DVD: A Scanner Darkly

De Amerikaanse cultschrijver Philip K. Dick (1928-1982) is altijd al een grote inspiratie geweest voor andere schrijvers, muzikanten en vooral filmmakers. Het eerste boek dat van hem verfilmd werd, was Do Androids Dream of Electric Sheep door Ridley Scott in het jaar dat Dick overleed, beter bekend onder de titel Bladerunner. Ook films als Total Recall, Minority Report en Paycheck zijn geÔnspireerd door zijn (korte) verhalen. Regisseur en scenarioschrijver Richard Linklater (Before Sunset, Dazed and Confused) vond het tijd voor een verfilming van A Scanner Darkly, Dicks' meest autobiografische sciencefiction roman. Maar hoe verfilm je paranoia, waanbeelden veroorzaakt door drugs, en vooral de 'scramble suits', speciale pakken die om de seconde een ander persoon tonen?
A Scanner Darkly speelt zich af in de nabije toekomst, in het plaatsje Suburbia. Twintig procent van de bevolking is verslaafd aan de drug Substance D, ook wel Dead genoemd. De regering doet er alles aan om de drugs te vernietigen. Ze bespioneren iedereen, privacy bestaat niet meer. Keanu Reeves speelt een geheim agent (Bob Arctor, codenaam Fred) die een groep verslaafden, vertolkt door Robert Downey Jr. (de ironie), Woody Harrelson, Winona Ryder en Rory Chochrane, in de gaten moet zien te houden. Doordat Bob Arctor zelf ook langzamerhand verslaafd raakt aan de drugs verliest hij steeds meer een heldere blik op zijn eigen identiteit en de realiteit. Is hij nou een agent die een drugsverslaafde speelt, of andersom?
Door het beperkte budget waren verregaande special effects niet mogelijk. Linklater heeft dan ook gekozen voor een speciale animatietechniek genaamd Rotoscope, waar hij al eens mee experimenteerde in Waking Life. Op de specifieke techniek zal ik maar niet in gaan, maar het houdt in dat over het bestaande beeld wordt getekend, waardoor gelaatsuitdrukkingen en realistische bewegingen blijven, maar de algehele stijl als een cartoon is. Maar liefst twee jaar duurde de postproductie, maar het resultaat maakt het meer dan waard.

De stijl komt in eerste instantie over als een gimmick, maar dankzij de geweldige stemmen en emoties die ondanks de animatie toch doorkomen wordt het al snel menselijk. Je vergeet zelfs af en toe dat je naar niet naar een live-action film zit te kijken. De animatie maakt geschifte hallucinaties mogelijk, en versterkt op die manier de paranoia. Maar ondanks het zware thema en de aftakeling van de karakters is het bovenal een donkere komedie. Vooral Robert Downey Jr. is geweldig als de intelligente, maar compleet gestoorde James Barris.De 'scramble suits'


De mix tussen de hilarische personages, de esthetische schoonheid en het aangrijpende verhaal maken A Scanner Darkly tot ťťn van de beste animatiefilms van de laatste jaren. De extra's op de dvd zijn ook nog eens dik in orde. Zo is er commentaar bij de film van zowel de regisseur, de producer en een dochter van Philip K. Dick. Daarnaast zijn er ook nog twee boeiende making-offs op het schijfje te vinden. Vooral voor Philip K. Dick liefhebbers een niet te missen aankoop.


Label: Warner Releasedatum: 25 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: