Nacon Revolution Pro 2

Begin dit jaar mochten we de Nacon Revolution Pro proberen. Deze was netjes afgewerkt, zag en voelde degelijk aan en lag lekker in de hand. De grootste nadelen waren de niet standaard aansluiting, waardoor je gebonden was aan hun eigen 3 meter lange kabel. De pc-applicatie om je controller aan te passen was compleet gebruiksonvriendelijk. Tot onze grote verrassing komt Nacon al met een nieuwe versie van de controller. Ze hebben niet lang nagedacht over de naam en noemen het de De Nacon Revolution Pro 2. Of ze langer hebben nagedacht over de controller hebben we uitgezocht. Lees hieronder het resultaat.

Nacon Revolution Pro 2 - Controller (Foto: Nacon)

De verpakking is zoals de vorige keer zeer netjes. Wederom een zakje voor het vervoer, allerlei verschillende gewichtjes om de controller zo aan te kunnen passen om lekker in de hand te liggen en een sleuteltje om de gewichtjes in de controller te kunnen doen. Opvallend is de USB-C kabel. In plaats van de aansluiting die ervoor zorgde dat de kabel wel erg stevig in de controller zat door te moeten draaien hebben de makers besloten eens een standaard in de arm te nemen. Mocht de kabellengte dit keer niet voldoende zijn, dan kun je dus zelf nog voor een pasbare oplossing kiezen. De kabel zit misschien iets minder stevig vast in theorie, maar in de praktijk heb je daar geen last van. Een draadloze optie is er dit keer weer niet, en dat blijft jammer. Genoeg over dozen en draden, deze controller koop je om te gamen, dus eens kijken of er nog iets veranderd is.

De Revolution Pro 2 ligt net zoals zijn voorganger lekker in de hand. Ik zie eigenlijk geen verschil met de vorige versie, dus ik kan mijn review van de voorganger eigenlijk 1-op-1 overnemen. De body is gemaakt van een materiaal waarvan je geen zweethanden krijgt en je ziet niet eens vingerafdrukken. Als je het te licht vindt kun je er zelfs nog met de sleutel de linker- en rechterkant openen om er gewichtjes in te doen. Er worden zes gewichtjes meegeleverd om mee te experimenteren. De analoge pookjes zijn à la Xbox gepositioneerd. Op de pookjes zelf zit een antislip-patroon. De pootjes van de pookjes zelf zijn van metaal en zijn wat hoger. Dat heeft een voordeel als je deadzones wil instellen, maar daarover later meer. De D-pad reageert fijn en is een groot vlak waardoor je veel preciezer de richting kunt bepalen. De actieknoppen zijn ietsje groter dan bij de standaard PlayStation 4-controller. Alle knoppen zijn makkelijk bereikbaar en reageren prima.

De schouderknoppen zijn prima te bereiken, maar de triggers voelen wat onwenning. Dat komt omdat ze wat gebogen liggen. Het is echt even wennen, maar na een dagje gamen is er prima mee te werken. De triggers en schouderknoppen zelf zijn een stuk steviger en voelen veel beter afgewerkt. Er is totaal geen sprake van stroefheid. Onder de gamepad zijn er nog een paar knoppen: vier macroknoppen, een profielknop en een modusschuif. De schuif kan dit keer in drie standen. In modus 1 doet de gamepad niets bijzonders. In modus 2 staat het in pro-modus en kun je gebruikmaken van allerlei snufjes zoals profielen, macro's en meer. Je kunt door de profielknop door vier profielen heen 'scrollen'. Vier lampjes aan de voorkant laten zien welk profiel geladen is. In modus 3 kun je spelen op pc.

Nacon Revolution Pro 2 - Deadzone sticks (Foto: Nacon)

Die macro's voor de Revolution Pro 2 kun je nog steeds niet instellen via de PlayStation 4. Je moet dus een pc hebben om de macro's te maken, profielen te laden en dat soort fratsen. Gelukkig is die applicatie erg verbeterd. De makers hebben overduidelijk geluisterd naar eerdere klachten. Je kunt zelf profielen maken, maar ook profielen van Nacon downloaden om de kunst af te kijken. Wil je profielen van andere gamers uitproberen dan moet je naar een website, vanuit de applicatie word je daar naar toe verwezen. Op de website kun je zoeken op genre of zoeken naar een titel. Het is jammer dat de profielen die voor de voorganger zijn gemaakt niet compatibel zijn met deze nieuwe controller. Terwijl er eigenlijk geen reden is om ze niet over te kunnen zetten: de controllers zijn nagenoeg gelijk.

Misschien dat het te maken heeft met de extra opties die in te stellen zijn via de software. De eerste nieuwe feature is dat je de gevoeligheid van beide pookjes nu kunt instellen n plaats van alleen de rechterpook. Door de deadzone en de reactiecurve van de sticks in te stellen krijg je veel meer controle. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de eerste procenten beweging in een richting je cursor maar een heel klein beetje beweegt voor precisie. Duw je de pook verder dan mag je cursor relatief verder bewegen. Je kunt tot drie curves instellen en bij welke drie procentpunten deze ingaan. Ook wanneer de cursor uberhaupt pas mag bewegen, de zogenaamde deadzone, is precies in te stellen. Een tweede nieuwe optie is de 4- of 8-way instelling voor de digitale vierpuntdruktoets. Nog steeds: ik zie niet in waarom ik de oude profielen niet kan inladen, deze hadden allemaal de standaard instelling van de linkerpook den de D-pad, want die waren niet aan te passen op de voorganger.

Nacon heeft geluisterd naar de opmerkingen op hun eerste model van de Revolution Pro. De Revolution Pro 2 heeft een standaard aansluiting waardoor je een eigen kabel zou kunnen gebruiken als de standaard meegeleverde drie meter niet genoeg is. In hardware is er eigenlijk weinig veranderd. Alleen de Linkerpook en vierpuntdruktoets zijn aangepast waardoor ze nu ook in te stellen zijn qua gevoeligheid of werking. Vooral de software is een wereld van verschil geworden. Deze is veel gebruikersvriendelijker dan de eerdere versie van begin dit jaar. Alleen jammer dat de oude profielen niet uitwisselbaar zijn met deze nieuwe controller. Ook jammer blijft het dat je niet draadloos kunt spelen en de instellingen via de pc moet doen. Er is geen app voor PlayStation 4 namelijk. Misschien iets voor een eventuele Nacon Revolution Pro 3?