Need for Speed Carbon

Vroeger was je de koning van Carbon City. Als er geracet werd was jij erbij, en als jij erbij was werd er geracet. Helaas heeft er het een en ander plaatsgevonden en kotst de hele stad je nu uit. Aan jou de taak om weer uit het dal te klimmen en zodoende weer over elk district, elke wijk, elke straat en zelfs elke stoeprand je gezag uit te oefenen. Dit doe je door één voor één de in de stad verspreide races te winnen. Tussen de races door wordt dit verhaal verder uitgewerkt aan de hand van fraaie filmpjes. De combinatie van racegame en een verhaallijn blijft overigens nog altijd een beetje onnatuurlijk en zelfs geforceerd aanvoelen. Zie het maar als Bassie die ineens met een goochelshow mee ging doen. Je kunt je vrij door de gehele stad voortbewegen (uiteraard alleen met een auto) om zo naar de races toe te rijden. Helaas kent de stad niet erg veel variatie en is de optie om via een plattegrondje de races te selecteren meer dan welkom. De vier districten kennen elk een aardig aantal races, en worden afgesloten met een eindbaas-race. Er zijn vele verschillende soorten races, waaronder circuits, sprints en eliminatieraces, maar ook specialere tracks waarin je zoveel mogelijk moet driften. Alles bij elkaar opgeteld verveelt deze career-mode niet, voor zolang zij duurt. Vier districten veroveren is namelijk niet erg veel en vanwege de lage moeilijkheidsgraad is de stad tamelijk snel in jouw bezit.

Naarmate je verder komt in het verhaal bouw je een heel team van racers op, waaruit je bij vrijwel elke race iemand mag kiezen om je te vergezellen. Tussen je teamgenoten zitten drafters, scouts en blockers. Drafters laten je meer snelheid genereren door vlak achter hen te rijden, wat trouwens op een iets andere manier ook in NASCAR aanwezig was. Scouts rijden voor je, zodat ze de aankomende sluiproutes aan je door kunnen geven. Blockers zijn lomperiken die je de opdracht kunt geven tijdelijk het leven van je tegenstanders zuur te maken. Teamgenoten brabbelen de hele tijd tegen je aan, en dan is het jammer dat geen echte interactie met ze mogelijk is. Het zou geweldig zijn als je via je headset orders kunt uitdelen, maar dat gaat helaas nog altijd knopsgewijs. Dit teamgebaseerde racen maakt de serie zeker een stuk frisser, maar maakt de game tegelijkertijd nog makkelijker dan hij al is. Zo hoef je niet langer zelf op ontdekkingstocht te gaan om sluiproutes te ontdekken, en ook de drafters en blockers vergemakkelijken het halen van de eerste positie.

<\/center>

Een Need for Speed game is tegenwoordig pas compleet als er flink wat opties aanwezig zijn om je auto naar eigen smaak uit te bouwen. Door het winnen van races unlock je het nodige materiaal om zowel de prestaties als het uiterlijk van je racemonsters te verbeteren. Met name op het gebied van grafische opsmuk is er weer een hoop te veranderen aan je auto\\\'s. Ditmaal zit namelijk de Autosculpt-tool in de game, waarmee je elk decoratiestuk naar eigen smaak kunt vergroten/verkleinen en verplaatsen. De mogelijkheden lijken eindeloos en het hebben van je eigen, unieke virtuele auto is makkelijker dan ooit. Als je wilt kun je zelfs een foto laten maken en deze op het internet plaatsen, of je gaat gewoon een online-mode spelen om de hele wereld kennis te laten maken met je patserbak.

De online gameplay is sterk vertegenwoordigd en is tegelijkertijd het gebied waar je als speler de grootste uitdaging zult vinden. De standaard racetypes uit het offline spel zijn allemaal speelbaar, maar daarnaast zijn er ook nog enkele exclusieve online speltypes aanwezig. Zo is er de mode waarin één speler moet zien te ontsnappen aan de politie die door de overige spelers wordt bestuurd. Bij arrestatie wordt de gelukkige agent de nieuwe racer; de speler die uiteindelijk het langst racer is gebleven wint. De online-modes verlengen de levensduur van het spel aanzienlijk en compenseren zo de korte duur van de career-mode. Enig nadeel van het online gedeelte is dat vanwege de hoge snelheid van de races alles niet altijd even vloeiend loopt. Vooral haperende of vreemd zwenkende auto\\\'s steken nog wel eens de kop op.

<\/center>