Concert: The Black Angels en The Black Keys in Tivoli

Gisternacht kreeg de maan een schaduw over zich heen geworpen en verduisterde de hemel. In de Utrechtse muziekzaal Tivoli zorgden twee bands echter voor die duistere en betoverende sfeer. The Black Angels uit Austin en The Black Keys uit Akron etaleerden hun kunsten op het donkere podium.


The Black Angels

The Black Angels waren officieel het voorprogramma, maar velen uit het publiek kwamen mede voor deze zeskoppige band opdraven. De groep heeft weliswaar pas één album op hun naam staan (Passover), maar voor de liefhebbers van authentieke bluesrock is dit een band om in de gaten te houden. Het debuutalbum gaat namelijk terug naar eind jaren zestig en het begin van de jaren zeventig, de tijd waarin Led Zeppelin, The Doors en The Velvet Underground grossierden. En dit is niet zo maar een kloon, maar een originele band met veel kwaliteit en originaliteit. En dat kwam op het podium ook naar voren: de claustrofobische tonen van versplinterende gitaren verstrengeld met dreigende percussie en stimulerende drone geluiden gonsden door de zaal heen. De onheilspellende stem van Alex Maas leidde ons langs nummers als Better off Alone, First Vietnamese War, The Prodigal Sun, Young Men Dead en Black Grease. Kippenvel...


The Black Keys


De tweede helft van de avond behoorde toe aan die andere Blacks, The Black Keys. Een duo uit Ohio dat al een behoorlijk repertoire heeft opgebouwd en Robert Plant en Thom Yorke tot hun bewonderaars mag noemen. Hun laatste album Magic Potion timmert zowel in Europa als de Verenigde Staten behoorlijk aan de weg. De openingstrack van dit album, Just Got To Be, was ook de opener van het optreden. De striemende en huilende gitaaraanslagen van Dan Auerbach vervolgen hun weg in Girl On My Mind. De setlist bestond uit een caleidoscopische mix van tracks van de albums The Big Come Up, Rubber Factory en Magic Potion. Het was een overdonderde bluesrock ervaring die je doet verlangen naar het bestaan van meer van dit soort bands. Hypnotiserende tracks als Your Touch en toegift The Flame laten je rillend achter in de donkere nacht met een maansverduistering en de mooiste gitaarriffs in je hoofd. Wat een manier om de avond af te sluiten en de nacht te verwelkomen.


The Black Keys