Vijf gametips voor de maand december

Game: Hawken
Platform: Windows
Ontwikkelaar: Adhesive Games
Uitgever: Meteor Entertainment
Releasedatum: 12 december 2012
Genre: Firstperson-shooter

Hawken is een free-to-playshooter en speelt zich af op een buitenaardse, door mensen gekoloniseerde planeet. Op de planeet heerst een heuse strijd om de grondstoffen. Je speelt een mechpiloot die zich een weg door de gevechten heen moet slaan. Het doel is het verzamelen van energy units (EU's). Hiermee houd je je mech draaiende en kun je upgrades kopen voor je voertuig. De mechs kunnen snelle bewegingen maken doordat ze ook kunnen vliegen en in de lucht snel kunnen draaien. De mechs zijn er in drie varianten: light, heavy en allround.

Het spel kent bij de release een beperkt aantal maps, acht om precies te zijn, en heeft vier speelmodi. Team Deathmatch, Free-for-all Deathmatch, Siege en een nog onbekende vierde modus. In tegenstelling tot wat je zou verwachten hoef je in Hawken geen munitie te verzamelen. In plaats hiervan zijn je wapens vatbaar voor oververhitting. Als dit gebeurt zul je een schuilplaats moeten zoeken en wachten tot je ze weer kunt gebruiken.

Waarom gaat dit spel slagen?
Ondanks dat je met mechs vecht biedt Hawken een snelle gameplay. Daarnaast maakt het free-to-playconcept het spel heel toegankelijk. Je kunt het zonder kosten installeren en als het toch niet jouw ding blijkt te zijn gooi je het weer van je pc af.

Waar kan het misgaan?
Een heel groot nadeel van free-to-playspellen is pay-to-win. Veelal zul je het onderspit delven tegen mensen die niet voor de spelvooruitgang gaan, maar kiezen voor het neerleggen van een zak met geld. Hoe dit bij Hawken gaat uitpakken is niet duidelijk, maar het risico is zeker aanwezig.