Vijf filmtips voor de maand januari

Vijf filmtips voor de maand Januari

Magnus
Releasedatum: 19 januari
Genre: Documentaire
Regisseur: Benjamin Ree
Cast: Magnus Carlsen, Garry Kasparov, Viswanathan Anand

Toen Magnus Carlsen nog maar dertien jaar oud was liet hij weten dat hij ooit de beste schaker ter wereld wilde worden. Veertien jaar later staat de Noorse schaker wereldwijd bekend als de Mozart en/of Michael Jordan van het schaakspel. Aan de hand van ruim tien jaar aan privémateriaal en unieke filmbeelden nemen de filmmakers de kijker mee in de wereld van het jonge genie.

Magnus was afgelopen november nog de openingsfilm op het Noordelijke Film Festival en zal vanaf 19 januari in de betere filmhuizen te zien zijn. In de media werd de Noor al menigmaal vergeleken met de schaaklegende Bobby Fischer. Zo zien we onder meer hoe Magnus Carlsen het in 2003 op mag nemen tegen de toen al 20 jaar regerende wereldkampioen Garry Kasparov die de nodige moeite heeft om de jonge knaap te verslaan. Magnus is een fascinerend portret die ook zeker geschikt is voor mensen die weinig tot niets met de hersenbrekende sport te doen hebben.

Manchester by the Sea
Releasedatum: 19 januari
Genre: Drama
Regisseur: Kenneth Lonergan
Cast: Casey Affleck, Michelle Williams, Matthew Broderick, Kyle Chandler

In Manchester by the Sea zien we het verhaal van de familie Chandler, een arbeidersgezin uit Manchester-by-the-Sea, een stadje in de buurt van Boston (Massachusetts). Nadat zijn oudere broer Joe (Kyle Chandler) plotseling komt te overlijden, krijgt Lee (Casey Affleck) de voogdij over zijn neef Patrick (Lucas Hedges). Hiervoor moet Lee wel weer terug naar zijn vroegere woonplaats en moet hij ook weer deel uit gaan maken van de familie die hij al jaren geleden verliet vanwege een tragische gebeurtenis met zijn vrouw Randi (Michelle Williams).

Manchester by the Sea is een indringend drama van regisseur Kenneth Lonergan dat behoorlijk wordt gedomineerd door de zeer overtuigende Casey Affleck. Manchester by the Sea ging destijds in januari 2016 al in première op het Sundance Film Festival en een jaar later kunnen Nederlandse bioscoopgangers eindelijk ook kennis maken met deze toch wel behoorlijk trage en zwaarmoedige film. Het zou ons in elk geval niks verbazen als deze film van Kenneth Lonergan, die eerder al hoge ogen gooide met de films You Can Count on Me en Margaret, de nodige Oscars zal binnenslepen bij de komende Academy Awards. Een doosje tissues meenemen kan overigens geen kwaad bij deze tranentrekker.

Resident Evil: The Final Chapter
Releasedatum: 26 januari
Genre: Horror
Regisseur: Paul W.S. Anderson
Cast: Milla Jovovich, Ruby Rose, Ali Larter

Na de gebeurtenissen van vijf jaar geleden in Resident Evil: Retribution lijkt Alice (Milla Jovovich) de enige overlevende te zijn van de allesvernietigende strijd tegen de ondoden. De jonge vrouw moet ditmaal terugkeren naar de plaats waar alle ellende begon: The Hive in Raccoon City, waar de Umbrella Corporation zich aan het voorbereiden is op de laatste en alles beslissende slag tegen de overlevenden van de apocalyps.

Paul W.S. Anderson slaat nog eenmaal ongenadig toe met het zesde en afgaande op de subtitel (waarschijnlijk) laatste deel van deze succesvolle filmreeks. Met Resident Evil: The Final Chapter levert de filmmaker een rolprent die absoluut voldoet aan de verwachtingen van de kijker: spetterende actie, bruisende bloedfonteinen, bikkelhard geweld en een aantal zeer onverwachte wendingen. Waar film vervolgfilms bij een zesde deel al stevig ingekakt en uitgeblust zijn is daar bij deze film zeker geen sprake van. Milla Jovovich is nog steeds dominerend en zorgt ervoor dat we eindelijk antwoord krijgen op een aantal vragen die de vorige delen van de reeks bij de kijker opriepen. Een fijn stuk vermaak die ook zeker geschikt is voor de fans van het gelijknamige computerspel, waarvan deze maand het nieuwste deel Resident Evil 7: Biohazard zal verschijnen.