Fright Night

Ondanks dat de laatste tijd populaire televisieseries met vampieren zijn verschenen (True Blood, Vampire Diaries, Being Human) zijn er naast Twilight weinig populaire vampierenfilms uitgekomen. Met Fright Night komt er eindelijk weer een film uit over een vampier genaamd Jerry. Maar zoals ze in de trailer van de film al zeggen: "That is a terrible name for a vampire; Jerry?". Kan Fright Night serieus genoeg blijven en ervoor zorgen dat humor en horror elkaar niet in de weg liggen?

Charley Brewster (Anton Yelchin, Star Trek) heeft eindelijk zijn verleden als `nerd' achter zich gelaten en heeft zijn `nerdy' beste vriend Ed (Christopher Mintz-Plasse, Superbad) ingewisseld voor de aantrekkelijke en populaire cheerleader Amy (Imogen Poots, 28 weeks later). Maar zijn oude vrienden zijn erachter gekomen dat Charley's nieuwe buurman Jerry (Colin Farrell) eigenlijk een vampier is. Natuurlijk gelooft Charley dit niet, totdat Ed mysterieus verdwijnt en Charley bewijs vindt dat Jerry echt een vampier is. Charley gaat hierna hulp zoeken bij Las Vegas showman Peter Vincent (David Tennant, Doctor Who) die naar eigen zeggen een vampierenjager is en expert in het bovennatuurlijke. Kan Charley met behulp van Peter zijn moeder en vriendin beschermen en de gestoorde vampier Jerry stoppen?

Fright Night is een horrorkomedie en remake van de film met dezelfde titel uit 1985. De film is een lekkere rechttoe rechtaan blockbuster en daar is niks mis mee. Het kan zelfs als verfrissend worden gezien, want laten we eerlijk wezen: zitten we nog echt te wachten op een serieuze vampierenfilm? Het verhaal van deze remake is nagenoeg hetzelfde als het origineel maar de film heeft een aantal leuke vernieuwingen. Zo is `Jerry the vampire' geen standaard vampier, maar een hippe kerel die meer wegheeft van een over de top seriemoordenaar dan een dracula-achtig `wezen van de nacht'. Het spel van Farrell steelt de show, zoals de casual manier waarop hij vraagt om een `sixpack' van Charley te lenen. Ook David Tennant's rol als de losbandige Peter Vincent is zeer amusant. De andere acteurs zijn matig te noemen. Yelchin is als de nerdy held Charley een beetje irritant en zijn personage is oppervlakkig, net als die van zijn inhoudloze maar aantrekkelijke vriendin. Zelfs de immer solide spelende Mintz-Plasse gaat uiteindelijk te ver over de top met zijn korte bijrol. De schrijvers hadden ook in plaats van de stereotype pestkoppen op school, wel wat meer originele bijrollen kunnen verzinnen. De oppervlakkigheid van de personages zorgt ervoor dat je niet echt met ze kan meeleven, en dat is wel nodig om je echt bij de strot te pakken bij spannende scènes.

Alleen voor de spanning hoef je niet naar Fright Night te gaan, want dit is een beetje mager in deze film. Voor een Disneyfilm is het misschien aardig maar voor de horror- en thrillerliefhebbers zijn de spannende scènes toch echt te tam. Ondanks dat Farrell een leuke rol neerzet word je niet echt bang van hem. Ook de getransformeerde CGI-versie van de vampier Jerry is niet indrukwekkend. Er zijn te weinig scènes waarin bijpersonages sneuvelen en deze scènes worden tevens zonder enige spanningsboog uitgewerkt. Sommige mensen zullen daarom teleurgesteld worden door de misleidende titel, want echt schrikken doe je niet in de bioscoop. Wat hiernaast tegenvalt is dat er te weinig wordt gedaan met al de wapens die Peter Vincent in zijn zeldzame collectie heeft. Als je een zeldzame collectie met wapens hebt, willen we wel meer zien dan alleen een dolk, een pistool en heilig water. Wel hebben de schrijvers een innovatieve manier gevonden om een vampier te vernietigen. Het is alleen jammer dat de finale van Fright Night niet boeiend genoeg in beeld wordt gebracht en de hoofdpersonages te weinig echt in gevecht zijn met vampieren. Wel wordt er leuk gespeeld met 3D, zelfs zodanig dat de extra kosten voor een kaartje het bijna een keer waard zijn.

Fright Night is een amusante film met veel humor, leuk spel van Farrell en Tennant en een paar leuke vindingen van de schrijvers. De makers nemen het verhaal niet al te serieus en dat is prima. Toch hadden ze de spanning en horror wel iets serieuzer mogen nemen, want de film heet niet voor niets `Fright' Night. Voor een amusant filmpje zit je met Fright Night goed want het is een leuke moderne, humorvolle horrorkomedie. Toch is de film te gewoontjes om echt te kunnen opvallen en indruk te maken op de kijker. Het is dus geen film die je lang zal bijblijven, zoals het origineel dat een culthit werd in de jaren '80. Het is de vraag of er nog een vervolg komt op deze remake, want het vervolg van het origineel werd zeer mager ontvangen. Als je een goede spannende film over vampieren wil zien, kun je misschien beter wachten op Dark Shadows met Johnny Depp die mei 2012 in de bioscoop verschijnt.