DVD: Happy Feet

Voor de fans en iedereen die het tot dusver met de voorstukjes en de soundtrack heeft moeten doen is er heuglijk nieuws: Happy Feet is uit op DVD! De hartverwarmende, zingende en tapdansende pingu´ns zijn er nu ook voor in de huiskamer en de dvd release kent vele extra’s. ScŔnes met de overleden "crocodilehunter" Steve Irwin; toelichtingen bij de animaties, de zang en het tappen. Wil jij weten wat er nog meer achter deze schattige eco-musical voor kinderen schuilt?Het verhaal van Happy Feet gaat over de Keizerpingu´ns die hun levenspartner leren kennen en veroveren door ieder hun unieke liefdeslied te zingen. De kleine Mumble (Elijah Wood) kan echter geen noot zingen, maar hij heeft wel een ander talent: tapdansen. Toch wordt Mumble verstoten. Hij verlaat de gemeenschap en tijdens zijn reis ontmoet hij de Adelie-amigos. Deze Latino pingu´ns accepteren hem meteen en vinden zijn dansmoves helemaal te gek. Uiteindelijk wil Mumble graag terugkeren naar huis, want hij mist zijn ouders en beste maatje Gloria (Brittany Murphy). Misschien nemen ze hem wel terug als hij de aliens (de mensen) vindt die de oceaan leeg vissen!

Ongekende promotie was er voor deze kinderfilm met een milieubewuste boodschap. Velen vonden dat de zware boodschap te overheersend was of afdeed aan dat vrolijke, leuke en onschuldige wat een kinderfilm moet bezitten. Ja, de Amerikanen spelen de Keizerpingu´ns en de kleinere Adeliepingu´ns zijn Latino's, maar moeten we daar nou echt wat achter zoeken? Dan rest de vraag waarom het verhaal zo op milieu is gefocust. Is dit tijdige voorlichting of dachten de verhaalmakers zo echt de leukste film te kunnen maken? Een realitisch verhaal is bij animatiefilms niet echt van belang en tot hoever je de doelgroep van deze film nou bewustmaakt... Hoe dan ook komt de overdreven nadruk op het moraal het fun-gehalte niet ten goede, zonde.

De animaties maken gelukkig veel goed. De pingu´ns en hun omgeving, de zang en het tappen, alles is geweldig uitgewerkt. Er is veel gebruik gemaakt van close-ups en de animaties zijn hierbij zo gedetailleerd dat je zelfs de emoties van de gezichten kunt aflezen. Ook het water en zelfs de mensen zijn erg realistisch. Verder komen er vele verschillende soorten muziek in de film voorbij. Elk typetje heeft zijn eigen muziekstijl. Het leukste is nog wel dat het veelal bekende nummers zijn; nummers van onder andere Queen, Prince en The Beach Boys. De koren die hierbij ter ondersteuning worden gebruikt zorgen voor veel sfeer en zo krijg je echt dat musical gevoel.
Het belangrijkste blijft natuurlijk Mumble's tapdansen. Door middel van motion capture zijn de bewegingen van dansers overgezet naar onze geliefde pingu´ns. In de extra's valt te zien hoe dit alles in zijn werk is gegaan en je kunt zelfs een cursusje tapdansen volgen. Daarnaast kun je ook zien hoe het inspreken van de stemmen is verlopen en iedereen vertelt tevens hoe hij/zij dit heeft ervaren. Je kijkt hierdoor meteen met andere ogen naar de film omdat je ziet wat er allemaal achter schuilgaat. Overige extra's zoals de scŔnes met Steve Irwin (als zeemeeuw en zeeolifant) en een stukje genaamd: A Happy Feet Moment zijn simpelweg super grappig. Zeker de moeite van het bekijken waard dus! De disc kan overigens ook nog in je computer voor nog meer extra's.

Al met al is Happy Feet een mooi gemaakte feel-good film met een ietwat irritante boodschap. Deze had ˇf beter moeten worden verwerkt ˇf ze hadden hem beter kunnen weglaten (dat laatste geniet mijn voorkeur). De extra's geven de release nog wel een flinke oppepper, want die zijn erg vermakelijk. Ook de cast heeft de film veel goed gedaan en het mengelmoesje van culturen is erg grappig. Happy Feet heeft gewoon veel uitstraling en charme. Jammer van het verhaal, maar toch is deze DVD zeker goed voor een middagje lichtvoetig vermaak.


Label: Warner Bros. Releasedatum: 4 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: