CD: The Ultimate dance top 100 2009

The Ultimate dance top 100 - 2009. Een vijf cd's tellend album met, volgens de titel, dè dancehits uit 2009. Is dit een album wat je niet mag missen, of waar je hard voor weg moet rennen?

 

Laten we beginnen met de titel, die suggereert dat dit het ultieme verzamelwerk moet zijn, dus alleen de 100 allerbeste dancetracks van het afgelopen jaar. Het wordt absoluut niet waargemaakt. Dit is een album met vijf cd's aan verkrachte klassiekers en andere wanstaltige muziekstukken. Om niet track voor track dit album te bespreken worden er een paar hoogte- en dieptepunten van deze release aangehaald.

Er staan maar weinig originele nummers op. Niet dance-kenners zullen denken dat dit sowieso nooit het geval is en dat dance voornamelijk bestaat uit gejatte melodieën en/of samples met een beat er onder. Er zijn genoeg goede, compleet originele dancewerken, maar die zul je op dit album absoluut niet terugvinden.
Het enige hoogtepuntje is de nieuwe track van Armin van Buuren en Vanvelzen. Ook niet bijster origineel, maar best een leuk nummer. Alle tracks op deze verzamelaar zijn volledig, dus niet aan elkaar gemixt. Het gaat echter wel in alle gevallen om een radio edit van ruim drie minuten.

Dieptepunten alom, zeg maar bijna 99 tracks complete rotzooi. Een aantal triestigheden die aangehaald moeten worden zijn toch wel Scooter met "J'adore Hardcore", een compleet vernaggelde versie van "Chase the sun" die bij dartsliefhebbers erg bekend is als pauzemuziek bij alle PDC tournooien. Uiteraard inclusief schreeuwende geperoxidiëerde Duitser, de 2009 versies van "King of my castle", "Show me love", "Gypsy woman", "Lambada" en "7 days one week".

Dit album is één grote teleurstelling. Amper een goede track te vinden en de manier waarop diverse heerlijke klassiekers om zeep zijn geholpen is walgelijk. Deze trend vonden we ook rond het jaar 2000, waar je opeens allerlei slechte jaar 2000 versies kreeg. Het lijkt een terugkerend ritueel elk decennium, nu maar hopen dat we pas over tien jaar weer zo'n baggeralbum krijgen en niet eerder.