Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

De Olympische Spelen zijn volgend jaar, dus dan is het ook weer tijd voor een Mario & Sonic at the Olympic Games met dit keer Tokyo 2020 als subtitel.

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 is een hele set aan minigames met, hoe kan het ook anders, Olympische sporten in de hoofdrol. Het roster bestaat uit zo’n twintig personages uit de Mario- en Sonic-spellen. En nee, Sonic wint de races niet op zijn gemak, al wordt er nooit uitgelegd hoe het kan dat anderen van de snelste videogameheld kunnen winnen. Nou ja, er wordt wel wat hulp ingeroepen van een beroemde trein, dat dan weer wel. Er zijn ook wat gast-spelers, zoals Rosalina die je alleen bij het surfen ziet.

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 (Foto: Nintendo)

Natuurlijk zijn de graphics dit keer scherper. Grappiger is dat de deelnemers dit keer andere kleding hebben als ze bepaalde sporten beoefenen. Princess Peach in badpak of Dr. Eggman in karatapak, het zit er allemaal in. De minigames zelf kun je met behulp van alleen knoppen, dual joy-con of single joy-con spelen. De besturing is altijd simpel, dus dit spel is weer ideaal voor die avonden met meerdere gamers op de bank. En als je eens wat onofficiële sporten wil beoefenen: de Dream Events zijn weer terug van weggeweest. In de Rio de Janeiro-game waren ze verdwenen, maar nu kun je de chaotische minigames weer spelen. Er zijn drie dream events: racing, shooting, en het enige nieuwe event, karate.

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 - Dream Karate (Foto: Nintendo)

De verhaalmodus van Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 introduceert de grootste verandering in de serie. Bowser en Dr. Eggman spannen samen en willen onze helden wegtoveren. Dat gaat compleet verkeerd en zo belanden ze allemaal in het Tokyo van 1964. De graphics veranderen dan naar NES-kwaliteit, dus 8-bit en de typische geluidseffecten van die console. Ook de besturing is dan alleen via knoppen, want ja, vroeger waren er geen Joy-cons. Een grappige toevoeging die een wat nostalgische sfeer oproept.

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 - 2D race (Foto: Nintendo)
Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 - 2D race (Foto: Nintendo)

In de singleplayer- en multiplayer-spelmodi zijn de sporten van de verhaalmodus ook alleen in die verouderde graphics en met die besturing te spelen. De sporten van de moderne tijd, zoals boogschieten, zijn dan wel op meerdere manieren te besturen. En het werkt prima om eens met twee Joy-Cons te spelen. Bij het boogschieten richt je met de rechter-controller en de Joy-Con in je linkerhand trek je dan naar achteren om af te vuren. Het is allemaal heel logisch, dus ook casual gamers zijn snel bezig met records te laten sneuvelen.

Elke sport heeft weer een andere insteek en andere besturing. Dat zorgt er voor dat de minigames gevarieerd zijn. Natuurlijk komt het allemaal neer op timing, maar welke besturing aan een sport kleeft is eigenlijk altijd weer net even anders. Zo moet je bij het klimmen met je analoge stick naar de volgende greep wijzen en dan met timing op het juiste moment de bewegende streep in een ‘greep’-meter laten stoppen. Doe je dat goed, dan ben je weer wat verder, is je timing slecht, dan val je enkele meters naar beneden.

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 is een leuke game. Je gaat dit geen uren achter elkaar spelen, maar ik betrapte mezelf vaak op korte sessies. In je eentje is het even leuk, maar na de verhaalmodus en misschien wat records in de verschillende sporten tegen de AI heb je het wel gezien. Gelukkig is er ook een online multiplayer, waarin je natuurlijk de beste wil zijn. Juist die competitieve strijd zorgt er juist voor dat je de game vaker opstart. De game komt helemaal tot zijn recht in lokale multiplayer: niets is leuker om op de bank tegen elkaar te spelen. Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 komt 8 november uit op Nintendo Switch. Er is een demo verkrijgbaar.