[E3 \'09] De terugblik: van Natal tot PSP go

<\/center>
Helaas waren de grote aankondigingen van Sony voor de E3 bijna allemaal al gelekt. Weinig verrassingen dus, maar er waren genoeg games op de E3 om erg blij van te worden.

PSP
Laten we beginnen met de PSP. Op de persconferentie werd duidelijk dat Sony de PSP wil blijven ondersteunen met veel nieuwe games. Er komt zelfs een nieuwe versie van de PSP genaamd de PSP Go. Grootste verandering voor de PSP Go is dat deze geen UMD-discs meer kan lezen en alles gedownload zal kunnen worden. Het apparaat zal dit najaar voor 250 euro te koop zijn. Daarnaast waren er aankondigingen voor nieuwe games. Grootste aankondiging is wel dat Kojima Productions met de sequel op Metal gear Solid 3 bezig is. Deze game komt exclusief naar de PSP en heeft de titel Metal Gear Solid Peace Walker gekregen. Ook werd er eindelijk nieuwe informatie en een trailer vrijgegeven van Gran Turismo PSP en werd Resident Evil PSP aangekondigd. Sackboy verscheen voor het eerst in beeld in screenshots en twee trailers. Sommige games kregen een releasedatum op zich geplakt. Zo weten we nu dat Dissidia Final Fantasy vanaf 25 augustus en Assassin’s Creed Blood Lines vanaf 10 november in de winkels kunnen verwachten. Daarnaast werden er nieuwe games aangekondigd. Guitar Hero komt naar de PSP en ook SOCOM en Fat Princess zullen erop verschijnen. Soul Calibur zal ook op de PSP verschijnen met niemand minder dan Kratos. Een originele nieuwe game die gebruik maakt van de camera is Invizimals waarin het lijkt dat de gevechten bij jou op de grond plaatsvinden.



De nieuwe PSP Go en een teken van leven van Gran Turismo
<\/center>
Playstation 3
De Playstation 3 heeft een goede E3 achter de rug. Er waren niet heel veel nieuwe aankondigingen maar beelden van langverwachte games maakten veel goed. Enige verrassing was waarschijnlijk de stuntelige presentatie van de motion-controller voor de Playstation 3. Uncharted 2: Among Thieves was prominent aanwezig met trailers en verschillende gameplaybeelden. Hetzelfde gold voor God of War III met verschillende gameplay beelden waarin Kratos weer helemaal los ging. MAG werd met maar liefst 256 man op het podium getoond, en Ratchet & Clank Future: a Crack in Time was te spelen op de showroomfloor en te zien in screenshots en een interview. Ondanks dat Heavy Rain niet op de persconferentie verscheen was de game toch nadrukkelijk aanwezig met een trailer en developer walkthrough.
En dat was nog lang niet alles. Agent, de ultieme actie-game werd door Rockstar North aangekondigd, Modnation Racers wordt een nieuwe Play, Create, Share-game, Final Fantasy XIV zal in 2010 verschijnen, het nieuwe Team ICO-project genaamd The Last Guardian werd getoond, Lost Planet 2 werd bevestigd voor de Playstation 3 en Pixeljunk Shooter, Final Fantasy XIII, Gran Tursimo 5 White Knight Chronicles, Smash Cars, Gravity Crash, Demon Souls en Eyepet waren allemaal aanwezig met een trailer. Ninja Gaiden Sigma 2 was aanwezig met screenshots en gameplay en de exclusieve gratis DLC van Batman Arkham Asylum, The Joker, was ook als gameplay te zien.


Grof geweld in God of War III en veel sarcasme in Uncharted 2: Amon Thieves
<\/center>
Natuurlijk was er informatie en gameplay te vinden van Modern Warfare 2. Assassin’s Creed was speelbaar te zien bij Sony, er was een trailer beschikbaar en we zijn meer te weten gekomen omtrent de missies. The Beatles Rock band was voor het eerst te zien in een trailer en de instrumenten zijn getooond. DJ hero was nog zo’n muziekgame die we voor het eerst zagen met trailer, gameplay en screenshots. Brütal Legend was aanwezig met een trailer en we kwamen te weten welke rockers er allemaal in zouden meespelen. Lekker hakken was mogelijk met Bayonetta in een trailer, gameplaybeelden en screenshots, en ook in Dante’s Inferno werd er flink gevochten. Het race-genre was ook volop aanwezig met Split/Second, Blur, DiRT 2 en Need for Speed SHIFT.

Een E3 is natuurlijk pas geslaagd als er veel games worden aangekondigd. Zo hebben onder andere Metal Gear Solid Rising, LEGO Harry Potter: Years 1-4, Crysis 2, Nier, Just Cause 2 en Turtles in Time hun eerste gezicht laten zien op deze E3.

Met andere woorden: Afgelopen E3 was een bomvolle E3 voor de Playstation 3 en Playstation Portable komend jaar zal er weer genoeg te gamen zijn.



Het \\\"monster\\\" van The Last Guardian<\/center>