CD: Daath - The Hinderers

Daath is afgeleid van Da'at uit de Kabbalah (Joodse leer). Zonder daar al te veel op in te gaan betekent het zoveel als 'kennis'.

Hun eerste album Futility was experimenteel maar werd hier en daar slecht in de reviews ontvangen vanwege een brakke productie, teksten die nergens op sloegen, en bovenal een rare combinatie van deathmetal en commercie. Na het beluisteren van enkele nummers daarvan moet ik deze reviews helaas gelijk geven. Toch was er enige potentie te horen in de veelzijdigheid die ze hebben. Via Roadrunner Records lanceren ze nu hun nieuwe album The Hinderers. Zelf noemen ze het "progressive extreme music" en misschien is dat ook wel de beste omschrijving. Death, doom, elektronics, orchestral, ze gebruiken van alles door elkaar. Eén ding is zeker: ze zijn niet zomaar in een hokje te plaatsen.


Het album knalt open met de memorabele gitaarriff van Subterfuge. Dit is gelijk ook een van de sterkste nummers door een plotseling sereen melodisch stuk á la Opeth en de kickass solo die daar achteraan komt. Het vijfde nummer Under A Somber Sign is weer meer episch door het gebruik van harpgeluiden op de synthesizer. In de meeste nummers zitten van dit soort muzikale verrassingen. Zo zijn er tegen het einde van de plaat zelfs dance invloeden te horen. Gelukkig is de onsamenhangendheid die op het eerste album zo storend was nergens meer te bekennen. De veelzijdigheid is er nog steeds en ook al zijn er veel invloeden te horen: het klinkt allemaal metal. De instrumentenbeheersing is technisch in orde, al is het jammer dat de bassist amper aanwezig is en de zang klinkt wat aan de eentonige kant.

Dit alles is niet zomaar uit de lucht komen vallen, aan dit album hebben een aantal bekende namen meegewerkt. Zo zit Kevin Talley (ex-Chimaira, ex-Dying Fetus) achter de drums en James Murphy (ex-Death, ex-Obituary, ex-Testament) is de producer. Mixer Colin Richardson heeft onder andere met Machine Head en Sepultura samengewerkt.


Daath is een band waar we de komende jaren waarschijnlijk nog heel wat van kunnen verwachten. Als we hun website moeten geloven zijn ze namelijk van plan om in totaal dertien verschillende albums maken. Nou zal het mij benieuwen of ze tegen die tijd nog bestaan als band maar het is in ieder geval een mooi vooruitzicht. Vijf sterretjes omdat het zo lekker klinkt, het origineel is en over het algemeen zijn er gewoon weinig negatieve dingen op aan te merken.

Bekijk hier de MySpace.


Label: Roadrunner Records Releasedatum: 12 maart 2007
Waardering:



Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!