Donkey Kong: King of Swing

De meeste platformgames hebben geen ijzersterk verhaal en Donkey Kong: King of Swing is hier geen uitzondering op. Het idee is dat er een soort van toernooi op stapel staat en een grote houten ton vol medailles speelt bij dit toernooi een centrale rol. Helaas, maar niet geheel onverwacht, komt King K.Rool uit het niets op en steelt hij de ton vol medailles. Aan Donkey Kong uiteraard de ondankbare taak om de verschillende levels te doorkruisen en de medailles terug te veroveren.

Dit is waar de introductie van het verhaal eindigt, en het spel begint. Iets wat je vanaf het eerste moment zal opvallen is dat Donkey Kong: King of Swing geen normale platformer is zoals je dat van onze primaat gewend bent. Zoals de titel al doet vermoeden draait het hele spel om slingeren. Lopen kun je nog steeds doen zoals je het gewend bent, maar je zult al snel gebruik gaan maken van de L- en R-knop om naar links en naar rechts te lopen. Ook springen gaat niet langer gewoon met de A- of B-knop zoals dat traditie is in de meeste platformers. Als je wilt springen houd je de L- en R-toets tegelijk in. Als je dan de knoppen loslaat zal Donkey zich lanceren. Zodra je in de lucht hangt, merk je pas echt waar de titel vandaan komt. Met de L-toets bedien je Donkey\'s linkerhand, en het zal geen verrassing zijn dat de R-knop verantwoordelijk is voor zijn rechterhand.

Overal in het spel zul je dingen zien waar je je aan vast kunt pakken en de bedoeling in de meeste levels is dan ook om de weg naar de top te vinden. Niet langer ga je van links naar rechts in een level (wat ook nog wel af en toe voorkomt). Het klimmen staat dus centraal. Als Donkey zich met één hand vasthoudt, zal hij rondjes draaien en kun je door op het juiste moment los te laten jezelf een stuk de hoogte in gooien. Af en toe zul je echter een extra \'boost\' nodig hebben, en dit bewerkstellig je door je met beide handen vast te pakken in de lucht. Door de L- en R-knop nu even vast te houden laadt Donkey zich op, en zal hij een stuk hoger komen dan normaal. Je kunt je trouwens ook opladen als je je slechts aan één hand vast hebt. Ook dan houd je simpelweg de L- en R-knop in en wacht je tot de vonken er letterlijk vanaf schieten.

Ook bij het verslaan van vijanden staan de lenige ledematen van Donkey centraal. Om een vijand te verslaan moet je jezelf opladen door de L- en R-knop in te houden en op het juiste moment jezelf richting één van de vele hulpjes van K.Rool lanceren.