Mortal Kombat 11 Ultimate Edition

Mortal Kombat is bekend, berucht en nog steeds hartstikke populair. Dat we al aan deel 11 zitten is dan ook niet raar. Mortal Kombat 11 heeft ondertussen zelfs al een tweede editie gekregen: Mortal Komat 11: Aftermath, waarin er nog extra verhaal zit. Nu is er Mortal Kombat 11 Ultimate Edition uitgekomen.

Een ding is al fijn: als je een eerdere versie hebt dan krijg je door het kopen van Kombat Pack 2 meteen de upgrade, maar dan voor een lagere prijs natuurlijk. Dus geen genaai met “heb je al Mortal Kombat 11? Jammer dan, koop ‘m nog maar een keer”. Zo blijft iedereen up-to-date zonder dat de fans die de game al hebben nog een keer diep in de portemonnee mogen grabbelen. Voor nieuwkomers is er meteen veel te spelen, want je hebt twee verhaallijnen en kun je gaan spelen met 37 vechters, op zoek naar jouw favoriet om online botten mee te breken.

Mortal Kombat 11 Ultimate - Mileena (Foto: Warner Bros.)

In Mortal Kombat 11 Ultimate Edition en Kombat Pack 2 zijn er drie personages toegevoegd. Allereerst is er Rain. Ooit begonnen als grapje om nog een ninja toe te voegen, maar dit keer in het paars, want ja, Prince zong er ooit over. Rain kan met water smijten en dat komt hard aan. Een andere bekende is Mileena. Ze was al belangrijk voor het verhaal in Mortal Kombat 11, maar nu is ze dan eindelijk speelbaar. Ze gebruikt haar twee sai en haar uh, tanden om vlees aan te snijden.

En zoals altijd is er een gastoptreden. We hadden al comic-held Spawn, The Terminator in het evenbeeld van Arnold Schwarzenegger en Robocop met de stem van Peter Weller en nu krijgen we daar Rambo met de stem van Sylvester Stallone bij. Rambo is compleet met AK-47, pijl en boog en touw om zijn tegenstanders in de val te lokken. Erg vet, en nu kunnen we eens kijken wie de sterkste 80’s moviehero is. En hoe hun botstructuur eruitziet als je een van de vele fatalities uitvoert.

Mortal Kombat 11 Ultimate - Rambo (Foto: Warner Bros.)

Nog steeds vraag ik me af wat Goro en Reptile precies misdaan hebben om nog steeds niet in Mortal Kombat 11 te zijn, maar wie weet, krijgen we nog een Kombat Pack 3 of krijgen ze hun wraak in een onvermijdelijke Mortal Kombat 12. Hoe dan ook, er is voor ieder wat wils, en er is genoeg te trainen en te proberen om te zien wie je het fijnst vindt spelen, offline en online.

Een bonus voor online is de toevoeging van ‘Krossplay’. Je kunt nu tegen spelers op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbos Series X|S spelen, de spelersbase is nu op een gezamenlijke server gegooid. Dat betekent dus veel meer online spelers, dus meer diversiteit en dus meer mensen waar de matchmaker wat mee kan om jou een tegenstander op jouw niveau te geven. Helaas zijn pc- en switchspelers gedoemd om op hun eigen platformen te blijven, daar is geen crossplay mee mogelijk.

Mortal Kombat 11 Ultimate - Rain (Foto: Warner Bros.)

Grafisch laadt het nu als een malle op Xbox Series X (en vast ook op PlayStation 5). Het scheelt veel tijd als je een Tower Challenge gaat doen: klaar met het ene potje en hoppa, je hoort al “Fight” door de speakers omdat het volgende level al geladen is. Grafisch ziet het er ook mooier uit, nu wordt alles in 4K gerenderd en er is kracht over om wat meer details en silky smoothness te tonen. Dit is alleen nog maar backwards compatibilteit, ik ben benieuwd wat Netherrealm Studios kan doen als ze daadwerkelijk losgaan op de nieuwe hardware.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition is niet helemaal de ultieme editie, want niet alles zit erin. Er is vorige week een Klassic MK Movie-Pack uitgekomen die je nog los moet kopen. Ben je geen fan van de cult-film dan kun je deze overslaan, maar anders mis je dus de stemmen en het uiterlijk van de drie hoofdrolspelers van de film uit 1995: Christopher Lambert als Raiden, Linden Ashby als Johnny Cage en Bridgette Wilson-Sampras als Sonya Blade. Het is wel wat zuur om net na het uitbrengen van de Ultimate Edition van Mortal Kombat 11 weer een nieuwe DLC uit te brengen.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition is bijna het complete pakket. Voor spelers die Mortal Kombat 11 of Mortal Kombat 11: Aftermath al hebben is het niet interessant genoeg om nog eens het volle pond te betalen, je kunt alles uit dit pakket krijgen door het veel goedkopere Kombat Pack 2 aan te schaffen. Voor gamers die tot nu toe de boot hebben afgehouden is het een mooie editie. Een nog completere editie verwachten we eigenlijk niet meer, of er moet nog meer DLC aangekondigd gaan worden, maar voor het klassieke filmpakket dat nu los uitgebracht is alleen lijkt ons dat sterk.

Gespeeld op Xbox Series X, Mortal Kombat 11 Ultimate Edition en Kombat Pack 2 zijn ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S, Nintendo Switch en pc.