Elephone P8000, nu wel op orde?

6. Software

 

In het recente verleden heeft Elephone meerdere telefoons uitgebracht waarbij er altijd wel wat problemen en bugs waren in de software en dat het dan erg lang duurde voordat er een fix was die het ook écht verhielp. Helaas zijn er nu ook weer bepaalde bugs te vinden; iets wat je niet wilt zien op een 'nieuw' toestel. 

Launcher

Elephone maakt gebruik van een eigen launcher die door het leven gaat als de X-launcher. Het maakt geen gebruik van een app-drawer maar sorteert nieuwe apps automatisch in mapjes, Antutu komt in ‘tools’ en Facebook in ‘social’. Dit werkt an sich best goed, je kan snel door de mapjes scrollen en als je er geen gebruik van wilt maken, gooi je alles uit de map en kan je het alsnog instellen hoe je wilt.

p8000-screen1 (Foto: rene90)p8000-screen2 (Foto: rene90)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een nadeel van de launcher is wel dat het vergrendelscherm over een achtergrond beschikt die je niet kan aanpassen. Nu heeft Elephone hier iets mee gedaan en kan je een app uit de Google Playstore halen waarmee dit wel is aan te passen.

Een ander groot nadeel vind ik de 'nearby applications' optie die je niet kan uitschakelen. Die kan je omhoog schuiven en dan zie je apps die vergelijkbaar zijn met wat er op je scherm zichtbaar is. Erg vervelend omdat hier ook data voor gebruikt wordt en ik dit simpelweg niet wil. Vandaar dus ook overgestapt naar een andere launcher. 

Double-tap

Het is bijna standaard, het dubbel tikken op het scherm om hem te ontwaken. Helaas zitten deze 'gestures' niet ingebouwd in deze P8000 en dat is jammer. Het is een functie die erg prettig werkt en waarom het niet mogelijk maken en de keus aan de gebruiker laten om hem aan / uit te zetten?

Breathing-light

Werkt erg prettig, alleen jammer dat je deze niet per app kan instellen op een andere kleur. Nu heb je een blauw lampje dat bij elke melding zal knipperen. Jammer dat dit niet is uitgebouwd, zoals je dit soms wel bij andere merken ziet.

Vastlopers

In de huidige ROM zitten nog wat bugs en het is weer jammer dat Elephone dit niet fatsoenlijk aflevert. Het heeft in de meeste gevallen te maken met de camera die problemen geeft. In een Whatsapp-gesprek kan je niet direct een foto maken met het knopje in het tekstscherm: dan maakt hij de foto wel maar loopt hij vervolgens vast en is een reboot nodig. Ook in andere apps zoals Wechat kan je wel een foto maken, alleen nadat dit gedaan is en je de preview verwacht te zien, blijf je het scherm houden alsof je een foto wilt maken. Erg vervelend dus.