Boek: Lionel Shriver - Waar is het fout gegaan?

Een hartverscheurende monoloog van een verbijsterde moeder. Eva is de moeder van Kevin Khatchadourian. Later alom bekend als KK. Via intense wanhopige brieven aan haar man wil zij dolgraag een antwoord op een grote vraag. Kevin heeft een paar dagen voor zijn zestiende verjaardag een aantal medescholieren en een lerares vermoord a la columbine. Niemand zag het aankomen. Nouja, niemand?



Op 8 april 1999 komt het leven van Eva Katchadourian nog meer op zijn kop te staan dan het al was. Terwijl zij op haar werk is, ze heeft een eigen bedrijf wat reisgidsen ontwerpt en maakt, maakt haar zoon, met wie ze al nooit een normaal contact heeft kunnen opbouwen een eind aan het leven van een aantal medescholieren. Eva hoort dit pas later op de dag, vlak voordat ze naar haar vredige gezinnetje terug wil keren.

Omdat Kevin inmiddels in de gevangenis zit en geen antwoord meer kan geven op de vragen van zijn moeder, moet Eva alles zelf op een rijtje zien te krijgen. Op 8 november 2000 gebeurt er iets onbenulligs waardoor zij haar man, die niet meer bij haar is, brieven begint te schrijven. Met verschillende tussenpozen schrijft ze haar brieven waardoor de lezer kan zien hoe Eva alle doorslaggevende gebeurtenissen in het gezin op een harde kwetsende manier benoemt tijdens de wanhopigige zoektocht naar het antwoord op de waarom-vraag. Ze schrijft en schrijft, en stopt pas op 8 april 2001.

Niet alleen de waarom-vraag staat centraal, maar al haar gevoelens en gedragingen als moeder, vrouw en echtgenote worden door haar onder de loep genomen. Al haar kwaliteiten en eigenschappen worden voor een enorm vraagteken geplaatst. Eva twijfelt aan alles en kan alleen maar depressief blijven zoeken naar het antwoord. Waarom, waardoor? Hoe haalde Kevin het in zijn hoofd om te doen wat hij heeft gedaan. Hoe bewust was hij zichzelf ervan en hoelang was hij bezig geweest met plannen? Kevin zelf zit voor zeven jaar opgesloten in een jeugdgevangenis. Hij is immers minderjarig. Geen teken van berouw of medeleven komt uit hem. Hij is hard, keihard, en doet alles om zijn moeder diep te treffen.

Een vreselijk verhaal. Diepgaand en zeer aangrijpend weet de auteur een sterk verhaal neer te zetten. Begrijpelijk wordt zelfs. De wanhopige roep om hulp en eenheid met haar man, blijft door het hele boek hangen. De machteloosheid die ze al die jaren gevoeld heeft tegen haar zoon wordt sterk belicht en raakt je tot diep in je ziel. Tijdens het lezen verschenen vaak denkrimpels op mijn voorhoofd van onbegrip. Toch staat het karakter van Eva zo sterk omschreven dat alles op zijn plaats valt.




Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers BVISBN: 90 229 9190 3 Pagina's: 398
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!