Rise of Nations Gold

Als het aankomt op het multiplayer gedeelte van Rise of Nations, is Retuobak onze residente expert. Vandaar ook dat het volgende gedeelte door hem is geschreven.

Zo mogelijk het belangrijkste deel van een game als Rise of Nations is de multiplayer. Multiplayer kan in Rise of Nations op meerdere manieren: je kunt naar een Gamespy lobby (ingame of met de gamespy client), direct verbinden met het IP adres van de host of over een LAN spelen.

Als host van een game kun je uit een enorm aantal opties kiezen, dit gaat van opties als het type kaart tot bijvoorbeeld een extra script om kernwapens uit te schakelen. Ook blijft het spelgenot niet beperkt tot schakel de tegenstander(s) uit samen met eventuele teamgenoten: je kunt namelijk ook speltypes spelen als \\\'musical chairs\\\' (om een bepaalde interval dropt de speler met het laagste puntenaantal) of \\\'barbarian at the gates\\\' waar meerdere landen met een achterstand qua technologie het opnemen tegen 1 speler met een (in te stellen) voorsprong.

<\/center>

De verschillende speltypes kunnen de multiplayer erg divers maken en ze zijn vrijwel allemaal aan te raden (behalve de speltypen met onbeperkte resources, eenheden spammen kan iedereen). Op Gamespy zit het tevens wel snor wat de skills van de andere spelers betreft, velen zijn behoorlijk goed te noemen (of zelfs erg goed). Gelukkig zijn er voor de nieuwere spelers ook wel mindere spelers te vinden, maar deze zijn toch in mindere mate aanwezig.

Let echter wel op bij het spelen gaan dat je enkel speelt met mensen uit Europa, met mensen van verder weg kun je een behoorlijke hoeveelheid lag verwachten daar de netcode van Rise of Nations verre van optimaal te noemen is evenals de verbindingen van de meeste niet-Europeanen. Het installeren van de beta patch is vrijwel een vereiste voor het spelen op Gamespy (en al helemaal voor het spelen van games met meer dan 4 spelers).