Tokyo Game Show 2007 preview

Wat de E3 voor de Verenigde Staten was, en de Leipzig gamesconvention voor Europa is, is de Tokyo Game Show (TGS) voor Japan. Op deze grote beurs worden de nieuwste games tentoongesteld. Zoals bij de Leipzig Games Convention is ook deze beurs deels voor publiek toegankelijk. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor de pers, maar op zaterdag en zondag mag iedereen de beursvloer op.

Dit jaar wordt de TGS gehouden van donderdag 20 september tot en met zondag 23 september in de Makuhari Messe in Chiba, Japan. Waar het de voorgaande jaren flinke concurrentie had van de E3, is die concurrentie door de veranderde opzet van dat evenement erg verminderd en kan de Tokyo Game Show het grootste gaming evenement ter wereld worden met alleen de Leipzig Game Convention nog als concurrent. Dit jaar worden er in totaal 168 deelnemers verwacht, welke meer dan 1700 stands zullen hebben.

De allereerste TGS werd gehouden in 1996. Het evenement zou oorspronkelijk twee keer per jaar plaats vinden, in de lente en in de herfst. In 2002 zijn ze echter van deze opzet afgestapt en is er nog maar één show per jaar die gehouden wordt in de herfst.

Het evenement is typisch Japans. Niet alleen wat betreft games is er veel te zien, ook gewoon mensen kijken kan erg vermakelijk zijn. Een deel van de bezoekers komt uitgedost als zijn favoriete gamespersonage naar de beurs. Van de meeste Final Fantasy-figuren zul je wel één of meerdere exemplaren tegenkomen. Naast de verkleedde mensen zullen ook de meeste games op de beurs Japans zijn. Iedereen kent wel een vaag Japans spel waarbij het doel totaal onduidelijk is en op de beurs staan ook veel van zulke \'games\'. Wat denk je bijvoorbeeld van een huishoudagenda voor op je DS. Tot slot staat de beurs ook bekend om zijn typisch Japanse wachtrijen die vorig jaar opliepen tot één kilometer. Op zich is dat niet zo gek als je je bedenkt dat er vorig jaar op de drukste dag 84.832 bezoekers waren. In totaal waren er vorig jaar 192.411 bezoekers en dit aantal zal ook dit jaar weer overtroffen worden is de verwachting.

Alle grote namen zullen op de beurs aanwezig zijn, met uitzondering van één grote naam. Nintendo is al jaren niet aanwezig op de TGS, omdat ze voorheen een eigen event hadden in dezelfde periode. Microsoft en Sony zijn wel beide aanwezig met een flinke stand, en vooral Sony pakt qua line-up groots uit. Voor hen is dit een mogelijkheid om de potentie van hun PS3 te laten zien aan gamers om de verkoopcijfers wat op te krikken. Er gaan een flink aantal geruchten, waaronder de DualShock 3 controller met rumble en er schijnt een aankondiging te komen van Star Ocean 4 exclusief op de PS3. De persconferentie van Sony is op donderdag om 10:30 lokale tijd, dus 03:30 Nederlandse tijd.

Voor Microsoft zal deze beurs ook een stuk belangrijker zijn dan de afgelopen jaren, aangezien hun X07 voor Europa dit jaar gecanceld is. Microsoft heeft al een event gehouden, waarbij verschillende games zijn getoond: Ninja Gaiden 2, Lost Odyssey en een hele lading Arcade-titels.

Mocht je interesse hebben om een bezoekje aan de beurs te brengen dan kun je meer info vinden op de website van de TGS 2007, hier. Op de volgende pagina vind je de voorlopige line-up van het evenement.

Op de beurs zelf zullen een hoop titels speelbaar zijn, zowal van Sony en Microsoft, maar ook andere games. Op de dagen van de beurs zullen er dus veel filmpjes en screenshots verschijnen, maar waarschijnlijk een aantal nieuwe aankondigingen en meer info over aankomende games.

Op de onderstaande plattegrond kun je zien hoe de indeling van de drie hallen is: