CD: Aloe Blacc - Good Things

Aloe Blacc. De naam klinkt goed, absoluut. Maar kende je hem al? De kans is vrij groot dat dit niet het geval is. Een goede 15 jaar na Blacc zijn entree in de muziekindustrie maakte, heeft hij nu een album afgeleverd dat hem vast en zeker bekend zal maken: ‘Good Things’. Waar zijn vorige album ‘Shine Through’ nog een mix was van verschillende muziekstijlen (en talen, Aloe spreekt vloeiend Spaans) richt ‘Good Things’ zich voornamelijk op de soul.

Aloe Blacc

De eerste single (en eerste track) van het album, ‘I Need A Dollar’, is groot. Heel groot. Zelden heb ik zo’n sterke eerste single gehoord. Het schept verwachtingen die normaal gesproken moeilijk waargemaakt worden. Het catchy deuntje doet je meteen laten dansen. De track slaat meteen een gevoelig onderwerp aan: armoede. Aloe’s stem snijdt door merg en been, het klinkt allemaal zo puur. Je gaat direct medelijden krijgen met die zwerver in je portiek..

 

Momma Hold My Hand’ is ook een pareltje. Deze lijkt in niets op de rest van de CD, maar dat is iets dat ik bij elk nummer kan herhalen. ‘Momma Hold My Hand’ is een emotioneel nummer. Aloe gooit alles eruit, schaamt zich niet om toe te geven dat hij de wereld niet alleen aan kan. Ook dit is zo herkenbaar. 

 

Ik was verast ‘Femme Fatale’ op het album aan te treffen. Aloe steekt deze klassieker van The Velvet Underground in een compleet nieuw jasje, en het klinkt nog lekker ook. Het geeft eigenlijk ook de diversiteit van Blacc aan, totaal niet bang voor andere soorten muziek. Als hij er maar zijn eigen ding mee kan doen.
 

Aloe Blacc ZW

 

Van het relaxte ‘Good Things’ word je meteen vrolijk. De lyrics, de feel van het nummer, je waant je meteen op vakantie. Met een cocktail in je hand. En een glimlach op je gezicht. Hetzelfde geldt trouwens voor ‘Green Lights’, ook al zo’n heerlijke plaat. De soundtrack voor een typische lekkere dag.

 

Het mooie ‘So Hard’ is erg politiek getint met een pittige tekst. Gegoten in een typisch soul-jasje brengt het nummer alledaagse problemen beklemmend dichtbij. Als Blacc zingt over bijvoorbeeld discriminatie voel je het in je hart. As real as it gets.

 

De hele plaat klinkt alsof het 30 jaar geleden is geschreven, hij neemt je mee terug naar de 70’s. Een lekkere, swingende plaat die heel toegankelijk is. Om van ‘Good Things’ te kunnen genieten hoef je echt geen expert op het gebied van soul te zijn. Wel doe je er goed aan om te luisteren naar de boodschap. Blacc’s teksten zijn veelal commentaar op de (Amerikaanse) samenleving. Werkloosheid, armoede, alles komt voorbij. Het zijn teksten die je raken, die je bijblijven. 

 

Het is een album dat je bijblijft.

 

Tracklisting:

 

01. I Need A Dollar
02. Green Lights
03. Hey Brother
04. Miss Fortune
05. Life So Hard
06. Take Me Back
07. Femme Fatale
08. Loving You Is Killing Me
09. Good Things
10. You Make Me Smile
11. If I
12. Mama Hold My Hand13. Politician (Reprise)

Links:

 

Aloe Blacc op Myspace

Aloe Blacc in Paradiso

Aloe Blacc op het FOK! Muziekforum

Submitter: AceHighHugo