Nacon Revolution X Pro Controller

Ik heb al heel wat Nacon-controllers mogen uitproberen. Bij het openen van de verpakking van de Nacon Revolution X Pro Controller was het dan ook geen verrassing: in de opbergdoos is er naast de controller zelf ook een doosje met gewichtjes, ringen en caps voor de analoge pookjes. Wel even schrikken: er is ook een stevige drie meter lange kabel te vinden. Het schoonmaakdoekje maakt het pakket af. Dit doosje kost je 110 euro, een stuk vriendelijker geprijsd dan de Elite-controllers van Microsoft die voor 180 euro over de toonbank gaan.

De controller lijkt erg veel op de standaard Xbox controller. Het indrukken van de actieknoppen en schoudertriggers voelen goed aan. Niet te licht, maar ook niet te zwaar. De D-pad vind ik wel wat zwaar voelen. De pookjes daarentegen zijn weer prima, en je kunt de oplichtende ring rondom de rechterpook naar eigen smaak kleuren. Er is meer mogelijk met de software, je kunt er een onbeperkt aantal profielen aanmaken en vier daarvan uploaden naar de controller. Met een knop aan de achterkant kun je deze kiezen. Ook zijn er vier programmeerbare paddles aan de achterkant te vinden. Al deze knoppen zijn goed bereikbaar tijdens het gamen.

Nacon Revolution X Pro (Foto: Pheno)

De Nacon Revolution X Pro Controller is net als zijn Elite-concurrent op wat fronten aan te passen. Je kunt een gewichtje kwijt in de grepen, zodat je wat meer gewicht aan de controller kunt geven. Persoonlijk vind ik een gewichtigere controller beter in de hand liggen. Het fijnst voelende gewicht in kwestie is voor iedereen weer anders, daarom kun je kiezen uit drie gewichtsklassen: 10, 14 en 16 gram. Dit aanpasbare gewicht heeft de Elite-controller niet.

Je kunt ook de analoge sticks van de Nacon Revolution X Pro Controller aanpassen, al kan er minder dan met de Elite-controller. Het verschil met de Elite van Microsoft: die heeft wat meer variatie aan duimsticks, een extra D-pad en wat extra paddles. Out-of-the-box heeft de Nacon de duimsticks van grip voorzien, maar als jij een smooth gamer bent kun je deze vervangen met een gladdere variant. Je kunt ook de bereikbare radius van de sticks aanpassen door een dikkere ring om een pook te doen. Hierdoor kun je de stick minder ver naar links, rechts, boven, onder en alles ertussen duwen. Dat betekent weer minder tijdverlies, we hebben het hier over milliseconden. Wil je preciezer kunnen mikken, bijvoorbeeld als sniper, dan wil je waarschijnlijk juist die ringen niet.

Nacon Revolution X Pro - Analog Sticks (Foto: Pheno)

Let wel op, als je de ringen gebruikt moet je in de software de gevoeligheid en de deadzones van de sticks wel aanpassen, anders wordt gamen opeens een erg rare bedoening. Bij sommige profielen staat de instelling namelijk standaard op trage of geen response als je de analoge stick maar een kleine beetje gebruikt. Als je dan zo’n begrenzende ring gebruikt dan beweeg je amper of niet. Even de software induiken om juist de beginnende beweging erg gevoelig te maken is wel nodig.

De Nacon Revolution X Pro Controller heeft ook Dolby Atmos ingebakken voor de bedrade headset-users onder ons, zodat deze het signaal door kan sturen naar je headset. Er zijn wat sound-settings aan te passen in de software, maar heel veel is het niet. Meestal regel je dat ook met de software van de headset, die meer toegespitst is op het model dat je op je hoofd zet. Voor mensen die een draadloze headset hebben: move along, nothing to see here.

Nacon Revolution X Pro - Back (Foto: Pheno)

De software van Nacon is niet heel veel veranderd. Ik kan mijn MacBook nog steeds dichtlaten, want ze verrekken het om en MacOS-versie te maken. Gelukkig is er een Xbox App zodat ik de instellingen rechtstreeks via de console kan doen. Je kunt buttons re-mappen, gevoeligheid en deadzones van de analoge sticks instellen, gevoeligheid van de triggers en natuurlijk acties aan de paddles koppelen. Deze instellingen sla je op in een profiel bijvoorbeeld “Racing” en zo kun je onbeperkt profielen aanmaken voor genre, game of zelfs klasse in een game. Als sniper wil je waarschijnlijk een andere gevoeligheid aan analoge stick dan wanneer je racet. Je kunt vier van deze profielen uploaden naar de controller, zodat je die snel kunt gebruiken zonder steeds naar de app te moeten gaan.

De Nacon Revolution X Pro Controller is een aanrader als je niet zoveel geld voor een Elite V2 controller van Microsoft wil neerleggen. Er is misschien wat minder aan te passen, maar voor mij is het aanpasbare gewicht hetgeen wat ik het meest merk in comfort. Dat kan de Elite V2 dan weer niet, die is standaard gewoon zwaarder dan de reguliere Xbox-controller. In de software kun je van alles aanpassen en in profielen stoppen om zo voor jezelf de gewenste feeling in elke game te krijgen. De knoppen reageren snel en voelen fijn aan, met de uitzondering dat de D-pad wat te stug naar mijn zin is. Het is jammer dat de controller geen draadloze modus heeft. And last but not least: er zit een schoonmaakdoekje bij!

De Nacon Revolution X Pro Controller is geschikt voor Xbox One, Xbox Series X|S en pc.