CD: Cabaret Voltaire - The Living Legends

Samen met andere groepen was Cabaret Voltaire uit het Britse Sheffield ťťn van de pioneers in de elektronische muziek. Hun experimentele karakter overleefde, in tegenstelling tot de vele pop-explosies daarna, drie decennia en veel van deze groepen zijn nu nog steeds bezig met muziek maken.


Oorsprong en invloeden
De groep is vernoemd naar het cafť in ZŁrich waar onder de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog het dadaÔsme is ontstaan. Deze artistieke beweging brak met de traditionele waarden van de burgerij en esthetica. De afkeur van logica en orde moest spontaniteit weer centraal stellen.

Hierdoor geÔnspireerd begonnen Stephen Mallinder, Richard H. Kirk en Chris Watson aanvankelijk met het maken van performance art. In 1978 tekenden zij bij Rough Trade om experimentele albums uit te brengen. Het bestond uit ouderwets knip- en plakwerk, het 'loopen' van geluiden, repetieve percussies en opnames van politieke uitingen en televisiedominees. De muziek onderzocht meer het muzikale aspect van het opnemen van geluid waarbij een compositie ondergeschikt is. Hiermee stonden zij, onder andere met groepen als Throbbing Gristle, Kraftwerk en EinstŁrzende Neubauten, aan het begin van de industrial. Nieuwe wegen werden geopend voor de toekomst. De invloeden hiervan zijn hedendaags nog te horen in het gothic-, hiphop- en technogenre.


Tijdloosheid
The Living Legends is een verzameling singles uit 1978-1981, uitgegeven door Rough Trade. Dit is dus in de beginperiode en tevens vůůr het vertrek van Watson in '83. Onder de veertien tracks is een grote verscheidenheid te vinden. Zo vind je er de post-punk van 'Nag Nag Nag', de avant-garde jazz van 'Burnt To The Ground' en het reggae klinkende 'Silent Command'. Ook al zou je anders kunnen denken over opnames van dertig jaar terug; alle nummers beschikken over een uitstekende opnamekwaliteit.

Het album geeft een aardig - doch beknopt - inzicht in de begingeluiden van Cabaret Voltaire en de industrial. Zoek je een completere verzameling hiervan dan zou je eens kunnen kijken naar de drie disc Methodology '74/'78: Attic Tapes die in 2003 uitgegeven is. Let er ook op dat The Living Legends niet de latere commerciŽle nummers als 'Sensoria' bevat. Echter voor de verzamelaars, ontdekkers en mensen voor wie de singles een nostalgische waarde hebben is dit natuurlijk een prachtig stukje tijdloosheid.


Label: Mute Records Releasedatum: 25 april 2007
Waardering: