DVD: Idiocracy

Met dank aan pberends voor de submit!

Idiocracy is een futurische komedie uit 2006 van regisseur Mike Judge, die onder andere bekend is van Beavis and Butt-head en Office Space. De film is in de VS zwaar geboycot door haar eigen uitgever 20th Century Fox, vanwege kritiek op zowel vergaande corporatisme als de domme massa. Onder andere het eigen Fox News en andere bekende bedrijven worden op de hak genomen, waardoor onder andere gevreesd werd voor schadeclaims. De film was slechts te zien in 125 Amerikaanse bioscopen, terwijl het aantal normaliter rond de 2500 ligt. Er zijn geen spotjes voor gemaakt en er is zelfs geen trailer bij de release beschikbaar gesteld. De ronde die een miljoenenfilm als deze normaal doet bij professionele critici is ook overgeslagen. Fox heeft er schijnbaar veel aan gedaan om deze "nadenkfilm" niet bekend te laten worden bij het grote publiek. De film is met flinke vertraging in 2006 uitgekomen, maar wint langzaam terrein onder een schare groep fans dankzij het internet. De DVD is in januari 2007 uitgekomen, maar is in Nederland nauwelijks beschikbaar.


De film gaat over een administratieve soldaat, Joe Bauers (acteur Luke Wilson), en een prostituee, Rita (actrice Maya Rudolph), die meedoen aan een militair-wetenschappelijk project waarbij ze voor lange tijd in een diepe slaap terecht komen. Door een fout duurt dit 500 jaar en tegen die tijd is Joe de slimste persoon op aarde. Er is namelijk een devolutie in de mensheid gaande omdat vooral domme mensen veel kinderen nemen en intelligente mensen dit niet of nauwelijks doen.


De wereld is over 500 jaar veranderd in een totale vuilnisbelt, waarbij hoge technologie gecombineerd gaat met domme en luie mensen. De machocultuur en kapitalisme hebben tegen die tijd een hoogtepunt bereikt. Bij Joe wordt dankzij een simpele IQ-test ontdekt dat hij de meest intelligente persoon op aarde is. Hierdoor wordt hij door de dan Amerikaanse president Camacho uitgenodigd om vice-president te worden. Camacho is vijfvoudig kampioen worstelen en een ex-pornoster. Al schietend “spreekt” hij het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden toe.


In 2505 kampt de wereld met urgente problemen, waarvan de belangrijkste is dat er nauwelijks gewassen meer worden geoogst. Dit komt omdat een machtig frisdrankenbedrijf water heeft uitgeband ten behoeve van frisdrank. Hierdoor groeit er nog nauwelijks vegetatie, maar niemand is in die tijd zo slim om daar achter te komen. Gevolg van Joe’s plannen om weer water te gebruiken blijkt een groot nadelig effect te hebben, de helft van de bevolking raakt werkeloos omdat velen bij dit frisdrankenbedrijf werken, en bovendien duurt het wel even voordat de planten weer gaan groeien. Joe wordt daarom terechtgesteld in de “Rehabilitation Program”, een soort moderne Romeinse Arena waar hij het moet opnemen tegen 2 grote monstertrucks en een macho-vlammenwerper. Gelukkig ontdekt de compagnon van Joe, Rita de prostituee, dat de gewassen ondertussen wel zijn gaan groeien, en zo kan Joe nog net op tijd gered worden. Joe blijft aan als vice-president om belangrijke (voor ons nog simpele) problemen op te lossen, maar of de mensheid hierdoor gered kan worden van de ondergang is nog maar zeer de vraag…


Idiocracy is enerzijds een heerlijk absurde komedie met anderzijds een wrange boodschap voor de toekomst van de mensheid. Idiocracy - "The Movie Hollywood Doesn't Want You To See".


Label: 20th Century Fox Releasedatum: 13 januari 2007
Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t