[E3 \'09] De terugblik: van Natal tot PSP go

<\/center>
Na Microsoft was het de beurt aan Nintendo om te knallen op de E3. Afgelopen dinsdagavond was het dan zo ver; de conferentie van Nintendo stond op het punt om te beginnen. Nu we inmiddels een week verder zijn, is het tijd om terug te blikken op de grote aankondigingen van Nintendo. Waar Microsoft en Sony het vooral moesten hebben van nieuwe beelden van al aangekondigde games, heeft Nintendo behoorlijk wat nieuws laten zien. Voor het gemak delen we het even op in twee categorieën: de Nintendo Wii en de Nintendo DS.

Nintendo Wii
Er komen weer zonnige tijden aan voor de Nintendo Wii. Nintendo heeft enkele grote titels in de maak die getoond zijn op de E3. Allereerst is New Super Mario Bros. in de maak. De game kent dezelfde tweedimensionale gameplay als New Super Mario Bros. voor de Nintendo DS. De kracht van de game zit hem in de co-op optie. Het is mogelijk om met maximaal vier spelers de levels in te duiken om samen te werken of in competitief verband. Verliest een speler een leven dan komt hij later voorbij zweven in een luchtbel. Het is dan aan de andere spelers om hem of haar weer mee te laten doen.

Een andere grote game die getoond werd is Super Mario Galaxy 2. Dit vervolg brengt ons meer planeten en grotere avonturen. In de video en screenshots die we hebben gezien, werd duidelijk dat ook Yoshi weer van de partij is. Super Mario Galaxy 2 is al in een ver stadium van ontwikkeling en moet in 2010 gaan verschijnen.


Super Mario Galaxy 2 en New Super Mario Bros.
<\/center>
De derde grote titel wordt ontwikkeld door Team Ninja, Metroid: Other M. We konden kijken naar een trailer van de game, maar verder is er nog maar weinig bekend. Wel weten we dat de game volledig anders zal zijn dan de Metroid Prime-games en dat Samus eindelijk een woordje over heeft voor ons.

High Voltage Software is dit jaar één van de grotere third party developers voor de Nintendo Wii. De studio heeft maar liefst drie titels in petto voor de Nintendo Wii. De eerste, The Conduit, ligt al bijna in de schappen. De andere twee titels die aanwezig waren op de E3 zijn The Grinder en Gladiator A.D.. The Grinder is een First Person Shooter met een online co-op optie voor maximaal vier personen. De makers geven aan dat Left 4 Dead een bron van inspiratie is geweest. Gladiator A.D. wordt een actie-game met gladiatoren in de hoofdrol. Zowel The Grinder als Gladiator A.D. komen eind dit jaar of begin volgend jaar uit. Verder is Electronic Arts druk bezig met Need for Speed: NITRO, een NFS-game die speciaal ontwikkeld wordt voor de Nintendo Wii. Electronic Arts presenteerde Grand Slam Tennis, de eerste tennis-game die gebruik maakt van Wii MotionPlus. Ook Red Steel 2, Wii Fit Plus en Wii Sports Resort waren aanwezig op de E3. De Nintendo Wii krijgt ook horror-games in de vorm van Resident Evil en Dead Space Extraction. Alsof dit nog niet genoeg is, heeft Square Enix ook nog eens aangegeven dat de Nintendo Wii een nieuwe Kingdom Hearts en Final Fantasy krijgt. Tot slot kregen we op de E3 een trailer te zien van No More Heroes 2.

De nieuwe Zelda-game is volop in ontwikkeling, maar was helaas niet aanwezig op de E3. Achter de schermen werd een artwork getoond met een iets oudere Link en een klein vrouwelijk figuur. Opvallend is dat Link geen zwaard bij zich droeg, en dat het vrouwelijke figuur wel heel erg leek op het Master Sword. Binnenkort leren we hier ongetwijfeld meer over.


De mysterieuze artwork van de nieuwe Zelda op de Nintendo Wii
<\/center>
Nintendo DS
Met al die grote games voor de Nintendo Wii zou je bijna gaan denken dat de Nintendo DS vergeten wordt. Dit is absoluut niet het geval. Tijdens de conferentie werd een trailer getoond van Golden Sun op de Nintendo DS. Deze RPG vond jaren geleden zijn weg op de Gameboy Advance, maar na het tweede deel werd het volledig stil rondom de serie. Bovendien werd gemeld dat Europa en de VS eind van dit jaar eindelijk aan de slag kunnen met Professor Layton and the Diabolic Box. Mario & Luigi 3 komt ook snel naar het westen en daarmee zijn we eind van dit jaar zoet genoeg met de Nintendo DS.

De makers van Drawn To Life komen met Scribblenauts. Een tweedimensionale platform-game waarin talloze voorwerpen getekend kunnen worden om door een level te komen. Naast games was er ook een aankondiging voor Facebook op de Nintendo DSi. Met Wi-fi kun je met de DSi gemaakte foto\\\'s direct uploaden naar jouw Facebook account.

Over The Legend of Zelda: Spirit Tracks werd maar weinig gezegd. Gelukkig was de game wel degelijk aanwezig op de E3, onder andere in bespeelbare vorm. De game zal 2009 waarschijnlijk niet meer halen, maar dan hebben we alvast iets om naar uit te kijken in het nieuwe jaar.


The Legend of Zelda: Spirit Tracks, Scribblenauts en Mario & Luigi 3
<\/center>