigde met 46 punten, 15 rebounds en 5 assistst, maar het bleek niet genoeg. Zeven spelers van de 76ers eindigden in de dubbele cijfers, aangevoerd door Robert Covington die tot 23 punten kwam.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Sacramemto Kings 122-119
Miami Heat – Brooklyn Nets 104-96
Minnesota Timberwolves – Orlando Magic 111-105 (OT)
Boston Celtics – Detroit Pistons 113-109
Dallas Mavericks – Cleveland Cavaliers 104-97
Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 96-115

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 32-15
Boston Celtics 30-18
Toronto Raptors 29-19
Atlanta Hawks 28-20
Washington Wizards 27-20
Indiana Pacers 25-22
Chicago Bulls 24-25
Charlotte Hornets 23-25
Milwaukee Bucks 21-26
Detroit Pistons 21-27
New York Knicks 21-28
Miami Heat 19-30
Philadelphia 76ers 18-29
Orlando Magic 19-31
Brooklyn Nets 9-39


Western Conference

Golden State Warriors 41-7
San Antonio Spurs 36-11
Houston Rockets 35-16
Los Angeles Clippers 30-18
Utah Jazz 30-19
Oklahoma City Thunder 28-20
Memphis Grizzlies 29-21
Denver Nuggets 21-25
Portland Trail Blazers 21-28
New Orleans Pelicans 19-29
Sacramento Kings 19-29
Minnesota Timberwolves 19-29
Dallas Mavericks 18-30
Los Angeles Lakers 16-34
Phoenix Suns 15-33

'Toro Rosso nam veel risico in 2016'

Volgens Toro Rosso-teambaas Franz Tost heeft zijn team vorig jaar flink wat risico genomen. Terwijl andere teams betere motoren kregen, moest Toro Rosso het gedurende heel 2016 met de 2015-motor van Ferrari doen en dat gebrek moest op de een of andere manier een beetje opgevangen worden. Het lukte niet helemaal, want het team zakte alsmaar verder weg en eindigde als zevende in het constructeurskampioenschap.

Toro Rosso kwam in Duitsland met een nieuw aerodynamisch pakket, maar het duurde even voor duidelijk was of het wel echt een stap vooruit was. "We hebben veel risico's genomen en hebben een heel nieuw pakket bedacht", vertelt Tost aan Autosport"Aerodynamisch was de auto al goed, maar het nieuwe pakket leverde meer downforce op en volgens de coureurs ging het beter in de bochten, maar daar komt natuurlijk ook meer luchtweerstand bij kijken."

Het gebrek aan vermogen kon met het nieuwe pakket toch niet helemaal opgelost worden, want het verschil met de andere teams die wél vooruitgang boekten met de krachtbron was te groot, zo zegt Tost. "We konden het chassis niet op zo'n manier ontwikkelen dat we ons toch goed konden meten met teams die wel een ontwikkelde motor hadden." De betrouwbaarheid en consistentie van de Ferrari-motor was volgens Tost wel uitstekend. "Het vermogen was altijd gelijk, dat heeft Ferrari fantastisch gedaan." 

Tony Hawk weet van geen ophouden

Ondanks dat Tony Hawk het blijft proberen, de afgelopen tien jaar zijn geen van de games waaraan hij heeft meegewerkt een succes geworden. En toch is die weer eens bezig aan iets nieuws.

Tot zover het slechte nieuws, het goede nieuws is dat de nieuwe game niet in samenwerking met Activision wordt gemaakt. Het zou de eerste keer zijn dat Tony Hawk zijn naam leent voor een game die niet wordt uitgebracht door Activision, dus wellicht is daarmee de kans op een nieuwe ramp, zoals Tony Hawk Pro Skater 5, wat kleiner geworden.

Het zal nog wel even wachten zijn, want het project is in een zodanig vroege fase dat nog niets officieel is. Het kan net zo goed een storm in een glas water zijn dus. Of zou het dan toch iets te maken hebben met die tease van een paar dagen terug?

Website meet mediaoptredens lijsttrekkers

Nu de lijsttrekkers van de politieke partijen zich verdringen voor de televisiecamera's gaat een website volgen hoe vaak en waar zij op televisie verschijnen. De initiatiefnemers van de LijstTracker willen onderzoeken of de meest zichtbare politicus in de verkiezingscampagne ook het meeste stembussucces heeft op 15 maart.

De LijstTracker herkent automatisch de gezichten van de lijsttrekkers in bewegend beeld. Zo kan precies worden gemeten hoe lang een politiek leider op de Nederlandse televisie in beeld is en hoeveel kijkers hem zien optreden, melden de makers, Media Distillery en Mediabrands Marketing Sciences.

Nu bij opiniepeilingen wat kanttekeningen worden geplaatst, is het meten van media-aandacht "wellicht een betrouwbaarder voorspeller voor winst", denken de initiatiefnemers. Bovendien kun je straks bijvoorbeeld zien "of de VARA echt zo rood is als vaak beweerd wordt".

VVD-voorman Mark Rutte heeft tot dusver de meeste 'facetime'. D66-leider Alexander Pechtold volgt op enige afstand.

Website meet mediaoptredens lijsttrekkers
Website meet mediaoptredens lijsttrekkers (Foto: ANP)

Verhoeven daagt 'praatjesmaker' Bonjasky uit

Kickbokser Rico Verhoeven heeft een weinig verkapte uitdaging verzonden aan het adres van Remy Bonjasky. Glory's zwaargewichtkampioen wil Bonjasky graag treffen in de ring om hem af te straffen voor zijn 'praatjes'.

"Remy, vorige keer zei je 'als Badr niet van Rico kan winnen, dan weet ik het ook niet meer'. Badr lukte het niet, laten we zien of jij het wel kan, let's go", aldus Verhoeven maandagavond in het programma Peptalk

Het is overigens niet helemaal wat Bonjasky eind vorig jaar rondom het gevecht tussen Verhoeven en Badr Hari zei. Zijn exacte woorden: "Ik zal je wat zeggen. Als Badr niet van Rico kan winnen, dan is er toch iets goed mis? Ik vind Rico een topvechter. Voor de persconferentie dacht ik echt: Rico gaat het helemaal maken. Maar ik zag hem helemaal klein worden. Ik had een beetje het gevoel dat-ie spijt had."

Het lukte Hari inderdaad niet om Verhoeven te verslaan. De voor Marokko uitkomende bajesklant liep een armblessure op, moest opgeven en verloor het gevecht dus. Dat Bonjasky al een tijd met oogproblemen kampt die een gevecht mogelijk in de weg staan wil Verhoeven niet accepteren. "Als je praatjes hebt moet je ze ook nakomen", klonk het duidelijk. Bonjasky heeft nog niet op de uitdaging gereageerd. 

PEC haalt Bouy terug naar Zwolle

PEC Zwolle heeft de rest van het seizoen de beschikking over Ouasim Bouy. De Zwollenaren nemen de 23-jarige middenvelder op huurbasis over van Juventus.

Bouy kwam afgelopen seizoen ook op huurbasis uit voor PEC en kwam tot 29 wedstrijden en scoorde daarin vier keer.

Het eerste half jaar van dit seizoen speelde de middenvelder op huurbasis voor Palermo, maar kwam niet verder dan drie wedstrijden, waarvan twee invalbeurten in de Serie A.

"Vorig seizoen heeft Ouasim laten zien van waarde te zijn voor PEC Zwolle. Ouasim gaat altijd voorop in de strijd en dat is juist in deze tijden van belang", vertelde technisch directeur Gerard Nijkamp op de officiële clubwebsite van PEC. 

"Met zijn goede trap en inzicht is hij een versterking voor onze selectie. Hij gaat zich richten op een plek in de verdediging. We zijn content dat we in deze transferwindow voor elke linie een versterking binnen hebben gehaald."

LB: Miranda Lambert aan drank na scheiding

Als 'sterren' het niet te druk hebben met tegen Donald Trump ageren, mogen ze altijd graag hun persoonlijk leed over een zo groot mogelijk publiek uitstorten. Nu in Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!: Miranda Lambert over zuipen en haar scheiding. (nee niet die op haar hoofd)

Countryzangeres Miranda Lambert heeft haar publiek tijdens een concert in Chicago openheid van zaken gegeven over haar scheiding van zanger Blake Shelton. Ze vertelde onder meer dat alcohol haar troost bood na het beëindigen van het huwelijk dat vier jaar stand had gehouden.

"Na mijn scheiding ben ik wat extra gaan drinken", vertelde Miranda vanaf het podium. Dat was ter introductie van een liedje dat volgens haar is geïnspireerd door de nachtelijke stapavonden in Nashville.

Het is niet voor het eerst dat de 33-jarige zangeres toegeeft dat alcohol haar zo goed heeft geholpen in moeilijke tijden. In november 2015 onthulde zij al dat na haar scheiding ''nachten huilen op de bank en het drinken van whiskey." Haar favoriete bezigheden waren.

Miranda huilt nu alleen nog professioneel op het podium en doet het nu met zanger en muzikant Anderson East. Blake Shelton vermaakt zich met zangeres Gwen Stefani.

Miranda Lambert dronk meer na scheiding
Miranda Lambert aan drank na scheiding (Foto: BuzzE)

Guns, Gore & Cannoli 2 komt er aan

In 2015 werd Guns, Gore & Cannoli niet echt heel goed ontvangen bij FOK!. Controls waren niet goed en het verhaal was ook slecht, hoewel voor wat hersenloos co-op geknal de game het opstarten nog wel waar was. De Belgische ontwikkelaar Crazy Monkey Studios gaat het nu nog een keer proberen met deel twee.

Het spel moet dit jaar nog uitkomen, maar wanneer en op welke platformen is nog niet bekend. Lees hier onze review van het eerste deel.

El Ghazi verruilt Ajax voor Ligue 1: "Wil historie schrijven"

Anwar El Ghazi heeft zijn gewenste transfer te pakken. De aanvaller tekent een contract bij Lille OSC.

Lille meldt dinsdag op de officiële clubsite dat Anwar El Ghazi een contract voor 4,5 seizoen heeft getekend bij de club. Er wordt naar verluidt acht miljoen euro betaald voor de 21-jarige aanvaller, al kan dat bedrag nog oplopen.

"Ik ben heel blij om hier te zijn", is zijn eerste reactie op het digitale thuis van de Fransen. "Ik kreeg bij de eerste gesprekken gelijk een goed gevoel en ik sta te popelen om de supporters te ontmoeten."

El Ghazi is al redelijk op de hoogte van de historie van zijn nieuwe werkgever. "Ik weet dat grote namen als Patrick Kluivert en Eden Hazard hier hebben gespeeld. Dat zegt genoeg over hoe groot LOSC is!"

"Daarnaast is het een eer dat ik de zesde Nederlander ben bij deze club, achter een icoon als Kluivert. Ik wil prijzen winnen en historie schrijven bij Lille."


Microsoft belooft nog jarenlange ondersteuning Xbox One na Scorpio launch

Hoewel de line-up van exclusives voor Microsofts Xbox One wat magertjes is voor 2017, heeft de Xbox-divisie nog wel een belangrijke troef achter de hand: de release van Xbox Scorpio aan het einde van dit jaar. Veel gamers maken zich zorgen dat hun originele Xbox One mogelijk niet meer voldoet na die release, maar Xbox-voorman Phil Spencer zegt dat er geen reden is om je zorgen te maken.

Tijdens de feestdagen in december van dit jaar zal de nieuwe Xbox Scorpio uitgebracht worden. Vergeleken met de huidige consoles op de markt is dat een beest van een apparaat, met 4K- en VR-gaming als belangrijke oogmerken. Vorig jaar zomer kwam Microsoft al met de Xbox One S, een aangepaste variant van de gewone One met onder andere een 4K blu-rayspeler voor ultra HD-weergave en HDR-ondersteuning in games. Enkele maanden later volgde Sony met de PlayStation 4 Pro, die nog een stuk krachtiger is dan de One S, en games zichtbaar mooier en vloeiender afspeelt. Onze review van de PS4 Pro kun je hier teruglezen. Met de Scorpio wil Microsoft tegenstander Sony aftroeven. Beide fabrikanten hebben bovendien aangegeven dat ze frequenter tussenversies van consoles zullen uitbrengen, dus de strijd lijkt nog lang niet gestreden.

Zowel Sony als Microsoft beloven in ieder geval dat ze eerdere iteraties van de huidige generatie consoles niet zullen verloochenen. Lees voor meer informatie over de Xbox One S en de Xbox Scorpio nog even onze special.

Deutsche Bank beboet om witwaspraktijken

Deutsche Bank moet in Groot-Brittannië een boete betalen van 163 miljoen pond (190 miljoen euro). De Financial Conduct Authority (FCA) heeft ernstige tekortkomingen vastgesteld in de manier waarop de bank witwaspraktijken probeert tegen te gaan. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

Deutsche Bank lette volgens de FCA niet goed op bij het werven van nieuwe klanten in het Verenigd Koninkrijk. Daardoor kon in totaal zo'n 10 miljard dollar, waarvan de herkomst onduidelijk was, vanuit Rusland worden weggesluisd naar offshorerekeningen. Het lijkt er volgens de toezichthouder sterk op dat het om criminele transacties ging.

Deutsche Bank beboet om witwaspraktijken
Deutsche Bank beboet om witwaspraktijken (Foto: ANP)

Bastion uit Overwatch wordt aangepakt

De ene patch is pas net live of Blizzard werkt alweer aan de volgende. Eén van de minder gebruikte heroes uit Overwatch (in ieder geval in competitive) is Bastion. Geoff Goodman heeft een aantal wijzigingen aangekondigd die binnenkort getest gaan worden in de PTR.

In Recon Mode, de modus waarin Bastion gewoon vrij rondloopt, krijgt zijn wapen minder spreiding en een groter magazijn, om deze modus in het algemeen beter te maken. In Sentry Mode, waarin Bastion verandert in een soort turret, veranderen ze de focus. In PTR proberen ze hem meer een schildbreker te maken en hem iets meer overlevingskans te geven. Dit doen ze door de spreiding van de kogels te vergroten, maar headshots te verwijderen. Daarnaast ontvangt hij in deze modus minder schade.

Ook zijn vaardigheid Self-Repair blijft niet onaangepast. Net als D.Va haar Defense Matrix zou deze vaardigheid een beperkte resources hebben om gebruikt te worden (hierna moet de vaardigheid herladen), maar is de vaardigheid wel te gebruiken terwijl Bastion beweegt en onderbreekt ontvangen schade het herstelproces niet meer.

Al met al moet dit Bastion meer levensvatbaar maken en, naar het schijnt, een counter voor tanks als Reinhardt worden. Wanneer de nieuwe PTR live gaat, en welke andere wijzigingen we te zien krijgen, is nog niet bekend.

Wigan 'zeer teleurgesteld' in transferverzoek Wildschut

Yanic Wildschut heeft een transferverzoek ingediend bij Wigan Athletic en de club is daar zeer teleurgesteld in. Derby County en Norwich City brachten een bod uit op de Nederlandse vleugelaanvaller, maar Wigan wees de biedingen af.

"We hebben vorig jaar een belangrijk signaal afgegeven in het aantrekken van Yanic en hij bloeide duidelijk op bij onze club en we voel dat deze actie van hem nu ongepast is en zeer teleurstellend op zo'n cruciaal punt van het seizoen", vertelde voorzitter David Sharpe op de officiële clubwebsite.

"Dit is niet de manier om ons vertrouwen dat we in hem toonden terug te betalen. Ik heb altijd een goede band gehad met Yanic en ik heb het gevoel dat hij de club, zijn teamgenoten en onze supporters heeft laten vallen met deze actie. Yanic is een zeer belangrijke speler voor ons en we willen onze beste spelers niet verkopen."

Win een Fifty Shades Darker prijzenpakket!

Fifty Shades Darker

Jamie Dornan en Dakota Johnson zijn terug als Christian Grey en Anastasia Steele in FIFTY SHADES DARKER, gebaseerd op het tweede boek (Vijftig Tinten Donkerder) van de bestselling boekenreeks van E L James.

Wanneer Christian Grey (Jamie Dornan) probeert Anastasia Steele (Dakota Johnson) over te halen om terug te komen in zijn leven, eist zij een andere regeling voordat ze hem een nieuwe kans geeft. Terwijl het tweetal aan hun wederzijds vertrouwen werkt, duiken er duistere figuren uit Christians verleden op, vastbesloten om hun droom van een toekomst samen wreed te verstoren. 

Fifty Shades Darker draait vanaf 9 februari 2017 in de bioscoop en op 8 februari zijn er overal Ladies Night vertoningen.

Winnen!
In samenwerking met Universal Pictures mogen wij 3 prijzenpakketten weggeven, met daarin de volgende twee prijzen:

> 2 x vrijkaarten voor de film Fifty Shades Darker
> 1 x Blu-ray Fifty Shades of Grey

Wil jij kans maken op één van deze drie prijzenpakketten?
Ga dan naar de volgende pagina en beantwoord uiteindelijk de vraag met het juiste antwoord!

Meedoen kan tot en met maandag 6 februari.

Moskeeën geschokt door aanslag Quebec

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft geschokt gereageerd op de bloedige schietpartij in een Canadese moskee. "Deze laffe daad toont wederom aan dat terreur geen etnisch of religieus fundament heeft en hierin ook geen onderscheid maakt", aldus het CMO dat gesteggel over de absolute en relatieve aantallen van specifieke groepen opzij schuift.

De organisatie, een samenwerkingsverband van honderden moskeeën, signaleert ook in Nederland 'toenemende angst en bezorgdheid' onder moskeebezoekers. "Het is zeer zorgelijk dat het aantal en de aard van geweldsincidenten en aanslagen tegen moskeeën de laatste tijd aan het toenemen is."

Bij de aanslag in de stad Quebec kwamen zondagavond zeker zes mensen om het leven. Ten minste vijf slachtoffers liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. De vermeende schutter is aangehouden.

Moskeeën geschokt door aanslag Quebec
Moskeeën geschokt door aanslag Quebec (Foto: ANP)

LB: Onze favoriete politica is jarig!

Stop met alles waar je nu mee bezig bent! Dit wil je absoluut niet missen!

Het is vandaag 31 januari 2017. En dat betekent dat het vandaag precies 46 jaar geleden is dat onze favoriete politica geboren is. Uiteraard heb ik het over Sylvana Simons, de oprichtster van de politieke partij 'Artikel 1'.

Mocht je haar willen feliciteren dan kan dat op haar FaceBook of uiteraard gewoon onder dit artikel.

Sylvana Simons is vandaag jarig!
Sylvana Simons is vandaag jarig (Foto: ANP)

'Rutte legitimeert 'rot op naar eigen land''

Premier Mark Rutte legitimeert dat mensen migranten 'rot op naar je eigen land' naar het hoofd slingeren. Dat vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij zette de VVD-voorman maandagavond in het rijtje van Geert Wilders, Marine Le Pen en Donald Trump.

Rutte voert een politiek van verdeeldheid en van vijandigheid tegen migranten, zei Klaver tijdens een campagnebijeenkomst in Utrecht. Dat zou nog eens zijn gebleken uit de oproep die de premier vorige week deed aan mensen die "het hier niet bevalt" om dan maar uit Nederland weg te gaan. Hij "speelt doelbewust mensen uit elkaar, alleen maar om verkiezingen te winnen", aldus de GroenLinks-voorman.

Klaver wil "een premier die niet mensen, maar problemen het land uit helpt" en vraagt de kiezer daarom hem de sleutels van het Torentje toe te vertrouwen.

'Rutte legitimeert 'rot op naar eigen land''
'Rutte legitimeert 'rot op naar eigen land'' (Foto: ANP)

Stoner snelste tijdens eerste MotoGP-test

De eerste officiële testweek van het MotoGP-seizoen is van start gegaan op het circuit van Sepang. Het was een oude bekende die in Maleisië de snelste tijd liet noteren: Casey Stoner komt als testrijder van Ducati in actie op de nieuwe Desmocedici GP17 en de Australiër heeft het nog niet verleerd.

Stoner ging 32 keer het circuit rond en kwam tot een snelste tijd van 1:59,680 minuten, een dikke tiende sneller dan Ducati's vaste rijder Andrea Dovizioso. Pas op meer dan vier tienden volgde de nummer drie, kersvers Yamaha-coureur Maverick Viñales, die voor het eerst in de kleuren van zijn nieuwe team reed. Viñales deed het uitstekend en gaf teamgenoot Valentino Rossi het nakijken: Il Dottore was een seconde trager dan Stoner en kwam tot de achtste tijd.

Dovizioso's nieuwe teamgenoot bij Ducati, Jorge Lorenzo, leek het nog wat rustig aan te doen. Op ruim anderhalve seconde van Stoner zette hij de zeventiende tijd neer.. MotoGP-debutant Jonas Folger deed het op zijn Yamaha uitstekend met de zevende tijd, terwijl ook Alvaro Bautista met plek vier indruk maakte. Andrea Iannone reed voor zijn nieuwe team van Suzuki naar de vijfde plek.

De volledige uitslag van de eerste testdag is hier te vinden.

'Iran voert weer rakettest uit'

Iran heeft zondag een ballistische raket getest. Het projectiel ontplofte na de lancering na ongeveer 1000 kilometer, zei een Amerikaanse functionaris maandag (lokale tijd) op voorwaarde van anonimiteit.

Het is nog onduidelijk of Iran met de test een resolutie heeft geschonden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die Iran had opgeroepen geen activiteiten uit te voeren die betrekking hebben op ballistische raketten die kernkoppen kunnen dragen.

Het Witte Huis zei op de hoogte te zijn van de rakettest. "We weten dat Iran die raket heeft afgevuurd", zei regeringswoordvoerder Sean Spicer. De VS zouden nog onderzoeken wat precies is gebeurd.

'Iran voert weer rakettest uit'
'Iran voert weer rakettest uit' (Foto: ANP)

Trump ontslaat justitieminister Yates

De Amerikaanse president Donald Trump heeft waarnemend minister Sally Yates (Justitie) ontslagen. Dat gebeurde maandag (plaatselijke tijd) nadat de bewindsvrouw haar departement opdracht had gegeven het inreisverbod van de president niet voor de rechter te verdedigen.

Yates had in een brief aan haar medewerkers onder meer vraagtekens gezet bij de wettelijke onderbouwing van het inreisverbod voor vluchtelingen en reizigers uit zeven overwegend islamitische landen. Trump heeft aanklager Dana Boente aangewezen om de waarnemend minister te vervangen.

"Waarnemend minister van Justitie, Sally Yates, heeft het departement verraden door te weigeren een bevel uit te voeren dat was bedoeld om de burgers van de Verenigde Staten te verdedigen", aldus een verklaring die Trump deelde op Facebook. Yates, die onderdeel heeft uitgemaakt van de regering van Barack Obama, was volgens het Witte Huis "erg zwak" waar het de aanpak van illegale migratie betreft.

Ook de Democraten krijgen er in de verklaring flink van langs. Zij zouden "om puur politieke redenen" in de Senaat op de rem staan bij het goedkeuren van de kandidaat-minister van Justitie, Jeff Sessions.

De actie van Yates was opvallend. Het is uitzonderlijk dat een hoge medewerker van het ministerie van Justitie de regering publiekelijk afvalt. Het bekendste voorbeeld stamt uit 1973. Toen stapte minister Elliot Richardson op nadat president Richard Nixon hem had bevolen een speciale aanklager te ontslaan die onderzoek deed naar het Watergate-schandaal.

Yates was niet de enige topambtenaar die maandag het veld moest ruimen. Trump verving volgens Amerikaanse media ook het waarnemend hoofd van de Amerikaanse immigratie- en douaneautoriteit ICE, Daniel Ragsdale. Hij maakt plaats voor Thomas Homan, een andere topmedewerker binnen de dienst.

Het is nog onduidelijk waarom Ragsdale is vervangen. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid bevestigde zijn vertrek, maar trad niet in detail over de aanleiding.

Het vervangen van dergelijke topmensen van een vorige regering is overigens niet bijzonder. Het is iets dat vrijwel elke vier jaar gebeurt.

Trump ontslaat justitieminister Yates
Trump ontslaat justitieminister Yates (Foto: ANP)

Polen maakt namen SS'ers Auschwitz bekend

Polen heeft een databank toegankelijk gemaakt met de namen van zo'n 8500 SS'ers die in het toenmalige Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werkzaam zijn geweest. De lijst, inclusief foto's en de gerechtelijke vonnissen tegen de SS-functionarissen na de oorlog, is op internet te bekijken. Dat heeft het bureau van de Poolse Nationale Herdenking (IPN) in Krakau maandag bekendgemaakt.

Het gaat om het tot dusver grootste register in zijn soort. Het kwam tot stand in samenwerking met onderzoeker Aleksander Lasik van de universiteit van Bydgoszcz, zei IPN-voorzitter Jaroslaw Szarek. Op termijn zullen nog gegevens uit andere Duitse vernietigingskampen worden toegevoegd.

Szarek omschreef het project als een antwoord op de historisch foute aanduiding 'Pools concentratiekamp'. "We tonen de bezetting en laten zien wie die SS-mannen waren." In Auschwitz en Birkenau werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 1,1 miljoen mensen vermoord.

Polen maakt namen SS'ers Auschwitz bekend
Polen maakt namen SS'ers Auschwitz bekend (Foto: ANP)

'Watford gaat voor Ajax-keeper Krul'

Tim Krul is in beeld om de nieuwe keeper van Watford te worden. Volgens De Telegraaf wil Watford een extra doelman halen, omdat Costel Pantillimon geblesseerd is geraakt. Ajax huurt Krul dit seizoen van Newcastle United, maar de routinier maakte nog geen enkele minuut in het eerste elftal. Maandagavond ontbrak hij ook bij Jong Ajax.

De 28-jarige Krul was herstellende van een blessure toen hij afgelopen zomer in Amsterdam arriveerde. Dat herstel duurde langer dan verwacht. Ondertussen ontpopte André Onana zich tot een prima vervanger van Jasper Cillessen, die naar Barcelona vertrok.

Een verhuur van Krul aan Watford kan voor Ajax gunstig zijn, omdat de club dan een deel van de huursom kan besparen. In de wedstrijden van Jong Ajax liet de achtvoudig Oranje-international zien dat hij weer helemaal fit is.

FOK! Wat een weer: bewolkt maar wel droog

Draagt januari een sneeuwwit kleed, wordt de zomer zeer heet.

Goedemorgen!

Vannacht was het vrijwel overal bewolkt maar wel droog. Het kwik kwam niet lager dan zo'n 2 graden boven 0.

Het weer van vandaag wordt een kopie van gisteren. Het blijft meest bewolkt alhoewel de zon soms te zien zou kunnen zijn. Het blijft vrijwel overal droog en de temperatuur komt tot zo'n 3 graden in het noorden tot 6 graden in het zuidwesten van het land. De wind is zwak tot matig.

De komende dagen loopt de temperatuur nog meer op. Hierbij wel wat regen maar op donderdag en vrijdag ook zeker droge momenten. Het kwik zou donderdag en vrijdag rond de 12 graden uit kunnen komen.  Komend weekend meer wind en meer regen.

Een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:20
Zon onder: 17:26
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1958 De Explorer 1 is de eerste succesvolle Amerikaanse satellietlancering.
1966 Lancering van Loena 9, de eerste maanlander.
1974 De Nederlandse draadomroep ('radiodistributie') wordt opgeheven.
1990 De eerste McDonald's in Rusland wordt geopend in Moskou.
1995 Een kwart miljoen Nederlanders moet hun huis verlaten omdat de Maas, de Waal en de IJssel buiten hun oevers dreigen te treden.
2013 Bij een explosie in de wolkenkrabber Torre Ejecutiva Pemex, het hoofdkantoor van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Petróleos Mexicanos, vallen 36 doden en meer dan 120 gewonden.

Mistige foto, gemaakt door Disbatch (Foto: Disbatch)
Mistige foto, gemaakt door Disbatch (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Pröpper voor zestien miljoen van PSV naar Zenit'

PSV en Zenit Sint-Petersburg hebben een akkoord bereikt over de transfer van Davy Pröpper. Dat meldt het Russische Sovsport maandag. Volgens de krant stapt Pröpper voor een transfersom van zestien miljoen euro over naar Sint-Petersburg. De deal zou naar verluidt volgende week bekend worden gemaakt.

Pröpper moet nog wel zelf tot een akkoord komen met Zenit. Even leek het erop dat de transfer niet door zou gaan, omdat PSV naar verluidt twintig miljoen euro vroeg en het eerste Russische bod veertien miljoen euro was. De Eindhovenaren gingen daarmee niet akkoord.

PSV nam de 25-jarige middenvelder in 2015 over van Vitesse. Tot nu toe speelde Pröpper voor de Brabanders 73 wedstrijden, waarin hij 21 doelpunten maakte.

'Ajax verhoogt bod op David Neres'

Voor Ajax begint de tijd te dringen als het David Neres nog wil vastleggen. Zijn club São Paulo vraagt een transfersom die de Amsterdammers te hoog vinden.

Het Braziliaanse Globe Esporte meldt dat Ajax het bod op Neres wel heeft verhoogd. Mocht het de Nederlandse recordkampioen niet lukken om de 19-jarige aanvaller voor morgenavond te strikken, dan volgt komende zomer wellicht nog een poging.

Ajax heeft ondertussen ook een oogje op Luiz Araújo, een teamgenoot van Neres. Op hem hebben de Amsterdammers echter geen bod uitgebracht. Ook met de vermeende interesse in Sam Larsson (sc Heerenveen) heeft de club nog niks concreets gedaan.

Met nog iets meer dan een dag te gaan in deze transferperiode hoopt Ajax een extra buitenspeler te halen. Anwar El Ghazi vertrekt namelijk naar Lille, waardoor de opties voorin met Amin Younes, Bertrand Traoré, Vaclav Cerny en Justin Kluivert beperkt zijn.

Bevolking groeit vooral door migratie

Nederland telde op 1 januari bijna 17,1 miljoen inwoners, ruim 110.000 mensen meer dan een jaar eerder. De groei was vooral een gevolg van migratie. Er vestigden zich 88.000 migranten in ons land. Via natuurlijke aanwas, geboorte minus sterfte, kwamen er 22.000 mensen bij. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat er vorig jaar 171.000 mensen werden geboren in Nederland, 149.000 mensen overleden. Er kwamen 230.000 mensen Nederland binnen via migratie, terwijl 141.000 mensen emigreerden.

Vluchtelingen
Syriërs vormen de grootste groep migranten. Ruim een kwart van de bevolkingsgroei, 29.000, komt voor rekening van deze groep.

Uit andere Europese landen vestigden zich vorig jaar 25.000 mensen in Nederland. Vooral Polen zijn deze kant opgekomen, al wordt die stroom wel steeds minder groot. In 2014 kwamen er bijna 15.000 Polen naar ons land, in 2016 waren dat er 9000.

Bevolking groeit vooral door migratie
Bevolking groeit vooral door migratie (Foto: ANP)

Rel over boeien vijfjarig jongetje in VS

De Amerikaanse regering heeft maandag de aanhouding verdedigd van een vijfjarig jongetje op Dulles Airport in Washington. Het kind werd zaterdag geboeid en urenlang vastgehouden.

Het jongetje heeft een Iraanse moeder en werd vastgezet op basis van het inreisverbod. In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over deze actie van de immigratiediensten. De woordvoerder van president Donald Trump verdedigde de actie. "De aanname dat iemand op basis van leeftijd of geslacht niet gevaarlijk is, is verkeerd."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.