Big Brain Academy

Het is kwart voor twaalf ’s middags wanneer professor Kwab, de mentor uit dit spel, mij bezielend toespreekt.
‘Watskebizzy shizzle, wats niau krau? Oh sorry, ik had het even tegen mijn nichtje. Kennelijk heeft haar merkwaardige woordkeuze zo zijn effect op mij. Raak nu een knop aan, fo’ shizzle. Of je bent een sjembek dat zeurt.’
Het is een verademing om voor de verandering eens een in het Nederlands vertaalde game te zien die wél de juiste snaar weet te raken. Het is leuk om zo’n toespeling naar de teloorgang van de bodemlaag der Nederlandse jeugd in een game te zien, maar ook alle andere teksten van Kwab zijn goed en doorspekt met humor. Dit hoeft echter nog niet te betekenen dat we met een goede game van doen hebben. Mogen we überhaupt wel van een game spreken?

Big Brain Academy is namelijk een zogenaamde ‘non-game’, of balanceert op de grens daarvan. Dit product heeft namelijk als doel jouw intelligentie en de daarbij behorende vaardigheden op te krikken. In Japan is dit concept al mateloos populair en zijn er vele soortgelijke games verschenen. Wij Europeanen krijgen nu Brain Training en Big Brain Academy in de schappen. Handig; worden we ook eens slim.