Tell Me Why

Tell Me Why is misschien wel de meest besproken game van developer DONTNOD Entertainment. Niet vanwege zijn goede gameplay of mooi verhaal, maar dat je openlijk met een transseksueel personage speelt. Als je alle games van DOTNOD naast elkaar legt, dan is het eerste wat opvalt dat de developer steeds het randje opzoekt van wat er maatschappelijk geaccepteerd wordt. De verhalen worden ook steeds complexer, van opgroeien tot tienerproblemen in Life is Strange, van het uitzetten van (illegale) kinderen in Amerika in Life is Strange 2, en nu over transseksualiteit onder tieners.

In Tell Me Why speel je met Alyson en Tyler Ronan. De broer en zus zijn gescheiden van elkaar geweest en ontmoeten elkaar weer tien jaar later na de dood van hun moeder. Ze groeiden beiden op als zusters, maar Tyler ontdekte al snel dat hij eigenlijk een man is. Hoewel de transformatie zelf niet een grote rol speelt in het verhaal, speelt deze gebeurtenis wel een grote rol in het verhaal. Op een dag besluiten zij het ouderlijk huis te verkopen, maar komen er snel achter dat dit niet een gemakkelijke klus is, zowel fysiek als emotioneel. In tegenstelling tot de andere games, delen beide personages een gave, namelijk dat zij kunnen communiceren via telepathie (welke uiteraard ‘The Voice’ moet heten). Ook kunnen zij beide herinneringen van vroeger afspelen, maar ze komen snel tot de ontdekking dat hoe de een dat onthouden heeft niet altijd overeenkomt met hoe de ander het onthouden heeft.

Qua gameplay verschilt Tell Me Why niet veel anders dan de andere games. Er is een introductie van een nieuwe ruimte, je onderzoekt wat er mogelijk is, ergens houd je een dialoog met elkaar of een ander personage, lost een puzzeltje op en gaat weer verder. Het grote verschil met de vorige delen zijn de paranormale gaven van Alyson en Tyler. De herinneringen, die zich voordoen als kleine toneelstukjes opgevoerd door geesten, geven context aan wat er vroeger gebeurd is en hoe de dingen nu zijn zoals ze zijn. Echter, doordat beide momenten anders kunnen herinneren, zal je soms een keus moeten maken wie de waarheid in pacht heeft en wie niet. Deze keuzes bepalen onder andere de uitkomst van het verhaal. Daarnaast zal je ook wat onderzoek moeten doen. Andere mensen die je tegenkomt hebben niet altijd zin in om het verleden op te halen en die zul je moeten overtuigen. Daarbij helpt het dat je een direct lijntje hebt met elkaar, en je daardoor soms op andere vragen komt dan die je in je eentje zou stellen.

Ook in Tell me Why is het weer van belang dat je continu keuzes maakt. De grootste keuzes hebben impact op de onderlinge relatie. De keuze kan positief of negatief uitvallen. Helaas zie je nooit hoeveel impact het dan heeft. Er zijn ook keuzes die direct impact hebben op een uitkomst, zoals het goed onthouden van een specifieke datum, maar die zijn er zo weinig dat het bijna niet uitmaakt of je ze goed hebt of niet. Zelfs na een tweede ronde had ik gehoopt dat de gevolgen van mijn keuzes duidelijker waren, maar op een paar kleine verwijzingen na, heeft het bijna geen impact op hoe het verhaal verloopt.

Tijdens het verhaal zijn er ook enkele anderen dingen die je kunt doen. Deze zijn verstopt in puzzeltjes en games. Bij sommige is het onduidelijk wat je moet doen, de andere doe je met twee vingers in je neus. Je speelt Tell Me Why ook uiteindelijk voor het verhaal en dit is behoorlijk zwaar. Waar het in het eerste hoofdstuk vooral om de hoofdpersonages gaat, gaat het tweede hoofdstuk over wat er de afgelopen tien jaar met hen gebeurd is, om het in het derde hoofdstuk vooral weer te hebben over de toekomst. En dat is meteen een van de grootste pijnpunten van Tell Me Why: de personages hebben weinig tijd gekregen voor een goede introductie. Dat komt mede door het gebrek van twee hoofdstukken die de andere Life is Strange delen wel kregen, en door het thema. Tell Me Why heeft het zwaarste verhaal van de serie en het is zonde dat dit niet uitgediept wordt.

Al met al levert DONTNOD Entertainment een game op waarvan je precies weet wat je er aan hebt voordat je hem koopt. Tell Me Why is een leuke toevoeging aan het Life is Strange universum, maar niet de beste uit de serie.