FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 januari 2008

Stroomstoring in Amsterdamse binnenstad

Icoon BinnenlandsSinds even voor tien vanavond zit een deel van de Amsterdamse binnenstad zonder stroom. Het deel beslaat de Kalverstraat, het Rokin en het Spui. Dit laat een woordvoerster van de politie weten.

Het winkelgebied wordt door de politie nauwlettend in de gaten gehouden. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Rond middernacht verwacht de woordvoerster dat de stroom het weer doet. De stoplichten en de trams werken overigens nog wel


Update
Sinds 20 voor 1 vannacht had de binnenstad van Amsterdam weer stroom. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Gezondheidszorg Nederland scoort niet best

De veranderingen in ons zorgstelsel hebben Nederland geen goed gedaan. Die conclusie valt te trekken uit een onderzoek dat werd gehouden door het Commonwealth Fund. De uitslag hiervan is vandaag gepubliceerd in het vakblad Health Affairs.

Het onderzoek is gehouden in negentien geïndustrialiseerde landen. Een zieke is het beste af in Frankrijk, terwijl de Verenigde Staten de rode lantaarn moeten dragen. Nederland moet het doen met de twaalfde plek op deze ranglijst, tussen de landen Italië en Nieuw-Zeeland in.

Voor de studie hebben de onderzoekers gekeken naar de wachttijd en effectiviteit van medische zorg voor burgers. Zo werd er bekeken of sterfgevallen van patiënten onder de 75 jaar hadden kunnen worden voorkomen.

Federer en Henin Europese sporters van het jaar

Roger Federer en Justine Henin zijn door de bond van Sportjournalisten (UEPS) uitgeroepen tot Europese sporters van het jaar 2007.

Federer, die in 2007 drie Grand Slam toernooien en de Masters cup won, versloeg in de verkiezing Formule 1-coureur Kimi Räikkönen (Finland) en de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo. Henin won in 2007 twee toernooien en de WTA Championships. Zij bleef de Russische polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva en de Zweedse meerkampster Carolina Klüft voor.

Hoge opkomst in New Hampshire

Icoon AmerikaKiezers in de Amerikaanse staat New Hampshire lijken vandaag massaler dan ooit hun stem te willen uitbrengen in de voorverkiezingen. De autoriteiten sluiten niet uit dat de opkomst een record zal bereiken voor de kleine oostelijke staat.

Volgens verscheidene Amerikaanse nieuwszenders staan er bij sommige stemlokalen opvallend lange rijen. Het goede weer in New Hampshire werkt volgens commentatoren mee aan de hoge opkomst, maar sommige regionale media zien juist vooral veel jongeren in de rij staan, doorgaans niet de meest enthousiaste groep van het Amerikaanse electoraat.

De eerste uitslagen volgen pas na 02.00 uur Nederlandse tijd.
De inwoners van New Hampshire stemmen in groten getalen

Man berooft eigen bank en springt van flat

Icoon OpmerkelijkEen 27-jarige Roemeense bankdirecteur is van de achtste etage van een flatgebouw gesprongen, nadat hij meer dan een ton had gestolen van zijn eigen bank. Dit berichtte de Roemeense televisie.

De man was casinoverslaafd en had een schuld opgebouwd van ruim 60.000 euro na veelvoudige bezoeken aan het gokpaleis. Om dit goed te maken maakte de man 112.000 euro buit bij zijn eigen bedrijf, waar hij pas anderhalf jaar in dienst was.

Hij deed dit tussen Kerstmis en Oud en Nieuw, zodat hij in alle stilte het geld kon jatten. De man was waarschijnlijk zo bang voor de gevolgen van zijn daad, dat hij in Boekarest van een flat is gesprongen. De man ligt in coma in een Roemeens ziekenhuis.

FOK! zoekt de beste foto van 2007

Icoon Sitenews - ForumOok in 2007 loopt men massaal met digitale camera's rond. Alles wordt vastgelegd en op internet gezet. Naast de gewone maandelijkse fotowedstrijden in het Fotografieforum is er ook dit jaar weer een wedstrijd om te bepalen welke user de mooiste foto van 2007 heeft gemaakt.

In het subforum Fotografie is deze wedstrijd onlangs weer begonnen. Het insturen van jouw beste foto kan tot vrijdag 18 januari 2008 22.00 uur. Daarna zal een stemronde volgen waarin elke user kan stemmen.

Ook dit jaar is er weer een prijs te winnen! Vorige jaar won woutf een foto op linnen. En dat is de dezelfde prijs die ook dit jaar te winnen is, verzorgd door Herinneringenoplinnen.nl. De winnende user krijgt zijn of haar ingestuurde foto op een linnen doek van 40 bij 40 centimeter.

Heb jij in 2007 ook zo veel je camera in je hand genomen? En heb jij ook net die ene foto geschoten waar iedereen in je omgeving weg van was? Beproef dan je geluk in deze fotowedstrijd! Kijk voor de spelregels en overige informatie (ook voor informatie over Herinneringenoplinnen.nl) in het centrale wedstrijdtopic.

Wil je meepraten over de wedstrijd of een aantal van je foto's laten zien? Dat kan in het wedstrijddiscussietopic

Let op: lees eerst goed de regels in de openingspost van het centrale wedstrijdtopic voordat je jouw foto instuurt, anders is je inzending misschien ongeldig.

De winnende foto van vorige jaar kun je hier bekijken.

Belgische amputatiefetisjist veroordeeld

Een Antwerpse rechter heeft vandaag een 37-jarige Belg veroordeeld wegens bedreiging. De man blijkt te kampen met amputatiedrang. De amputatiefetisjist moet schadevergoedingen tot vijftienhonderd euro betalen aan zijn twee ex-partners.

De Belg heeft last van apotemnofilie. Bij deze psychische stoornis zit men pas lekker in zijn vel als ze gezonde lichaamsdelen er afhakken. Zo heeft de man al een arm, been en teelbal bij zichzelf laten verwijderen. Hij eiste echter van zijn vriendinnnen dat ook zij lichaamsdelen van zichzelf zouden laten amputeren.

De man bleek nog meer op zijn kerfstok te hebben. Zo heeft hij al eens geprobeerd zijn ex-vrouw en zoontje te overrijden. Hiervoor heeft de man al eens twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk gekregen.

Pinautomaat voor blinden op komst

PINBlinden en slechtzienden kunnen binnenkort ook gemakkelijk zelfstandig geld uit de muur halen. De Rabobank brengt dit jaar namelijk 750 geldautomaten op de markt, speciaal voor blinden en slechtzienden.

Ook moet deze automaat het simpeler maken voor mensen in een rolstoel om geld te tappen. De automaten krijgen een spraakfunctie en een hoorn.

De pratende flappentapper staat volgende week gedemonstreerd op de ZieZo-beurs voor visueel gehandicapten in Houten.

Professor: Belgen zijn Turken

Icoon AlgemeenBelgen zijn afstammelingen van de Oğuz Turken die zich duizenden jaren geleden op de plek van het huidige België vestigden. Volgens professor Ahmet Arslan, hoofd Medische Biologie van de Universiteit van Gaziantep zijn er diverse bewijzen die deze conclusie bevestigen.

Toen de Selcuk Turken van de Oğuz-stam hun eigen staat stichtten in Centraal Azie, noemden ze hun hoofdstad Genk. Deze stad bestaat ook in Belgie. Tevens is het symbool van Genk een adelaar met twee hoofden: het ultieme bewijs dat een deel van de Oguz Turken in binnen en een deel in het buitenland (het huidige België) woonden.

Een ander bewijs die de professor aanhaalde is dat in Genk in Belgie veel donker behaarde mensen met een lichte huid wonen. Een typische karaktertrek van de Oguz Turken.

Ook is hij van mening dat de koerden afstammen van deze Oğuz stam. Het zouden directe afstammelingen van de deze turken zijn. De Turkse academie voor moleculaire genetische studies concludeerde na een onderzoek dat er 'migratie routes' liepen vanuit west Azië over de Caucasus richting Europa. Turken gebruikten deze routes om naar het huidige Europa te verkassen. Hierdoor zijn de genetische banden tussen Turken en Europeaen erg kort.

Met dank aan Kurd_distan voor de submit.

Man liet zich 93 keer opnemen in ziekenhuis

De Oostenrijkse politie heeft in Steiermark een 59-jarige man opgepakt. De man blijkt namelijk een ware klaploper te zijn. Zo heeft de man zich de afgelopen twee jaar 93 keer laten opnemen in het ziekenhuis, hetgeen volledig werd vergoed door het ziekenhuis.

De man leeft al 21 jaar van een uitkering, waarvan hij de laatste twee jaar voortdurend in het ziekenhuis verbleef en daar ook met de pot mee at. Een arts van een ziekenhuis in de gemeente Muerzzuschlag vertrouwde het zaakje echter niet. De Oostenrijker had zich namelijk op de afdeling spoedeisende hulp laten opnemen na een zogenaamde valpartij die een zware schedelbreuk zou hebben veroorzaakt. De wantrouwende arts kon echter niets vinden.

Nadat hij door de politie was verhoord, heeft de man toegegeven dat hij alle kwalen en gebreken slechts had gesimuleerd om maar in het ziekenhuis te kunnen verblijven. De hypochonder wordt nu beschuldigd van fraude. Alle ziekenhuisverblijven van de simulant bij elkaar hebben de Oostenrijkse staat bijna honderdduizend euro gekost.

Geen Cissé voor Manchester City

Afonso Alves is niet de enige spits op het verlanglijstje van Manchester City. De Engelse club probeerde ook Djibril Cissé terug naar Groot Brittanië te halen, maar faalde hierin.

Cissé, die afgelopen zomer Liverpool definitief verruilde voor Olympique Marseille, mag niet weg bij de Franse club. Naar verluidt waren er meer Engelse clubs geïnteresseerd in Cissé, maar bleek de club uit Manchester het snelst bereid er voor te gaan. Voorzitter Pape Diouf van Marseille peinst er echter niet over zijn spits te laten vertrekken.

"Laat dit duidelijk zijn: Djibril Cissé zal Marseille niet verlaten", meldde Diouf op een persconferentie. "Zowel de speler als ikzelf ben door de club uit Manchester benaderd, maar ik heb geantwoord met een 'nee'. Ik heb nooit aan Cissé getwijfeld, en hij komt beter in vorm. Na alles wat hij heeft moeten lezen, zien en horen, zou ik begrijpen dat hij graag weg wil. Maar toen hij en ik een gesprek voerden, begreep hij mijn positie ook. Hij wist dat ik hem niet kon laten gaan, en hij maakte er geen groot probleem van."

Davids houdt Urby weg bij Spurs

Ondanks de serieuze interesse van Tottenham Hotspur in Urby Emanuelson, zou de vleugelspeler van Ajax de Engelse club wellicht toch een nee verkopen, mocht er een bod op tafel komen.

Volgens diverse bronnen zitten de Londenaren al maanden achter de 21-jarige international van Oranje aan. Emanuelson zelf zag een transfer naar Engeland ook wel zitten, maar vertelt nu dat hij op andere gedachten is gebracht door teamgenoot Edgar Davids. Davids stond tot een jaar geleden zelf nog onder contract bij de Spurs.

"Edgar vertelde me dat het een geweldige club was, maar dat ik er niet heen moest gaan", vertelde Emanuelson. "Hij zei me 'dat ik een Ajacied ben, talentvol en alleen naar een Engelse, Spaanse of Italiaanse topclub moet gaan'. Ik heb daar over nagedacht en denk dat hij gelijk heeft."

Ajax doet voorzichtig met Davids

Het is nog niet duidelijk hoe lang Edgar Davids komend weekend in actie kan komen in de topper tegen AZ. Afgelopen weekend maakte de aanvoerder zijn rentree na een revalidatie van zes maanden.

Adrie Koster kon nog niet zeggen of Davids een volledige wedstrijd kan spelen. "Hij is honderd procent fit, maar heeft nog geen volledige wedstrijd gespeeld. We wilden rustig aan doen met Edgar. Momenteel hebben we nog geen idee hoe lang hij zondag aan de bak kan", aldus Koster.

De Amsterdammers kunnen komend weekend sowieso geen beroep doen op George Ogararu. De Roemeense verdediger zit een schorsing van één wedstrijd uit na zijn tweede gele kaart tegen VVV-Venlo. Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel zijn op de weg terug maar waarschijnlijk komt het duel van dit weekend nog te vroeg.

Alves: 'Man City of Fenerbahçe'

Dat Afonso Alves wil vertrekken bij SC Heerenveen is duidelijk, maar naar welke club blijft een groot vraagteken. De spits laat op zijn persoonlijke website weten dat hij zich richt op een transfer naar Manchester City of Fenerbahçe. De clubs zouden 20 miljoen euro willen betalen.

"Ik heb de afgelopen dagen bij familie en vrienden in Belo Horizonte doorgebracht en kom 7 januari terug naar Nederland. Ik hoop mijn transfer naar een van de geïnteresseerde clubs dan af te ronden", zegt Alves op zijn website. "Ik wil in beeld blijven bij bondscoach Dunga. Mijn doel is om me op te werken tot basisspeler in de Braziliaanse ploeg."

AZ aast ook al maanden op de topschutter van het vorige seizoen. Voorzitter Dirk Scheringa zei gisteren dat de Alkmaarse club hoopt op een snel akkoord. Het lijkt er echter op dat Alves meer perspectief ziet in een transfer naar een andere competitie.

Feyenoord wil Van Marwijk behouden

Feyenoord wil trainer Bert van Marwijk behouden. De Rotterdammers willen de coach, die genoemd wordt als opvolger van Marco van basten, niet kwijt.

Algemeen directeur Eric Gudde liet dit dinsdag weten tijdens de nieuwjaarsreceptie in De Kuip. De nieuwe clubleider reageerde op de aanhoudende geruchtenstroom rond de 55-jarige Limburger. Van Marwijk zou de belangrijkste kandidaat zijn om na 2008 het stokje over te nemen als bondscoach.

Van Marwijk heeft een clausule in zijn contract staan om te mogen vertrekken mocht hij bondscoach van Nederland kunnen worden.

Belg mag ook 'nieuwe' vrouw niet slaan

Een 47-jarige man uit het Belgische Ronse moest vandaag voor de rechter verschijnen. Zowel vorig jaar als het jaar daarvoor had hij zijn partner meerdere malen een portie klappen verkocht.

Eerder was de Belg Khaled C. al voorwaardelijk veroordeeld voor dezelfde feiten, zij het met zijn vorige partner. Waarschijnlijk had de man de rechter toen niet goed begrepen, want "ik dacht dat die niet voor mijn nieuwe vrouw van toepassing waren", verklaarde Khaled tegenover de rechter.

Het Openbaar Ministerie sprak van 'ernstig familiaal geweld', en eiste een strenge straf. De beklaagde bleef echter volhouden dat er niets ernstigs aan de hand was. Uiteindelijk werd de man door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 1100 euro.

Stewart langer bij NAC

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van NAC Breda is bekendgemaakt dat het contract met Earnest Stewart is verlengd. Het contract liep tot medio 2009 en zal nu in 2012 aflopen.

Stewart speelde van 1996 tot 2003 voor de Bredanaars en besloot daarna om in Amerika te gaan voetballen. Daarna ging Stewart aan de slag als technisch directeur bij VVV maar verliet de Limburgers om in dezelfde functie aan de slag te gaan in Breda.

Opnieuw onrust bij Valencia

Opnieuw een incident bij Valencia. Na tegenvallende resultaten en enkele problemen met routiniers zijn er nu problemen rond Valencia's laatste aanwinst.

Evert Banega is namelijk op internet opgedoken in een seksvideo. De 19-jarige middenvelder en zijn spaanse club zijn hierdoor in ernstige verlegenheid gebracht. Op de beelden is een chattende Banega te zien. Na het chatten verricht hij een seksuele daad. De clip op een Argentijnse videosite is in totaal zes minuten lang en draagt als titel 'Banega, grande desde siempre', oftewel 'Banega, altijd groot'

Valencia reageerde geschokt "Maar we hebben al te veel problemen om dieper op de zaak in te gaan", aldus ploeggenoot Joaquin Sanches. We kunnen alleen maar hopen dat er geen andere incidenten meer gebeuren. Alles komt tegelijk bij ons."

[FOK!] Voetbalforum bestaat vijf jaar!

Begin 2003 zag het forum VBL het levenslicht en in januari bestaat het vijf jaar! Dat moeten we vieren en dat doen we met een terugblik op vijf jaar VBL!

“Van strafschop tot schwalbe. Hier vind je Voetbal en alles wat daarmee te maken heeft.” VBL is hét subforum voor de voetballiefhebber. De afgelopen jaren hebben talloze mensen hun best gedaan van dit forum een succes te maken.

In deze special blikken we terug op de afgelopen vijf jaar en gooien er mooie anekdotes tegenaan in stukken die geschreven zijn door de VBL-users. Deze special bevat alleen de persoonlijke bijdragen. Voor meer informatie over bijvoorbeeld de postreeksen en bijzondere topics in VBL en de speciale VBL-meeting kun je hier kijken.

Klik hier om naar de special te gaan.

Hier kan je een reactie schrijven. Veel plezier!

Scheringa ontevreden over Essentcup

Dirk Scheringa is ontevreden over de nieuwe regels in het marathonschaatsen. De directeur van de DSB bank en bijbehorende schaatsploeg dreigt zelfs met het terugtrekken van het team.

Scheringa vindt het oneerlijk dat bij wedstrijden om de Essent Cup slechts twintig rijders mee mogen doen om de overwinning. Deze schifting vindt plaats twintig ronden voor het einde, de overgebleven schaatsers moeten op dat moment het ijs verlaten. "Zoiets gebeurt ook niet bij het wielrennen ofzo. Iedereen moet sprinten om de overwinning. Als zo'n regel niet verandert, vinden wij het niet meer leuk om met de marathon door te gaan," aldus Scheringa.

Dode gevonden in Helmondse vaart

Icoon BinnenlandsVanmiddag heeft de politie een lijk aangetroffen in Helmond. Het stoffelijk overschot werd gevonden in de Zuid-Willemsvaart bij sluis 7 en de politie gaat uit van een misdrijf. Naar verwachting zal het dreggen van het lijk nog enige tijd in beslag nemen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

De politie werd op de hoogte gebracht door een vrachtwagenchauffeur die rond 14.00 uur iets verdachts had zien drijven in de vaart. Sinds eind november wordt er een 51-jarige Helmonder vermist maar de politie gaat er voorlopig vanuit dat het om een ander persoon gaat.

Zesde Miel Monteur-game in de maak

De Miel Monteur games beginnen een begrip te worden hier op FOK, niet alleen heeft Thomper twee geweldige userreviews geschreven, ook op IRC is de hype niet te houden.

Egamer besloot na lange stilte op het Miel-vlak contact op te nemen met de developer van de razend populaire game-serie, Transposia. Uit een uitwisseling van emails bleek vervolgens dat het zesde deel van de immer groeiende serie inmiddels in de concept-fase is, en wel bij het originele development-team!

Het zesde deel heeft voorlopig de werktitel "Miel Monteur - Treinen" en het is nog onbekend wanneer we dit nieuwe epische avontuur in onze handen kunnen verwachten. In de tussentijd kan men zich vermaken met de eerdere delen: Miel Monteur - Miel bouwt auto's, Miel Monteur - Recht door zee, Miel Monteur - Miel vliegt de wereld rond, Miel Monteur - Huis op stelten en Miel Monteur - Miel verkent de ruimte.

Zodra er meer bekend is over het komende epos lees je dat natuurlijk hier bij FOK!games, jouw portaal voor al het Miel-nieuws!


Wat voor avonturen zal Miel nu weer beleven?

Vijf besmettingen na blunder met prikpen

Icoon Gezondheid Onderzoek naar aanleiding van foutief gebruik van een prikpen in de Van Mesdagkliniek in Groningen heeft vijf besmettingen opgeleverd bij patiënten. Dat maakt de kliniek vanmiddag bekend. Het gaat om hepatitis-B en hepatitis-C besmettingen.

De tbs-kliniek onderzoekt of deze besmettingen te wijten zijn aan het verkeerd gebruik van de prikpen.

In de kliniek was sinds april 2006 gebruik gemaakt van prikpennen met mogelijk besmette naalden. Evenals het gezondheidscentrum in Almere werd ook in Groningen de naald mogelijk niet altijd vervangen door een schone. In Almere is voor zover bekend niemand besmet geraakt.

McCanns willen verfilming zaak Madeleine

Icoon Film De ouders van de verdwenen Britse kleuter Madeleine McCann zijn in gesprek met mediabedrijf IMG over plannen om het verhaal rondom de verdwijning van hun dochter te verfilmen. Dit meldden Britse media vandaag.

Volgens de woordvoerder van de familie willen de McCanns met de film de aandacht voor de verdwijning vasthouden en geld genereren voor het 'Vind Madeleine Fonds'. Het echtpaar overweegt ook een boek over de zaak te schrijven.

In Portugese en Britse media werd vandaag gespeculeerd over een mogelijke nieuwe verdachte in de zaak, namelijk Michaela Walczuch, de vriendin van verdachte Robert Murat. Ook zou het bloed op de achterbank van de weken na de verdwijning door de McCanns gehuurde auto inderdaad van Madeleine zijn.


Met dank aan mouthman voor de submit.

Voetbalforum bestaat 5 jaar!

Begin 2003 zag het forum VBL het levenslicht en in januari bestaat het vijf jaar! Dat moeten we vieren en dat doen we met een terugblik op vijf jaar VBL!

“Van strafschop tot schwalbe. Hier vind je Voetbal en alles wat daarmee te maken heeft.” VBL is hét subforum voor de voetballiefhebber. De afgelopen jaren hebben talloze mensen hun best gedaan van dit forum een succes te maken.

In deze special blikken we terug op de afgelopen vijf jaar en gooien er mooie anekdotes tegenaan in stukken die geschreven zijn door de VBL-users. Deze special bevat alleen de persoonlijke bijdragen. Voor meer informatie over bijvoorbeeld de postreeksen en bijzondere topics in VBL en de speciale VBL-meeting kun je hier kijken.

Je kunt meteen beginnen door hieronder een thema te kiezen. Hier kan je een reactie schrijven en hier kun je de geplaatste reacties lezen. Veel plezier!


Veel dank aan Doc, Suijk, golfer, Bos81, Messenga, twi, Bluezz, Yeahinho, Gordon_Shumway, toma, methodmich, EnGCatjuh, borisz, Beschouw, DANILXL, M0NTANA, Harry de Beuker en SCH voor het schrijven van de teksten.

Met dank aan Bruce117, JeRa en Danny voor de statistieken en speciale dank aan de huidige mods van VBL: RayMania, rubbereend, venomsnake en -Vaduz- voor het regelen en meeschrijven.


Seksvideo schokt Valencia

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Van de Argentijnse middenvelder Ever Banega is op het internet een seksvideo opgedoken. De 19-jarige speler van Valencia zit daarop achter zijn computer te chatten met iemand anders. Dat windt hem schijnbaar bijzonder op, want opeens tovert hij zijn pielemuis tevoorschijn om er eens flink mee te spelen.

De video is opgedoken op de Spaanstalige videosite Subiteya.com. De titel luidt: 'Banega, grande desde siempre' (Banega, altijd groot).

Banega trainde gisteren voor de eerste keer mee bij Valencia. De Argentijnse jeugdinternational heeft een contract voor 5,5 jaar ondertekend en kostte de Spaanse club 17,6 miljoen euro. Valencia, waar Ronald Koeman trainer is, verkeert momenteel in zware tijden. Bij de club zitten ze dan ook niet op de affaire te wachten.

De video staat hieronder en bevat seksuele beelden. De site die hem host is alleen wel retetraag, waarschijnlijk omdat de halve wereld momenteel de beelden probeert te bekijken. 'Tot overmaat van ramp' duurt de video ook nog eens zes minuten en is er de eerste minuten niets anders te zien dan het chattende hoofd van de voetballer.

En voor de mensen die er niet op willen wachten. Groot gelijk, want Banega showt maar een paar seconden zijn stijve apparaat.
Update Een verkorte snellere versie staat hier.

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.

Oltrop stopt ermee

Alexander Oltrop stopt met schaatsen. De 28-jarige schaatser, die reed voor de APPM-ploeg, kan het schaatsen op hoog niveau niet langer combineren met zijn drukke baan.

Bij Oltrop werd onlangs een infectie aan een hartzakje geconstateerd, waarna hij de knoop definitief doorhakte. Afgelopen weekeinde startte hij nog wel op het Nederlands kampioenschap sprint, maar hij zegde af voor de tweede dag.

In 2004 veroverde Oltrop zilver op de 1.000 meter bij het NK afstanden.

Komt een vrouw bij de dokter

Mark stuurde de volgende column in:

Nieuwe richtlijn van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Daarin staat grofweg: als een moslimmevrouw niet door een mannelijke arts geholpen wil worden (lees: als haar man er bezwaar tegen maakt), dan moet er een vrouwelijke dokter worden opgetrommeld. Want een vreemde man mag een moslima niet aanraken. Dat mag alleen een vrouw, wat feitelijk ook vreemd is, want een vrouw had sowieso nooit dokter mogen worden. Die had gewoon thuis moeten blijven om de godganse dag in de pannen te roeren.

Take-Two koopt Illusion Softworks op

Take-Two Interactive heeft de Tsjechische developer Illusion Softworks opgekocht. De twee studio's in Brno en Praag zullen verder gaan onder de naam 2K Czech.

Illusion Softworks is bekend geworden met games als Hidden & Dangerous, Vietcong en Mafia, en werkt momenteel aan een vervolg op laatstgenoemde in samenwerking met 2K Games. Petr Vochozka, CEO van Illusion Softworks, ziet in de overname de mogelijkheid om hun huidige en toekomstige projecten beter te ontwikkelen.

De president van 2K Games, Christoph Hartmann:

“Adding 2K Czech to our network of development studios demonstrates our strong commitment to creating great franchises and building world-class creative teams. The 2K Czech team is responsible for several very innovative and highly-regarded franchises and we look forward to continuing to develop new and existing IP together.”

YouTube wacht film Wilders rustig af

Icoon Internet YouTube verbiedt niet op voorhand de anti-Koranfilm die Geert Wilders op deze videosite wil zetten. Dat heeft een woordvoerder van de website vandaag gezegd. Wel ''heeft YouTube duidelijke richtlijnen voor het materiaal''.

YouTube verdedigt ''het recht op vrije meningsuiting en dus ook het recht van iedereen om impopulaire zienswijzen te verkondigen''. De site, waar mensen privéfilmpjes op kunnen plaatsen, verbiedt echter ''haatdragende retoriek'' en het aanvallen of vernederen van mensen ''op basis van religie''.

Voorlopig wacht de site de film van Wilders af. ''Omdat mijnheer Wilders zijn film nog niet op de site heeft gezet, kunnen we op dit moment geen verder commentaar geven'', aldus de woordvoerder vanuit San Bruno in de Verenigde Staten.

Wilders heeft aangekondigd dat hij zijn film in elk geval op internet zal zetten, zowel op de website van zijn partij de PVV als op YouTube. Hij wil in de film duidelijk maken dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een ''verschrikkelijk en fascistisch'' boek is dat mensen zou inspireren tot vreselijke daden.

De anti-Koranfilm moet eind deze maand klaar zijn. Het kabinet liet eind november weten bezorgd te zijn over mogelijke repercussies die de film kan hebben in binnen- en buitenland.


Fisichella bijna zeker van stoeltje

Het is bijna zo goed als zeker dat Giancarlo Fisichella aankomend seizoen rijdt bij het Force India-team. De 34-jarige coureur kon bij Renault niet rekenen op contractverlenging.

Bij het voormalige team van Spyker zal hij waarschijnlijk een duo vormen met Vitantonio Liuzzi. Maar ook Adrian Sutil is nog in de race voor het tweede stoeltje.

Donderdag maakt Force India definitief bekend welke twee coureurs er aankomend seizoen zullen racen.

Aanhoudingen in zaak autobranden Den Haag

Icoon BinnenlandsDe politie Haaglanden heeft de afgelopen dagen weer zeven verdachten aangehouden in verband met de ruim honderd autobranden die zich met Oud en Nieuw hebben voorgedaan in de Haagse schilderswijk. Met name rond de Hoefkade en De Heemstraat werden veel auto's in brand gestoken.

Alle verdachten zijn tussen de twaalf en zestien jaar oud en zijn woonachtig in de schilderswijk. Gisteren zijn drie van de zeven jongens al berecht door de kinderrechter, maar deze zijn door gebrek aan bewijs vrijgesproken. Drie overige verdachten, die inmiddels wel bekend hebben, moeten zich op 18 februari voor de kinderrechter verantwoorden. Het onderzoek tegen de zevende verdachte loopt momenteel nog.

Met dank aan safumufh voor de submit.

A'dam trekt bouwvergunning moskee niet in

Icoon BinnenlandsDe bouwvergunning voor de omstreden Westermoskee in Amsterdam wordt niet ingetrokken. Dat heeft het bestuur van stadsdeel De Baarsjes vanmiddag bekendgemaakt naar aanleiding van een onderzoek door het bureau Bibob.

Daaruit blijkt dat er geen grond is om de beslissing voor het verlenen van de vergunning terug te draaien. Het bureau controleert of ondernemers licenties misbruiken voor criminele activiteiten. Het stadsdeel heeft daarop besloten niet te tornen aan de bouwvergunning voor het gebedshuis, zei voorzitter Arco Verburg.

Tel Sell op de rand van faillissement

Icoon FinancieelThuiswinkelbedrijf Tel Sell heeft financiële problemen. Deze problemen zorgen ervoor dat het bedrijf op het randje van faillissement staat.

Wanneer Tel Sell voor donderdagmiddag zijn belastingschuld niet betaalt dan worden de eigendommen van het bedrijf diezelfde dag in de openbare verkoop gedaan. Er wordt geadviseerd om geen aanbetalingen te doen bij het bedrijf wanneer je een product bestelt.

"Het wordt moeilijk het geld terug te krijgen, indien er inderdaad een faillissement wordt uitgesproken", aldus een woordvoerder van de Consumentenbond

Mocht je nog een callcenter willen opzetten, de openbare verkoop heeft het, net als compleet ingerichte kantoren. Verder bestaat de verkoop uit de complete voorraad van artikelen die het bedrijf via de TV aanbiedt zoals fitnessapparaten, sieraden en keukenapparatuur.

Morgen kan iedereen de spullen van het bedrijf bekijken, donderdag is de openbare verkoop in partycentrum "The Lake" in Almere-Stad. Tel Sell zelf was niet bereikbaar voor commentaar.
Met dank aan Ouwesok, goober, KlappernootatWork en Budha voor de submit.
Zie ook het forum waar men over het 'verlies' discussiëren

[upd] Amsterdam wil megastadion bouwen

Icoon VoetbalOm mee te kunnen dingen naar het organiseren van het WK voetbal van 2018 heeft Amsterdam plannen voor een groot nieuw voetbalstadion. Wethouder van Sport Carolien Gehrels bevestigde onlangs een bericht dat het Algemeen Dagblad hierover had geplaatst.

Het stadion, dat aan tachtigduizend bezoekers plaats moet gaan bieden, komt vermoedelijk op een locatie tussen Amsterdam en Almere te liggen. Dit betekent dat een deel van het IJmeer drooggelegd zou dienen te worden. Met de bouw zijn dan ook naar schatting kosten van 60 tot 80 miljoen euro gemoeid.

Directe aanleiding voor de plannen voor het nieuwe stadion is dat de Amsterdam Arena te weinig cacapiteit heeft: "Laatst wilden we ons kandidaat stellen om, na 1998, opnieuw de Champions League-finale in de ArenA te houden. De UEFA liet dat niet toe, omdat die het stadion te klein vond", aldus Gehrels. De richtlijn voor de oplevering van het nieuwe stadion is 2018. Momenteel wordt vooralsnog onderzocht of de bouw daadwerkelijk haalbaar is.

Update 15:31
De immer alerte FOK!-users wijzen erop dat het plan vermoedelijk niet doorgaat; Ajax-directeur Maarten Fontein heeft aangegeven niets van het nieuwe stadion af te weten, en GroenLinks wethouder Maarten van Poelgeest heeft het plan om het stadion in het IJmeer te bouwen inmiddels al getorpedeerd. Er wordt nog wel gekeken naar andere mogelijke locaties in de regio.

Dank gaat uit naar users Jenga, layz & Longmen voor hun scherpzinnige optreden.

Met dank aan Bat voor de submit.

Microsoft aangeklaagd wegens uitvallen Xbox Live

Tijdens de feestdagen heeft Xbox Live wat problemen ondervonden door de drukte en was hierdoor niet altijd even goed te bereiken. Dat je daar als speler niet vrolijk van wordt is logisch, maar sommige gamers laten hun onvrede wel erg duidelijk blijken.

Drie bewoners uit Texas hebben een schadeclaim ingediend tegen Microsoft wegens nalatigheid waardoor zij geen connectie konden maken met Xbox Live. Hoewel de claim geen specifieke schade beschrijft eisen de Texanen wel het bedrag van 5 miljoen dollar.

De aanklagers stellen dat Microsoft wist dat het druk zou worden tijdens de feestdagen en dat zij hierop hadden moeten reageren. Dit is volgens hen niet gebeurd waardoor de servers de drukte niet aankonden. Hierdoor was het niet mogelijk gebruik te maken van Xbox Live, zo stellen zij.

Microsoft heeft al excuses gemaakt voor deze kwestie en zal gebruikers van Xbox Live de mogelijkheid geven één gratis spel te downloaden. Op de claim die is ingediend heeft Microsoft niet gereageerd.

Thuiskopiëren mp3's niet verder aangepakt

Icoon DigitalHet thuiskopiëren op mp3-spelers en dvd-recorders wordt voorlopig niet verder aangepakt. Dat was vandaag de uitkomst van een kort geding in Den Haag, dat de Stichting Norma had aangespannen tegen de Staat en de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding.

De Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma) had de zaak aangespannen samen met onder anderen musicus Carel Kraayenhof en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond. Ze wilden een heffing op mp3-spelers en dvd-recorders als compensatie voor de makers van het gekopieerde materiaal.

Norma en haar makkers in de strijd maakten speciaal bezwaar tegen een Algemene Maatregel van Bestuur waarin het thuiskopiestelsel in hun ogen is 'bevroren'. Door die bevriezing komt volgens de advocaat van Norma niet de gewenste heffing op mp3-spelers en dvd-recorders ''terwijl dat nu juist de apparaten zijn waarop het meeste beschermd materiaal wordt gekopieerd''.

Op grond van de Auteurswet moet in het geval van het maken van een thuiskopie een vergoeding worden betaald, aldus raadsman mr. Christiaan Alberdingk Thijm. De voorzieningenrechter wil de maatregel daaraan niet toetsen wegens een bodemprocedure waarin op korte termijn uitspraak wordt gedaan. ''Al met al is het een teleurstellende uitspraak voor acteurs en artiesten, die hierdoor niet gecompenseerd worden voor het kopiëren van hun beschermd materiaal'', vindt de advocaat.

Man racet met baby over de weg

Icoon PolitieEen 34-jarige man uit het Groningse Winsum was gistermiddag aan de kant gezet door de politie. De coureur racete met zijn baby over de provinciale weg. De man is bij het gezellige Friese Kollumerpomp door een onopvallende surveillancewagen geklokt op 126 kilometer per uur. Op de weg mag maximaal 80 kilometer per uur worden gereden.

De politie besloot de achtervolging in te zetten, maar de man trapte het gaspedaal verder in tot er een snelheid van 140 kilometer per uur werd gehaald. De dienders wisten pas na tien kilometer de man bij Zoutkamp tot stilstand te brengen.

De Groninger had naar eigen zeggen enorme haast. Waarom, wist een politiewoordvoerder niet te vertellen. Het rijbewijs is direct in beslag genomen. De agenten waren de beroerdste niet en brachten de vader en zijn baby veilig thuis. "Je kan ze daar moeilijk laten staan", aldus de zegsman. De man is een rijbewijs armer, maar een proces-verbaal rijker.

United Artists sluit deal met schrijvers

Icoon ShowbizzFilmproductiemaatschappij United Artists (UA) heeft een akkoord gesloten met de stakende scriptschrijvers in Hollywood. Dat hebben UA en de bond van scenarioschrijvers WGA gisteravond laten weten, meldden Amerikaanse media.

Details over de deal zijn niet bekendgemaakt. UA is de eerste filmstudio die een afzonderlijk akkoord heeft gesloten met de sinds begin november stakende scriptschrijvers, die in een bitter conflict zijn verwikkeld met filmproducenten en televisiestations. De scenaristen eisen een financiële compensatie voor de distributie van films en series op dvd's, internet en mobiele telefoons.

Eerder sloot talkshowpresentator David Letterman op eigen houtje een overeenkomst met de schrijversbond, waardoor hij weer van teksten wordt voorzien. Er is nog geen zicht op een akkoord met de grote bedrijven, zoals MGM.

Amfetaminen aangetroffen bij Schumacher

Na afloop van het WK wielrennen in Stuttgart zijn bij de Duitse wielrenner Stefan Schumacher sporen van amfetaminen aangetroffen. Via een pr-bureau heeft Schumacher dit zelf bekend gemaakt.

Hij hoeft niet bang te zijn voor een schorsing, aangezien het geen officiële dopingcontrole betrof.

In de nacht na het WK ramde Schumacher, onder invloef van alcohol, met zijn auto een tuinhek. Uit het bloedonderzoek kwam de aanwezigheid van het verboden stimulerende middel naar voren. "Ik heb geen idee hoe dit kan. Ik weet wel zeker dat ik nooit een verboden middel heb gebruikt," aldus Schumacher.

Gerolsteiner, de ploeg van Schumacher, wilde vandaag niet ingaan op de zaak. "Autorijden is een privéaangelegenheid", aldus een woordvoerder van de ploeg.

Zeventien zwemmers naar WK

De technische directeur van de Nederlandse zwembond, Jacco Verhaeren, heeft zeventien zwemmers geselecteerd voor de WK kortebaan. Dat wordt van 9 tot en met 13 april in Manchester gehouden.

Marleen Veldhuis en Inge Dekker nemen deel. Pieter van den Hoogenband laat het toernooi schieten. Hij wil zich, in de aanloop naar de Spelen, concentreren op de training.

Selectie:

Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Chantal Groot, Manon v. Rooijen, Mitja Zastrow, Robin v. Aggele, Robert Lijesen, Stefan Oosting, Bastiaan Tamminga, Bas v. Velthoven, Joost Reijns, Olaf Wildeboer, Nick Driebergen, Joeri Verlinden.

Softwarecharts 2007 uit Italië

Normaal gesproken zien jullie alleen verkopcijfers van Groot-Britannië, Verenigde Staten en Japan voorbijkomen op deze site, maar we hebben nu ook beslag weten te leggen op de verkoopcijfers uit Italië over het jaar 2007.

Top 10 alle platforms
01 PES 2008 (PS2) [439.800]
02 More Brain Training (DS) [279.300]
03 Pokemon Diamante (DS) [203.000]
04 Brain Training (DS) [177.500]
05 FIFA 08 (PS2) [181.800]
06 DBZ Budokai Tenkaichi 3 (PS2) [170.700]
07 Pokemon Perla (DS) [154.100]
08 PES 6 (PS2) [134.800]
09 DBZ Budokai Tenkaichi 2 (PS2) [133.300]
10 PES 2008 (PS3) [121.500]

En de verkoopcijfers van de individuele consoles.
Xbox 360
Halo 3 [73.700]
Assassin's Creed [55.500]
Pro Evolution Soccer 2008 [53.700]
Call Of Duty 4 Modern Warfare [41.400]
Forza Motorsport 2 [28.500]
Lost Planet Extreme Condition [23.000]
Gears Of War [19.700]
Bioshock [19.200]

Wii
Wii Play + Wii Remote [46.000]
Super Mario Galaxy [34.300]
Legend Of Zelda Twilight Princess [22.300]
DBZ Budokai Tenkaichi 2 [17.100]

PS3
PES 2008 [121.500]
Assassin's Creed [89.600]
Resistance Fall Of A Man [58.500]
Call Of Duty 4 Modern Warfare (PS3) [52.500]
Motorstorm [48.200]

Vandaag begon elf dagen geleden

Vandaag begon elf dagen geleden. Toen leek het me nog niets. Het kwam wel vaker voor, waarom zou het nu anders zijn, het gaat zo wel over. Als het nu niet over gaat dan gaat het straks wel over. Dat was elf dagen geleden een realistische gedachte. Misschien een stomme gedachte, maar hij was gebaseerd op het verleden. Dat verleden heeft dan wel bobbels en twijfelachtige gebeurtenissen, maar het kon nu nog na verteld worden, dus waarom zou het nu anders gaan?

Foppe: "Van Gaal goede opvolger Van Basten"

Foppe de Haan, de bondscoach van Jong Oranje, is van mening dat Louis van Gaal een goede kandidaat is om Marco van Basten op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal. De Haan zegt dat in het blad Sportweek.

"Het moet een type zijn dat vlees op de botten heeft. Plus dat het iemand moet zijn met een extra dimensie. Iemand die meer onderneemt dan alleen het coachen van het Nederlands elftal. Ik ben een voorstander van Louis van Gaal. Hij heeft absoluut een visie. In zijn tijd is er een hoop veranderd bij de KNVB met het masterplan en de jeugdcompetities. Hartstikke prima," aldus de Fries.

Blessurezorgen voor Verbeek

De trainer van Heerenveen, Gertjan Verbeek, moet aankomende zondag in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht behalve spits Afonso Alves mogelijk ook doelman Brian Vandenbussche en verdediger Kristian Bak-Nielsen missen.

Beiden zijn geblesseerd en werken er hard aan op tijd fit te zijn. Bak-Nielsen kampt met een enkelblessure. Het gewricht is nog steeds pijnlijk, deze week werd een mri-scan gemaakt. André Hanssen is zondag zeker nog niet inzetbaar, evenals aanwinst Christian Grindheim.

Er is ook goed nieuws voor Verbeek. Geert Arend Roorda (knie), Thomas Prager (kuit) en Cecilio Lopes (achillespees) hebben na blessureleed de groepstraining weer hervat.

GPS-module voor PSP krijgt Amerikaanse datum

De PSP krijgt er zo langzaam aan een hoop non-gaming-functies bij. Zo ook een navigatiefuntie onder de titel Go!Explore. Dit pakket, bestaande uit GPS-module, UMD met software en kaarten en voor in de auto een houder en een adapter, zal in de lente van 2008 in de Amerikaanse winkels komen te liggen. Een Europese datum is nog niet gegeven.

Go!Explore komt in verschillende variaties. Zo is er het basispakket, met GPS-ontvanger en software voor 119 euro, het basispakket plus standaard en adapter voor in de auto kost 149 euro en als je er ook nog een PSP Slim & Lite bij wilt ben je 299 euro kwijt.
De software is via internet te updaten en via de PSN-Store zul je nieuwe kaarten kunnen kopen.

Paramount Studios laat HD-DVD vallen?

Mogelijk slecht nieuws voor Toshiba en de andere bedrijven achter de HD-DVD. Paramount Studios gaat het format waarschijnlijk laten vallen, aldus the Financial Times. De filmstudio nam deze beslissing, nadat Warner Bros Studio eerder deze week al voor de Blu-Ray koos.

Volgens een woordvoeder van Paramount is er geen sprake van dat het bedrijf voor de Blu-Ray zal kiezen. The Financial Times heeft echter ontdekt dat in het contract dat Paramount aan de HD-DVD bindt een clausule zit dat ze het format kunnen laten vallen als Warner Bros dat ook doet.

Als Paramount Studios daadwerkelijk de HD-DVD zal laten vallen kan dit wel eens het einde zijn van de strijd tussen de formats en daarmee een grote overwinning voor en Sony.
ADO-legende overleden

Karel Jansen senior is vannacht overleden. ADO Den Haag, de club waarvoor hij tussen 1949 en 1959 meer dan driehonderd wedstrijden speelde, heeft dit bekend gemaakt. Jansen, die al geruime tijd ziek was, werd 82 jaar.

Na zijn actieve voetbalcarrière richtte Jansen de spelersvakbond VVCS op. Daarnaast vervulde hij diverse bestuursfuncties in de voetbalwereld. Jansen, die al geruime tijd ziek was, is 82 jaar geworden.

Bom ontploft in auto op A13 bij Delft

Icoon BinnenlandsEen automobilist heeft vanmorgen zware verwondingen opgelopen toen een bom in zijn Peugeot 206 ontplofte. De explosie vond plaats op een oprit van de A13 bij Delft. Een aantal getuigen hoorde de flinke knal die plaatsvond in de cabine van de auto. Het slachtoffer wist naar buiten te kruipen en draaide een paar keer rond waarna hij op de grond viel.

Even daarvoor draaide de man met zijn 206 de A13 op richting Den Haag. Voordat hij op de invoegstrook was ontplofte er iets. De man was alleen in de auto. Het is nog onduidelijk of deze zaak iets te maken heeft met de bom die afgelopen weekend in een Peugeotgarage in een nieuwe huurauto werd gevonden. Dat explosief is niet ontploft.

Met dank aan nlboy, jochy_log, _MrBrown_, Fester, nlboy, Aka-Zigor en JhonnyEnglish voor de submit.

Ubisoft gaat amBX ondersteunen

Philips heeft een tijd geleden al de amBX-technologie aan ons gedemonstreerd (zie onze special), maar het ontbrak een beetje aan games die het ondersteunen. Daar lijkt nu langzaam verandering in te gaan komen.

Ubisoft heeft namelijk op de CES aangekondigd dat twee van hun aankomende titels de technologie zullen gaan ondersteunen. De games in kwestie zijn Brothers in Arms: Hell's Highway en Far Cry 2. Hoe ver deze toewijding aan de technologie zal gaan is niet bekend, aangezien Ubisoft vooralsnog alleen van deze twee titels heeft bevestigd dat ze amBX zullen ondersteunen.

Working with one of the world’s largest publishers on two of the most successful gaming franchises of all time is an amazing opportunity for our amBX technology to really shine in front of a worldwide audience Brothers in Arms Hell's Highway and Far Cry 2 are titles that will showcase just how powerful and in your face amBX effects can be in a war game. This is just the start of the alliance between amBX and Ubisoft and the level of our comarketing with Ubisoft will underline our dedication to bringing all-new ambient effects to world class games.

Volgens Philips zullen andere uitgevers binnenkort ook amBX-ondersteuning gaan aankondigen.

Menotti stapt boos op wegens transfer

Cesar Luis Menotti is gisteren woedend opgestapt bij zijn Mexicaanse werkgever UAG Tecos. Menotti is kwaad over de verkoop van de Argentijnse aanvaller en topscorer Emanuel Villa aan Derby County.

Daarnaast was de 69-jarige voormalige bondscoach van Argentinië, wereldkampioen in 1978, slecht te spreken over het algemene en financiële beleid bij de club, waar hij sinds augustus werkzaam was. "Menotti stapt aan het eind van de week op. Dat heeft inderdaad te maken met het vertrek van Villa”, aldus voorzitter Antonio Leano.

Vos wil olympische tijdrit rijden

Marianne Vos wil op de Olympische Spelen in Peking, in augustus van dit jaar, op drie onderdelen uitkomen. Naast de wegwedstrijd en de puntenkoers op de baan heeft Vos bij bondscoach Johan Lammerts aangegeven dat ze ook aan de start wil verschijnen van de tijdrit.

Nederland heeft met Mirjam Melchers één renster met een nominatie voor de tijdrit, maar ons land mag twee startplekken innemen. Beide plekken zullen ingevuld moeten worden door Nederlandse rensters die ook al op andere onderdelen van de Olympische Spelen uitkomen.

Hoge waardering voor burgemeester Cohen

Hij mag dan in de ogen van veel reageerders op FOK! bijna nergens goed voor zijn, de Amsterdamse burgemeester Job Cohen wordt zeer gewaardeerd door maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, politici en journalisten. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5.

In de enquête 'Macht in de Stopera' van AT5 kreeg de PvdA-bestuurder het rapportcijfer 8, het hoogste cijfer dat hem tot nog werd toebedeeld.

Cohen wordt vaak verweten een slappeling, zachte heelmeester en vooral een kopjes theedrinker te zijn. Dat gebeurde ook wel in vorige AT5-enquêtes. ''Maar vooral na de onrust in Slotervaart in dit najaar, lijkt het erop dat de Cohen meer dan ooit stelling durft te nemen met betrekking tot integratie, de tweedeling in de stad en de dreigende achterstand van een generatie jongeren'', stelt AT5.

Als minpunten van afgelopen jaar wordt wel genoemd het islamitisch debatcentrum Marhaba dat de burgemeester wilde oprichten. Zijn optreden in deze kwestie wordt teleurstellend en regentesk bevonden. Ook zijn optreden bij de Westermoskee was een debacle, werd wel gezegd.Rapportcijfer 8

Kamer wil actie tegen vuurwerkoverlast

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil het afsteken van vuurwerk deels aan banden leggen, zo schrijft De Telegraaf vandaag. De partijen - CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks - willen op deze manier de overlast tijdens de jaarwisseling terugdringen. Gemeenten zouden, net als voor vreugdevuren, locaties moeten aanwijzen waar op grote schaal vuurwerk mag worden afgestoken.

De partijen zijn niet voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk, zoals de GroenLinks-fractie in Rotterdam onlangs voorstelde. Wel zou er op plaatsen waar het elk jaar helemaal misgaat met vernielingen en brandstapels, een verbod moeten komen.

De partijen willen wél voorkomen dat de speciale oudennieuw-sfeer in gezellige wijken en buurten de nek wordt omgedraaid. ''Goedwillende burgers die in hun straat pijlen afschieten en sterretjes branden mogen uiteraard niet de dupe worden'', zegt VVD-Kamerlid Teeven. Verder wil hij het afsteken pas toestaan vanaf 22.00 uur op oudejaar in plaats van 10.00 uur. CDA en SP zijn ook voorzichtig positief over deze maatregelen.

De Kamermeederheid gaat de ministers Jacqueline Cramer (Vrom) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vragen om in overleg met gemeenten maatregelen te treffen om herhaling van de vele vernielingen en onlusten met oudennieuw te voorkomen

Haase begint tegen Japanner Soeda

Robin Haase begint de kwalificaties voor de Australian Open morgen met een wedstrijd tegen de Japanner Go Soeda. Haase is als eerste geplaatst en moet drie partijen winnen om het hoofdtoernooi van de eerste Grand Slam van dit jaar te bereiken.

Bij winst op Soeda moet de Hagenees, de nummer 103 van de wereld, het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Amerikaan Scott Oudsema en de Duitser Julian Reister.

Dit jaar BluRay 2.0: BD Live en films kopiëren naar PSP

In 2008 zal versie 2.0 van de BluRay-standaard het licht zien. Één van de features van deze nieuwe versie zal zijn dat bepaalde films met behulp van de PlayStation 3 naar een Memory Stick of direct naar je PSP gekopieerd kunnen worden.

Met 2.0 komt er ook een nieuw concept op de markt: BD Live. Hiermee kun je met behulp van de BluRay-disc bijvoorbeeld ringtones downloaden of extra content binnenhalen. Panasonic heeft op de CES een BD Live speler gedemonstreerd met een Alien VS Predator game, terwijl Sony de BluRay-versie van Men in Black gebruikte om onder meer de kennisquiz over de film te spelen. Deze werd door twee verschillende personen op twee locaties op de CES tegen elkaar gespeeld.

PC softwareverkopen USA, The Sims 2 en World of Warcraft

Er zat weer enige tijd tussen maar hier zijn wederom de PC softwareverkopen uit de USA, ditmaal van de week van 23 tot en met 29 december.

We zouden ons eigenlijk af moeten vragen in hoeverre deze sales nog interessant zijn, niet alleen zie je altijd dezelfde voorspelbare games er tussen zitten, ook wordt het steeds minder relevant. Er zijn tegenwoordig veel online-mogelijkheden om games te bestellen dan wel volledig online te downloaden en de PC markt wordt internationaal steeds belangrijker. Maar bij gebrek aan beter, toch nog steeds maar deze statistieken.


PositieTitelUitgever
1Call Of Duty 4: Modern WarfareActivision
2The Sims 2 DeluxeElectronic Arts
3World Of WarcraftVivendi
4Half-Life 2: The Orange BoxElectronic Arts
5The Sims 2 Teen Style StuffElectronic Arts
6CrysisElectronic Arts
7The Sims 2 Bon VoyageElectronic Arts
8World Of Warcraft: Burning CrusadeVivendi
9World Of Warcraft: Battle ChestVivendi
10The Sims 2 SeasonsElectronic Arts

Softwareverkopen UK: FIFA trapt af

De eerste nummer één van 2008 is bekend: FIFA 08. De voetbalgame van EA stijgt één plek en staat nu boven Call of Duty 4 en The Simpsons Game. De vorige nummer één, Assassin's Creed, daalt maar liefst drie plekken naar nummer vier.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Big Brain Academy voor de Wii. Deze game is niet nieuw, maar heeft een flinke boost gekregen waardoor hij weer in de top 40 belandt.


'Duitse hackers kraken ov-chipkaart'

Icoon DigitalTwee Duitse hackers hebben de werking van de chip in de ov-chipkaart ontdekt. Daardoor is de huidige chipkaarttechnologie waardeloos geworden, zegt Ron Gonggrijp. Hij bevestigde vandaag een bericht in de Volkskrant.

Gonggrijp, initiatiefnemer van de actie tegen de stemcomputer, was eind 2007 aanwezig bij het 24e Chaos Computer Congres in Berlijn, waar de Duitsers Karsten Nohl en Henryk Plötz aantoonden dat met spullen ter waarde van nog geen 100 euro volledige controle over de chip te krijgen is.

Volgens Gonggrijp is het probleem dat Trans Link Systems, het bedrijf dat in Nederland de ov-chipkaart invoert, de werking van de chip geheim moet houden om het systeem veilig te maken. De Nederlandse geheimschriftdeskundige August Kerkhof toonde al in 1883 aan dat dat een verkeerd uitgangspunt is.


Met dank aan goober voor de submit.

Dr Phil ziet af van 'Britney-show'

Icoon ShowbizzDe Amerikaanse tv-psycholoog dr Phil ziet af van zijn plan om een aflevering van zijn programma te wijden aan Britney Spears. ''Haar situatie is momenteel te heftig'', zei hij gisteren tegen Entertainment Tonight.

Dr Phil heeft zich opgeworpen als hulpverlener voor Britney. Dat kwam hem op kritiek en benamingen als 'profiteur' te staan. Maar Phil McGraw, zoals hij heet, zelf zegt dat de familie hem daartoe heeft verzocht.

Amerikaanse media speculeren er verder vrolijk op los of de getroebleerde artieste nu wel of niet onder invloed was toen hulpdiensten haar kinderen onlangs bij haar vandaan haalden. En of ze nu wel of niet jaloers is op de groeiende populariteit van haar 16-jarige (zwangere) zusje Jamie Lynn.'Ik ben geen profiteur'

Vergoossen niet blij met vertrek Perez

Sef Vergoossen is niet echt blij met het tussentijdse vertrek van Kenneth Perez naar Ajax. De interim-coach van PSV zei dit gisteren, na afloop van zijn eerste training bij de landskampioen.

"Ik heb nog contact opgenomen met Perez om aan te geven hoe hij binnen PSV zou kunnen functioneren. Het proces was echter al dermate ver op gang gekomen, dat ik de beslissing niet meer kon beïnvloeden", aldus Vergoossen die ook zei dat hij niemand iets verwijt. "Deze keuze is door volwassen mensen gemaakt. De spelersgroep is kwalitatief en mentaal sterk. Of er nog jongens bijkomen, kan ik op dit moment niet zeggen. Als er zich de komende tijd haalbare dingen voordoen, zal daar intern over gesproken worden. Het zal echter niet meevallen."

Silva mag niet naar Ajax

Na Luis Suárez heeft Ajax ook interesse om Bruno Silva, de andere Uruguayaan van FC Groningen, aan te trekken. De Groningers willen echter niet meewerken aan een transfer.

"Niemand gaat weg", aldus algemeen directeur Hans Nijland. "Ik ben trots op de positie die we de afgelopen maanden hebben veroverd, maar dat moeten we wel vasthouden. Daarvoor hebben we iedereen nodig."

Een bod van de Amsterdammers op Silva heeft Groningen naar de prullenbak verwezen. De 27-jarige verdediger zou ook op de interesse kunnen rekenen van Fiorentina. "Die club heeft zich in elk geval niet bij ons gemeld, maar ze kunnen zich de moeite besparen. Bruno blijft bij ons", aldus Nijland.

Mexicaanse schoolhater lijmt zich vast

Icoon OpmerkelijkDe 10-jarige Diego uit Mexico had zo een hekel om naar school te gaan dat hij een ludieke manier verzon om na de kerstvakantie thuis te kunnen blijven. Hij lijmde met industriële lijm zijn hand vast aan de metalen rand van zijn bed.

De moeder van het jonge Mexicaantje probeerde tevergeefs haar zoon los te krijgen. Uiteindelijk moesten medici worden ingeschakeld. Hen lukte het om Diego met een speciale spray van de bedrand los te weken. De jongen raakte daarbij niet gewond.

Om bij te komen van de commotie mocht Diego nog even tv kijken, maar daarna moest hij toch naar school.

Clintons landelijke voorsprong op Obama verdwenen

Icoon AmerikaDe Democratische presidentskandidaat Barack Obama evenaart voor het eerst op nationaal niveau zijn rivale Hillary Clinton. Beide senatoren kunnen op dit moment ieder rekenen op de steun van 33 procent van de Democratische kiezers.

Dat blijkt uit een peiling die uitgevoerd is in opdracht van de krant USA Today.

Half december had de voormalige first lady landelijk nog een voorsprong van 18 procentpunten op Obama. Maar na zijn verrassende overwinning bij de voorverkiezingen in de staat Iowa lijkt zijn opmars onstuitbaar. Ook bij de voorverkiezingen later vandaag in New Hampshire is de zwarte politicus zwaar favoriet.

In een gisteren gepubliceerde peiling in opdracht van nieuwszender CNN staat Obama op 39 procent en Clinton op 30 procent. Hij handhaaft daarmee vrijwel zijn dit weekeinde opgebouwde voorsprong in New Hampshire, waar Clinton tot voor kort de overwinning niet leek te kunnen ontgaan.

Belg verkrachtte nichtje (5) uit wraak

Icoon ShockingEen 20-jarige Belg uit het stadje 's Gravenbrakel (provincie Henegouwen) is bij onze zuiderburen veroordeeld tot 7 jaar celstraf wegens incest. Ook wordt hij 5 jaar ter beschikking gesteld van de regering. Hij is schuldig bevonden aan het verkrachten van zijn minderjarige nichtje.

De man kwam tot zijn pedoseksuele daad omdat hij het meisje niet kon uitstaan. Hij handelde uit ''wraak''.

Het misbruik startte in 2005, toen het meisje nog maar 7 jaar oud was en duurde tot mei vorig jaar. De man woonde samen met zijn moeder en halfbroer. Die laatste was gescheiden en kreeg het meisje, dat geboren is in 1998, regelmatig op bezoek.

Ceremonie Golden Globes gaat niet door

Icoon ShowbizzDe kogel is door de kerk: de 65e awardshow van de Golden Globes komende zondag is afgelast vanwege de schrijversstaking.

De Golden Globes worden wel uitgereikt maar zonder de spectaculaire show rondom de uitreikingen. Eerder werd er al gevreesd voor trammelant tijdens de show met stakende Amerikaanse scenaristen. Het wordt een vrij droge nieuwsshow, waarbij de winnaars kunnen kiezen of ze de prijs willen ophalen of liever naar één van de feestjes gaan.

Verschillende acteurs weigerden uit solidariteit met de schrijvers om mee te werken aan de jaarlijkse poppenkast. De schrijvers staken nu al maanden omdat ze vinden dat ze te weinig geld verdienen met dvd's en de verkoop van films en series via internet.

Subheader


Met dank aan static voor de submit.

Bioscoop bij de Kuip wederom best bezocht

Icoon FilmDe best bezochte bioscoop van Nederland is wederom de Rotterdamse Pathé De Kuip. Het is voor de vijfde keer op rij dat het de best bezochte filmzaal van Nederland is.

De megabioscoop in Rotterdam Zuid trok vorig jaar 1,4 miljoen bezoekers. Pirates of the Caribbean: At World's End was in de Rotterdamse bioscoop de best bezochte film van vorig jaar. Harry Potter and the Order of the Phoenix staat op de twee plaats. Alles is Liefde staat op drie en is de enige Nederlandse film in de top vijf van best bezochte films. Mr. Bean's Holiday en Ratatouille (de Nederlandse versie) eindigden op nummers 4 en 5.

Er komt voorlopig ook geen concurrentie vanuit Dordercht. Volgens directeur L. Nielsen van Pathé Nederland onderzoekt zijn bedrijf nog wel of er mogelijkheden zijn in het centrum van Dordrecht, maar de situatie in de stad is volgens hem voor dit type entertainment moeilijk. "Het is lastig, lastig."

Sinds de sluiting van Eurocinema, mist Dordrecht een eigen filmhuis voor populaire commerciële films. Maar Pathé kan geen geschikte lokatie voor een nieuwe bioscoop vinden.

Boek: Kamagurka - 2007 - Wat een jaartje

Absurdisme staat vaak hoog in het vaandel bij Luc Zeebroek. Wie zult u zeggen? Luc Zeebroek, ook wel beter bekend onder zijn pseudoniem Kamagurka. Als cartoonist, schrijver, theater- en televisiemaker vergaarde hij allereerst bekendheid bij onze Vlaamstalige zuiderburen en al snel drongen zijn humoristische escapades ook door in ons lage land. Tegenwoordig tekent hij onder andere dagelijks voor het NRC Handelsblad. Ongeveer 30 procent van de grappen en grollen die dit jaar verschenen in de krant zijn gebundeld in het boekje 2007 - Wat een jaartje.

Nederlanders eten meer buiten de deur

Icoon GezondheidNederlanders eten steeds vaker buiten de deur. De uitgaven aan maaltijden in de horeca groeiden vorig jaar bijna twee keer zo hard als de bestedingen bij de supermarkt, de groenteboer en de slager. Dat blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN).

Er wordt niet alleen in restaurants gegeten, maar ook in kantines zoals bij Warenhuizen of Ikea en bij benzinepompen. Eenderde van alle uitgaven voor eten en drinken wordt buitenshuis gedaan. Vorig jaar werd voor 18,9 mld buiten de deur gegeten, 6,2 procent meer dan in 2006.

"Het draait allemaal om tijd", zegt Jan-Willem Grievink van het FSIN. "Mensen onder de 30 vinden dat zij het steeds drukker krijgen. Ze hebben er bovendien geld voor over om snel en gezond te eten."

In de supermarkt zijn kant-en-klaarmaaltijden gewild. De belangrijkste redenen voor de snelle maaltijd zijn gemak en tijdwinst. Ter compensatie koken Nederlanders in het weekeinde thuis uitgebreider dan voorheen en met luxere ingrediënten.

Toch wordt in het buitenland in verhouding veel meer uitgegeven aan eten buiten de deur. In Groot-Brittannië gaat 43 procent van het budget op aan eten buitenshuis en in de VS is dat zelfs 51 procent. FSIN voorspelt dat Nederland nu een inhaalslag maakt. Daarbij gaan supermarkten en restaurants meer op elkaar lijken. Supermarkten krijgen restaurants waar je kunt eten of zelf je maal samenstelt om thuis te nuttigen. Restaurants gaan meer meeneemgerechten aanbieden, verwacht Grievink.

Met dank aan SpiekerJozef voor de submit.

Franse minister krijgt vinger per post

Icoon OpmerkelijkDe mensen die de post openmaken voor de Franse minister van justitie Rachida Dati stonden onlangs vreemd te kijken toen er een stuk vinger uit een pakje rolde. Bij de vinger zat een brief, maar wat daarin staat, wil een woordvoerder van de minister niet zeggen.

Een Franse krant meldt echter dat de afzender een 57-jarige voormalige eigenaar is van een kapperszaak in West-Frankrijk. De man had zakelijke en juridische problemen. Het stuk vinger had hij bij zichzelf afgehakt en opgestuurd naar Dati.

Nachtelijke rellen in Napels over stortplaats

Icoon BuitenlandsIn de Napolitaanse buitenwijk Pianura is de politie in de nacht van maandag op dinsdag slaags geraakt met honderden demonstranten die zich verzetten tegen de heropening van een oud stortterrein. De autoriteiten willen daar duizenden tonnen afval naartoe brengen.

Het afval stapelt zich op in de straten van Napels omdat andere stortplaatsen overvol zijn. De heropening van de stortplaats is voorgesteld als een noodmaatregel, maar woedende bewoners van Pianura, die de dump als een bedreiging voor hun gezondheid zien, hebben de afgelopen dagen de toegang geblokkeerd. Maandagavond leken ze de strijd te hebben gewonnen nadat de politie zich had teruggetrokken en een regeringswoordvoerder een 'radicale' oplossing op kort termijn beloofde. Eerder werd al het leger ingezet om de straten schoon te maken.

Maar de politie keerde in de nachtelijke uren terug en raakte slaags met honderden vooral jonge demonstranten, die de agenten met allerlei projectielen bekogelden. Verscheidene agenten en demonstranten zouden gewond zijn geraakt, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Koster baalt van 'typisch Duitse goal'

Na afloop van de verloren wedstrijd om de derde plaats van het Mohammed Bin Rashid toernooi tegen VfB Stuttgart had Ajax-trainer Adrie Koster een vervelende nasmaak.

"We worden laatste, dat is altijd teleurstellend. De jongens hadden meer verdiend. We kwamen snel met tien man te staan en speelden te ver naar voren, vooral in de eerste helft. Na rust ging het beter, dan is het jammer als je vlak voor tijd op typisch Duitse wijze nog een doelpunt tegen krijgt," aldus Koster die de rode kaart van Hedwiges Maduro terecht vond. "We zagen er op dat moment verdedigend niet goed uit. Het was een doorgebroken speler, dus de rode kaart was op zijn plaats. Dat moeten we in het vervolg beter oplossen."

Bolton wijst bod Chelsea op Anelka af

Bolton Wanderers wil niet met Chelsea praten over een eventuele transfer van Nicolas Anelka naar de Londense club. De Blues bevestigden gisteren dat ze een bod hebben gedaan op de 28-jarige spits, maar Bolton wil niet praten over een overgang.

Chelsea ziet in de Fransman de ideale vervanger van Didier Drogba, die binnenkort vertrekt om met Ivoorkust deel te nemen aan de Afrika Cup. Anelka, die dit seizoen tien maal scoorde, heeft zelf wel interesse om naar Chelsea te vertrekken.

Freight trains

Gramps stuurde de volgende column in:

Zo, het Engels hebben we weer gehad, laten we ons nu weer tot onze fraaie, veel-verguisde taal beperken. Met af en toe een uitstapje richting westerburen, zonder dat gaat het gewoon niet meer.

Ik word net als ieder ander helemaal platgekletst door alle milieufanaten met hun CO2-reductie. Maar schrijver dezes weet iets beter dan gemiddeld wat er echt aan de hand is.

Clinton haalt al-Qaeda erbij om Obama te verslaan

Icoon AmerikaDe Democratische senator Hillary Clinton heeft de terreurorganisatie al-Qaeda naar voren geschoven in haar strijd tegen partijgenoot Barack Obama. Dat hebben verscheidene Amerikaanse media bericht.

Clinton hield een gehoor in de staat New Hampshire voor dat al-Qaeda de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen zeer goed zal volgen en dat het aanstellen van een relatief onervaren politicus als staatshoofd alleen al daarom een veiligheidsrisico is.

Clinton wees de Amerikanen op de (mislukte) aanslagen in Groot-Brittannië kort na het vertrek van premier Tony Blair vorig jaar. Volgens de voormalige First Lady van de VS is zij in staat een mogelijk soortgelijke situatie na de komende machtswisseling in de VS het hoofd te bieden en Obama niet.

Clinton verloor kortgeleden in de staat Iowa onverwacht van Obama tijdens de eerste voorverkiezing om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap. Ze trekt nu alles uit de kast om een nieuw verlies tijdens voorverkiezingen later vandaag in New Hampshire te voorkomen. Clinton hamert vooral op de politieke onervarenheid van senator Obama, die in tijden van crisis niet gekwalificeerd zou zijn om het land en zijn leger te leiden.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.