Film: See You In Vegas

Om teleurstellingen te voorkomen: See You In Vegas is geen documentaire die Hans Klok in Las Vegas laat zien, waar hij op dit moment een grote show heeft met Pamela Anderson aan zijn zijde. Ook als je denkt dat je geheimen te zien krijgt over zijn trucs, zit je fout. Een illusionist verklapt nooit hoe zijn trucs werken, dit was ook de enige eis die Hans Klok aan de makers stelde. De eis die makers Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman stelden, was dat Hans achteraf niet mocht bepalen wat er uiteindelijk wel of niet in de documentaire kwam. Hierdoor is See You In Vegas een eerlijk en persoonlijk portret geworden.



Waar gaat de documentaire dan wel over? We volgen Hans Klok die in drie jaar tijd zijn droom verwezenlijkt: van lokale Nederlandse bekendheid naar wereldberoemde illusionist. Al vanaf zijn zesde jaar weet Hans dat hij wereldberoemd wil worden en sluit hij elke show af met de woorden: "See you in Vegas!". We zien de weg die Hans Klok moet afleggen om uiteindelijk in Las Vegas te eindigen. Hij speelt in kleine zaaltjes ("ik dacht dat dit de kleedkamer was"), pretparken en circussen, omdat het moet. Hij wordt hierbij gesteund door de mensen om hem heen: moeder doet de was, vriend Frank bedient de volgspot, broer Wouter regelt de PR en marketing en achterneef Cees is directeur van het bedrijfje. Een echt familiebedrijf dus, waar vader Klaas ooit aan het hoofd stond, maar die is helaas overleden.



Maar als Hans het wereldpodium wil bereiken, moet hij op zoek naar een grotere partner die hem daarbij kan helpen. Deze komt er, in de vorm van de firma Stage Entertainment, het bedrijf van Joop van den Ende. Hij is bereid de droom van Hans te financieren. Dit betekent echter dat het familiebedrijf overbodig wordt en dat Hans keuzes moet gaan maken over zijn toekomst. Zoals zijn assistente in gebrekkig Engels mooi zegt: "If you want to be best… is lonely". Ook de ondertitel is hier een mooi voorbeeld van: 'Hans Klok, de droom en werkelijkheid van een illusionist'.



Centraal persoon wat betreft deze keuzes is broer Wouter. Hij heeft alles over voor Hans, hij heeft zelfs zijn baan opgegeven om Hans fulltime te kunnen ondersteunen. Als de aanbieding van Stage Entertainment komt, is er eigenlijk geen plek meer voor Wouter. Zonder dat hier erg veel over wordt gesproken, kunnen we zien dat Wouter het er duidelijk moeilijk mee heeft. Degene die het dichtst bij Hans in de buurt stond, lijkt het verst van hem te worden verwijderd.



Hoewel er erg grappige momenten in de documentaire zitten ("Ik blijf dit tot m'n 60ste doen en daarna vreet ik me helemaal vol. Heerlijk toch!"), is het dus ook erg mooi om te zien welke keuzes Hans maakt en hoe degenen om hem heen daarmee omgaan. Zoals gezegd is de film misschien teleurstellend als je verwacht dat het over Hans in Las Vegas gaat. Het gaat over een ambitieuze goochelaar die wereldberoemd wil worden. Op het moment dat hij naar Las Vegas gaat, heeft hij zijn doel bereikt en is de film afgelopen. Dit levert waarschijnlijk een interessanter portret op dan een documentaire over Hans in Las Vegas. Dan heeft hij zijn doel namelijk al bereikt. Het is interessant om te zien hoe daar is gekomen. Het is een mooi portret geworden, ook als je niet van goochelen houdt zul je van See You In Vegas kunnen genieten!


Label: Independent Films Releasedatum: 8 november 2007 Kijkwijzer: Waardering film: