Boek: Khady - Verminkt

Khady is een meisje uit Senegal. Zoals zoveel andere Afrikaanse meisjes heeft haar leven in het teken gestaan van pijn. Ze is verminkt. Niet alleen bij haar geslachtsdeel, maar ook in haar hart. Volgens de traditie zou besnijdenis haar vruchtbaarheid verhogen, en zou dit een garantie zijn dat ze maagd zou blijven. Mannen overheersten de vrouwen van haar volk en zoals in vele families uit die streken en dat land was zij als vrouw zijnde niets waard. In de periode waarin zij een vrolijke puber hoorde te zijn werd ze uitgehuwelijkt. Niet veel later kreeg ze een aantal kinderen. Op het moment dat ze deze getuigenis schrijft is ze inmiddels volwassen.Ongeloof en misselijkheid maakte zich al van mij meester terwijl ik het eerste hoofdstuk nog niet helemaal uit had gelezen. Ongeloof over de rol van de vrouw zoals die beschreven is in dit boek, en misselijkheid door het lezen over de besnijdenis en de waardigheid van de vrouw vergeleken met die van mannen. Khady vertelt uitvoerig hoe dit rituele verminken in zijn werk ging, en het negeren wat hierna werd gedaan. Ook al waren haar vrouwelijke familieleden haar voorgegaan, nooit spraken haar moeder, oma of tantes over deze afgrijselijke vorm van verminking. Nooit is ze voorbereid op haar huwelijk en de seksuele kant hiervan of eventuele bevallingen. De vrouwen lieten hun lot allemaal over zich heen komen en ondergingen dit zonder protest. Ze konden het toch niet tegenhouden.

Zo sterk als Khady, zo zijn er maar weinig. Khady is een slimme meid die het heft in eigen handen neemt wanneer ze na haar huwelijk naar Parijs verhuist. Ze ontwikkelt zich en zet zich in voor haar volk, zodat haar lotgenoten ook verder kunnen komen in hun leven en hun nageslacht kunnen beschermen tegen dit gruwel. Zij heeft ook een stichting opgezet om besnijdenis bij vrouwen tegen te gaan.

In chronologische volgorde beschrijft Khady haar leven. Onbegrijpelijk is het dat zoveel vrouwen hetzelfde lot hebben ondergaan, en er nog vele zullen volgen. Een opmerkelijk en dramatisch verhaal over een vrouw die zich staande heeft weten te houden in een leven waarin de meeste de moed allang hadden opgegeven. Als vreemdeling kwam ze in Parijs en moest ze haar draai vinden, terwijl haar man alles deed om haar ontwikkeling te belemmeren. Wat dat betreft had hij met haar de verkeerde vrouw getrouwd. Khady was er voor haar kinderen, hun toekomst en de toekomst van haar volk en zal er altijd voor ze zijn.

Naast de getuigenis bestaat het boek uit een aanvulling in de vorm van een verklarende woordenlijst en een reeks van hulpverlenende instanties die zich inzetten tegen het vervroegd en gedwongen uithuwelijken.


Uitgever:House of books ISBN:9044315706 Pagina's:208 Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!
Dit boek is zo aangrijpend dat het verhaal nog lang bij zal blijven. Al is het eigenlijk te gruwelijk om te lezen, wij mogen onze ogen hier niet voor sluiten.