[eSports] Vooruitblik op het WK League of Legends

Nog een dag en dan begint het jaarlijkse e-sportsspektakel van Riot Games weer. Het League of Legends World Championship, in de volksmond beter bekend als Worlds. FOK!games blikt vooruit op de maand oktober, waarbij in verschillende steden in Europa zestien teams een gooi doen naar een hele kekke beker en de hoofdprijs van een miljoen dollar.

Voor wie geen idee heeft wat League of Legends of LoL is, nog even een korte uitleg. In dit spel speel je in teams van vijf tegen vijf met het einddoel de basis van de tegenstander te vernietigen. Iedere speler in een team heeft hierbij een speciale taak en bevindt zich bij de start in een ander deel van de kaart. Er zijn drie banen, de lanes top, mid en bottom, en een tussengelegen gebied dat de jungle wordt genoemd. Door tegenstanders, maar vooral minions te verslaan verdien je goud, waarmee je items kunt kopen die bepaalde eigenschappen van jouw personage of champion beter maken. Doordat de in totaal ruim 100 kiesbare champions allemaal andere aanvallen en skills hebben is elk spelletje weer anders en vereist andere tactieken en speelstijlen.

Worlds begint op donderdag 1 oktober met de groepsfase. Hierin wordt gespeeld in vier poules van vier teams. Elke ploeg speelt twee keer tegen de andere teams in een enkele match. De beste twee teams uit elke poule gaan vervolgens door naar de knock-outfase. Hierin wordt gespeeld in een best-of-five, waarna de verliezer mag gaan uithuilen en zijn koffers mag pakken.

Poule A:
- paiN Gaming
- Koo Tigers
- Flash Wolves
- Counter Logic Gaming

Vanaf het moment van loting begon men deze poule al gekscherend de poule of life te noemen. Waar veel poules minimaal twee van de betere teams bevat, lijkt poule A er maar een te hebben, namelijk de Koo Tigers uit Korea. Het zal dan ook in deze groep niet zozeer gaan om wie eerste wordt, maar veel meer om wie er als tweede naar de kwartfinale gaat.

Flash Wolves en Counter Logic Gaming hebben zich via het reguliere seizoen geplaatst en zouden dus op papier de sterkste moeten zijn. paiN Gaming zit echter na het winnen van het International Wild Card Tournament in een gigantische winning flow en mogen dus zeker niet uit het oog verloren worden. Het grootste nadeel van de groepsfase is dat er enkele wedstrijden worden gespeeld. Een foutje wordt dus al snel afgestraft met grote gevolgen. Zowel paiN Gaming als Counter Logic Gaming hebben laten zien dat zij nogal eens slordigheidsfoutjes maken, iets wat je tegen met name de Aziatische teams niet moet doen.

Mijn picks voor deze poule zijn dan ook Koo Tigers op 1 en Flash Wolves op 2.

 

Poule B:
- Cloud 9
- ahq e-Sports Club
- Invictus Gaming
- Fnatic

Als we dan toch poules een bijnaam geven, dan is poule B absoluut de poule of death. Vier teams die als heel sterk te boek staan en al meermalen hebben bewezen echte toernooiteams te zijn. De zwakste van deze vier lijkt Cloud 9 te zijn. Zij hebben een verschrikkelijk slechte summer split achter de rug en door een aantal heel sterke best-of-5’s hebben zij zich alsnog via de regionale kwalificaties weten te plaatsen. Hun grootste probleem zijn dan vrees ik ook de enkele matches in de groepsfase. Als we dan naar de rest van de teams kijken heeft in mijn ogen ahq de minste papieren. Heel hun team draait om midlaner Westdoor. In een toernooi als Worlds zal dit echter niet genoeg zijn.

Mijn picks voor deze poule zijn dan ook Invictus Gaming en Fnatic, waarbij beiden op plek 1 terecht kunnen komen.

Poule C:
- Bangkok Titans
- Edward Gaming
- H2K
- SK Telecom T1

Dankzij een verrassende overwinning van LGD Gaming tegen Edward Gaming in de Chinese summer split, wordt deze poule een clash of the titans. Volgers zullen namelijk nog heel vers de finale van het afgelopen Mid Season Invitational in hun geheugen hebben staan, waar het ongenaakbare en onverslaanbare SK Telecom T1 onderuit ging tegen Edward Gaming. In poule C zijn fans nu in ieder geval verzekerd van twee keer de strijd tussen regerend kampioen Pawn en het onvolprezen wonderkind Faker.

Hoe blij ik persoonlijk ook werd van deze poule-indeling, zo zuur zal het zijn geweest voor de mensen van wildcardwinnaar Bangkok Titans en Europese nummer 2 H2K. Vol trots de loting instappen om vervolgens jezelf ingedeeld zien worden bij de twee sterkste teams die er op dit moment zijn.

Mijn picks voor deze poule zijn dan ook SK Telecom T1 op plek 1 en Edward Gaming op plek 2. Faker heeft namelijk na MSI iets te bewijzen tegen Pawn en ik denk dat hem dat nog gaat lukken ook.

Poule D:
- Origen
- Team Solomid
- KT Rolster
- LGD Gaming

Evenals poule C lijkt poule D een groep te zijn waar het strijden om de eer is tegenover strijden om plek 1 en 2. Ook hier zien we twee bijzonder sterke teams geplaatst bij twee, in ieder geval op papier, mindere teams. Origen heeft zich weliswaar via de regionale kwalificaties heel netjes weten te plaatsen, maar het lijkt toch nog altijd geen wereldteam, ondanks dat er toch voldoende klassespelers aanwezig zijn met xPeke, Soaz en Amazing.

Persoonlijk verwacht ik van Team Solomid al helemaal niet veel. Het lijkt, zeker na MSI, een ploeg te zijn die hard over de top heen is en hard aan verversing van spelersbloed toe is. Wonderkind Bjergsen in de midlane lijkt een schim van zijn oude klasse te bezitten en weet weinig wedstrijden meer te dragen en toplaner Darius voegt minder toe dan een bak bavaroisepudding. Het enige waar de ploeg op kan hopen is een toernooi waarin met name het botlane-duo Lustboy en Wildturtle heel ver boven zichzelf uitstijgen.

Mijn picks voor deze poule zijn dan ook KT Rolster op 1 en LGD Gaming op plaats 2. Twee mindere teams uit hun regio, maar nog altijd op grote afstand van de rest van de poule.

Wat zijn de wedstrijden om in je agenda te schrijven?
- Fnatic tegen Invictus Gaming, de openingswedstrijd van het toernooi.
- Edward Gaming tegen SK Telecom T1.
- Origen tegen Team Solomid, omdat Origen, verwacht ik, daar wil laten zien wat het kan.
- KT Rolster tegen LGD Gaming.
- Alle wedstrijden in Poule A, omdat iedereen daar weet dat er een goede kans is om door te gaan.

Wat zijn de spelers waar je naar uit moet kijken?

Toplane:
- Huni van Fnatic
- Koro1 van Edward Gaming
- Ssumday van KT Rolster 

Midlane:
- Faker van SK Telecom T1
- Neerlands trots Febiven van Fnatic
- GODV van LGD Gaming

Jungle:
- Hai van Cloud 9
- Amazing van Origen
- Clearlove van Edward Gaming 

AD Carry:
- Bang van SK Telecom T1
- Deft van Edward Gaming
- Rekkless van Fnatic
- Sneaky van Cloud 9

Support:
- Lustboy vanTeam Solomid
- Mithy van Origen

Als laatste nog. Wie verwacht ik op 31 oktober met de Summoner’s Cup in handen te zien staan? Uiteindelijk toch SK Telecom T1.