Boek: Judith Visser - Time Out

Onlangs zei iemand op Twitter dat hij geen boeken of cd’s meer kocht omdat die dingen geen meerwaarde meer hadden boven een download. Toen ik aangaf bezig te zijn in een boek dat voorzien was van qr codes kwamen we beide tot de conclusie dat dergelijke dingen nu juist de meerwaarde kunnen geven boven een illegale download. Dat boek was het nieuwste boek van de Nederlandse schrijfster Judith Visser: Time-Out.

In Time-Out is Kim weer terug als hoofdrolspeelster, eerder was ze al de centrale persoon in Tegengif en Tinseltown. Kim is een schrijfster die bekend is van, naar wat al snel blijkt, een autobiografisch boek. Als ze dit bekent aan haar man Manual besluit deze een een 'Time-Out' te nemen in hun relatie. Dit is hét moment voor Martine om haar herintrede te doen in het leven van Kim.

Martine lijkt van buiten een gewone vriendin die zich aanbiedt als redder in nood. Maar als snel blijkt dat niet alles is wat het lijkt. Rare sms’jes, activiteit op Facebook maar geen telefonisch contact. Langzaam maar zeker komt Kim achter de waarheid die verre van leuk is.

Thriller is haast een understatement voor Time-Out. Het boek staat, net als de eerdere boeken van Judith Visser, stijf van de spanning terwijl je constant op het puntje van je stoel zit te lezen. Het verhaal laat je geen moment los terwijl alle gebeurtenissen zo goed zijn omschreven dat fantaseren niet eens meer nodig is om alles op je netvlies te krijgen.

Het gebruik van QR-codes in een boek is iets dat nog niet zo heel veel gebeurt. Het geeft een veel beter beeld van de plekken waar alles gebeurd is of zou kunnen zijn. Ook zou je op die manier nog extra hoofdstukken of scènes toe kunnen voegen. De grote vraag blijft natuurlijk of de links 20 jaar na verschijnen nog steeds actief zijn maar ook zonder is het geen probleem om Time-Out te lezen.

Mede door het expliciete taalgebruik en de visuele beschrijvingen is dit geen boek voor onder de achttien jaar. Voor alle overige lezers die wel van wat spanning houden is het een absolute aanrader. Op sommige bladzijdes is een sterke maag verder geen overbodige luxe.