De verhuizing van de FOK!servers

Redbus Interhouse is eenzelfde soort locatie als TeleCity. Ook daar vind je goed beveiligde ruimtes waar servers neergezet kunnen worden, voorzien van ventilatie, temperatuurregulatie en stroomvoorzieningen.


Redbus is prima beveiligd, dus de FOK!servers zijn hier in goede handen. Na alle servers naar binnen te hebben gebracht, werden we naar 'onze' serverruimte geleid.


Het openstaande rack zou de onze worden. Terwijl Kees en Daniel, meer ervaren met servers dan wijzelf, alvast begonnen met sleutelen, verkenden Danny en iteejer even de serverruimte.


Eén voor een worden de servers in het rack gehesen en aangesloten.








Achelois, een wat oudere Tweakers.net server, is met ons meegekomen. Het beest lag te verstoffen in de TweakerToren, en kwam geheel tot onze beschikking. Ter plekke hingen we daar nog wat onderdelen in, waaronder een verse harddisk, die enkele uren later naar Aphrodite zou worden verplaatst.


En na nog wat schroeven en sleutelen...


..hingen ze er allemaal in, op de nog te configureren Achelois na. Deze zou elders afgemaakt worden, wegens het simpelweg ontbreken van toetsenbord en monitor. Van boven naar beneden zie je Aphrodite, Alicia, Athena en Myosotis.


Kijk mam, lampjes! En met zijn laptop aan het netwerk gehangen, begint Kees aan het opstarten en controleren of alles het nog doet. Intussen zoek ik even de FOK!crewchat op, om de tussenstand te laten weten.


Het booten van de servers verliep redelijk. Alicia (database), Athena (sportsites, weblog, fotoboek) en Myosotis (frontpage) waren redelijk snel up and running. Alleen Aphrodite reageerde niet op pogingen contact te leggen. Een monitor en toetsenbord bleken nodig, want er was duidelijk iets niet goed met onze forumserver.

Knut en on_air kwamen ons te hulp. Toetsenbord en monitor werden aan de server gehangen, en Kees ging aan de slag: waarom doet het ding het niet?


De harddisk bleek kapot, en Aphrodite wilde niet fatsoenlijk booten. Een nieuwe harddisk was nodig, dus de oude Achelois werd weer opengeschroefd, en de vers ingebouwde harddisk werd naar Aphrodite verplaatst. Na een installatie van Linux, Apache, PHP, Replique, etcetera, werd er door Kees druk verder geconfigureerd. Voor de rest was het een kwestie van wachten, want je kunt maar in je eentje achter een toetsenbord staan.


Het werd intussen al wat laat. Om half tien besloten we maar even een avondeten te gaan regelen, want we hadden toch wel honger. Pizza werd besteld, via de megasnelle verbinding die we daar tot onze beschikking hadden, en een half uur later belde de Redbus receptionist dat de bezorger voor de deur stond.


Kees is gelukkig een held, Tegen middernacht deed het forum het weer, en na een paar controles was het allemaal in orde. Het FOK!serverpark was up and running!




De deurtjes werden gesloten, de spullen ingepakt, en het serverteam ging huiswaarts. De verhuizing was geslaagd. FOK! is zelfstandig.