review

Boek: Jeremy Clarkson - De wereld volgens Clarkson II

SubheaderJeremy Clarkson is een vaste columnist van de Sunday Times. En zoals het bij iedere columnist tegenwoordig gewoonte is, verschijnt er met enige regelmaat een boekwerk waarin vele columns gebundeld worden. Jeremy is hierop geen uitzondering. In het boek De wereld volgens Clarkson. En dan nog iets... geeft hij zijn visie op de wereld en op de rol van de Britten hierin. Maar niet alleen de Britten zelf moeten het ontgelden, zo concludeert hij bijvoorbeeld dat Russische blondines hun modetips van pornosites afhalen. Maar uiteraard betrekt hij ook een redelijk aantal belevenissen samen van zijn Top Gear team in de columns.

Eigenzinnig
Over Jeremy Clarkson valt veel te vertellen, maar eerst de open deur. Hij is de meest populaire presentator van een programma dat over auto’s gaat. Zelfs de gemiddelde huisvrouw vindt het geen probleem om met manlief naar dit programma te kijken, vooral omdat hier eindelijk de naakte waarheid wordt gezegd over de bolide. Zo nemen Jeremy en zijn team geen blad voor de mond als ze een auto waardeloos vinden, iets wat de concurrentie uit vrees voor represailles van de dealers niet zo snel durft te doen. In vaak eenvoudige bewoordingen bombardeert de boomlange presentator je vervolgens met allerlei feiten en wetenswaardigheden die je allemaal maar voor waar moet aannemen. Geen weerwoord mogelijk, maar dat is ook niet meer nodig, alles is namelijk zo klaar als een klontje als Jeremy heeft gesproken.

Conclusie
Kenners van de serie Top Gear zullen niet veel moeite hebben om de lyrische verteltoon van de presentator te herkennen in de teksten. Aangezien het gros van zijn columns betrekking heeft over Engeland en er daarbij heel veel namen voorkomen die voor de gemiddelde Nederlander niet bekend zullen zijn, staat er achter in het boek nog een lijstje met de besproken personen. Daaruit leren we dan bijvoorbeeld dat Alf Garnett een fictief karakter is van een of andere Britse televisieserie. Welke serie staat er dan weer niet bij. De columns zijn leuk en redelijk luchtig, maar er zijn toch ook een aantal maars in te ontdekken. Zo zal de gemiddelde Brit niet snel begrijpen waarom en waarover wij lachen als we een column van Youp lezen, het omgekeerde geldt dan ook voor de columns van Clarkson. Daarnaast zijn deze columns zeer gedateerd. De eerste stamt uit januari 2004, de laatste uit december 2005. De originele Engelse heeft dan vermoedelijk ook onder vele kerstbomen gelegen eind 2005. Door deze gedateerdheid moet je soms net iets te diep gaan graven om te weten waarom je lacht. En dat is wel jammer.

Uitgever: Uitgeverij A.W. Bruna ISBN: 9789022993569 Pagina's: 272
Waardering: