Voetbalforum bestaat 5 jaar!

Raymania

Ja, en dan bestaat het VBL-forum ineens vijf jaar. En vraagt ene rubbereend of je een stukje wilt schrijven. Over hoe je op het forum bent belandt, hoe je moderator bent geworden etc. Is leuk! Nee, zonder dollen. Dat is natuurlijk leuk, maar verzin maar eens wat. En het liefst iets origineels natuurlijk, een lap tekst gaat niemand lezen. Twee keer scrollen en weg is het.

Iets origineels dus, beetje kleur erin en zo, maar wat? Na wat nagedacht te hebben dacht ik aan het volgende. Een VBL-Alfabet en dan bij elke letter van het alfabet iets beschrijven wat ik écht VBL-specifiek vind. Ja, dat moet wel haalbaar zijn. En bij de R beschrijf ik mijzelf, altijd leuk. Dus bij dezen, het VBL-Alfabet. Veel leesplezier!

De eerste letter. Geen lastige letter natuurlijk. Bij de A denk ik gelijk aan het Ajax-topic. Mijn favoriete club, op het moment van schrijven kansloos gelijk gespeeld tegen een club uit Venlo, maar dat mag de pret niet drukken. Het Ajax-topic dus; de langstlopende reeks in VBL met al over de 850 topics (over de kwart miljoen posts!). Dat is naast HOOLS verreweg de grootste reeks van VBL. Over de inhoud kun je lang en kort praten, het is in ieder geval wel een spraakmakend topic. Bij puntverlies is het topic niet te houden en moet de trainer weg en moeten er nieuwe spelers komen (Modric, nu! Twintig miljoen!), maar bij winst worden we kampioen en winnen we volgend seizoen de Champions League. Het Ajax-topic vind ik bij VBL horen; de arrogantie bij een groot deel van de posters, de Feyenoorders die af en toe komen trollen, de scheldpartijen na afloop van (weer) een niet gewonnen wedstrijd. Het hoort er allemaal bij. Meer vertelt twi ergens in zijn stukje.

Nou Ray, waar ben je aan begonnen. De eerste letter pas en nu al hele teksten. De A dus nog. Bij de A denk ik ook aan de VBL-Awards. Een elk seizoen terugkerend ‘evenement’ (kan even het goeie woord niet vinden), en de laatste editie georganiseerd door WeebI. Altijd wel grappig wie nou weer een Award in de wacht gaat slepen. Wie is de netste poster? Wie is de grootste PSV-fan? Elk seizoen worden zulke vragen beantwoord. En de winnaar mag een avatar nemen om zijn/haar Award te showen.



Eindelijk de volgende letter. En niet makkelijk ook. Bij de B denk ik aan (met wat hulp van dndiek trouwens) aan Bossche Fans (kon ook bij de D van Den Bosch, maar die was al bezet). Bossche Fans dus, daar lopen er in VBL genoeg van rond; Yeahinho, TerroRobbie, DutchGooner, tong80, fanneke etc. Het FC Den Bosch-topic is het grootste clubtopic dat loopt naast de traditionele top drie. Maar liefst 55 delen op dit moment, voor een club dat op dit moment uitkomt in de Jupiler League. Zeker een knappe prestatie en voor VBL zou het leuk zijn als FC Den Bosch promoveert, dan kunnen we nog meer topics verwachten. Meer over deze reeks beschrijft Yeahinho ergens in dit topic.

Over de B kan ik nog veel meer vertellen, maar dat ga ik niet allemaal doen. Dat gaat mij uren kosten. Wat ik wel even kwijt wil is: Beschouw, borisz en Bos81. Drie users met de B die in VBL altijd iets leuks proberen te organiseren. Beschouw met zijn Google Quiz, toto’s en toernooien. borisz met zijn toernooien en de Champions League toto en Bos81 natuurlijk met al zijn toto’s. We doen alsof het allemaal vanzelfsprekend is dat wij wekelijks die toto’s in kunnen vullen, maar er gaat ontzettend veel tijd in zitten om elke keer maar weer de stand te maken en alle punten te tellen. Zelfde natuurlijk met de toernooien. Dat is wel een applaus waard.



En de volgende letter is de C. De C van? Ik heb werkelijk géén idee. C, c, c. Met een beetje sjoemelen maak ik er ‘HOOLS – Het VBL – Café’ van. Daar vertel ik wat meer over bij de H van HOOLS. Verder weet ik niets uit VBL wat met de C begint. Chelsea? Nee, rotclub. Oh, wacht, Champions League! Ja, dat hoort er wel bij. Wie herinnert zich niet Ajax – Internazionale (Inter kwam terug van 0-2 naar 2-2), of PSV – Milan (Ambrosini in de slotfose), of Ajax – Milan (2003, Tomasson)? Of de CL-finale van 2005? Wat ontzettend veel posts op het forum toen, maar toch zo geniaal om te zien hoe zoveel mensen meeposten tijdens een voetbalwedstrijd. Toch nog een mooie keuze bij de C. Edit: Nu ik eraan denk, het Cryptotopic hoort hier ook bij te staan. In deze reeks – die alweer 42 topics telt – verzinnen users de mooiste crypto’s, vaak hersensbrekend. Of niet, sjimz? Mag ook wel in dit overzicht staan.



De D alweer. Bij D kies ik voor het Drafttopic. Verdient nog net binnen de vijf jaar een nominatie bij deze letter. Een geweldig idee van Colplay waarbij 32 users hun beste team probeerden samen te stellen door steeds een speler te kiezen. En hoe frustrerend was het als iemand anders jouw speler voor je neus weg koos! Hele leuke reeks die nu nog loopt. Uit de 32 teams wordt namelijk het beste team gekozen, georganiseerd door BliksemSchigt.

Bij de D wil ik ook nog een paar users noemen. En heel toevallig allemaal ex-mods die beginnen met de letter D; dndiek, Doc, DutchGooner en Da_Sandman. Doc was samen met golfer (zie G) de eerste moderator van VBL! Mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. dndiek stopte drie weken terug met het modden van VBL en modt inmiddels V&A (met veel minder plezier natuurlijk). Over de tijd van DutchGooner weet ik weinig, die was heel kort moderator, maar mag natuurlijk niet ontbreken. En dan hebben we ook nog Da_Sandman, was een jaartje terug moderator, maar stapte op omdat hij Suijk en –Vaduz– terug wilde die toen nog geband waren. De D is natuurlijk ook DiegoArmandoMaradona, maar daar kan ik uren over vullen, dus sneller naar letter E.




De E. Ik weet niets bij de E. Eredivisie misschien, maar daar kan ik niks over vertellen. Ik skip de E gewoon en wie toch iets leuks weet wat te maken heeft met de E mag het hier ergens beneden posten.



Na de E komt de F en die is gelukkig niet zo moeilijk. Bij de F denk ik als moderator gelijk aan Feedback. In bijna anderhalf jaar tijd veel gedoe gehad in Feedback. Met als ‘hoogtepunt’ toch wel het gedoe rond een bepaalde Amerikaanse Staat (nee, niet Montana) en een topictitel van een bepaald topic. Verder – naast de slotjesrequests, TT-changes, scheldposts – zijn er discussies geweest over het Ajax-topic, het schelden, het banbeleid, valse tussenstanden etc. Maar laten we het leuk houden en iets anders met de F kiezen. Feyenoord? Hmm, ik zei iets leuks. Nee, Feyenoord hoort natuurlijk ook bij VBL. Is na het Ajax-topic het grootst lopende clubtopic waar ook weer een vaste groep users in posten. Het is een reeks die veel rustiger is dan het Ajax-topic; minder gescheld, meer normale discussies. Zelfs tijdens het dramatische vorige seizoen viel het allemaal best mee.



De G is ook niet lastig, dat moet golfer zijn. Samen met Doc de eerste VBL-mod en is de langstzittende VBL-mod ooit. Volgens mij iets van 2,5 jaar, echt een hele knappe prestatie om het zolang vol te houden. Niemand is daarna nog enigszins in de buurt gekomen van die tijd, hulde. Verder denk ik bij de G aan gifjes. Geïntroduceerd door venomsnake en inmiddels door vele users gepost. Heel cool om in een livescoretopic binnen twee minuten al het doelpunt te kunnen zien. Zelfs op andere grote fora zie je de gifjes voorbij komen die VBL-users hebben gemaakt. Dat is toch wel geinig. Ik weet niet wie allemaal gifjes hebben gemaakt, maar ik ga ze toch proberen om te noemen. Bedankt venomsnake, Happel, the_undertaker, Devrim_, Giovanni, Dj_Day-V voor de gifjes! En vooral zo doorgaan natuurlijk!



Zoals al bij de C gezegd, de H is van HOOLS. Dé grootste reeks die in VBL loopt. Meer dan 1700 topics (oftewel meer dan een half miljoen posts!) in het enige slowchattopic van VBL. Een vaste groep VBL-users is er te vinden om virtueel een biertje te drinken en het gekke is dat je eigenlijk door HOOLS veel te weten komt over een user (die je misschien nooit in het echt gezien heeft). Door HOOLS weet je waar iemand woont, wat voor werk iemand doet, hoe oud iemand is, of iemand in de file heeft gestaan, of iemand moest krabben ’s ochtends, of een familielid is overleden, of iemand een zoon/dochter heeft gekregen, of iemand gaat trouwen, wat iemand zijn/haar muzieksmaak is, of iemand nieuw werk heeft gevonden. Eén grote familie dus eigenlijk, goed nieuws, slecht nieuws, slap lullen, serieus zijn, het kan allemaal in HOOLS.

De H is ook van *reclame* het Handige Linkjes Topic natuurlijk. In VBL zijn ontzettend veel topics geopend en daardoor raakt het overzicht snel kwijt. In dit topic staan alle topics die vaak gezocht worden netjes gesorteerd. Zoek je dus een topic, kijk eerst daar!



Deze letter is weer lastig, maar weer met wat vals spelen maak ik er Voetbal Insite van. Toen het nog ouderwets was met Wilfred Genee (nog voor de overstap naar Talpa) maakten zoveel mogelijk users het er een sport van om een vraag de uitzending in te krijgen. De meest stomme, verzonnen afzenders kwamen langs. Volgens mij zelfs de kat van methodmich! Hij zal trouwens wat meer vertellen over Voetbal Insite.



Bijna op de helft met de J. Na lang denken kwam ik op ‘Jouw sjaal en vergiet’-topic, een idee van onze relnicht SCH. Geniaal topic waar men met een vergiet op het hoofd en een voetbalsjaal om eigenlijk belachelijke foto’s maakten. Erg leuk om terug te zien, vooral die sjaal van Bluezz en golfer. Whehe. En die vergieten ook, vreselijk hoe lelijk ze die dingen ontwerpen. Met de J denk ik ook aan jorienvdherik, maar zie daarvoor de laatste regel van de letter D. En ook bij de J hoort een ex-moderator, de enige vrouw! justme is ook een tijdje moderator geweest van VBL.



De K van kan... Ja, dat scheldwoord wat té vaak voorbij komt op VBL, helaas. Maar is eerlijk gezegd wel typisch VBL, dus mag niet ontbreken in dit lijstje. Een ander woord met de K wist ik zo snel niet, maar met hulp van borisz (weet jij een voetbalwoord met de K?) kies ik voor Klassieker. Elke klassieker wordt in een apart topic besproken en deze topics raken vol voordat je er erg in hebt. Tien topics tijdens Ajax-Feyenoord? Heel normaal die 3000+ posts hoor. Bloedfanatiek gaat het er aan toe met de Ajax-users en Feyenoord-users in één topic. Niet altijd aardig, maar het hoort erbij hè. Bij de K denk ik ook aan KerstQuiz, inmiddels twee keer georganiseerd (eerste keer met Messenga, tweede keer alleen) en is altijd wel leuk om vragen te verzinnen en users plezier te laten hebben met iets wat jij hebt gemaakt. Tot slot past bij de K nog de naam van kaap, ik denk toch wel de meest onverwachte moderator op VBL ooit. Kwam samen met Da_Sandman binnen en gingen ook samen weer weg. kaap, het waren twee fantastische maanden.



De L sluit goed aan bij de K van Klassieker. Voor de L kies ik het Livescoretopic. Eén grote puinhoop kan het zijn als Ajax, Feyenoord of PSV spelen. En vooral als zij op achterstand komen. Scheldpartijen, doodverwensingen, al die ellende komt geregeld voor. Bij het livescoretopic horen natuurlijk ook de gifjes die het laatste jaar veelvuldig worden gepost (zie G).



De M van Moderator. ‘Users met een blauwe kleur’ die de boel op orde proberen te houden in VBL, de ene keer met succes en de andere keer zonder. Laat ik ze allemaal maar noemen, mag natuurlijk niet ontbreken in zo’n lijst: golfer, Doc, justme, Messenga, mitt, dndiek, rubbereend (2x), –Vaduz– (2x), RayMania, venomsnake, Bos81 en DutchGooner. Allemaal bedankt (hè, ik bedankt mezelf) voor het modden en voor de tijd en energie die erin is gestoken!

Verder bij de M denk ik aan mitt en Messenga (zie boven) en aan de ‘Marco van Basten’-reeks. Of moet ik eigenlijk topictitel zeggen? Al sinds september staat de topictitel ter discussie. Er zou propaganda gevoerd worden, men iemand kon niet in een topic posten met een negatieve titel etc. Naja, genoeg daarover. En trouwens, dat achter die M hier links is een konijn met een politiepet. Lijkt sprekend op –Vaduz–, toch? En diegene die aan de linkerpoot van de M aan het rijden is, is rubbereend. Whehe. Okay, dat was de M en eindelijk op de helft. Effe rust (al zien jullie dat niet, maar ik haal effe een bakkie koffie).




Het Nostradamus-topic vul ik bij deze letter in. Deze topicreeks keert aan elk begin van een seizoen weer terug. Hierin voorspelt iedereen de raarste vragen, zoals hoeveel gele kaarten in een bepaalde speelronde vallen. Dit seizoen georganiseerd door dndiek, maar ook Bjoro heeft het georganiseerd, dacht ik.



Oooooo. De O is van Onderschrift-competitie. Prachtig topic, dat inmiddels al over de honderd delen (30.000+ posts!) heen is en ooit is gestart door methodmich. De bedoeling is een beetje zoals bij het TV-programma Dit Was Het Nieuws. Een foto wordt geplaatst en men moet vervolgens een leuk onderschrift bedenken. Er komen soms echt geniale onderschriften langs. Als het goed is vertelt EnGCatjuH (zie hem daar tussen die O kijken) wat meer over deze reeks.

Iets anders met de O is écht typisch VBL, namelijk Ontgroening. Pas geleden hadden we er nog twee, van –Vaduz– en venomsnake. Nieuwe moderators worden in VBL volgens traditie ontgroend door allemaal topics te openen en de nieuwe moderator sluit deze dan vervolgens (zie onderaan de lijst van VBL, dan zie je nog alle slotjes). De O staat ook voor Oranje, geen gezeur meer over wie voor wie is in Nederland, maar iedereen support Oranje in het livescoretopic. Of eigenlijk, iedereen klaagt met elkaar over het trieste spel onder Van Basten…



De P staat voor PSV, naast Ajax en Feyenoord het derde grootste clubtopic wat in VBL loopt. Van deze drie is die van PSV wel het rustigste, maar wat wil je met al die titels? Van mij mag daar wel eens de bom barsten, paar keer verliezen ofzo, hehe. De P staat ook voor Purrel, een speler die in VBL door haast iedereen wordt aanbidt. Wie geen Purrel-fan is, is niet chill.



De Q van Quiz, of eigenlijk Kwis genoemd in VBL. In VBL loopt al een hele tijd een topic waarin users elkaar bestoken met allerlei vragen op het gebied van VBL. Vooral tong80, Bos81, fanneke en Beschouw zul je er tegen komen. Naast deze reeks zijn er in de afgelopen vijf jaar veel quizen voorbij gekomen. Een KerstQuiz, een Raad-Waar-De-Bal-Is-Quiz, de Google Quiz van Beschouw, een Logo Quiz van sjimz enzovoort. Erg leuk om aan mee te doen en nog leuker dat deze initiatiefnemers de tijd vrijmaken om voor een ander iets leuks te maken. Meer dus!



Há, de R. Van RayMania natuurlijk. Een jaartje of vier geleden registreerde ik mij op FOK!. Wat ik nog weet is dat ik via Google telkens bij FOK! terecht kwam en op een gegeven moment heb ik mij gewoon geregistreerd en ben ik langzaamaan begonnen met posten. Op het begin nog niet heel actief, maar daarna steeds meer eigenlijk. Toen ik echt tijd kreeg (toen ik eigenlijk gewoon geen huiswerk meer had te doen in m’n vrije tijd) ben ik meer gaan posten (dat zal zo rond 2005 zijn geweest) en nu loop ik er inmiddels rond als moderator. Alweer 14 maanden lang en nog altijd met plezier. Ik begon in oktober 2006 en vond het toen erg leuk om te doen, maar het begin was zeker niet makkelijk. Objectief zijn, een forum modereren waar echt veel posts worden geplaatst, livescoretopic, juiste beslissingen nemen. Het was zeker niet makkelijk, maar inmiddels ben ik eraan gewend en doe ik het nog met veel plezier (golfer, jouw 2,5 jaar gaat eraan!). Inmiddels heb ik alweer vier mods versleten, maar hopelijk blijven die nieuwe twee een tijdje bij me. Ik denk dat veel users mij zien als iemand die veel dingen organiseert en helaas is dat ook wel zo. Elke keer verzin ik wat nieuws, wat mij daarna weer té veel tijd gaat kosten en waar ik achteraf eigenlijk nooit aan had moeten beginnen, hehe. Voorbeeldje? Nou, kijk deze lap tekst die ik hier nu zit te typen. In Word al vier pagina’s, is toch belachelijk…Verder het Doelpunt van het Jaar, gaat ook veel tijd inzitten, had ik van tevoren moeten weten, haha. En niet stemmen hè! Anyway, genoeg over mij, iemand anders met de R…

En dat is rubbereend. Die verdient echt respect, heeft er al twee modperiodes opzitten en heeft ontzettend veel voor VBL gedaan. Hoe hij dit jubileum op poten weet te zetten, echt petje af.



De S is van Stats. Elke maand maakt Bruce117 weer een mooi lijstje met statistieken waarin wij kunnen lezen wie de meeste posts heeft enzovoort. Bedankt Bruce! De S is ook van SCH, dé relnicht van VBL, die mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Altijd spraakmakend, leuke topics proberen te openen, zeiken in Feedback, slap lullen in HOOLS. Dat is SCH. De S is ook van Suijk, gewoon omdat ik bij elke letter de (ex)-VBL-mod zet, dus bij dezen. Bedankt Suijk!



De T kan maar voor één iemand zijn en dat is tong80 . Degene met de meeste VBL-posts ooit in VBL en volgens mij ook de meest geopende topics (en gesloten?). Enthousiast, weet hartstikke veel van VBL, vrolijk, humoristisch, ’s nachts zeiken, totaal geen bioritme enzovoort. Dat is tong. De T is ook van Tototopics. Elk seizoen worden er weer tig verschillende toto’s georganiseerd; van Nederland tot Spanje en van de Beker tot de Champions League. Voor mij wekelijks een hel om in te vullen, omdat ik het altijd vergeet. Toch respect voor alle organisatoren (zie vooral B) van alle toto’s de afgelopen jaren! Bedankt. En met de T ben ik nog niet klaar, want de T staat ook voor Toernooien of Tournaments. Elke keer loopt er in VBL weer een topic waar de beste, de leukste of vul-maar-in speler/club enzovoort wordt bepaald. Een hele klus om een toernooi te organiseren, dus ook bedankt aan alle organisatoren van de toernooien (borisz, WeebI, Beschouw, VoreG en iedereen die ik vergeet). Bij de T noem ik ook nog TerroRobbie, vindt-ie wel leuk, denk ik. Bij dezen.




De U is van jullie, de Users! Iedereen die in de afgelopen vijf jaar tijd gepost heeft in VBL, die zijn/haar steentje heeft bijgedragen aan het forum…allemaal hartstikke bedankt. Zonder de users geen forum!



De V was de eerste letter die ik met Photoshop maakte, die staat natuurlijk voor VBL, de afkorting voor Voetbal! Het allerleukste subforum van FOK!, opgericht in 2003 met golfer en Doc als de moderators. Inmiddels bestaat het dus alweer vijf jaar en dat ‘vieren’ wij op deze manier. In vijf jaar tijd is VBL uitgegroeid tot wat het nu is en is het één van de grootste subfora van FOK!! De V staat verder nog voor venomsnake (zie G en M), voor –Vaduz– (zie M) en VoreG, die vooral in het begin in VBL allerlei toernooien organiseerde (zie T).



Bij de W kies ik echt iets persoonlijks en dat is Werder Bremen – Ajax. In de tijd dat ik moderator ben, heb ik geen één avond zo’n vreselijke chaos gezien als op de dag dat die wedstrijd werd gespeeld. Het was de eerste avond voor dndiek als nieuwe moderator en het was echt ernstig qua scheldposts, doodverwensingen en racisme. Ongelooflijk. Sindsdien is er ook een nieuw beleid gevoerd, omdat het echt niet meer zo langer kon. Wat dat betreft was het eigenlijk wel goed dat het forum ontplofte, want nu loopt VBL echt lekker als ik eerlijk mag zijn.



Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next! Next!




Ook hier totaal geen idee, maar ik vul gewoon een user in die volgens rubbereend een fantastisch stukje heeft gemaakt voor het jubileum. Dat is Yeahinho, de FC Den Bosch-supporter. Ik ben benieuwd naar jouw stukje, Yeahinho. En verder bedankt voor alle Photoshopdingen die je de afgelopen vijf jaar hebt gemaakt.




De Z weet ik niet, maar ik weet wel een goeie. Zat! Want dat ben ik van dit verhaal, is veels te lang geworden en ik heb er een hard hoofd in dat iemand het gaat lezen. Maar goed, in twee uur getypt dus zo erg is het niet. Ik zou zeggen, op naar de volgende vijf jaar en rubbereend bedankt voor het organiseren van dit jubileum! Bier!