review
Film: Polar Express: zombies op de Noordpool
Het verhaal
Een jongen die verder naamloos blijft gelooft niet in de Kerstman. Maar om 23.55 verschijnt er een trein in de straat die hem meeneemt richting Noordpool. Er zitten nog meer kids in de trein. Zo is er een irritant joch dat alles beter weet, een negerin die zich gedraagt als een oud wijf en een zielig kind dat nog noooooit een cadeau heeft gekregen. De conducteur lijkt verdacht veel op Tom Hanks.
Ze gaan richting de Noordpool om de Kerstman te ontmoeten. Maar onderweg gaat er van alles mis. Zullen ze nog wel voor middernacht bij de kindervriend aankomen? En bestaat de Kerstman eigenlijk wel echt?
Het boek met de tekeningen is een wereldwijd succes.
De film
The Polar Express is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Chris van Allsburg dat slechts 32 pagina’s beslaat en wereldwijd 5 miljoen keer over de toonbank ging. De kracht van het boek zijn de prachtige olieverftekeningen. Die wilde regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future, Cast Away) graag naar het witte doek vertalen. Dus een echte film kon het niet worden. Uiteindelijk werd gekozen voor een nieuwe animatietechniek, waarbij Hanks met honderden electroden op zijn lichaam de bewegingen van vijf personen voordeed, waaronder de conducteur en het jongetje, waarna alles in de computer werd bewerkt.
Tom Hanks speelt vijf rollen die in de pc werden bewerkt.
Helaas moet ik zeggen dat het resultaat ronduit bedroevend is. Vooral de kinderen bewegen beroerd en hun gezichtsuitdrukkingen zijn emotieloos. Ze lopen rond als zombies met holle ogen en hun gezicht staat strak van de botox. Het lijkt werkelijk nergens op.
Het verhaal is zo dun als het treinkaartje dat Hanks knipt, maar dat is niet echt een probleem. Maar het moraal (geloof, ook al zie je niets) ligt er zo suikerzoet bovenop dat je spontaan gaatjes krijgt tijdens het kijken van Polar Express. Twee slechte liedjes doen de rest.
Het grootste gedeelte gaat trouwens over de reis zelf, waarbij van alles misgaat: de trein ontspoort, komt bijna onder het ijs terecht, etcetera etcetera. Gek genoeg is dit juist het leukste van de film: het is net een achtbaanrit.
De animaties van de kinderen zien er níet uit.
Conslusie
The Polar Express is in veel opzichten een misser. Voor volwassenen vaak saai en de animaties zijn tenenkrommend slecht. Voor kinderen die minder eisen stellen aan films is het echter prima te doen. Er valt veel voor hen te zien. De achtbaanrit van de trein en de mooie achtergronden zorgen alle leeftijden net voldoende afleiding dat je uiteindelijk toch met een goed gevoel de zaal verlaat.
Voor de volwassenen heeft Robert Zemeckis overigens nog een leuk spelletje bedacht. In The Polar Express zitten verwijzingen naar al zijn films. Ik herkende Back to the Future 3, What Lies Beneath en Forrest Gump. Die laatste verwijzing zorgt zelfs voor de leukste scène uit de hele film.
Score: 6-
|
Everybody wants a box of chocolates"
~Leonard Cohen
Ik vond in de trailer alleen de bewegingen aardig goed maar de mensen zelf idd niet echt foto
Hersenen zijn er op gebouwd om gezichten te herkennen. De techniek is (nog) niet in staat om de hersenen te neppen.
Een slechte verhaallijn doet de rest.
Deze film heeft leuke inside jokes, referenties naar andere films, spanning en humor... en bovenal voor de kinderen een film vol van amusement.
Wie déze film niet leuk vindt, houdt niet van CGI. Toy Story 1 werd exact op dezelfde manier afgekraakt. Je gaat toch ook niet "Citizen Kane" bekritiseren omdat het zwartwit is ?
en ondanks het feit dat hij voor kinderen bedoeld is, lijkt het me best een leuke film...als je met kindertjes bent...
Facial animation begin ik niet eens over want zelfs Final Fantasy was beter dan dit.
Dat krijg je als je 'raw motioncapture' data gebruikt zonder de boel enorm te tweaken
En dan nog die docu met operah, dat mens zegt duidelijk ook alles voor geld foto
Of ze moet echt zo dom zijn dit een mooi animatechnisch hoogstandje te noemen foto
Nogmaals een aanfluiting voor alles dat met film en techniek te maken heeft en het kijken niet waard.
Het is puur een kinderfilm en van wat ik er van gezien heb, gaan die het prachtig vinden. En als je gewoon voor je plezier kijkt en een film niet wilt ontleden dan ga ik me ook wel vermaken denk ik.
Inlevingsvermogen, heb je fantasie. Daar gaat het om. Er zijn wel meer films die er niet uit zien, maar wel ontzettend boeien om de kijken. FX van neverending story bijvoorbeeld, of battlestar gallactica.
Toy Story zag er nog leuk uit. Dit ziet er niet uit gewoon.
Maar gek gek genoeg doet de film t met terugwerkende kracht goed in de Amerikaanse Boxoffice. Na een slechte start blijft ie nu redelijk gestaag geld binnenhalen. Ik denk dat t dat komt omdat t aanbod in Amerika qua kinderfilms verder niets voorstelt. Je hebt niets dat een beetje in de buurt komt.
Ik dacht toen ik de reclame zag op tv dat het om een computerspel ging...Maar nee het was dus de film foto
Ik weet wel zeker dta de gebruikte techniek een hele grote stap is, maar dat doet niets af aan het feit dat het eindresultaat er verbluffend treurig uit ziet.
En al zou de kunst van CGI nu echt niet verder reiken, dan nog moet je dta voor lief nemen en het op een manier gebruiken die wel natuurlijk over komt. Animatie gaat om het gebruik ervan, animatie zoals in Shrek of in Chicken Run (= klei) ziet er totaal niet levensecht uit op sommige punten, maar door het verschil in onderwerp en verhaal komt dat daar juist goed uit.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken