FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 oktober 2021

Ajax vernedert Dortmund in Champions League

Ajax heeft dinsdag met 4-0 gewonnen van Borussia Dortmund. De Amsterdammers waren in de Johan Cruijff Arena oppermachtig tegen de Duitse ploeg. Door de zege gaat Ajax nu alleen aan de leiding in zijn groep met negen punten uit drie wedstrijden.

Ajax begon met Steven Berghuis op de nummer tien positie en na een onwennig begin kwam de ploeg van Erik ten Hag beter in de wedstrijd. Antony kreeg de eerste kansen van de wedstrijd. Antony kreeg in de bal niet voorbij de Duitse doelman en ook Daley Blind wist zijn kans niet af te maken.

Maar toch kwam Ajax snel op voorsprong. Op een vrije trap van Dusan Tadic raakte Marco Reus de bal met zijn hoofd en deze vloog in de goal. Na de 1-0 bleef Ajax druk uit oefenen op de verdediging van Dortmund en halverwege de eerste helft verdubbelde Blind de score. Na goed voorbereidingswerk van Sébastien Haller schoot Blind met buitenkant links raak.

Ajax bleef ook na de 2-0 aanvallen en het kreeg genoeg kansen om voor rust de score verder uit te diepen, maar het was slordig in de afrondende fase. Vlak voor rust en net na rust kreeg Erling Haaland de kans om de aansluitingstreffer te maken, maar met twee uitstekende reddingen zorgde Remko Pasveer dat het 2-0 bleef.

Na een uur spelen kwam de verdiende 3-0 voor Ajax. Antony kreeg de bal aan de rechterkant, waarna hij met zijn linkervoet de bal in de verre hoek neerlegde. Nadat Pasveer voor de derde keer een antwoord had gehad op een inzet van Haaland, werd de voorsprong voor Ajax nog iets groter. Haller kon na een voorzet van Blind tussen twee Duitse verdedigers simpel binnenkoppen: 4-0.

Random Pics van de Dag #445

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hippe planga van Hideo Kojima binnenkort te koop

Hideo Kojima staat bekend om zijn hippe kleren en daar passen hippe brillen dan weer goed bij. Dat is J.F. Rey ook opgevallen. Nu hebben zij samen een collectie brillen uitgebracht die je laten shinen in de P.C. Hooft. 

Een ontwerp dat zullen kenners wel herkennen! Dat ontwerp komt namelijk uit Death Stranding. Twee andere ontwerpen komen direct uit de koker van de twee. De brillen zijn straks in verschillende kleuren beschikbaar, waaronder zwart, blauw en met een legerprint. De prijs is nog onbekend, maar deze haute couture wordt o zo duur. 

 

NASCAR-coureur Larson met groot machtsvertoon naar 'Championship Four'

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de Texas Motor Speedway werd de op drie na laatste race van het seizoen verreden. Daarin was het grotendeels spannend en voor meerdere coureurs verkleinden de titelkansen aanzienlijk.

De eerste van drie races in de Round of 8 in de playoffs - nog acht coureurs maken kans op de titel - begon met Kyle Larson en Denny Hamlin op de eerste rij en Kyle Busch en Ryan Blaney op rij twee.

Kort na de competition caution ging het voor het eerst flink mis: in het middenveld ging Bubba Wallace de rondte in, wat een forse crash veroorzaakte met schade voor onder meer ook Alex Bowman, Ross Chastain en een rijtje 'mindere goden'.

Tot het einde van de stage ging het verder redelijk rustig, maar verschillende timing wat betreft de pitstops bracht Kyle Busch van het achterveld - hij had tijdens de caution te hard gereden in de pitstraat - naar de stagewinst, voor Ryan Blaney en broer Kurt Busch.

Met Kyle Busch en Larson voorop begon stage twee, waarin weinig gebeurde, op een korte caution wegens wat troep op de baan na. Larson domineerde en pakte de stagewinst, voor William Byron, Blaney, Kevin Harvick en Brad Keselowski.

Larson, Blaney en Byron begonnen voorop aan de laatste bijna 120 ronden, waar Harvick een lekker tempo te pakken had en zich opwerkte naar plek drie. Daarin reed men rustig door, tot Chase Briscoe in duel met Hamlin de muur schampte en een caution veroorzaakte.

Met grotendeels dezelfde namen voorop konden we weer door, ook nu reed Larson op kop. Voor Joey Logano ging het ondertussen van 'bad to worse': hij lag er in de playoffs al niet best bij en met een ruime dertig ronden te gaan plofte z'n motor, caution en einde race voor de oud-kampioen.

Bijna gelijk na de herstart ging het weer fout: achter de subtop ging Anthony Alfredo na wat getouwtrek in de rondte, gevolgd door een forse brand - hij kwam er gelukkig op tijd uit, maar de rode vlag werd gezwaaid om de boel een beetje op te kunnen ruimen.

Met wederom Larson voorop werd het groen weer gezwaaid, Byron en Tyler Reddick volgden. Achter hen duelleerden onder meer Hamlin en Blaney en daarbij werd Hamlin geraakt. Zijn band begon aan te lopen en een ronde of twee later ging het met een klapband flink de rondte in: caution.

Ook bij de volgende herstart reed Larson voorop, gevolgd door Reddick, Byron en Brad Keselowski. Weer duurde het niet lang, dit keer ging Martin Truex Jr - weer een playoffcoureur - na een duel met Daniel Suarez de muur in, waardoor ook zijn titelkansen behoorlijk slonken.

Met negen ronden te gaan en Larson op kop begon de mogelijke eindsprint, waarbij Reddick té agressief probeerde om plek twee te pakken. Hij hield 'm recht, maar wat verder naar achteren ramde Chris Buescher hard de muur in na een ongelukkige aanvaring met de glijdende Chase Briscoe, waarbij ook Hamlin een tik kreeg.

De volgende poging begon met slechts twee ronden te gaan en uiteraard weer Larson op kop, dit keer volgden Keselowski en Byron. Daar trok Larson zich echter niks van aan: hij sloot een zeer dominante race winnend af, zijn achtste zege van het jaar én een terecht ticket voor de Championship Four - Larson gaat sowieso om de titel strijden.

FOK! Wat een weer: buien komen en gaan, maar ook wat zon

herfstbanner

Goeiedag!

Het was vandaag echt Jantje huilt en Jantje lacht. Een frontale zone trok vandaag over ons land en we ontwaakten dan ook onder een dik pakket met bewolking en uitermate druiilerig weer. Er kwam ook nevel en mist voor. Zodoende leek het vandaag echt een sombere herfstdag te gaan worden. Niets was echter minder waar. Zodra de storing voorbij getrokken was klaarde het in mum van tijd zeer breed op. Ook uw weerman zag dat gebeuren. Zo was het om 15.15 nog donker en grauw, terwijl het om 15.30 vrijwel helder was geworden.

Helaas duurde dit proces in het zuiden en oosten wat langer. Daar kwam pas helemaal tegen het einde van de dag de zon even kijken. Er stond wel een goed voelbare wind uit een zuidelijke richting. 

Ook was het bijzonder zacht in met name de zuidwestelijke helft van het land. Rotterdam kwam uit op precies 20 graden en ook diverse stations in Brabant mochten een warme dag begroeten. In De Bilt lukte dat vandaag niet, want daar was 19,4 het maximum.

Ook de komende nacht is het uitermate zacht voor de tijd van het jaar. De minima lopen uiteen van 13 graden in het oosten tot ruim 16 graden in het westen. Dit alles onder aanvoering van een strakke zuidwestelijke wind. Verder is het overal droog met opklaringen.

Morgen zal de zachte lucht dan verdreven gaan worden. We beginnen de dag nog overwegend droog, al is een enkele bui wel mogelijk. Tegen de middag komt dan het koufront op de koffie. Daarop lijken zich een aantal stevige buien te gaan ontwikkelen. De kans op onweer is daarbij vrij groot en ook hagel is niet uitgesloten. Dit hele gebeuren trekt in de middag van west naar oost over ons land.

Net als vandaag klaart het in het westen daarna dan weer goed op. De temperaturen zullen dan een flinke stap terug moeten gaan doen. Overdag zal het nog een graad of 18 zijn. Na passage van het front moeten we toezien hoe het kwik naar 13 graden gaat zakken.

Ook de wind is heel nadrukkelijk aanwezig. Aan zee staat een krachtige tot harde zuidwestelijke wind, terwijl ook het binnenland met windkracht 4 tot 5 zeker niet achterblijft. De kans op zware windstoten is aanwezig, maar niet op uitgebreide schaal.

Later in de avond gaat het dan opnieuw regenen. In de nacht naar donderdag kan er zeker in het westen een aardige plons gaan vallen. 

Komen we morgen over te spreken.  

Eet smakelijk en veel plezier met het uitlaten van de hond!  


Onweersbui bij Username (Foto: _UserName_)
Een tijdje geleden trok deze pittige onweersbui over Winterswijk bij collega: _UserName_ (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Duitsland: veroordeling voor slavernij kind (5) voor teruggekeerde IS-vrouw

Het vonnis in een wereldwijd uniek proces wordt binnenkort uitgesproken in München: voor het eerst zal een oorlogsmisdaad tegen Yezidi's worden vervolgd. IS-aanhanger Jennifer W. wordt beschuldigd van slavernij met de dood tot gevolg - zij zou een vijfjarig meisje in de zon hebben vastgeketend zonder drinkwater.

Na twee en een half jaar eindigt maandag het eerste Duitse proces tegen een IS-terugkeerder in het Oberlandesgericht in München. De verdachte, Jennifer W., nu 30, kan levenslang krijgen voor de dood van een vijfjarig Yezidi meisje als de federale aanklagers hun zin krijgen.

W. en haar advocaten zijn daarentegen van mening dat de beschuldigingen grotendeels vals zijn - als zij hun zin krijgen zou de vrouw uit Lohne in Nedersaksen snel moeten worden vrijgelaten. Het geval van W. is in verschillende opzichten bijzonder, en wel om één reden die wereldwijd aandacht krijgt: het meisje, dat als slavin werd gehouden door W. en haar echtgenoot, een strijder voor de jihadistische militie Islamitische Staat (IS), behoorde tot de religieuze minderheid van de Yazidi die door IS worden vervolgd. Het proces zou het eerste ter wereld zijn waar een oorlogsmisdaad tegen Yazidi's wordt vervolgd.

Een ander bijzonder kenmerk van het proces is dat het ook betrekking heeft op een concrete gewelddaad. Vaak hebben vrouwen van IS-strijders die vrijwillig naar Irak of Syrië afreizen als doel om een gezin te stichten en voor het huishouden te zorgen. W. daarentegen zou deel hebben uitgemaakt van de IS zedenpolitie en voerde dit gewapend met een Kalashnikov uit. Vervolgens zouden zij en haar echtgenoot Taha Al-J. in de zomer van 2015 een meisje van 5 jaar en haar moeder op een slavenmarkt hebben gekocht.

W. ziet zichzelf als een slachtoffer
Toen het zieke kind in haar broek plaste, ketende de echtgenoot haar voor straf vast in de zon bij een hitte van meer dan 40 graden Celsius zonder water. Het kind zou van dorst gestorven zijn en W. zou dit gewoon hebben laten gebeuren. Het federaal parket beschuldigt de Duitse vrouw na te hebben gelaten het kind te bevrijden waardoor de dood van het meisje was voorkomen. Strafrechtelijk worden haar verschillende misdrijven volgens het Internationaal Strafwetboek ten laste gelegd, waaronder slavernij met de dood tot gevolg en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Als de rechtbank de juridische beoordeling van het federaal parket volgt, zal W. hoogstwaarschijnlijk een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

In haar laatste woord is W. in de verdediging gegaan vanwege de dreiging van de maximumstraf. Zij ziet zichzelf als een slachtoffer van het lokale rechtssysteem, ten onrechte vervolgd voor onbewezen misdaden. W. betwijfelt of het kind überhaupt gestorven is. Zij beschouwt de moeder van het kind, die in München tegen W. getuigde, als onbetrouwbaar. In feite heeft de moeder, die als getuige van de staat in het proces is verschenen, gedeeltelijk tegenstrijdige verklaringen afgelegd. W. uitte ook haar twijfels over de veronderstelling van de aanklagers dat zij in staat zou zijn geweest zich tegen haar man te verdedigen en het kind zelf te bevrijden uit de ketens.

Volgens het pleidooi van de verdediging zou W. slechts een voorwaardelijke straf van twee jaar moeten krijgen omdat zij IS heeft gesteund. Indien de rechtbank de advocaten van de verdediging volgt en niet het Federaal Parket, zou W. mogelijk kunnen worden vrijgelaten op de dag van het vonnis, omdat zij reeds veel langer dan twee jaar in voorlopige hechtenis zit. De Yezidi-gemeenschap kijkt reikhalzend uit naar het vonnis - en ook naar het vonnis tegen W.'s echtgenoot in Frankfurt, waarvan de uitspraak eind november wordt verwacht.

Puzzelspel Ekstase van Nederlandse makelij komt naar Nintendo Switch

Ekstase is een puzzelspel van de Nederlandse ontwikkelaar Raskal Games. Het komt op 1 november uit voor Nintendo Switch en was eerder dit jaar al beschikbaar voor pc (Steam). Jim Sellmeijer, de solo-ontwikkelaar van Raskal Games, omschrijft het zelf als "de liefdesbaby tussen Tetris en Lumines, geboren in een Berlijnse techno club"

Het spel beschikt verder over verschillende spelmodi en toegankelijkheidsfuncties zoals een optie voor kleurenblindheid.

COVID-19 weekupdate 19 oktober: aantal positief getesten 44% gestegen

In de afgelopen week van 12 tot en met 19 oktober 2021 zijn er 44% meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen. Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg afgelopen week naar 385 opnames (20% meer dan een week eerder). Op de IC intensive care werden 81 nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen (+14%).

 • Aantal nieuwe meldingen positief getesten: 25.751 (voorgaande week 17.832)
 • Aantal nieuwe ziekenhuisopnamen incl.IC; 385 (voorgaande week 321)
 • Aantal nieuwe opnames op IC volgens NICE; 81 (voorgaande week 71)
 • Aantal aan COVID-19 overleden personen; 48 (voorgaande week 24)
 • Totaal afgenomen C19-testen GGD; 198.418 (voorgaande week 157.740)
 • Aantal positieve C19-testen GGD; 23.868 (voorgaande week 16.207)
 • Percentage positieve testen GGD; 12% (voorgaande week 10,3%)
 • Reproductiegetal op basis van meldingen 1,2 (voorgaande week 1,12)

COVID-19 meldingen per gemeente van 6 tot 19 oktober 2021 (Bron-RIVM)
COVID-19 meldingen per gemeente van 6 tot 19 oktober 2021 (Bron-RIVM)

Elf nieuwe games binnenkort naar Xbox Game Pass

In de komende tien dagen komen er weer elf nieuwe games in Xbox Game Pass. Zeven games verlaten eind deze maand de service.

Bekijk hieronder de volledige lijst van games die tussen vandaag en 28 oktober speelbaar worden via Xbox Game Pass:

 • (19-10) Into the Pit (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (19-10) Outriders (PC) - reeds beschikbaar voor Xbox
 • (21-10) Dragon Ball FighterZ (Xbox en xCloud)
 • (21-10) Echo Generation (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (21-10) Everspace 2 (PC) - Early Access
 • (28-10) Age of Empires IV (PC) - Day One release
 • (28-10) Alan Wake's American Nightmare (Xbox en PC)
 • (28-10) Backbone (Xbox) - reeds beschikbaar voor PC
 • (28-10) Bassmaster Fishing 2022 (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (28-10) Nongunz: Doppelganger Edition (Xbox, PC en xCloud)
 • (28-10) The Forgotten City (Xbox, PC en xCloud)

De zeven games die tot 31 oktober speelbaar zullen blijven in Xbox Game Pass zijn als volgt:

 • Carto
 • Celeste
 • Comanche
 • Eastshade
 • Five Nights at Freddy's
 • Knights & Bikes
 • Unruly Heroes

Fraude met vaccinatiebewijzen om Duitse QR-code te verkrijgen, Groninger aangehouden

Met behulp van vervalste inentingsbewijzen heeft een 39-jarige man uit Groningen maandag geprobeerd digitale inentingsbewijzen te bemachtigen in een apotheek in het Duitse Leer.

Volgens de politie kwam de man rond 16.00 uur de apotheek binnen en liet drie inentingskaarten tegelijk zien waarvoor een attest moest worden gemaakt. Toen het apotheekpersoneel gebreken in de overgelegde ID-kaarten constateerde namen zij contact op met de politie van Leer.

De agenten ontdekten vervolgens dat de documenten waren voorzien van het stempel van een vaccinatiecentrum uit Noordrijn-Westfalen. De drie inentingskaarten zijn in beslag genomen. Er werd een strafrechtelijke procedure tegen de man ingeleid. Het onderzoek is nog gaande.

Doordat Duitsland het vaccinatieprogramma snel uitrolde liep de online registratie via huisartsen en vaccinatiecentra achter. Apothekers mogen vaccinaties daarom op vertoon van een identiteits- én vaccinatiebewijs aanmelden in het landelijke systeem. Daarna mogen ze een papieren en online QR-code afgeven. Nederlanders die in Duitsland moeten werken of een Duitse huisarts hebben verkrijgen ook op deze wijze hun coronatoegangsbewijs, een Nederlander met een Duits vaccinatieboekje is dus niet vreemd.

Het nutteloze feitje van de dag: Bijna stadionramp zorgt voor nieuw stadion

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Afgelopen zondag stortte een deel van het uitvak in de Goffert in Nijmegen in maar dankzij een container vielen er geen gewonden en ontsnapte Nederland aan een stadionramp. Maar wist je dat Nederland meer dan 100 jaar geleden al ontsnapte aan een ernstige stadionramp? Op 17 april 1911 was Amsterdam het decor van de voetbalinterland tussen Nederland en Engeland. In die tijd stonden er nog geen echte stadions in ons land dus waren er tijdelijke houten tribunes neergezet om de vele geïnteresseerden een plekje te bieden. De toeloop was echter veel groter dan verwacht, de wegen naar het voetbalveld raakten verstopt en de tijdelijke tribunes waren volgepakt. Dat ging niet goed: één tribune stortte in en een andere kon ternauwernood gestut worden. Er vielen geen doden en dat had veel slechter af kunnen lopen.

Hierna nam de roep om een echt stadion toe en in 1914 werd het Nederlandsch Sportpark geopend op de plek vlakbij waar nu het Olympisch Stadion in Amsterdam staat. Zo leverde een bijna grote stadionramp Nederland het eerste echte sportstadion van ons land op.

Als je meer wil weten dan kun je dat lezen op Sportgeschiedenis.nl.

Jan Slagter; coronabewijs verplicht voor MAX-medewerkers en studiobezoekers

Omroep MAX-baas Jan Slagter (67) eist van studiobezoekers dat ze een geldig coronabewijs kunnen tonen. Binnenkort wil hij ook medewerkers van Omroep MAX verplichten een vaccinatiebewijs of een negatief testbewijs te kunnen tonen. Dat vertelde hij maandag in het NPO Radio 1-programma 'Spraakmakers'. Zo meldt RTL Boulevard.

Heftig ongeval; man ondergaat amputatie voordat hij uit auto gehaald kan worden

Een 32-jarige man uit Zwolle is afgelopen nacht zwaar gewond geraakt bij een ernstig ongeval op de snelweg A50 bij Epe. De brandweer kon hem niet zomaar uit zijn wrak halen. Een gespecialiseerd medisch team heeft ter plekke een amputatie moeten uitvoeren om de man uit zijn auto te krijgen. Zo meldt het AD.

Volgens ooggetuigen reed de bestuurder in zijn Mercedes met zeer hoge snelheid over de A50. Bij de afslag Epe in de richting van Zwolle reed de automobilist door nog onbekende oorzaak rechtdoor in plaats van de bocht te nemen. Hij werd hierbij gelanceerd door een greppel en knalde tegen een rij bomen aan.

Amputatie
Door de klap zat de bestuurder muurvast in zijn voertuig. Brandweerkorpsen uit Vaassen en Apeldoorn waren ruim een uur bezig met diverse gereedschappen om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. Ondertussen kwam er ook een traumahelikopter hulp verlenen. Uiteindelijk heeft de trauma-arts een amputatie moeten uitvoeren bij de man om hem uit zijn auto te krijgen, waarna hij met spoed is afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Lachgas
Tijdens de hulpverlening aan de man werd in de buurt van de bijrijdersstoel een lachgascilinder aangetroffen. De politie onderzoekt of de bestuurder onder invloed heeft gereden.

Ziekenhuizen zeggen geplande operaties af vanwege toename C19-besmettingen

Nog eens enkele ziekenhuizen moeten operaties afzeggen of dreigen dat te moeten doen vanwege stijgende coronabesmettingen. Ook lopen de wachtlijsten weer op, meldt NRC dinsdag op basis van een rondgang.

Het Radboudumc moest maandag hartoperaties afzeggen door een combinatie van hoog ziekteverzuim en een stijging van het aantal coronapatiënten. Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis kunnen alle operaties nog doorgaan, maar voorlopig worden alleen operaties met een hoge urgentie ingepland. Op dit moment is 15 procent van de ic-bedden bezet door coronapatiënten. Wanneer die bezetting stijgt naar 25 tot 30 procent, ziet het ziekenhuis zich gedwongen om alsnog operaties af te bellen. Bij Zuyderland is een derde van de ic-bedden bezet door coronapatiënten en staat men dicht bij het afzeggen van operaties. Lees verder bij Skipr.

The Witcher 3 krijgt next-gen rating

Gematsu heeft achterhaald dat The Witcher 3 een rating heeft gekregen op PlayStation 5 en Xbox Series X|S. De rating is uiteraard 18+,  maar het interessantst is dat het de next-gen consoles betreft.

Het duidt erop dat we binnenkort wellicht meer zullen horen over de next-gen update van de games, die dit jaar nog uit moet komen. Het laatste dat we iets hoorden over de update was in juli, dus een update over de update zou welkom zijn. Tot die tijd zit er niets anders op dan nog maar even rustig afwachten.

Forza Horizon 5 is goud

Via Twitter maakt Alan Walsh, communicatie specialist bij Turn 10, bekend dat Forza Horizon 5 goud is gegaan. Dit betekent dat de ontwikkeling van de game klaar is en de release date gaat halen.

De release date is 9 november, dus fans van de serie hoeven nog maar even geduld te hebben voor zij met de game aan de slag kunnen. De game komt naar pc, Xbox One en Xbox Series X|S.

Turnster Geurts als tweede naar WK-finale, Visser in meerkampfinale

Op het wereldkampioenschap turnen in het Japanse Kitakyushu is de kwalificatie bij de vrouwen afgerond. Dat gebeurde na dagen vol slechte berichten over het WK, waar het deelnemersveld kort na de Spelen niet geweldig is en de organisatie slecht lijkt: er is nauwelijks genoeg eten en de toestellen zijn van slechte kwaliteit.

De president van wereldturnbond FIG komt uit de omgeving van Kitakyushu en dus moest er een WK gehouden worden, ongeacht de kwaliteit. Zo gezegd, zo gedaan en maandag begonnen de vrouwen aan de kwalificatie. Die werd dinsdag afgerond en dat was niet zonder succes voor Nederland: de vrouwen scoorden twee finaleplekken en er lijkt een medaille in te zitten.

De Russische Angelina Melnikova, goed voor brons op de Spelen dit jaar, was met afstand de beste in de meerkampkwalificatie, met de Amerikaanse turnsters Leanne Wong en Kayla DiCello als voornaamste uitdaagsters. Naomi Visser scoorde een elfde plek en plaatste zich zo voor de finale, Vera van Pol is met de 28e plek de vierde reserve.

Op sprong doet Elze Geurts volop mee in de strijd om de medailles: achter de ongenaakbare olympisch kampioen Rebeca Andrade noteerde ze de tweede score. Nancy Taman uit Egypte plaatste zich als zevende en is de eerste Afrikaanse vrouw ooit in een toestelfinale op het WK. Op vloer kwam Geurts tot de dertiende score, daarmee is ze de derde reserve.

Dinsdag begint de kwalificatie bij de mannen, vanaf donderdag worden de finales gehouden.

CBS: Vermogens van huurders groeiden niet, van woningbezitters wel

Huishoudens met een eigen woning hadden in 2020 een doorsnee vermogen exclusief eigen woning van 36,3 duizend euro. Dat is 14 keer zoveel als huishoudens met een huurwoning, hun doorsnee vermogen bedroeg 2,6 duizend euro. Het doorsnee vermogen van huurders is sinds 2013 nauwelijks veranderd, dat van woningeigenaren is vanaf 2013 met 10,5 duizend euro toegenomen. Het betreft vermogen exclusief de eigen woning en de eventueel bijbehorende hypotheekschuld. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bijna alle huishoudens beschikten in 2020 over financiële bezittingen. De financiële bezittingen van kopers waren in doorsnee hoger dan van huurders; respectievelijk 30,6 duizend euro en 4,6 duizend euro. Huishoudens met een huurwoning hadden naast financiële bezittingen nauwelijks andere vormen van vermogen. Van de huishoudens met een eigen woning had bijna een derde ook andere bezittingen, zoals bedrijfsvermogen en overig onroerend goed.

Vermogens huurders / huisbezittersVermogens huurders / huisbezitters

Vermogens huurders / huisbezitters

FOK! Wat een weer: gedaan met de rust

herfstbanner

Geleidelijk aan wordt de bewolking van het westen uit steeds dikker en later vanavond gaat het van het westen uit af en toe (mot)regenen. Er staat een matige zuidelijke wind, aan de kust en boven het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Komende nacht is het bewolkt en valt er af en toe lichte regen of motregen. De minimumtemperatuur wordt aan het begin van de nacht bereikt en ligt rond 11°C. Er staat een matige zuid- tot zuidwestenwind. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig tot vrij krachtig.

Dinsdag begint bewolkt en komt er nevel en lokaal mist voor. Vooral in de ochtend regent of motregent het enige tijd, in de middag wordt het van het zuidwesten uit overwegend droog. In de avond klaart het in het zuiden en midden breed op. De middagtemperaturen lopen uiteen van 16°C op de Wadden tot plaatselijk 20°C in het uiterste zuidwesten. De zuidwestenwind is matig, in de kustprovincies en op het IJsselmeer vrij krachtig, aan zee krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)


Sevilla (Foto: Vriend van qltel)
Een prachtig plein in Sevilla. Een bekende van qltel is daar op vakantie. 


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.