Blu-ray: Annabelle: Creation

Annabelle: Creation is het nieuwste geesteskind van regisseur David F. Sandberg, die wereldwijd furore maakte met de succesvolle horrorfilm Lights Out (2016). De gebeurtenissen uit Annabelle: Creation vinden plaats in hetzelfde universum als de Conjuring-saga. Helaas weet Sandberg met zijn nieuwste horrorfilm het niveau van deze films niet te evenaren. De film die nu op blu-ray te verkrijgen is, is helaas niet de vernieuwende horror waar de kijker op heeft gerekend: het voelt allemaal wat te gewoontjes aan en ook kan men de schrikmomenten van mijlenver aan zien komen.

annabelle: creation

Annabelle: Creation is de opvolger van Annabelle uit 2014, waarin het verhaal wordt verteld van de horrorpop met dezelfde naam. In Creation leren we echter meer over de geschiedenis van deze pop en hoe deze tot stand is gekomen. Het begint allemaal met een poppenmaker en zijn vrouw die door een tragisch ongeval hun dochtertje verliezen. Een aantal jaren na dit ongeluk besluiten zij om een aantal meisjes in huis te nemen nadat het plaatselijke weeshuis zijn deuren sluit. Aanvankelijk zijn de meisjes blij dat ze eindelijk een mooi huis gevonden hebben, maar deze blije gevoelens worden al gauw ingeruild voor angst en hysterie als zij geteisterd worden door de bezeten creatie van de poppenmaker: Annabelle.

Na een korte introductie van de personages wordt de kijker al gauw meegesleept in de spanning van Annabelle: Creation. Als kijker weet je dan natuurlijk dat er gelet moet worden op de pop, maar wat regisseur Sandberg knap doet is dat de schrikmomenten op een slinkse wijze vanuit een andere hoek komen. Ondanks dat Annabelle vaak in beeld is, weet Sandberg hiermee toch zijn publiek de stuipen op het lijf te jagen. Helaas is er ook behoorlijk wat op de horror aan te merken. Dit komt voornamelijk door de vele clichémomenten waardoor de film vaak wat langdradig aanvoelt. Hierdoor kan de kijker de schrikmomenten al van ver aan zien komen wat natuurlijk nadelig is voor de spanning. Een pluspunt is echter wel dat de schrikmomenten geen flauwe jumpscares zijn, een tactiek die in huidige horrors helaas vaak gebruikt wordt.

annebelle: creation 2

De beeld- en audiokwaliteit van het blu-ray schijfje zijn ook bovengemiddeld goed. Zo ziet de 1080p transfer met een beeldverhouding van 2.40:1 er prachtig uit op het kleine scherm en weten vooral de kleurtonen een goede indruk te maken, ondanks dat de horror vaak in donkere tinten gefilmd is. Daarnaast geeft de blu-ray ondersteuning voor Dolby Atmos, een vooruitstrevende audiotechniek die voornamelijk in bioscopen gebruikt wordt. Met de juiste speakers wordt Annabelle: Creation ook thuis een angstaanjagende ervaring; ook al zou het script wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Al met al is het een vermakelijke horror om in het weekend te bekijken, maar hoogstaand is het helaas niet.