PGA Tour 2K23

Na een jaar afwezigheid komt 2K Games weer met een golfgame. Heeft PGA Tour 2K23 geprofiteerd van een jaartje extra ontwikkeling? Soms ben ik toe aan een beetje rust. En wat is er fijner dan een potje golf op de bank? Afstand inschatten, windrichting en -kracht checken, juiste golfclub kiezen, en met de gepaste kracht meppen tegen het balletje. Zen-gaming optima forma.

Er is eigenlijk niet heel veel veranderd sinds PGA Tour 2K21. Natuurlijk is het grafisch verbeterd, maar je speelt weer de FedExCup. Er zijn nu 20 banen bij release beschikbaar, er komen er nog meer als postlaunch. Waarom nu weer niet alle golfbanen aanwezig zijn snap ik niet, maar gelukkig is de Course Creator weer terug. Andere spelers met tijd teveel zijn ondertussen bezig de missende banen toe te voegen en delen deze dan met iedereen. Verder kent de game een competitive modus en een Topgolf-modus. Deze laatste modus is voornamelijk multiplayer georiënteerd waarin je het in een hectische match tegen maximaal drie anderen kunt opnemen.

PGA Tour 2K23 - MyPlayer (Foto: 2K Games)

PGA Tour 2K23 geeft je dit keer de keuze hoe je wil spelen. Dat kan met de pookjes van je controller, maar je kunt er ook voor kiezen om alles met de A-toets te doen. Dit heet het 3-click-system. Eerst houd je deze ingedrukt voor de kracht, dan laat je los wanneer je in de optimale gebied zit. De tweede keer drukken doe je voor de richting en en de derde click om de golfbal daadwerkelijk af te slaan. Het werkt simpel, maar ik heb toch liever de analoge stick. Voor ieder wat wils.

Een opvallende nieuwe multiplayermodus in PGA TOUR 2K23 is Topgolf. Het is wel grappig als je eens een korte sessie wil golfen. Je staat alleen of met maximaal drie andere spelers op een van de vele driving range-matten en je moet om de beurt 10 ballen slaan en proberen punten te verzamelen door te mikken op de specifieke doelen. De speler met de meeste punten aan het einde van de ronde wordt tot winnaar uitgeroepen. Lekker kort maar krachtig en je moet alsnog wel mikken. Een ideale modus voor mensen die even een korter potje willen spelen,

De meeste gamers zullen vooral in MyCareer te vinden zijn. Daarin wil je natuurlijk het ultieme doel halen, de FedExCup winnen. Er zijn enkele bekende golfers die nagemaakt zijn in de game, maar hier ontbreken er toch een aantal grote namen. Ze zoeken het wel buiten de golfsport, Michael Jordan en Steph Curry spelen zelf wel een potje golf, maar ze zijn nu ook als speelbare personages toegevoegd, al is de laatstgenoemde gratis en de eerstgenoemde achter DLC te vinden.

PGA Tour 2K23 - Topgolf (Foto: 2K Games)

In de MyCareer speel je natuurlijk veel potjes golf en hoe beter je het doet, hoe meer en grotere sponsoren je willen helpen. Elke sponsor heeft dan weer een tier-systeem. Doe je het volgens hen goed en stijg je in niveau, dan speel je weer nieuwe items vrij. Dat zijn niet alleen kleding of accessoires, maar ook spullen voor je golfset, waardoor bijvoorbeeld je precisie of kracht verbeteren. Dan heb je zelf nog skill points, waarmee je bepaalde perks vrijspeelt als je een bepaalde challenges behaald hebt. Op die twee manieren heb je toch gevoel van progressie.

Het lijkt haast wel verplicht bij sportgames van 2K Games: er zijn microtransacties in PGA TOUR 2K23. In tegenstelling tot de grote NBA-broer is dit puur voor cosmetische dingen. Er is ook een battlepass van nog geen tientje. Je verdient XP voor je personage en XP voor je zogenoemde Clubhouse Pass, die een gratis niveau en een betaald niveau heeft. De gratis pas levert je een aantal basisbeloningen op, met alle ‘betere’ cosmetische opties achter de paywall. Voor de echte diehards denk ik dan maar, want er is geen pay-to-win. Het is in ieder geval niet zo aanwezig als in NBA 2K23, en ik kan me er dus ook niet aan storen, de kledingstukken en accessoires die niet achter Clubhouse Pass zitten zijn door gewoon te spelen te krijgen.

PGA Tour 2K23 - East Lake (Foto: 2K Games)

Met PGA Tour 2K23 heb ik wel een lekker zen-momentje zo nu en dan. Het is mij alleen een vraag wat ze in twee jaar nu exact gedaan hebben. Zoveel gamemodi zijn er niet bijgekomen, zo drastisch is de gameplay niet omgegooid en grafisch is het nou ook niet opeens niveautje Unreal Engine 5. De 3-click-system en Topgolf zijn leuke toevoegingen, maar een must-have voor de golfende gamers onder ons zijn het niet. Ik denk dat concurrentie ze goed zal doen en EA gaat ze dat waarschijnlijk volgend jaar geven met hun golfgame.

Gespeeld op Xbox Series X|S, ook verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc via Steam.