CD: Ray J - Raydiation

Destroy, rebuild en het resultaat is hier: Raydiation. Met dit album moet duidelijk worden dat Ray J niet zomaar weer een rapper is, want Ray J likes to do it all. Het rapper imago dat hij door zijn vorige 2 albums toch een beetje heeft gekregen wil hij afbreken. Op dit album stort hij zich dan ook meer op de RnB. De vraag is nu: is het resultaat zo stralend als de titel van dit album ons wil doen geloven?


Ray J is in Nederland nooit zo bekend geweest. Het grote publiek kent hem hooguit van de cover van Phil Collins' "Another Day In Paradise", die hij samen met zus Brandy uitbracht als titelsong voor de gelijknamige film uit 1999. Toch is Ray J al jaren bezig en dat is merkbaar op zijn derde CD. Een groot gedeelte van de nummers zijn door Ray J zelf geschreven en zijn teksten laten zien dat hij ouder is geworden; meer inhoudelijke en rustigere nummers over het leven, liefde en vrouwen, minder raps over het harde straatleven. Toch blijft het goede van rap en hiphop wel terug te vinden op deze plaat. Nummers met o.a. Timbaland en Fat Joe zoals "Keep Sweatin'" en "Unbelievable" hebben lekkere beats en zorgen dat deze CD toch niet alleen geschikt is voor 's avonds voor het slapen gaan en een romantische bui. Ook R Kelly heeft meegewerkt aan Raydiation, maar het nummer "Quit Actin" voelt gewoon hélemaal als R Kelly en daarom is het alsof dit nummer beter op een CD van hem had kunnen staan. Het is dus geen slecht nummer, maar toch een beetje jammer.

Naast de samenwerkingen, die meer hiphop zijn, staan er ook nog een aantal echte RnB nummers op Raydiation. De 1e single "One Wish" is bijvoorbeeld mierzoet. Het valt een beetje te vergelijken met een Usher CD. De afwisseling van snellere catchy nummers met echte RnB zorgen voor een mooie balans. De 1e indruk kan zijn dat het allemaal wat té zoet is, maar hoe vaker je de nummers luistert hoe beter ze lijken te worden. Bijzonder is nog het laatste nummer "Centerview". Dit is een autobiografisch nummer waarin Ray J vertelt over zijn jeugd, de buurt waarin hij opgroeide en hoe hij nu tegen alles aankijkt.

Al met al is het dus een veelzijdige CD, een beetje anders dan we van Ray J gewend zijn, maar toch herkenbaar en even lekker. Het goede van vroeger met als aanvulling veel RnB, waardoor Ray J inderdaad laat zien dat hij meer is dan alleen een rapper. Hij gebruikt zijn stem nu veel meer en ook zijn teksten zijn heel aardig. Raydiation is voor de RnB liefhebbers die ook de muziek van bijvoorbeeld Ginuwine, Mario Winans en Usher leuk vinden zeker een aanrader. Of het Ray J's doorbraak zal betekenen in Nederland betwijfel ik, want het is maar weer afwachten of de singles hier wel allemaal uitkomen. Desondanks blijft het een goede CD en ik zal hem ook geregeld blijven afspelen.


Label: Sanctuary Productions Releasedatum: 25-12-2005
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!