CD: Terri Walker - I Am

Haar eerste twee albums kwamen hier in Nederland niet eens uit, maar Terri Walkers derde album zou haar de roem moeten brengen die zij verdient. Haar debuut Untitled werd bij de MOBO awards van 2003 al genomineerd voor het Beste Album naast namen als Beyoncé, maar haar tweede plaat werd door velen als een flop beschouwd. Met een nieuwe platenmaatschappij probeert ze het nu een derde maal. The UK Princess of Soul keert terug naar haar roots met I Am.
Een tikkeltje commercieel is het pop-soul geluid van Walker en daarmee brengt het een welkom contrast ten opzichte van het geluid van de eerder genoemde Beyoncé en dergelijke artiesten. Het geheel doet eerder denken aan India Arie als je iets vergelijkends zoekt. Een groot verschil met andere soulmuziek is echter dat haar zang niet naar de voorgrond is gebracht zoals je vaak ziet. Juist het begeleidende pianospel, de trompetten of gitaren zijn op de vlottere nummers erg aanwezig. Jammer is dat daarmee de teksten je niet altijd meer lijken te bereiken, hoe mooi het allemaal ook is ingezongen. Het voelt bijna alsof je wordt gedwongen om een nummer meer als een geheel te zien. Radio-materiaal is het daarmee dus, want het kan prima op de achtergrond. Aan de ene kant leuk, aan de andere kant jammer?

De ballads op deze plaat, daar kunnen Mary J Blige en vele anderen echter een puntje aan zuigen. Forever and a Day, The Truth, Imperative, ze zijn stuk voor stuk prachtig. Zeker de laatste kan door voor traditionele soul, hetgeen waar Terri Walker zich met succes weer meer op toelegt. Zweven tussen modern en traditioneel doet deze plaat en daarmee grijpt Walker weer terug naar haar roots. Eindelijk is ze vrij van de creatieve belemmeringen van Def Soul, vandaar ook de titelsong I Am. Het refrein hiervan is duidelijk:

I am what I am, I hold my life in the palm of my hands
I can yes I can, can do anything that I plan
I am who I am; don't dwell on the things that I don't demand
I am. I am what I am what I am


En dat ze het kan valt ook niet te betwijfelen. Misschien dat er ooit nog wel een klassieker van deze vrouw komt, het zou zo maar kunnen. Zolang je maar doet waar je goed in bent, blijft bij dat waar je hart bij ligt. Kennelijk heeft Walker dit nu ook begrepen en eindelijk voor elkaar. Iets spectaculairder had wel gemogen, aangezien er nu niet enorme pieken worden bereikt, maar daar tegenover staan ook geen dalen. Daarnaast is ze nog jong dus we zullen vast nog meer van haar horen. Toch had ik graag iets extra's gezien opdat ze zich kon onderscheiden van andere nieuwkomers in het genre zoals Corinne Bailey Rae en dergelijke anderen. Al met al is het wél een lekkere plaat, dus zeker voor de liefhebbers van het genre de moeite van het beluisteren waard.


Label: Red Ink Releasedatum: 22 oktober 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!