Boek: Lea Saskia Laasner - Ik was pas dertien.

Lea is een jonge vrouw die tot haar negende een gelukkige jeugd heeft gehad. Daarna begon haar moeder zich te verdiepen in verschillende lagen van het spirituele en sleepte het gezin, waaronder Lea, haar vader en haar broer mee naar Portugal. Het gezin kwam terecht in een sekte. Lea was twintig toen ze eindelijk een uitweg zag en een bestaan buiten de indoctrinatie en tirannie van de sekte kon opbouwen.


Als negenjarige was Lea nog dolgelukkig. Ze woonde met haar vader, die succesvol architect was, en haar moeder en broer Kai in Zwitserland. Haar moeder was echter op zoek naar de reden van het bestaan en verdiepte zich meer en meer in verschillende spirituele gedachten. Een paar jaar later dacht ze dat gevonden te hebben bij een leefgroep met een commune-achtig bestaan bij Benno en Janet, leiders van de ramtha-groep. Toen Lea dertien was vertrok de familie naar Portugal. Haar vader stopte zijn vermogen in de groep en de hersenspoeling begon.

Dit is geen verzinsel en helaas ook geen sprookje. Dit is een vreselijke jeugd van Lea Saskia Laasner. Zij is opgegroeid in een van de buiten wereld afgeschermde groep en had vanaf haar vijftiende een gedwongen seksuele relatie met leider Benno. Haar emoties kwamen niet naar buiten, want dat werd nu eenmaal niet geaccepteerd. Lea raakte alles kwijt. Haar ouders waren in de buurt, maar contact was er niet. Dat zou ook niet geaccepteerd worden, en zo vocht Lea een groot gedeelte van haar leven tegen een vreselijke vorm van mishandeling. Het mensonwaardige seksuele en geestelijke misbruik van de Ramtha-groep.

Toen Lea op haar éénentwintigste wist te ontsnappen heeft het een hele tijd geduurd voordat ze gewend was aan het zelfstandig en normale leven. Jarenlang werd haar verteld wat ze moest denken, doen en vinden, maar ineens was dat over. Ze kon haar eigen weg kiezen en haar eigen gevoel volgen. Dat gevoel bleek ver weg gestopt, en dat blijkt ook wel bij het lezen van dit boek.

Ongelofelijk hoe nuchter iemand, die alles wat in dit boek staat, heeft meegemaakt dit kan vertellen en beschrijven, maar vooral in het begin is het ook niet meer dan een beschrijving. Alle emoties moeten nog loskomen, en gaandeweg gebeurt dat steeds meer. Steeds vaker noemt Lea gevoelens op die loskomen, juist door het schrijven. Het nawoord van sekte-deskundige Hugo Stamm verwijst ook naar de logisch verklaarbare oppervlakkigheid in dit afgrijselijke verhaal.

Op dit moment woont Lea weer in Zwitserland, haar vaderland, omringd door familie en vrienden. Zij is begonnen met een studie en probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. Haar boek is een enorme taboe-doorbraak. Zij hoopt dan ook dat veel mensen steun zullen hebben aan haar gruwelijke verhaal.



Uitgever: Arena ISBN: 9069747707 Pagina's: 269
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!