FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 november 2019

Ajax houdt punt over aan krankzinnige avond op Stamford Bridge

Ajax heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Chelsea in de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers pakten op Stamford Bridge een 1-4 voorsprong, maar kwamen door rode kaarten voor Joël Veltman en Daley Blind met negen man te staan en zagen de ruime marge verdampen. Met negen man wist Ajax in het laatste kwartier ternauwernood nog stand te houden, waardoor de wedstrijd uiteindelijk in een 4-4 gelijkspel eindigde.

Erik ten Hag koos op Stamford Bridge voor twee wijzigingen: Sergiño Dest en Edson Álvarez begonnen op de reservebank, ten koste van Noussair Mazraoui en David Neres. De oefenmeester zag zijn ploeg meer dan uitstekend van start gaan, want al na twee minuten spelen stond de openingstreffer op het scorebord. Een vrije trap van Quincy Promes werd door Tammy Abraham achter zijn eigen doelman Kepa Arrizabalaga gewerkt. Dat Chelsea twee minuten later alweer op gelijke hoogte kwam, had Ajax aan zichzelf te danken.

Christian Pulisic ging binnen het strafschopgebied naar de grond, na een sliding van Veltman. Scheidsrechter Gianluca Rocchi legde de bal op de stip, waarna Jorginho de strafschop langs Ajax-doelman André Onana schoot. Chelsea leek vervolgens snel ook op voorsprong te komen, toen Abraham ontsnapte aan de Amsterdamse defensie en raak schoot. Zijn treffer werd echter geannuleerd wegens buitenspel. Nadat Dusan Tadic in kansrijke positie nog over had geschoten, kwam Ajax na twintig minuten spelen op voorsprong.

Een fantastische pass van Hakim Ziyech bereikte Promes, die met het hoofd voor de 1-2 zorgde. Ziyech zorgde daarna na 35 minuten spelen met een weergaloze vrije trap voor de derde Ajax-treffer van de avond. Zijn vrije trap vanuit de hoek van het veld viel bij de tweede paal binnen, al verdween de bal via Kepa uiteindelijk in het doel. Om die reden werd de treffer aangemerkt als een eigen doelpunt van de doelman van Chelsea. Voor rust had Lisandro Martínez ook nog een mogelijkheid om de 1-4, maar Ajax zocht de kleedkamer uiteindelijk op met een marge van twee.

Direct na rust werden de intenties van Chelsea duidelijk, toen een opgestoomde Kurt Zouma een goede kans onbenut liet. The Blues zochten in de eerste fase van de tweede helft de aanval, wat resulteerde in een grote kans voor Abraham. Een redding van Onana voorkwam de 2-3 en kort daarna breidde Ajax de marge uit. Een pass van Ziyech bereikte Van de Beek, die de bal uitstekend controleerde en raak schoot: 1-4. Ajax leek de wedstrijd daarmee in het slot te gooien, maar niets was minder waar. César Azpilicueta verkleinde de achterstand van Chelsea met een intikker bij de tweede paal naar twee.

De moeilijkheden werden nog groter toen Ajax in een keer met negen man kwam te staan. Daley Blind ontving zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Abraham, waarna Veltman direct hands maakte in het strafschopgebied. Ook hij kreeg zijn tweede gele kaart, waardoor de Amsterdammers met negen man kwamen te staan én opnieuw een strafschop tegen kregen. Jorginho maakte andermaal geen fout en zorgde zo voor de 3-4. Ten Hag greep in door Álvarez en Perr Schuurs binnen de lijnen te brengen, maar die defensie wijziging bracht geen soelaas. Met nog een kwartier op de klok ging een kopbal van Zouma in eerste instantie nog op de lat, maar de rebound werd overtuigend tegen de touwen geschoten door de ingevallen Reece James.

Rood voor Blind en Veltman (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Rood voor Blind en Veltman (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Chelsea leek de comeback compleet te maken met de 5-4. Azpilicueta schoot raak, maar na inmenging van de VAR ging er een streep door deze treffer wegens een handsbal. The Blues bleven naarstig op zoek naar de winnende treffer en kregen kansen via Willian en Abraham. Ajax liet zich echter niet onberoerd en zag Kepa een treffer van Álvarez voorkomen. Michy Batshuayi, in de eerste ontmoeting in Amsterdam de enige doelpuntenmaker, werd in het veld gebracht en kreeg een levensgrote kans op de vijfde Chelsea-treffer, maar zag Onana op katachtige wijze redden. Zodoende eindigde het spectaculaire duel op Stamford Bridge met een 4-4 eindstand.

Politie zoekt getuigen na bijna aanrijding agent in Terneuzen

Vanmiddag is op de Tractaatweg in Terneuzen een bestuurster aangehouden, nadat ze bijna een agent had aangereden. De politie zoekt nog getuigen van het voorval.

Het incident gebeurde rond 14.30 uur. Een agent reed over De Tractaatweg richting België en zag in de buurt van de afslag naar Axel dat een vrouw in een auto met een Belgisch kenteken een mobiele telefoon vasthield. Hij wilde de automobiliste een bekeuring geven en gaf een stopteken, waar ze niet op reageerde en stug doorreed. Ondertussen reed een motoragent naast de vrouw, die haar nadrukkelijk gebaarde dat ze moest stoppen.

Politiecellencomplex
Hierop bracht ze plotseling haar auto op de afrit naar Westdorpe tot stilstand, hierdoor ontstond gelijk een gevaarlijke situatie. Ze stapte zelfs uit. Ondanks nadrukkelijk aandringen van de agenten weigerde ze iedere medewerking. Op een gegeven moment reed ze weg en reed bijna tegen de agent aan, die opzij sprong om niet geraakt te worden. Hierop werd ze aangehouden. Het bleek te gaan om een 39-jarige vrouw (woonplaats (nog) onbekend). De agent deed aangifte tegen de vrouw. Ze is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Haar rijbewijs is ingenomen.

Hebt u het incident gezien?
De politie is op zoek naar mensen, die meer over dit incident weten. Heb je meer informatie? Bel dan met de politie: 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp-nummer 06 - 1220 7006.

Politie Oost-Nederland houdt internationaal opererende woninginbrekers aan

Een team van de politie Oost-Nederland heeft op 2 november twee verdachten zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De mannen, beiden dertig jaar oud, worden ervan verdacht meerdere woninginbraken te hebben gepleegd in het noorden van Nederland. De politie kwam de mannen op het spoor na een tip van collega’s uit Duitsland.

internationale samenwerking
Op 1 november ontving het team Nodale Oriëntatie van de politie Oost-Nederland informatie van de Duitse politie dat internationaal opererende woninginbrekers naar Nederland waren afgereisd. Het vermoeden was dat de inbrekers zich ergens in de eenheid bevonden. Het team, dat zich bezighoudt met onderzoeken naar internationale criminele stromen, startte meteen een onderzoek.

Verband met woninginbraken
Het onderzoek leidde naar de identiteit en verblijfsplaats van de verdachten. Ook bleek er een verband te zijn tussen de verdachten en drie recent gepleegde woninginbraken in de eenheid Noord-Nederland. De recherche van deze eenheid werd op de hoogte gebracht en ging met de informatie aan de slag.

Aanhouding
De politie hield afgelopen zaterdag beide verdachten buiten heterdaad aan. In een woning in de gemeente Dinkelland waar de verdachten verbleven, vond de politie verschillende goederen, afkomstig van diefstal uit de woningen in Noord-Nederland. Beide mannen zijn overgedragen aan de eenheid Noord-Nederland, waar het onderzoek wordt voortgezet. De verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Mobiel banditisme
Samenwerking op nationaal en internationaal niveau is essentieel als het gaat om de aanpak van mobiel banditisme, waarbij verdachten geen rekening houden met lands-, eenheids- of districtsgrenzen. Door samen te werken, kan de politie slagvaardiger optreden als het gaat om de bestrijding van internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting en zakkenrollerij. De aanhouding van de twee verdachten in de gemeente Dinkelland is een goed voorbeeld van een succesvolle samenwerking

Man gezocht in zaak vermissing Naima Jillal (52)

De politie is op zoek naar een man die mogelijk betrokken is bij de vermissing van Naima Jillal. De 52-jarige vrouw is op 20 oktober voor het laatst gezien op de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. De vermissing houdt vermoedelijk verband met de onderwereld.

De kale man waar naar wordt gezocht is vlakbij de woning van het slachtoffer op de Zuidas vastgelegd op bewakingscamera's. Die beelden zijn vanavond getoond in Opsporing Verzocht.

De politie wil graag weten wie de man is en waar hij verblijft. Uit onderzoek is gebleken dat hij mogelijk iets met haar vermissing te maken heeft, maar in welke zin is niet duidelijk.

Donkerkleurige auto
Jillal is 1.65 meter lang en heeft steil, donkerblond/bruin haar. Ze stapte die 20 oktober in een donkerkleurige auto op de Gustav Mahlerlaan. Sindsdien heeft haar familie niets meer van haar vernomen. De politie zegt voor haar lot te vrezen.

Loting GSOD: Van Gerwen treft Lewis, R. Smith en Williams

De loting voor de Grand Slam of Darts van komend weekend heeft Michael van Gerwen gekoppeld aan Adrian Lewis, Ross Smith en Jim WIlliams. Vooral de ontmoeting tegen Smith wordt een pikante, aangezien de Engelsman verantwoordelijk was voor de uitschakeling van de regerend wereldkampioen tijdens het Europees kampioenschap twee weken geleden.

In de eerste ronde van het EK ging Van Gerwen er met 6-5 af. Afgelopen weekend was de vorm van de Vlijmenaar weer uitstekend. In Amsterdam won hij toen de World Series Finals. Aan het toernooi met spelers van de PDC en BDO doen in totaal vier Nederlanders mee. Naast Van Gerwen zijn dat Danny Noppert en de BDO’ers Wesley Harms en Richard Veenstra.

Harms zit in een groep met James Wade, Ian White en Steve Lennon. Noppert neemt het in de poulefase op tegen Peter Wright, Ryan Harrington en Wayne Warren. En Veenstra krijgt te maken met Daryl Gurney, Brendan Dolan en Gabriel Clemens.

De Grand Slam of Darts staat van 9 tot en met 17 november op het programma. Price is de titelverdediger op dit toernooi. De Welshman was vorig jaar na een verhitte finale te sterk voor Gary Anderson.

Loting Grand Slam of Darts.

Slavia Praag stunt met punt tegen matig Barcelona

Barcelona heeft dinsdagavond opnieuw geen geweldige indruk achtergelaten. Drie dagen na de 3-1 nederlaag tegen Levante in LaLiga kwam het team van de geplaagde Ernesto Valverde in de Champions League niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Slavia Praag: 0-0. De nummer laatst van Groep F had in de eerste groepswedstrijd bij Internazionale al voor een stunt gezorgd door een 1-1 gelijkspel af te dwingen. De Catalanen blijven met acht punten koploper, maar Borussia Dortmund of Inter kan de achterstand later op de avond verkleinen.

Barcelona, met Frenkie de Jong negentig minuten binnen de lijnen, was in de eerste helft niet in staat om afstand te nemen van Slavia Praag. Het bezoek uit Tsjechië schoof de linies meer naar voren en dwong het team van Valverde daarmee om de lange bal te hanteren. Een speelwijze waarmee de voetballers van Barcelona zich zichtbaar niet op hun gemak voelden. Op sommige momenten waren in het Camp Nou zelfs fluitconcerten richting de spelers te horen.

De beste kans voor Barcelona voor rust kwam op naam van Lionel Messi. De vedette baande zich na 35 minuten spelen een weg richting het doelgebied van Ondrej Kolar en zag zijn inzet op de kruising eindigen. Twee minuten voor de onderbreking had de doelman van Slavia eerst een antwoord op een diagonale inzet van Messi en vervolgens op een kopbal van Gerard Piqué, die al vroeg in het duel een gele kaart pakte en zodoende een schorsing in het vijfde groepsduel met Borussia Dortmund dient uit te zitten.

Na de rust keerde Jordi Alba wegens fysieke klachten niet meer terug op het veld. Na nog geen tien minuten had vervanger Sergi Roberto de 1-0 op de schoen. Na goed voorbereidend werk van Ousmane Dembélé stuitte hij echter op Kolar. Luttele minuten eerder was Messi uit een vrije trap ook al dicht bij een openingstreffer geweest. Na dik een uur spelen opteerde Valverde voor een tweede wissel: Ansu Fati in de plaats van de wisselvallig Dembélé.

Even daarvoor dacht Barcelona op voorsprong te zijn gekomen via Vidal, maar de VAR constateerde buitenspel van Messi na de pass van De Jong. Met Ivan Rakitic in de plaats van Sergio Busquets probeerde Barcelona in de laatste twintig minuten een overwinning te forceren, maar Kolar en consorten bleven overeind. De doelman keerde een inzet van Messi, na een spectaculaire pass van Fati, en een schot van Rakitic miste precisie.

Federer en Djokovic treffen elkaar in groepsfase ATP Finals

In Londen is geloot voor de groepsfase van de ATP Finals. In groep 'Björn Borg' treffen Roger Federer en Novak Djokovic elkaar.

De groep 'Björn Borg' bestaat verder uit Dominic Thiem en Matteo Berrettini. De andere groep, vernoemd naar André Agassi, bestaat uit Rafael Nadal, Daniil Medvedev, Stéfanos Tsitsipás en Alexander Zverev. De nummers één en twee uit elke groep gaan door naar de halve finales.

Het eindejaarstoernooi van de ATP begint zondag en duurt een week.

Ajax Onder-19 toont veerkracht en neemt punt mee uit Londen

Ajax Onder-19 en de leeftijdsgenoten van Chelsea hebben elkaar dinsdagmiddag in evenwicht gehouden. De ploeg van trainer John Heitinga kwam in de eerste helft nog wel op achterstand dankzij een fraai ingeschoten vrije trap, maar slaagde erin om vroeg in de tweede helft terug te komen tot 1-1 en dat bleek ook de eindstand. De Amsterdammers houden daardoor met een voorsprong van twee punten op Chelsea de tweede plek in Groep H van de Youth League in handen. Koploper Lille OSC heeft op zijn beurt weer twee punten meer dan Ajax.

Ajax begon opnieuw gehavend aan het treffen met de Londenaren, aangezien het vanwege het in Brazilië gehouden WK Onder-17 maar liefst acht spelers miste. De bezoekers kregen na een van beide kanten afwachtende openingsfase via Jaymilio Pinas de eerste kans van de wedstrijd, maar zijn inzet werd gestopt door Karlo Ziger. Aan de overkant was het niet veel later vervolgens wel raak nadat doelman Issam El Maach in de fout ging met het uitverdedigen en er een overtreding gemaakt moest worden om dat slippertje te herstellen.

George McEachran zette zich vervolgens achter de vrije trap en hij krulde de bal fraai in de rechterbovenhoek. Na deze openingstreffer kregen beide ploegen kansen op meer, maar desondanks werd er niet meer gescoord voor de rust. Ajax moest zodoende na de onderbreking op zoek naar de gelijkmaker en kreeg die al snel toen Terrence Douglas opstoomde over de linkerkant en in plaats van voor te geven ervoor koos voor eigen succes te gaan en de bal in de verre bovenhoek te knallen.

Bijna kreeg Ajax na de 1-1 meteen weer het deksel op de neus toen Thierno Ballo compleet vrijstaand opdook voor El Maach, maar de doelman slaagde erin om zijn inzet te keren. Terwijl de Amsterdamse talenten er in het restant van de tweede helft niet echt in slaagden om doelgevaar te stichten, kreeg Chelsea nog een aantal goede kansen. Doordat Tino Livramento een goede mogelijkheid echter onbenut liet en Armando Broja uit kansrijke positie half langs de bal heen maaide, bleef het bij 1-1. Via Filip Frei ging Ajax er in de blessuretijd vervolgens nog bijna met de overwinning vandoor, maar zijn schot vloog uiteindelijk voor het doel van Ziger langs.

DENK wil flexibele OV Studentenjaarkaart

DENK wil dat het onderscheid tussen weekdagen en weekenddagen wordt opgeheven. Alle studenten moeten 220 dagen per jaar flexibel kunnen inzetten, om gratis met het openbaar vervoer te reizen. Met dit voorstel zullen studenten ook nog eens naar schatting 63 euro per maand besparen.

DENK zal de Tweede Kamer en de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, oproepen om het onderscheid tussen weekdagen en weekenddagen op te heffen en een flexibele OV Studentenjaarkaart in te voeren.

Studeren is duur
Wat een minder bekend gegeven is, is dat studenten maar liefst 756 euro per jaar kwijt zijn aan het openbaar vervoer. Dit bedrag zijn studenten kwijt ondanks dat zij een studentenjaarkaart hebben. Het voorstel van DENK zal studenten, naast flexibiliteit, ook een steuntje in de rug geven in deze moeilijke tijden.

Het collegegeld kost bijvoorbeeld jaarlijks al 2.083 euro per jaar. Aan huur betalen studenten gemiddeld 417 euro per maand. Boodschappen kosten gemiddeld 181 euro per maand. Studiemateriaal kost gemiddeld 58 euro per maand. Kleding en vrijetijdsbesteding kosten volgens de gegevens van DUO gemiddeld 194 euro per maand.

Woensdag 6 november 2019, tijdens het debat over de begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor 2020, zal dit actieplan worden ingediend.

De stikstof terrorist

Je hebt een mening, of zelfs een overtuiging. Je klimt in de pen, gaat de straat op al dan niet met tractoren. Je draait zondagsdiensten in het ziekenhuis als verpleegster. Soms wordt er door het kabinet geluisterd maar ook niet meer dan dat. En heel soms zijn ook zij overtuigd dat de kwaliteit van het onderwijs in Nederland langzaam afzakt naar die van een bananenrepubliek en pas dan zijn ze bereid 460 miljoen te storten, éénmalig!

'Huisarts mag geen ontucht plegen'

De veroordeling van een Haagse huisarts wegens poging tot ontucht met een patiënte kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vegter de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd. 

Het gerechtshof vond bewezen dat de Haagse huisarts zich in januari 2012 schuldig heeft gemaakt aan een poging tot ontucht met een patiënte, een jonge kwetsbare vrouw. Zij had zich tot de huisarts gewend voor medische behandelingen. De huisarts was op de hoogte van de psychische problemen en de voorgeschiedenis van de patiënte maar dat weerhield hem er volgens het hof niet van om te proberen seksuele handelingen bij haar te verrichten. De huisarts werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De verdachte stelde beroep in cassatie in.

De advocaten van de verdachte vragen de Hoge Raad de beslissing van het gerechtshof te vernietigen onder meer omdat er in dit geval sprake zou zijn van een uitzonderlijk geval waarbij de arts-patiënt relatie geen rol speelt. Ook moet de boosheid van de verdachte worden gezien als een zogenaamde vrijwillige terugtred die de strafbaarheid van de poging wegneemt. 

In de visie van de advocaat-generaal gaan deze cassatieklachten niet op. Hij is van mening dat van een uitzonderlijk geval geen sprake is. Dat geval is beperkt tot vrijwilligheid van de kant van de patiënt en het ontbreken van enige vorm van afhankelijkheid van de arts. Dat is hier niet aan de orde. Ten aanzien van de poging heeft het hof uit de verklaring van de verdachte kunnen opmaken dat de verdachte niet vrijwillig, maar door van buiten komende omstandigheden met zijn handelingen is gestopt.

Ook de andere cassatieklachten leiden in de visie van de advocaat-generaal niet tot vernietiging van de uitspraak. De veroordeling en de opgelegde straf kunnen dan ook in stand blijven.

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 17 december 2019. 

Greipel naar Israel Cycling

André Greipel is ook in 2020 nog te zien in het peloton. De Duitse voormalig topsprinter tekende voor een seizoen bij Israel Cycling Academy. Die ploeg heeft volgend seizoen een WorldTour-licentie.

Afgelopen seizoen reed de 37-jarige Greipel voor de Franse ploeg Arkéa Samsic. De Duitser, die elf keer de beste was in een Touretappe, won dit jaar alleen een etappe in La Tropicale Amissa Bongo, een meerdaagse koers in het Afrikaanse Gabon.

Nieuwe tegenstander voor MMA-topper Overeem

UFC-zwaargewicht Jairzinho Rozenstruik riep de UFC-matchmakers op om hem te bellen als ze iemand nodig hadden om tegen Alistair Overeem te vechten. De wens van de Surinaamse Rozenstruik ging in vervulling, nu de UFC hem in december tegenover Overeem zet.


UFC 244: Rozenstruik vs Arlovski (Bron: YouTube/Veronica)

Rozenstruik ontmoet Overeem als afsluiter van MMA-gala UFC Washington, dat plaatsvindt op 7 december in de Capital One Arena in Washington D.C.. Rozenstruik valt op korte termijn in voor Walt Harris, die zich wijselijk terugtrok uit zijn geplande gevecht met de Nederlandse krachtpatser vanwege de schokkende vermissing van zijn stiefdochter.

Rozenstruik maakt in de UFC een stormachtige progressie door en heeft sinds zijn UFC-debuut in februari al zijn drie gevechten via KO gewonnen. Andrei Arlovski, Allen Crowder en Junior Albini waren zijn slachtoffers. Nadat hij tijdens UFC 244 voormalig zwaargewichtkampioen Arlovski in slechts 29 seconden had uitgeschakeld, riep Rozenstruik direct om Overeem. De UFC heeft zijn wens ingewilligd en de Surinamer krijgt zijn vierde gevecht van het jaar.

Met in totaal negen gewonnen professionele MMA-partijen is de 31-jarige leeftijd Rozenstruik één van de jongste en meest veelbelovende zwaargewichten in de UFC. Hij krijgt nu de kans om tegen een elite-tegenstander als Overeem te vechten en misschien wel de top-10 van de zwaargewichtdivisie te betreden.

Meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum!

Celstraf en tbs voor man die jongens dwong naaktfoto's te sturen

Een 21-jarige man uit Deventer is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 105 dagen en tbs met voorwaarden. De man verleidde tussen 2016 en 2018 in Zeewolde minderjarige jongens tot het versturen van naaktfoto’s. Daarna dwong hij hen meer foto’s te sturen. Als zij dit niet deden, dreigde hij de foto’s op internet te zetten. Volgens de rechtbank heeft de man zich op deze manier schuldig gemaakt aan het vervaardigen, verwerven en in bezit hebben van kinderporno.

Naakfoto’s
De verdachte deed zich op verschillende chatsites voor als een meisje. Het lukte hem om jongens naaktfoto’s van zichzelf te laten maken die ze vervolgens naar hem opstuurden. Zodra hij de foto’s ontving, maakte hij er screenshots van en dreigde hij die op internet te zetten als de jongens niet zouden voldoen aan zijn eis om meer foto’s te sturen. De verdachte heeft op deze manier zijn minderjarige slachtoffers gechanteerd en hen angst aangejaagd.

Kinderporno
De rechtbank stelt dat hier sprake is van het vervaardigen, bezitten en verwerven van kinderporno. Het mag als algemeen bekend worden beschouwd dat dit erg schadelijk is voor de betrokken jongens. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij alleen oog heeft gehad voor zijn eigen behoeften en geen moment heeft nagedacht over de gevolgen voor zijn slachtoffers.

Straf
Deskundigen concluderen dat er bij de verdachte sprake is van een ziekelijke stoornis én een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Dit beïnvloedde zijn gedrag ook tijdens het plegen van de strafbare feiten en zijn daarom in verminderde mate aan hem toe te rekenen. Toch vindt de rechtbank, gelet op de ernst van de feiten, naast tbs met voorwaarden een gevangenisstraf op zijn plaats. Tegelijkertijd is het vooral van belang dat de verdachte behandeld en geholpen wordt. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat een gevangenisstraf dit al ingezette hulpplan zou doorkruisen. De rechtbank legt daarom een gevangenisstraf op van 105 dagen. Maar omdat de verdachte die dagen al in voorarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet terug naar de gevangenis. Wel moet de man zich lang en intensief laten behandelen én moet hij begeleid worden door de reclassering.

Downloaders blijven veilig bij Ziggo

Internetprovider Ziggo hoeft geen informatie te delen over 377 gebruikers die eind 2017 tot begin 2018 mogelijk illegaal de film The Hitman's Bodyguard via het programma BitTorrent hebben gedownload.

Hiermee bijt eiser en distributeur Dutch Film Works (DFW) voor de zoveelste keer in het stof. Deze was in hoger beroep gegaan, nadat eerder een lagere rechter de eis tegen Ziggo ook al afwees.

DFW kon niet duidelijk maken wat het met de gegevens van Ziggo wilde doen. Ook kon de distributeur niet bewijzen dat degene achter het IP-adres ook daadwerkelijk de film gedownload had. De privacy van Ziggoklanten weegt volgens de rechter zwaar.

"Door niet transparant te zijn over de criteria die zij aanlegt bij de inzet van de door haar voorgenomen acties, worden de belangen van de betrokken Ziggo-klant aangetast", aldus het hof.

Eerder kondigde DFW aan de illegale downloaders een schikking van honderdvijftig euro te sturen, maar inmiddels was de schikking voor de rechter te vaag. Het kan daarbij gaan om een waarschuwing, maar ook om verhaal van kosten en schadevergoeding.

Over de inhoud en omvang  van de bedragen die zij wil vorderen heeft DFW ook te weinig informatie gegeven. Daardoor kan niet worden getoetst of de voorgenomen maatregelen in een redelijke verhouding staan tot het belang dat DFW daarbij heeft en het privacybelang van de Ziggoklanten. Daarbij speelt een rol dat onzeker is of alle Ziggoklanten ook daadwerkelijk de inbreukmakers zijn. De vordering van DFW wordt dus afgewezen.

Nadal verwacht te kunnen spelen op ATP Finals

Rafael Nadal verwacht dat hij voldoende hersteld zal zijn van een buikspierblessure om vanaf zondag deel te kunnen nemen aan de ATP Finals in Londen. Afgelopen zaterdag moest hij zich voor de halve finale van het masterstoernooi van Parijs nog afmelden.

“Ik heb een klein scheurtje in een buikspier. Ik zal daarom toch naar Londen reizen”, vertelt Nadal. “Donderdag of vrijdag start ik weer met trainen. Het idee is dat ik dan kan meedoen aan ATP Finals.”

Ondanks de afmelding in Parijs heeft de Spanjaard maandag Novak Djokovic afgelost als de nummer één van de wereld.

'PSG wil Real Madrid aftroeven met jaarsalaris van 36,7 miljoen euro voor Mbappé'

Kylian Mbappé geldt al jarenlang als de gedroomde aanwinst van Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez. De verwachting is dan ook dat de Koninklijke aankomende zomer een nieuwe poging gaat wagen om de aanvaller over te nemen. Zijn huidige werkgever Paris Saint-Germain is hier echter niet van gediend en is volgens berichten uit Frankrijk bereid om ver te gaan om Mbappé voor de club te behouden.

Le Parisien meldt dinsdag dat PSG Mbappé inmiddels een voorstel heeft gedaan om zijn tot medio 2022 doorlopende contract open te breken. Over de duur van een eventuele nieuwe verbintenis wordt niet gerept, maar het is wel duidelijk dat de club bereid is om de twintigjarige wereldkampioen op hetzelfde niveau te zetten als superster Neymar.

De Braziliaan verdient momenteel 36,7 miljoen euro bruto per jaar en Mbappé kan eenzelfde gage tegemoetzien als hij besluit om zich langer aan de Franse grootmacht te verbinden. De aanvaller strijkt nu nog twintig miljoen euro bruto op jaarbasis op en gaat er zodoende flink op vooruit als hij besluit om bij te tekenen.

Of Mbappé er inderdaad voor gaat kiezen om zijn contract te verlengen is nog niet duidelijk, aangezien hij nog geen beslissing genomen heeft over zijn toekomst. De prestaties van PSG in de Champions League dit seizoen zullen een grote invloed hebben op zijn besluit, zo klinkt het.

Les Parisiens zullen hoe dan ook de hoofdprijs willen zien als de 33-voudig international van Frankrijk er wel voor kiest om tussentijds te vertrekken.

Vinokoerov en Kolobnev vrijgesproken van omkoping

De rechtbank in Luik heeft de voormalige wielrenners Aleksandr Vinokoerov en Aleksandr Kolobnev vrijgesproken van omkoping. Vinokoerov werd ervan verdacht dat hij in 2010 tijdens de finale van Luik-Bastenaken-Luik 150.000 euro toegezegd heeft aan zijn Russische medevluchter om op die manier zeker te zijn van de overwinning.

Uit banktransacties blijkt dat er in juli en december van dat jaar een bedrag ter waarde van 150.000 euro overgemaakt is door Vinokoerov aan een Zwitserse bank waar Kolobnev klant van was. Daarnaast beschikken de aanklagers over emailverkeer tussen de Kazach en de Rus. Volgens de rechter is er echter onvoldoende bewijs dat de Waalse klassieker verkocht is.

Maatregelen na geblunder Nidos bij uitzetten van Lili en Howick

Staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel en Migratie) neemt een aantal maatregelen om te voorkomen dat nogmaals een situatie ontstaat zoals rond de terugkeer van de Armeense kinderen Lily en Howick. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid is meer regie, vertrouwen en vooral communicatie nodig tussen alle betrokken partijen.

Broekers-Knol spreekt van een unieke zaak, onder meer door alle maatschappelijke druk en het verdwijnen van de kinderen vlak voor de geplande terugkeer. Ze verwacht dat het feit dat de discretionaire bevoegdheid inmiddels is afgeschaft, bijdraagt aan het voorkomen van oplopende spanning, zoals in deze zaak.

Tegelijkertijd neemt de staatssecretaris de aanbevelingen van de Inspectie over. ‘Zeker als minderjarige kinderen betrokken zijn, is het belangrijk dat het verloop van de procedure duidelijk is. Daarom moeten alle betrokken partijen goed samenwerken en hun taken goed uitvoeren. Dat is hier niet gebeurd.’

De staatssecretaris is van mening dat de afspraken over de werkzaamheden van de Dienst Terugkeer & Vertrek én van een organisatie als Nidos aangescherpt moeten worden. Dat is nodig omdat de Inspectie heeft geconstateerd dat de DT&V onvoldoende regie heeft genomen en te veel vertrouwen heeft gesteld in voogdij-instelling Nidos, die zich van haar kant niet aan de afspraken heeft gehouden. Ook niet aan de afspraken met betrekking tot communicatie bij verschil van inzicht.

Het aanscherpen van de afspraken moet ervoor zorgen dat de onderlinge taakverdeling tussen DT&V en een organisatie als Nidos in het terugkeerproces duidelijker wordt. Daarbij wordt de DT&V gevraagd om meer regie te nemen en wordt een organisatie als Nidos nadrukkelijk gehouden aan het nakomen van gemaakte afspraken en het enkel uitvoeren van activiteiten die onder de voogdij- of jeugdbeschermingstaak vallen.

Ook ligt er een opdracht voor de politie, die informatie beter moet gaan uitwisselen in voorkomende gevallen. De politie maakt een instructie over hoe in de toekomst moet worden opgetreden als minderjarige asielkinderen worden onttrokken aan het gezag.

Staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel en Migratie) erkent dat het krachtenveld waarin de migratieketen opereert complex is en waardeert de inzet van de medewerkers bij de zorgvuldige en eerlijke uitvoering van het migratiebeleid.

'Nidos saboteerde uitzetting Lili en Howick'

Terugkeer van vreemdelingen is een gevoelige zaak. Voor een zorgvuldig verloop moeten betrokken partijen op elkaar kunnen vertrouwen. Dat ging mis in het vertrekproces van de Armeense kinderen Lili en Howick. Door onvoldoende regie, onderling wantrouwen en het niet nakomen van afspraken is dit proces op onderdelen niet zorgvuldig uitgevoerd. Dat maakte deze zaak beladen voor alle betrokkenen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de werkwijze van betrokken organisaties dat de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) heeft verricht op verzoek van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

De kinderen zouden op zaterdag 8 september 2018 worden uitgezet naar Armenië, hun land van herkomst. Twee weken daarvoor had de Raad van State geoordeeld dat ze niet in Nederland mochten blijven. Zij zouden in Armenië bij hun moeder gaan wonen. Zij was zonder haar kinderen al eerder uitgezet; uniek voor Nederland. Het voorgenomen vertrek van Lili en Howick zorgde voor beroering in het land. Er was veel politieke en maatschappelijke druk om hen hier te laten.

In de nacht voor hun geplande uitzetting verdwenen de kinderen. Voogdijinstelling Nidos, die hen onder haar hoede had, stelde niet te weten waar ze waren. De politie kon hen niet vinden. Met het oog op hun veiligheid verleende de staatssecretaris de kinderen een verblijfsvergunning. Kort na dit bericht kwamen zij boven water.

Onvoldoende regie
De Inspectie JenV oordeelt dat de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), de justitiële organisatie die het vertrek van vreemdelingen regelt, onvoldoende regie heeft gehouden bij het toezicht op de kinderen. De DT&V wilde hen niet in bewaring zetten omdat ze dit schadelijk achtte voor deze kinderen. Daarom was ervoor gekozen dat Nidos tot hun uitzetting 24/7 op de kinderen zou letten. Deze voogdijorganisatie had echter niet de bevoegdheid de kinderen op te leggen om bij de jeugdbeschermers blijven. De DT&V had in dat licht bezien niet met die afspraak moeten instemmen.

De voogdijinstelling kwam vervolgens diverse afspraken niet na. Zo spraken de DT&V en Nidos af dat de kinderen in een safehouse van Nidos zouden verblijven en niet in het huis van de grootouders. Dit adres was bekend bij sympathisanten en ze waren al eerder uit dit huis verdwenen. Daags voor het geplande vertrek bracht Nidos de kinderen er tegen de afspraken in toch naar toe om afscheid te nemen en om spullen op te halen. Ook tegen de afspraken in, meldde Nidos dit niet aan de DT&V. Eenmaal bij de grootouders verdwenen de kinderen met onbekende bestemming. De precieze toedracht rondom de verdwijning blijft onduidelijk. Het politieonderzoek biedt geen inzicht en verklaringen hierover van Nidos-medewerkers zijn inconsistent.

Politie
De politie heeft haar werk rond de verdwijning onvoldoende effectief uitgevoerd, concludeert de Inspectie JenV. Leidinggevenden van diverse eenheden werkten langs elkaar heen bij de inzet van medewerkers. Over de status van de verdwijning verschilden de opvattingen: betrof het sec een vermissing of ook een strafbaar feit wegens onttrekking van minderjarigen aan het wettig gezag waarbij een grotere politie-inzet hoort. Door deze onduidelijkheid was er onnodig tijdverlies, zijn belangrijke aanknopingspunten gemist en is niet alles in het werk gesteld om de kinderen te kunnen vinden. Eenduidige sturing en een totaaloverzicht van de acties ontbraken. De communicatie verliep op diverse punten niet goed. Agenten die bij het huis van de grootouders stonden, kregen de onduidelijke opdracht dat ze ‘een oogje in het zeil moesten houden’. Zij informeerden hun leiding en meldkamer in eerste instantie niet dat Lili en Howick daar waren.

Opvang
De DT&V had volgens de regels adequate opvang georganiseerd voor de kinderen in Armenië. Hetgeen de Raad van State bevestigde in een uitspraak. Desondanks ging Nidos zelf nog naar Armenië om er onder meer de huisvesting en scholing te controleren. Nidos hanteerde hierbij eigen opvattingen over adequate opvang vanwege de zorg die zij voor de kinderen had. De voogdijinstelling besprak dit verschil van inzicht niet met het Directoraat-Generaal Migratie (DGM) van het ministerie Justitie en Veiligheid terwijl ze dit wel had moeten doen volgens de subsidieregels. De DT&V nam onvoldoende regie door hierover niet inhoudelijk met Nidos te spreken.

Herstel vertrouwen
De Inspectie JenV adviseert de DT&V haar regierol steviger op te pakken en er zo voor te zorgen dat elke partij in het vertrekproces doet wat zij moet doen. Onderling wantrouwen speelde in deze zaak een grote rol, aldus de Inspectie JenV. Dit wantrouwen was slecht voor de samenwerking en schaadde een effectief vertrekproces. De Inspectie JenV beveelt de DT&V, Nidos en DGM aan om te werken aan herstel van het onderlinge vertrouwen. Aan de DT&V, Nidos en DGM geeft ze de aanbeveling om afspraken na te komen en met elkaar te overleggen bij verschil van mening. Ook dient de uitvoering van het terugkeerproces duidelijker beschreven te worden. Daarbij dient ook het begrip ‘adequate opvang’ uitgelegd te worden te worden en moet omschreven worden welke rol Nidos hierin eventueel kan spelen.

De Inspectie geeft de politie de aanbeveling om afspraken te maken over sturing en het uitwisselen van informatie binnen en tussen de eenheden.

Jongetjes vinden rookgranaat in Aalsmeer

Twee jongetjes van 7 en 9 kwamen maandagmiddag op het politiebureau melding doen van een granaat die ze hadden aangetroffen bij het voetbalveld ter hoogte van de Meervalstraat in Aalsmeer. Uit onderzoek bleek dat het om een gebruikte rookgranaat ging. De jongens hebben goed gehandeld door de granaat te laten liggen.

Rond 16.00 uur kwamen ze op het politiebureau vertellen dat ze in de bosjes iets hadden zien liggen wat erg op een handgranaat leek. De politie ging samen met de jongens poolshoogte nemen en troffen inderdaad een voorwerp aan dat op een rookgranaat leek. Aan de hand van de foto die een van de agenten maakte kwam een explosievenexpert van de politie ter plaatse. Deze Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) stelde vast dat het om een rookgranaat ging die was afgegaan. De rookgranaat is door de politie veilig gesteld en overgedragen aan de Explosieven Dienst Defensie (EOD) voor nader onderzoek.

De politie is blij hoe de jongens hebben gehandeld. Het zou niet de eerste keer zijn dat men een explosief op een politiebureau afgeeft. Afgezien van het gevaar dat de vinder loopt is het beter om het voorwerp daar te laten liggen waar men het aantreft. De politie kan dan ter plaatse een voorverkenning doen en de noodzakelijke maateregelen nemen om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. Tevens kunnen ze dan mogelijk vaststellen wie het explosief daar heeft achter gelaten en wat er moet gebeuren om, in geval van een echt explosief, het veilig onschadelijk te (laten) maken.

Ook als men denkt dat het speelgoed is, sommige handgranaten worden daar wel eens voor aangezien, dan is het van belang om op dezelfde manier te handelen als bij een echte om ongelukken te voorkomen.

Rookgranaat Aalsmeer (Foto: politie)
Rookgranaat Aalsmeer (Foto: politie)

NS maakt abonnementen flexibel; middagspitskorting vervalt in 2021

Flexibel, eenvoudiger en betere spitsspreiding, dat is wat NS beoogt met een update van NS-abonnementen volgend jaar. Ruim een miljoen abonnementhouders worden de komende tijd door NS persoonlijk geïnformeerd. NS Flex wordt standaard voor de meeste abonnementen en het aantal verschillende abonnementsvormen wordt gehalveerd van 22 naar 11. Om reizigers in de spits meer kans op een zitplaats te bieden, stopt NS vanaf 2021 met het geven van 40% korting tijdens de middagspits.

Tjalling Smit (Raad van Bestuur van NS): “NS wil reizen met het OV makkelijk maken, zonder borg en zonder opladen van de OV-chipkaart. We hebben goed geluisterd naar reizigers en naar de adviezen van consumentenorganisaties om onze abonnementen simpeler te maken. Met deze update bieden we reizigers meer gemak en flexibiliteit en zijn we bovendien voorbereid op toekomstige manieren van betalen in het OV.”

Alleen korting tijdens dal
Toenemende drukte tijdens de spits is voor NS reden om alleen het reizen in de daluren extra te stimuleren met korting. Het Voordeelurenabonnement is het laatste abonnement met 40% middagspitskorting en wordt al sinds 2011 niet meer verkocht. Aan de ene kant verdwijnt vanaf 2021 voor reizigers die nu nog een Voordeelurenabonnement hebben de korting tijdens de middagspits. Aan de andere kant wordt de kans op een zitplaats groter voor reizigers die het volledige tarief betalen. Het Voordeelurenabonnement zonder middagspitskorting wordt zeven euro goedkoper.

Tjalling Smit: “Het wordt steeds drukker in de spits, we zetten alle zeilen bij om zoveel mogelijk reizigers een kans op een zitplaats te bieden. We investeren miljarden in nieuwe treinen en helpen reizigers een zitplaats vinden met de NS-app. Korting tijdens de drukke middagspits is niet meer van deze tijd.”

Keuzedagen straks hele jaar te gebruiken
Ook Keuzedagen zijn vanaf 2021 alleen geldig in de daluren. Daar staat tegenover dat alle Keuzedagen straks het hele jaar te gebruiken zijn, in plaats van elk gedurende een periode van twee maanden. Met Keuzedagen reizen abonnementhouders van 60 jaar of ouder zeven dagen per jaar onbeperkt met de trein.

Geen saldoladen, geen verplichte borg
NS Flex is straks beschikbaar voor alle NS-abonnementen en wordt standaard voor abonnementen Altijd Vrij, Traject Vrij, Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel. De Flex-abonnementen worden in prijs verlaagd waardoor het prijsverschil met andere abonnementen vervalt. Abonnementhouders zijn met NS Flex af van het saldoladen en ook de verplichte borg van tien euro op de OV-chipkaart is niet meer nodig. Abonnementhouders zitten nergens aan vast en kunnen maandelijks hun abonnement aanpassen of stopzetten, bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Online en in de NS-app hebben reizigers inzicht in de gemaakte reiskosten per trein, bus, tram, metro en OV-fiets. Ook kunnen ze daar eenvoudig switchen naar de eersteklas, zelfs ná het inchecken.

Reizen met saldo op de OV-chipkaart blijft mogelijk zonder abonnement, met Dal Voordeel/Voordeelurenabonnement (korting tijdens de Daluren) en met Kids Vrij (gratis reizen voor kinderen tot 12 jaar).

Meer ambulances nodig

Op werkdagen overdag zijn er in Nederland 626 ambulances nodig, een toename van twaalf ambulances. Dit heeft het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend op basis van ritgegevens over 2018. Deze stijging van het aantal benodigde ambulances is groter dan in 2018. Toen waren er nog vijf ambulances meer nodig ten opzichte van het voorgaande jaar.

Avonden en weekends
Op werkdagen in de avond zijn negen ambulances meer nodig dan in 2018. De berekeningen wijzen uit dat er in het weekend, op zaterdagen overdag twaalf en op zondagen overdag elf ambulances meer nodig zijn ten opzichte van de 2018-berekeningen. Op andere uren van de weekenddagen varieert het aantal extra benodigde ambulances tussen vijf en tien.

Oorzaak stijging
De stijging van het aantal benodigde ambulances heeft te maken met de groei van de vraag naar spoedeisende ambulancezorg en de langere ritduur van spoedeisende inzetten in 2018. Het aantal spoedeisende inzetten steeg in 2018 met twee procent ten opzichte van 2017, de gemiddelde duur van een spoedeisende inzet steeg met ongeveer drie procent.

Referentiekader
De benodigde capaciteit van de ambulancezorg in Nederland wordt berekend met behulp van een zogeheten referentiekader. Hiermee kan het aantal ambulances worden bepaald waarmee de ambulancezorg in Nederland kan worden uitgevoerd. Dit gebeurt op basis van een aantal randvoorwaarden, zoals de tijd na een melding waarbinnen een ambulance ter plaatse moet zijn en de spreiding van de standplaatsen over het land. In opdracht van het ministerie van  Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM het referentiekader in 2019 geactualiseerd met cijfers over het gebruik van ambulancezorg in Nederland in 2018.

OM vermoedt illegale abortus bij dode moeder en baby Diemen

De 48-jarige man die werd aangehouden nadat in zijn woning in Diemen op 18 oktober de lichamen van een moeder en pasgeboren baby werden aangetroffen, blijft langer vastzitten. De man wordt verdacht van illegale abortus en dood door schuld.

In eerste instantie ging de politie niet uit van een misdrijf, maar uit voorzorg werd er toch een onderzoek gedaan. De 48-jarige bewoner van de woning werd vervolgens aangehouden.

Er stonden lange tijd meerdere politieauto's voor de deur van het appartementencomplex. Buurtbewoners reageerden geschokt op de vondst van de lichamen. 'Er waren allemaal mannen met witte pakken aan en mondkapjes om, dat was toch wel heel anstig allemaal. En toen hoorde ik dat er twee lijken waren weggehaald', vertelde een buurtbewoner geëmotioneerd aan AT5.

Staat moet opnieuw beslissen over gratieverzoek Yilmaz

De Haagse voorzieningenrechter heeft vandaag de Staat veroordeeld om het vierde afgewezen gratieverzoek van Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 in Delft zes mensen doodschoot in café Het Koetsiertje, te herroepen en opnieuw op dat verzoek te beslissen. De minister zal een nieuwe beslissing op het verzoek moeten nemen binnen twee maanden.

Advies van strafrechter leidend
Op bevel van het Hof Den Haag heeft de Staat dit jaar een vierde gratieverzoek van eiser versneld behandeld. Voorafgaand aan zijn beslissing heeft de minister adviezen ingewonnen bij het Openbaar Ministerie (OM) en de strafrechter die eiser destijds tot levenslang had veroordeeld. Het OM adviseerde negatief, maar de strafrechter adviseerde de minister het gratieverzoek toe te wijzen.

Hoewel het (positieve) advies van de strafrechter ‘leidend’ is, heeft de minister het verzoek toch afgewezen. De minister kan het advies van de strafrechter alleen naast zich neerleggen als er feiten en omstandigheden zijn die de strafrechter niet in zijn advies heeft meegenomen. De minister interpreteerde een rapportage over eiser anders dan de strafrechter en wees het verzoek daarom af. Dat stond de minister niet vrij.

Celstraf en behandeling geëist tegen Amersfoortse aanrander

Vier maanden wist de man, die ervan verdacht wordt in februari dit jaar een meisje te hebben aangerand in de Hellestraat in Amersfoort, uit handen van de politie te blijven. Dankzij diverse camerabeelden lukte het een duidelijk beeld van de man te maken. Toen dit op 1 mei van dit jaar werd getoond in Bureau Hengeveld kwamen er veel bruikbare tips binnen. Drie dagen later kon de 32-jarige verdachte na veel recherchewerk worden aangehouden in een vakantiepark in Ermelo.

De aanranding vond plaats in de nacht van 9 op 10 februari 2019. Die nacht liep het toen 17-jarige slachtoffer die met vriendinnen uit was geweest, naar haar scooter op het Stadhuisplein. In de Hellestraat voor de Coop werd ze door de man aangerand; de telefoon waarmee ze met een vriend in gesprek was, pakte hij af. Omdat ze zich flink verzette en gilde, bleef het bij een aanranding, die de officier van justitie aanmerkte als een poging verkrachting. Voor deze poging verkrachting is voldoende bewijs, zei de officier van justitie, niet alleen door de camerabeelden, maar ook door de DNA-sporen en de verklaring van de vriend met wie de jonge vrouw op dat moment belde. De verdachte zei dat hij die nacht “kapot dronken” was en zich niet veel meer kon herinneren. Het ging niet goed met hem, hij had geen onderdak of werk en veel stress. Hij was geschrokken van zijn gedrag toen hij de beelden had gezien.

Na de uitzending in Bureau Hengeveld meldde zich ook een vrouw die de man herkende als degene die haar eind oktober 2018 op de Meridiaanlaan in Amersfoort zou hebben verkracht. Deze aangifte is in het onderzoek betrokken. Het nadere onderzoek naar deze verkrachting heeft – ook door het tijdverloop - geen aanvullend bewijs opgeleverd en de verdachte verklaarde hier niets over. De officier meende echter dat de toedracht van de beide zedenfeiten zozeer overeenkomen en de herkenning door de aangeefster zo stellig was, dat ook dit oudere feit bewezen kan worden geacht.

De verdachte is onderzocht en deskundigen concluderen dat de man als zwakbegaafd en verminderd toerekeningsvatbaar moet worden gezien. Hij functioneert op het niveau van een tienjarige. De officier van justitie hield hier rekening mee in haar eis maar benadrukte ook de heftige en langdurige gevolgen voor het slachtoffer. Omdat behandeling en begeleiding absoluut nodig zijn, eiste ze naast een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk, een groot aantal voorwaarden. De verdachte moet een meldingsplicht krijgen, verplichte behandeling en begeleiding, hij moet meewerken aan schuldhulpverlening, dagbesteding, urinecontrole en een vorm van begeleid wonen. Tenslotte vroeg ze de vordering van het slachtoffer geheel toe te wijzen.

Escalatie dreigde in hasjhandel

Dat bij drugshandel vaak andere criminaliteit komt kijken, ondervond een 62-jarige handelaar uit Den Haag aan den lijve. Zijn eigen "baas" besloot hem te laten ontvoeren, om te achterhalen waar hij hun partij drugs had gelaten. De politie greep op tijd in. Dat die ook de drugs in beslag hadden genomen, wisten de mannen niet.

Het onderzoek begint in de zomer van 2016 na een anonieme tip en levert al snel informatie op dat drugs zouden worden geleverd vanuit Frankrijk. Een 66-jarige Gouwenaar onderhoudt de contacten met de onbekend gebleven leverancier, en stuurt een 40-jarige Rotterdammer op pad om de handel in België over te nemen. 'Die gasten zijn onderweg,' zegt hij over de telefoon.

Ook een paar dagen later wordt weer gesproken van een levering. De politie ziet dat een auto met Frans kenteken wordt binnengereden in een loods in Den Haag. Als ook de eigenaar van de loods - de 62-jarige Hagenaar - daar een paar uur later is vertrokken, gaat de politie naar binnen. Ze vinden een stapel dozen en tassen met in totaal ruim 440 kilo hasj. Die nemen ze in beslag.

Poging tot ontvoering
Zodra de 66-jarige Gouwenaar er lucht van krijgt dat zijn hasjiesj zijn verdwenen, gaat hij op zoek naar mensen om zijn kompaan te ontvoeren. Hij wordt daartoe onder druk gezet door zijn onbekend gebleven leverancier, die denkt dat de man van de opslag zelf de drugs heeft gestolen. Hij moet proberen jongens te regelen die de Hagenaar kunnen 'meenemen'. In Amsterdam vindt hij de kerels die hij zoekt.

Op dat moment grijpt de politie in. Om te voorkomen dat de 62-jarige Hagenaar echt wordt ontvoerd, wordt hij aangehouden voor drugshandel. Uit tapgesprekken blijkt dat door zijn aanhouding hem waarschijnlijk geweld bespaard is gebleven. Teksten als 'Snij zijn handen' en 'Een dief geeft pas toe als hij de dood meemaakt' wijzen erop dat het niet zachtzinnig aan toe zou zijn gegaan.

Criminele organisatie
Een paar maanden na de drugslevering en de verijdelde ontvoering worden ook andere verdachten aangehouden die in het onderzoek naar voren zijn gekomen. In de loods zijn aanwijzingen gevonden dat de Gouwenaar en Hagenaar al langer samen in de hasjhandel zaten. De gevonden drugs waren verschillend gemerkt en er lagen meerdere notities van gewichten.

Het Openbaar Ministerie gaat uit van een criminele organisatie met de 66-jarige Gouwenaar aan het hoofd. De 62-jarige Hagenaar zorgde voor de opslag en het wegbrengen van hoeveelheden hasj in Den Haag. Een 39-jarige Rotterdammer onderhield allerlei contacten en was de 'rechterhand' van de Gouwenaar. Volgens het OM hadden de drie een langdurige en nauwe samenwerking.

Strafeisen
De 66-jarige Gouwenaar moet volgens het Openbaar Ministerie worden gezien als leider van de criminele organisatie. Hij hield zich bezig met de invoer en handel van hasj. Ook organiseerde hij de poging tot ontvoering. De officier van justitie eiste tegen hem 3 jaar gevangenisstraf. Tegen de 39-jarige Rotterdammer eiste ze 34 maanden, voor drugshandel, witwassen en een poging tot ontvoering. De 62-jarige Hagenaar hoorde 18 maanden eisen voor invoer van en handel in drugs.

Van twee andere verdachten is niet vast komen te staan dat ze onderdeel uitmaakten van de criminele organisatie. De ene is de 40-jarige Rotterdammer die die hielp de drugs op te halen in België, hij zou volgens het Openbaar Ministerie 14 maanden de cel in moeten. De ander deed mee aan de poging ontvoering, hij hielp mee om de juiste jongens daarvoor te zoeken. Tegen hem eiste de officier van justitie 6 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

De rechtbank doet op 22 november uitspraak.

Palliatieve zorg: terminaliteitsverklaring in meeste situaties niet meer nodig

In de palliatieve zorg, de zorg tijdens de laatste levensfase van een patiënt, is het in de meeste situaties niet meer nodig om een zogenaamde terminaliteitsverklaring te gebruiken. Dat hebben verschillende partijen uit de zorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met elkaar afgesproken. De verklaring zorgt voor veel onvrede onder patiënten en zorgprofessionals, omdat het patiëntonvriendelijk is en voor veel onnodige administratie zorgt.

De terminaliteitsverklaring geeft aan dat de levensverwachting van de patiënt niet langer dan ongeveer drie maanden is. Deze verklaring moest altijd door de behandelend arts worden ingevuld en afgegeven om de inzet van extra zorg in de wijkverpleging en de langdurige zorg (Wlz) te verantwoorden. Dat is vanaf nu verleden tijd. Daarnaast werd de verklaring door hospices en bijna thuis huizen gebruikt om de toelating tot een hospice/bijna thuis huis te onderbouwen.

Zorgverzekeraars hebben afgesproken dat de terminaliteitsverklaring in deze situaties niet meer standaard wordt opgevraagd. De terminaliteitsverklaring is voorlopig alleen nog nodig bij het aanvragen van een PGB voor zorg in de palliatief terminale fase.

Heracles wil 'kunstgras 3.0': "Op tv ziet ons veld er dramatisch uit"

Heracles Almelo is voorlopig niet van plan om af te stappen van kunstgras, maar sluit de oren niet voor de kritiek op de ondergrond in het Erve Asito. Algemeen directeur Rob Toussaint laat maandagavond weten dat de club binnen twee jaar moet toewerken naar kunstgras 3.0. TC Tubantia schrijft dat Heracles toe is aan een nieuw innovatief kunstgrasveld. "Want ons huidige veld ziet er op tv dramatisch uit", aldus Toussaint.

Volgens het regionale dagblad is het een kwestie van tijd voordat Heracles de overstap maakt van kunstgras naar natuurgras. Bij het ondernemersplatform Zakelijk Almelo liet Toussaint blijken dat men in Almelo de kritiek op de slechte staat van het kunstgras meekrijgt.

"Er komt inderdaad wel heel veel weerstand tegen kunstgras. En wij moeten ervoor waken dat we als club niet geïsoleerd komen te staan in het voetballandschap. We moeten onze ogen niet sluiten voor de realiteit en willen als club altijd doorontwikkelen. Op tv ziet ons veld er dramatisch uit. Dat lijkt net plastic en dat voelt bij ons ook niet goed."

Toch wil Toussaint niet afstappen van kunstgras, zoals bijvoorbeeld RKC Waalwijk wel heeft gedaan. Overstappen naar natuurgras brengt voor de club een enorme kostenpost met zich mee. Behalve een speelveld in het stadion zullen er ook twee natuurgrasvelden en een kunstgrasveld moeten komen.

"En nu hebben we maar een veld nodig waarop we spelen en trainen. Een ideale situatie", aldus Toussaint. De directeur ging ook in op de kritiek op de nieuwe naam van het stadion. De naam van hoofdsponsor Erve Asito riep veel weerstand op bij de fans.

"Achteraf hadden we dat anders moeten doen door de supporters erbij te betrekken. Alle commotie die er is ontstaan hadden wij ook niet voorzien. Dat hebben we ook niet gewild", zegt Toussaint. "Anderzijds: De club is van de supporters maar je kunt een club niet als een democratisch stelsel besturen. Dat werkt niet."

NEC breekt met Van den Berg: "We hadden dit liever anders gezien"

Joey van den Berg en NEC gaan per direct uit elkaar. De club uit Nijmegen laat maandagavond weten dat het contract van de middenvelder is ontbonden. Van den Berg kreeg afgelopen zomer al te horen dat hij niet op veel speeltijd hoefde te rekenen. Na onderling overleg zijn beide partijen tot de conclusie gekomen dat een ontbinding van het contract de beste oplossing is.

Volgens de Gelderlander was Van den Berg te duur voor NEC. Hij werd teruggezet naar het beloftenteam en mocht transfervrij uitkijken naar een nieuwe werkgever. "Vorig seizoen zijn we met Joey aan een nieuwe uitdaging bij NEC begonnen", legt algemeen directeur Wilco van Schaik uit op de clubwebsite. "Helaas heeft dit voor beide partijen niet tot het gewenste resultaat geleid. Het spreekt voor zicht dat we dit allemaal liever anders hadden gezien. De afgelopen dagen hebben we de situatie besproken en besloten om de wegen te scheiden."

Van Schaik spreekt lovend over Van den Berg. "Joey heeft zich de afgelopen periode zeer professioneel opgesteld en elke week zijn wedstrijden gespeeld in ons beloftenteam, dat mede door toedoen van Joey aan een goede serie bezig is. Joey heeft aangegeven graag nog een stap te willen maken om zich te kunnen laten zien in het betaald voetbal. Wij danken hem voor zijn inzet bij ons en wensen hem veel succes", aldus de directeur.

"Ik ben fitter en gretiger dan ooit. Daar ligt het allemaal niet aan", zei Van den Berg afgelopen zomer nog in het regionale dagblad. "Ondanks het teleurstellend verlopen eerste seizoen, vind ik dat ik in de basis hoor bij NEC. Mijn uitgangspunt is nog steeds om het hier te laten slagen. Volgens mij laat ik dat in de voorbereiding ook zien. Maar goed, de club heeft kennelijk andere plannen. Als het hier niet kan, dan ga ik mijn carrière bij een andere club op een positieve manier afsluiten."

Oranje Onder-17 aangesproken op 'arrogant' gedrag: "Niet handig"

Oranje Onder-17 speelt in de nacht van dinsdag op woensdag om 00.00 uur de achtste finale op het WK in Brazilië tegen Nigeria. Het team van bondscoach Peter van der Veen overleefde op het nippertje de knockout-fase dankzij een 4-0 overwinning in de laatste groepswedstrijd op de Verenigde Staten en de zege van Argentinië op Tadzjikistan. Daardoor mocht Nederland als een van de vier beste nummers drie in het toernooi blijven. Eliminatie in de groepsfase zou bijzonder teleurstellend zijn geweest.

Op sociale media werden de voetballers van Oranje Onder-17 'arrogant' genoemd omdat ze voor aanvang van het WK openlijk uitspraken wereldkampioen te willen worden.

"Ja, ik heb er wel een aantal gelezen. Maar wij zijn niet arrogant, we hebben gewoon veel zelfvertrouwen, zijn gedreven en gemotiveerd. Misschien was het achteraf niet zo handig om het zo overtuigend uit te spreken. Maar ook dat is een les", erkent Mohamed Taabouni, aanvallende middenvelder van AZ, in gesprek met de NOS.

Taabouni leert naar eigen zeggen 'heel veel' van het mondiale eindtoernooi. "Het gewonnen Europees kampioenschap (eerder dit jaar, red.) heeft mij veel gebracht", verzekert de tweede aanvoerder van Oranje Onder-17. "Ik kreeg een contractverlenging bij AZ en mocht gelijk met het eerste meetrainen. Mensen kijken anders naar je als je een EK hebt gewonnen. Dit is nog groter. Mooi voor mijzelf en mijn carrière."

Taabouni zit dicht tegen zijn debuut bij AZ aan, waar trainer Arne Slot veel met hem bezig is om hem klaar te stomen voor het grote werk. "Hij houdt me in de gaten, heeft vertrouwen in mij. En als de kans er is, dan pak ik die."

Nederland verloor in de groepsfase met 3-1 van Senegal. "Nigeria is een beetje eenzelfde soort ploeg, met veel power en van goed niveau, dus we kunnen onze borst natmaken", zegt Van der Veen in gesprek met De Telegraaf. Melayro Bogarde en Ian Maatsen leren terug van een schorsing.

Man met zoutzuur overgoten in Amsterdam

Een 34-jarige man is maandagmiddag door een 63-jarige man op de Johan M. Coenenstraat in Amsterdam vermoedelijk overgoten met zoutzuur. De 63-jarige man is aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Het slachtoffer heeft zich laten behandelen in het ziekenhuis.

Rond 13.40 uur krijgt het operationeel centrum van de politie een melding dat iemand met zoutzuur was overgoten. Als agenten ter plaatse komen meldt zich direct een man bij hen dat hij zoutzuur in het gezicht van een medebewoner heeft gegooid. De agenten houden deze man aan en ontfermen zich over het slachtoffer. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis en is na behandeling ontslagen. Hij heeft daarop aangifte gedaan op een politiebureau. Ter plaatse nam de politie een fles met het opschrift ‘zoutzuur’ in beslag.

De verdachte is in verzekering gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in naar de omstandigheden van deze zware mishandeling. 

Mishandelaar opgepakt, politie zoekt specifieke getuigen

De politie heeft maandagochtend een 29-jarige man aangehouden in verband met een geweldsincident. De 29-jarige man wordt verdacht van o.a mishandeling van een Purmerendse vrouw. De vrouw werd maandagochtend door de man mishandeld in de Ilpendamstraat in Purmerend rond 06.20 uur, toen er een fietser voorbij kwam, waardoor de verdachte stopte.

Ook een automobilist schoot de mishandelde vrouw te hulp en bracht haar naar het politiebureau in Purmerend. De politie is direct een onderzoek gestart en is nog op zoek naar de fietser en de naar de behulpzame automobilist. De politie vraagt hen zich te melden. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844.

In hoger beroep wel straf voor brandmerken scoutingkinderen

Een 24-jarige man kreeg van het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch vandaag een taakstraf van 180 uur en een schadevergoeding opgelegd voor het (zwaar) mishandelen van 3 kinderen tijdens een scoutingkamp. De man heeft de kinderen bij wijze van ontgroening gebrandmerkt, waar zij letsel aan over hebben gehouden. Eerder sprak de rechtbank Zeeland-West-Brabant de man vrij.

Ontgroeningsritueel
De man was scoutingleider van de groep waar de 3 kinderen ook bij hoorden. Tijdens het inwijdingsritueel tijdens een zomerkamp werden nieuwe leden traditiegetrouw ‘gebrandmerkt’ met een inktstempel. De man had deze keer echter de stempel voorafgaand aan het ritueel gebruikt om een kampvuur op te poken. Toen hij daarna de stempel op de rug van de kinderen zette was deze nog heet, waardoor zij brandwonden hebben opgelopen. De ouders van de kinderen werden na het incident niet gewaarschuwd door de leiding.

Lichamelijk letsel
De rechtbank Zeeland-West-Brabant sprak de man eerder vrij van zware mishandeling. Er was volgens de rechtbank geen bewijs dat de man het letsel bij de kinderen opzettelijk had veroorzaakt. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in beroep. Het hof heeft – anders dan de rechtbank – geoordeeld dat wel sprake is van opzettelijk handelen. Op basis van de ernst van het vastgestelde letsel levert het brandmerken bij het eerste kind een zware mishandeling op en bij de 2 andere kinderen mishandeling op.

Nu wél straf
Het hof vindt dat de man de grenzen die aan een ontgroening gesteld mogen worden fors heeft overschreden. Door zijn handelen heeft de man ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Daarnaast heeft hij het vertrouwen beschaamd dat de ouders van de kinderen in hem hadden gesteld. Zij dachten hun kinderen in goed vertrouwen te kunnen achterlaten bij een organisatie waar zij veilig waren. Daarom veroordeelt het hof de man tot een taakstraf van 180 uur en hij moet een schadevergoeding van iets meer dan 700 euro betalen aan 1 van de kinderen.

Vijf aanhoudingen na de wedstrijd VVV-Venlo - Feyenoord

Zondagmiddag werd in de Koel in Venlo de wedstrijd VVV-Venlo – Feyenoord gespeeld. Zowel tijdens als na de wedstrijd was het onrustig. Enkele bezoekers op de thuistribune zochten zowel tijdens de wedstrijd als na afloop de confrontatie met de Feyenoord aanhang. De mobiele eenheid is ingezet om te voorkomen dat de confrontatie kon plaatsvinden. De politie heeft vijf aanhoudingen verricht.

Het was een groep bezoekers op één van de thuistribunes die voor een groot deel van de ongeregeldheden zorgde. De Venlose supporters werden versterkt door een aantal Engelse en Duitse voetbalfans. De politie heeft vijf mannen aangehouden op verdenking van opruiing en verstoren van de openbare orde. Twee Venlonaren van 27 en 29 jaar oud, een man uit Venray van 45 jaar oud, een Duitser van 20 jaar en een Engelsman van 46 jaar. De verdachten zijn na verhoor op het politiebureau weer in vrijheid gesteld.

Voorafgaand aan de wedstrijd zijn er door de zogenaamde ‘4hoek’, VVV-Venlo, gemeente Venlo, het Openbaar Ministerie en de politie afspraken gemaakt over de wedstrijd en de manier van optreden bij ongeregeldheden. Roy Hagens, één van de voetbalcoördinatoren van de politie in Venlo: ‘We hebben intensief samengewerkt aan de voorkant en afspraken gemaakt. Dat heeft eraan bijgedragen dat alle supporters zoveel mogelijk op de juiste tribune zaten, uit en thuis. Daarnaast heeft het ertoe geleid dat we bij incidenten snel konden optreden.’

SP: promotie om internationale studenten te trekken 'idioot'

De SP in Amsterdam is allerminst te spreken over een reclamecampagne van IAmsterdam die gelanceerd is om internationale studenten te trekken. De socialisten noemen het 'idioot' dat in tijden van kamernood nog geworven wordt.

Fractievoorzitter Erik Flentge stelt vragen over de kwestie in de gemeenteraad. Hij stelt dat de stad al 'in zijn voegen kraakt' vanwege de enorme vraag op de woningmarkt. De kamernood onder studenten is dan ook hoog.

IAmsterdam plaatste maandag op social media een advertentie waarin internationale studenten wordt gevraagd of ze weleens hebben overwogen om in Amsterdam te studeren. Daarbij wordt verwezen naar een website met een overzicht van diverse studies. Daarin staat dat Amsterdamse opleidingen tot de beste van de wereld behoren.

Flentge wijst op het coalitieakkoord, waarin staat dat IAmsterdam van een promotie-organisatie zou worden omgevormd in een instelling die zich bezig houdt met onder andere spreiding van toerisme. Hij vraagt het college of ze IAmsterdam willen bewegen om de promotie te staken.

1 op 5 vrouwen denkt beter te klussen dan partner

Maar liefst 22 procent van de Nederlandse vrouwen zegt beter te kunnen klussen dan hun partner. Dit blijkt uit een onderzoek van LaminaatenParket.nl onder 1.336 Nederlanders met een relatie, uitgevoerd door PanelWizard. Van alle vrouwelijke respondenten vertrouwt daarnaast een kwart haar wederhelft niet met zware klusapparatuur.

Opvallend genoeg neemt de mate waarin Nederlandse vrouw haar partner vertrouwt met zware klusapparatuur juist af wanneer het opleidingsniveau stijgt. Zo is slechts negentien procent van de praktisch geschoolde vrouwen er gerust op wanneer hun partner een zware boor of reprozaag hanteert, tegenover dertig procent van de hoogopgeleiden. “De klussende man met een winkelhaak in zijn achterzak en een duimstok achter zijn oor, is een bekend stereotype”, zegt Floris Jeurissen van LaminaatenParket.nl. “Uit dit onderzoek blijkt echter dat lang niet alle mannen kluskeizers zijn.”

Onjuist gereedschap
Een verder bewijs van het gebrek aan masculiene kluskennis is dat vijftien procent van de Nederlandse mannen van het meeste gereedschap niet weet waarvoor het dient. Onder jonge mannen stijgt dit percentage zelfs tot 23 procent. Het lijkt dan ook geen verrassing dat ongeveer de helft van de mannelijke respondenten zichzelf of anderen weleens heeft verwond tijdens het klussen. Onder vrouwen bedraagt dit slechts 29 procent. Jeurissen: “Dit zien wij ook terug bij het leggen van een vloer. Vaak beginnen mannen er gewoon aan, zonder zich echt in te lezen. De kans dat je dan een catastrofale fout maakt of iemand verwond, is groter dan wanneer je de juiste voorbereidingen treft.”

Overschatting
Dat mannen hun kluskennis weleens overschatten, wordt bevestigd door de resultaten van het onderzoek. Zo zegt 46 procent van de vrouwelijke ondervraagden dat hun partner weleens een klus heeft uitgevoerd waarvoor hij of zij (eigenlijk) hulp had moeten inschakelen. Een mannelijke respondent deelt zelfs een gênante anekdote: “Ik heb mijn vaste telefoon een keer aangesloten op de verwarming. Elke keer als de verwarming aansloeg rinkelde de telefoon”. Het lijkt daarom geen verrassing dat 42 procent van de ondervraagden tijdens het klussen weleens ruziemaakt met zijn of haar partner. Jeurissen: “Van mannen wordt vaak verwacht dat ze handig zijn en een soort basis kluskennis hebben. Wij merken dat mannen vaak te trots zijn om toe te geven dat dit niet het geval is, wat leidt tot ruzies en misverstanden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het interieur van je woning, maar kan zelfs van negatieve invloed zijn op de relatie.”

Wie is de betere klusser?
Wie is de betere klusser?

'Bloedprikoplichters actief in Amsterdam'

'Bloedprikoplichters' zijn gisterochtend actief geweest in Amsterdam. Volgens twee ouderen werd er bij ze aangebeld met de smoes dat ze bloed wilden prikken.

Volgens één van hen zouden de verdachten zijn opgepakt, maar de politie kan dat niet bevestigen. Dat meldt NH Nieuws.

Man en vrouw voor deur
Eén van de ouderen is de 77-jarige John van Elst die aan de Geleyn Bouwenszstraat woont in Geuzenveld. 'Ik zag dat er twee buitenlandse mensen aan de deur stonden, een man en een vrouw. Ik deed niet open en vroeg wat er aan de hand was. Ze zeiden dat ze bloed kwamen prikken.' Van Elst vertrouwde het niet en belde meteen met 112, zegt hij tegen NH Nieuws.

Toen de verdachten vervolgens bij zijn buren aanbelden om het daar te proberen, kwam de politie al aanrijden, vertelt Van Elst. 'De politie was binnen twee minuten aanwezig en heeft ze opgepakt.'

Geschrokken
Ook Norma uit Osdorp vertelt een soortgelijk verhaal. Vanochtend werd om 8.30 uur bij haar aangebeld door een man en een vrouw. 'Ze zeiden dat ze bloed kwamen prikken. Mijn intercom heeft een camera, dus ik kon zien wie er voor de deur stond. Ik vertrouwde het niet, dus ik deed niet open.' Ze is erg geschrokken', vertelt ze. 'Ik loop moeilijk, dus ik ben een makkelijke prooi.'

Het is niet bekend of de verdachten bij andere Amsterdammers wél succes hebben gehad.

Tientallen aangiften
De afgelopen weken heeft de politie tientallen aangiften ontvangen over zogenoemde bloedprikoplichters, waarbij verdachten met een smoes over bloedprikken bij ouderen binnen proberen te komen om pinpasgegevens afhandig te maken.

Zo verspreidde de politie beelden van twee bloedprikoplichters in Eindhoven, die met een smoes over de heersende griepepidemie zich bij een oudere man hadden binnen gepraat. Het slachtoffer moest één euro voor een pil afrekenen via een mobiel pinapparaat. Dat pinapparaat kopieerde de gegevens van de man, waardoor hij daarna 4000 euro op zijn rekening miste.

Meer milieuwinst mogelijk uit recycling

Er is meer milieuwinst mogelijk uit recycling, bijvoorbeeld door een exportheffing of -verbod voor kunststofverpakkingsafval naar een aantal landen. Uitgebreidere producentenverantwoordelijkheid kan de recyclebaarheid van producten verbeteren. Dit blijkt uit de zojuist verschenen publicatie van het Centraal Planbureau (CPB) ‘Beleid voor meer milieuwinst met recycling’.

Een exportheffing of -verbod zou kunnen worden ingevoerd naar landen waar een groot deel van het eigen plasticafval wordt gestort of gedumpt. De kans is immers groot dat een deel van het kunststofafval dat Nederland exporteert ook wordt gedumpt.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid is al ingevoerd voor het recyclen van papier en huishoudelijke kunststofverpakkingen. Ook voor het recyclen van textiel bereidt het kabinet maatregelen voor om de producenten meer verantwoordelijk te maken. Uitgangspunt daarbij zou moeten zijn om lagere tarieven te vragen aan producenten en importeurs voor producten die beter recyclebaar zijn of die voor een deel uit gerecycled materiaal bestaan.

Een andere oplossing om de recyclebaarheid te verbeteren is uitbreiding van statiegeld. Uitbreiding van dit systeem naar kleinere plastic flessen en blikjes kan maatschappelijk rendabel zijn. Naar de invoering van statiegeld is nader onderzoek nodig om uit te wijzen of de baten van uitbreiding naar andere kunststof wegwerpartikelen opwegen tegen de kosten. Statiegeld geeft niet alleen een prikkel om zwerfafval tegen te gaan, maar de plasticflesjes die worden ingezameld zijn bovendien bruikbaar voor ‘hoogwaardige’ recycling.

Overigens kan ook het bevorderen van innovatie van producten en recyclingtechnieken de recycling verbeteren (of de productiekosten laten dalen) en daarmee milieuwinst opleveren. Tenslotte kunnen informatie aan huishoudens en verbetering van inzamelmethoden de kwaliteit van het recyclen verhogen. Overheden sturen nu nog vaak op zoveel mogelijk gerecycled afval en minder op de kwaliteit daarvan.

De kosten van recycling van huishoudelijke kunststofverpakkingen overtreffen op dit moment de baten. Een toename van de recyclebaarheid van verpakkingen door uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, regels in overleg met de industrie, innovatie en minder sturing op de kwantiteit van gerecycled afval en meer op de kwaliteit kan hierin verandering brengen.

De kwaliteit van het afval is nog een groot probleem. Er is te weinig goed recyclebaar plasticverpakkingsafval en de vervuiling van textiel en papier neemt toe. Dit komt bijvoorbeeld door etensresten op papier en in ondergrondse containers wordt regelmatig restafval en nat textiel gegooid. Hierdoor komt zowel de opbrengst als de milieuwinst onder druk te staan.

Opbrengsten Studievoorschot geïnvesteerd in kwaliteit hoger onderwijs

De eerste tien universiteiten en vijf hogescholen kunnen vanaf nu investeringen gaan doen in de kwaliteit van het hoger onderwijs met de opbrengsten van het Studievoorschot. Van deze vijftien instellingen is het plan goedgekeurd. Zij gaan zorgen voor onder andere betere studentbegeleiding, betere onderwijsfaciliteiten, meer toegankelijkheid en hogere docentkwaliteit. Bij elkaar opgeteld wordt er voor de plannen van deze eerste vijftien universiteiten en hogescholen in de jaren 2019-2024 ruim € 600 miljoen geïnvesteerd. In totaal, de jaren tot 2024 bij elkaar opgeteld, is er met de kwaliteitsplannen € 2,3 miljard gemoeid.

De plannen zijn per instelling bepaald door studenten, docenten en bestuurders. Zo kiest de Rijksuniversiteit Groningen ervoor om een deel van het geld te gebruiken om meer studentpsychologen en extra studiebegeleiders aan te nemen. De Radboud Universiteit Nijmegen verruimt de openingstijden van de universiteitsbibliotheek en vergroot het aantal studiewerkplekken, overlegruimten voor studenten en practicumfaciliteiten. Op Hogeschool INHOLLAND wordt er geïnvesteerd in een fonds waarmee studenten en studieverenigingen financiering kunnen krijgen voor eigen initiatieven en projecten. Universiteit Maastricht verkleint de groepsgroottes van werkgroepen naar 12-15 studenten. En Codarts Rotterdam investeert in het uitbreiden van de gratis Nederlandse en Engelse taallessen voor zowel Nederlandse als internationale studenten.

De plannen zijn onderdeel van het akkoord over de kwaliteitsafspraken dat in 2018 met de universiteiten (VSNU), de hogescholen (Vereniging Hogescholen) en de studentenorganisaties (ISO en LSVb) is gesloten. Belangrijke afspraak daarbij is dat de studenten aan iedere instelling betrokken moeten zijn bij de totstandkoming van de plannen en instemmingsrecht hebben op de besteding van de studievoorschotmiddelen. Daar worden de plannen ook op getoetst door de NVAO.

Minister Van Engelshoven: “Het is goed om te zien dat er op alle instellingen flink werk is gemaakt door studenten, docenten en bestuurders om goede plannen te maken om het vrijgekomen geld te besteden. Ik blijf er scherp op toezien dat het geld daar ook echt terechtkomt. Zo zorgen we samen voor een kwaliteitsimpuls in het hoger onderwijs. ”

Tot nu toe krijgen drie instellingen de kans om een nieuw plan in te dienen. In de plannen van die instellingen ontbrak het aan concrete doelstellingen, monitoring of de plannen waren nog niet gemaakt voor alle jaren tot en met 2024. Voor de overige instellingen loopt de procedure van beoordeling en besluitvorming nog. In april 2020 moeten de plannen van alle 54 instellingen zijn getoetst.

FOK! Wat een weer: knokken: wie doet het weerbericht?

Goeiedag!  

Ja, het is echt knokken geblazen. Wie doet het weerbericht? Dit is echt een periode van het jaar waarin er niets tot nauwelijks iets gebeurt op weergebied. Voor onweersbuien is het te laat, terwijl het voor sneeuwbuien nog (meestal) te vroeg is. Dit is echt een waardeloze non-periode qua weer, en ik ben in deze periode dan ook absoluut niet gemotiveerd om een leuk praatje te houden. Maar ik kan mijn collega's niet in de steek laten, maar dan zeg ik wel wat ik denk.

Ik ben zelf al persoonlijk een winterhater. Niet alleen qua weer, maar ook qua daglicht c.q donker.  Dat vroege donker vind ik echt verschrikkelijk. Ik ben bezig om lichttherapie te regelen, maar dat schiet niet op. Kost ook weer klauwen met geld. Ik kan er echt niet tegen, en het idee, dat het nog winter moet worden, daar word ik al helemaal niet vrolijk van. Sneeuw blijft hier toch nauwelijks liggen en droge kou vind ik al helemaal 'not done'.

Schaatsen? Alsjeblieft zeg, spaar me. En dan een lekkere oostenwind erbij? Leuk, al die stookkosten.

In ieder geval de verwachting voor deze week: meest bewolkt, af en toe wat regen bij een graad of 10. Het kan alleen maar kouder worden daarna, maar daar wil ik niet aan denken. Hopelijk komt de westcirculatie weer snel terug.

Ik heb gesproken.


Meer weer op FOK!

Een vijver in Baarn. Met een vriendelijk wolkje.
Een vijver in Baarn. Met een vriendelijk wolkje.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.