FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 juli 2004

Oranje banaan tegen blindheid in Micronesië

Onderzoekers denken een manier gevonden te hebben om veelvoorkomende blindheid van kinderen in Micronesië te voorkomen. Een vrucht die vroeger op het eiland gegeten werd, blijkt heel hard nodig te zijn.

De vrucht genaamd "karat" die feloranje vruchtvlees heeft, werd eeuwen lang gegeten in Micronesië, ook door baby's. Maar door de import van andere produkten wordt de vrucht hedendaags nog maar nauwelijks meer gegeten.

De dikke banaanachtige vrucht blijkt echter een grote hoeveelheid caroteen te bevatten. Het caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, waar de ogen gebruik van maken. De vrucht zal door de ontdekking weer aangeprezen worden onder de bevolking, in de hoop sommige vormen van blindheid te voorkomen.

Anti-Joods geweld treft jonge Française

In een forensentrein in Frankrijk hebben zes mannen van Noord-Afrikaanse afkomst een Franse vrouw en haar baby op schandalige wijze mishandeld. Ze deden dit in de veronderstelling dat de 23-jarige vrouw van Joodse komaf was.

De zes sneden met een mes de vrouw letterlijk de kleren van het lijf en besmeurden haar met hakenkruizen. Toen ze weggingen gooiden ze de kinderwagen om, waarin de 13 maanden oude baby van de vrouw lag.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Dominique de Villepin, heeft het gebeuren inmiddels al scherp veroordeeld en gezegd dat alles op alles moet worden gezet om de daders zo snel mogelijk op te pakken.

Afgelopen donderdag nog riep de president van Frankrijk, Jacques Chirac, op om alert te blijven voor oprukkend racisme en anti-semitisme. Dat soort wandaden maken het land ten schande, zo betoogde hij. Hij bepleitte zeer lange celstraffen voor dergelijke misdaden.

Voetballiefde tot in het graf

Het Achterhoekse bedrijf Corbeel komt met een mogelijk interessant artikel voor voetbalfreaks op de markt. Na de zomer gaat het in Winterswijk gevestigde bedrijf lijkkisten leveren met kleuren en logo’s van voetbalclubs.

“We zijn nog in onderhandeling met de KNVB en diverse clubs”, laat Henk Nijhof de woordvoerder van Corbeel in Tubantia weten. In welk stadium die onderhandelingen zich op dit moment bevinden valt uit het bericht niet op te maken.

Het bedrijf beperkt zich niet alleen tot Nederlandse markt. In september kunnen aanhangers van het Duitse Schalke 04 al terecht om een kist in het speciale blauwwit van hun club te bezichtigen.

Eigen bier voor Hamilton

Tyler Hamilton mag zich de trotse eigenaar noemen van zijn eigen bier.

Een brouwerij in de buurt van zijn geboorteplaats Marblehead produceert tijdens de Ronde van Frankrijk het zogenaamde Tyler Clavic Ale. De naam refereert aan het sleutelbeen die Hamilton in de Tour van 2003 brak.

De opbrengst is bestemd voor de Tyler Hamilton Foundation, een stichting die onderzoek naar de ziekte MS financieel ondersteunt. De 32-jarige renner van Phonak is een grote kanshebber voor een podiumplek in Parijs.

Boogerd kijkt uit naar rustdag

De rustdag maandag komt Rabobank-renner Michael Boogerd niet ongelegen. Boogerd werd gisteren onder handen genomen door een manueel therapeut en ondervindt daar de gevolgen van.

Alsof er een vrachtwagen over me heen is gereden", grapte Boogerd zaterdagochtend op de vraag hoe hij zich voelde na de behandeling van de avond ervoor. Boogerd was "gekraakt" nadat zijn lichaam klappen had opgelopen bij valpartijen in de vijfde en zesde rit. Bij die laatste, vrijdag, was hij zelfs even "weg" geweest. "Ik weet niet meer hoe ik gevallen ben en kan me alleen herinneren dat Marc Wauters naast me stond om te vragen hoe het ging."

De behandeling van de manueel therapeut die Boogerd vaker bezoekt, gaven de Hagenaar zaterdag een slap gevoel. "Normaal moet je na zo'n behandeling ook rust nemen, maar dit is de Tour. Er is geen keuze."

De rustdag komt daarom goed uit voor de Hagenaar. Het peloton van de Ronde van Frankrijk vliegt zondagavond na de achtste etappe naar Limoges, waar maandag mag worden uitgerust.

Onderzoek van meer op Antarctica gewijzigd

Op Antarctica ligt een gigantisch meer genaamd Lake Vostok onder het ijs verborgen. Eerdere plannen om in het ijs te boren en het meer te onderzoeken zijn gewijzigd, omdat er ontdekt is dat het meer uit twee delen bestaat. Er zijn nu uitbreidingen nodig.

Doordat de zwaartekracht boven het meer minieme verschillen vertoont met de zwaartekracht boven het land, heeft men het meer in kaart kunnen brengen. Dit hebben wetenschappers van het Lamont-Doherty Earth Observatorium gedaan, door met een vliegtuig in totaal meer dan 21.000 km kriskras over het meer te vliegen.

Het meer is 240 kilometer lang, en blijkt uit twee delen te bestaan doordat het gescheiden is door een rif. Hierdoor is het mogelijk dat elk basin verschillende levensvormen kan bevatten. Dit is al eerder aangetoond met een ander meer op Antarctica. Men schat dat het meer meer dan 5400 kubieke kilometers met water bevat. Het meer bestaat al ongeveer 20 miljoen jaar. De bovenkant van het meer bevindt zich op 3500 meter boven de zeespiegel en is bedekt met een dikke laag ijs.

Microbioloog John Priscu van de Montana State University wil nu in beide meren boren. Door de gaten zal een robot-duikboot neergelaten worden, om het leven in de meren te onderzoeken. Priscu gaat later deze maand met zijn team over het idee discussiëren.

[Update] Filipijnse gijzelaar vrijgelaten

Icoon Irak nieuwsDe Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo heeft zojuist via de minister van arbeid Patricia Santo Tomas bekend gemaakt dat de Filipijnse vrachtwagenchauffeur die in Irak gegijzeld werd , door zijn ontvoerders is vrijgelaten. Minister Santo Tomas bevindt zich op dit moment in Bagdad.

De Filipijn smeekte de Filipijnse president vandaag 'in een laatste oproep' de Filipijnse troepen terug te trekken. De truckchauffeur is vrijgelaten nadat de Filipijnse regering in een reactie had laten weten de Filipijnse troepen in Irak, zoals gepland, pas volgende maand terug te trekken, wanneer hun huidige termijn erop zit.


Subheader
Onzekerheid omtrent vrijlating Hafidh Amer


Update 20:44

In een verklaring die na de vermeende vrijlating werd uitgezonden, ontkennen de ontvoerders dat zij hun gijzelaar hebben vrijgelaten. Via het nieuwsstation Al_jazeera gaven de kidnappers aan dat ze de chauffeur zullen onthoofden als de Filipijnse troepenmacht niet voor 20 juli Irak verlaten heeft.

Leden Al-Qaeda opgepakt in België

Icoon Buitenlands nieuwsVolgens de Belgische televisiezender VTM zijn er op de luchthaven Zaventem twee vermeende terroristen opgepakt. Zij zouden lid zijn van het terreurnetwerk Al-Qaeda.

De twee mannen van Soedanese afkomst werden bij de paspoortcontrole in de kraag gevat. Ze hadden onder andere foto's van zelfmoordenaars bij zich. Ook hadden ze valse identiteitsbewijzen en het telefoonnummer van Osama Bin Laden in hun bezit. De twee kwamen via Griekenland in België terecht. Aangezien dit een populaire route voor mensensmokkelaars is, werd er zowiezo al streng gecontroleerd. De mannen zijn gedurende de dag ondervraagd en zitten voorlopig nog vast.

Konijntje gereanimeerd door Duitse politie

Zaterdag heeft de Duitse politie een bewusteloos konijntje succesvol gereanimeerd. Het konijntje raakte bewusteloos tijdens een binnenbrandje in een flat in Berlijn.

Tijdens de brand had de brandweer de kooi met het dier naar buiten gehaald. De politieagenten openden het bekje van het konijn, genaamd Napoleon, beademden hem via een balpen en gaven ook nog hartmassage.

De reanimatie poging had succes, en Napoleon logeert nu een paar dagen bij een dierenarts.

Van Dijk weg bij PSV

Doelman Rob van Dijk verlaat PSV. De 35-jarige sluitpost tekende een tweejarig contract bij de Graafschap.

De PSV-er had nog een contract bij de club uit Eindhoven tot 2005, maar mocht transfervrij vertrekken. PSV heeft met Heurelho Silva Gomes (Bra), Nathan Coe (Aus) en Edwin Zoetebier al genoeg keepers voor aankomend seizoen.

Van Dijk speelde van 1992 tot 1996 bij Feyenoord en was van 1996 tot 2003 doelman van RKC Waalwijk. PSV haalde hem afgelopen jaar als reservekeeper naar het Philips-stadion . Hij speelde op 15 mei van dit jaar tegen AZ (2-4) zijn enige wedstrijd voor PSV.

Foto van "wreker van Zuuk" vrijgegeven

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden, herschreven en wel:

Na een eerdere poging om met DNA-profielen de 'Wreker van Zuuk' op te pakken heeft de politie nu een foto vrijgegeven waarop de persoon te zien zou zijn die al jarenlang het kleine dorpje Zuuk teistert met onder andere brandstichting en vernieling.

Het DNA-onderzoek dat eerder dit jaar werd gehouden onder de vrouwelijke bevolking van Zuuk werd nutteloos, omdat het DNA van de mogelijke dader in contact was gekomen met het DNA van een werkneemster bij het Nederlands Forensisch Instituut.

Met het vrijgeven van de opname van een beveiligingscamera hoopt de politie weer een nieuw spoor te hebben in het onderzoek. De politie vermoedt dat bekenden van de dader hem aan de hand van de foto zouden moeten herkennen.

De foto is daarom de afgelopen weken al voorgelegd aan diverse betrokkenen. Maar die hullen zich in stilzwijgen, ook al heeft de politie het idee dat de dader herkend is. "Sommige mensen die de foto's hadden gezien, durfden niets te zeggen. Zij kunnen nu anoniem tippen, waardoor de informatie alsnog bij ons terechtkomt."

De reden dat die mensen niks durven te zeggen is niet vreemd. De 'Wreker van Zuuk' heeft in de afgelopen jaren regelmatig mensen in levensgevaar gebracht, alleen al omdat ze contact hadden met de 43-jarige timmerman en boer Gerrit B. Die zou in de jaren '90 een liefdesrelatie met de minderjarige oppas van zijn kinderen hebben gehad. Sindsdien werden onder andere zijn tandarts en baas belaagd door de 'Wreker van Zuuk'.

Dat de politie deze zaak graag opgelost wil zien blijkt wel uit de beloning. Als iemand de gouden tip geeft krijgt deze persoon 25.000 euro.


Ajax begint met zege

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het seizoen 2004/2005 met 5-1 gewonnen van hoofdklasser FC Omniworld.

De doelpunten voor de Amsterdammers werden gemaakt door Nigel de Jong, Tom Soetaers, Petri Pasanen, Tom de Mul en Anthony Obodai.

Opvallend was dat de Fin Petri Pasanen de hele wedstrijd meespeelde. De verdediger mag namelijk weg bij Ajax. De nieuwe doelman Hans Vonk kwam niet in actie. En Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Johnny Heitinga, Zlatan Ibrahimovic, Tomás Galásek en Zdenek Grygera ontbraken ook, zij hebben nog vakantie nadat ze op EURO 2004 actief waren geweest

Langste en traagste concert wordt twee noten langer

Het langste en traagste concert ter wereld is deze week in een verlaten kerk in Halberstadt weer een paar nootjes langer geworden. Sinds anderhalf jaar worden er slechts drie noten gespeeld, maar nu komen er dus twee bij.

De muzieknoten worden gespeeld op een speciaal orgel waarvan de toetsen ingeduwd worden door gewichtjes. Een organist komt enkel er aan te pas om de verandering van de noten te bewerkstelligen.

Voorlopig zal het orgel op deze manier blijven spelen, en in 2006 zullen de twee noten die deze week werden geïntroduceerd stoppen met spelen en vervangen worden door wederom drie nieuwe.

Sinds het jaar 2000 speelt het concert nu. Het is exact 639 jaar begonnen na de inhuldiging van het historische orgel in de kathedraal van Halberstadt.

Duitser voor 5500 euro opgelicht

Een 28-jarige Duitse man die via Internet was ingegaan op een advertentie voor twintig mobiele telefoons is nu 5500 euro lichter, maar wel in het bezit van een blits horloge. De man had met de verkoper afgesproken op het Pincoffsplein in Rotterdam.

Toen de man op de afgesproken plek kwam had de verkoper een handlanger meegenomen, maar bleek de mobieltjes niet bij zich te hebben. Toen de Duitser een naar gevoel kreeg werd er een duur uitziend horloge als onderpand gegeven. De goedgelovige man gaf toen het geld aan de verkoper. Toen de mannen niet terugkwamen was het leed al geschied. De man bleef achter zonder geld of telefoons, maar alleen met het horloge.

Aanhouding na aanranding in Efteling

irule25 had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Efteling is een man aangehouden die in een attractie twee meisjes zou hebben aangerand. De meisjes, 13 en 14 jaar oud, zouden door de man in een karretje van de attractie Vogel Rok, een achtbaan in het donker, onzedelijk zijn betast.

De 18-jarige man uit Vlissingen is na verhoor vrijgelaten, maar moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

ID&T Radio eist ruim 1 miljoen van de Staat

Dancezender ID&T Radio wil een schadevergoeding van de Staat der Nederlanden, omdat die de etherfrequenties te laat zou hebben verdeeld. Uiteindelijk kreeg het radiostation pas in juni 2003 een frequentie en ging toen de lucht in. Donderdag dient een kort geding bij de rechtbank in Den Haag waar de zender 1,3 miljoen euro schadevergoeding zal eisen.

De Staat had de frequenties al in september 2002 moeten verdelen. "Dat heeft de rechter in Rotterdam toen gezegd", aldus advocaat Breeman van ID&T Radio. De overheid ging echter in beroep tegen die uitspraak en verdeelde de frequenties pas mei 2003. Het radiostation zegt nu 1,3 miljoen euro schade te hebben geleden door het te laat verdelen.

ID&T Radio wil donderdag al meteen een voorschot eisen van het bedrag.

Federer opnieuw in finale

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de finale van het tennistoernooi in Gtsaad. De Zwitser, die vorige week Wimbledon won , versloeg in de halve finale de Italiaan Potito Starace met 6-3 3-6 6-3.

Federer had het zwaar in zijn halve finale wedstrijd tegen Starace. De Zwitser moest wegens het slechte weer vrijdags twee wedstrijden afwerken en ook zaterdag lag de partij wegens de regen 50 minuten stil. "Ik ben nog erg moe van gisteren. Ik heb nu veel tijd nodig om te herstellen voor de finale morgen," aldus Federer.

Het was voor de Zwitserse nummer één van de wereld zijn vijftigste overwinning van dit seizoen.Federer moet het in de finale opnemen tegen de Rus Igor Andrejev. Hij schakelde de Duitser Rainer Schüttler met 6-2 3-6 7-6 uit.

'Premier Blair overwoog aftreden'

Icoon politiek buitenland nieuwsVolgens de BBC overwoog de Britse premier Tony Blair vorige maand af te treden. Vier Britse ministers waren zo bang dat hij dit inderdaad zou doen, dat ze hem persoonlijk hebben gevraagd aan te blijven. Blair zelf zou zijn positie 'ernstig hebben heroverwogen.' De premier ligt al tijden onder vuur wegens de oorlog in Irak die volgens sommigen onterecht is begonnen.

Volgens de BBC hebben de ministers John Reid (Volksgezondheid), Tessa Jowell (Cultuur) en Charles Clarke (Onderwijs), Blair persoonlijk proberen te overtuigen van de steun van het kabinet. Patricia Hewitt (Handel en Industrie) deed dat per brief. Jowell benadrukte vandaag dat de premier niet van plan is op te stappen, maar ze wilde niet bevestigen dat zij hem daartoe heeft opgeroepen.

Subheader
'Tony Blair overwoog aftreden'

Peijs opent eerste deel Betuwelijn

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft vanmiddag het eerste deel van de Betuwelijn geopend. Het traject is 48 kilometer lang en ligt tussen de Rotterdamse Maasvlakte en de Kijfhoek in Zwijndrecht. Het stuk rails, dat de naam 'Europeana' heeft gekregen, is bedoeld als alternatief voor het oude spoor, dat vlak bij enkele woonwijken ligt.

Bij de openingsceremonie waren meer dan twintig Europese verkeersministers aanwezig. In verband met nieuwe terreurdreigingen werden de politici extra beveiligd. Zo werd de trein die hen naar Rotterdam vervoerde de gehele reis begeleid door een helicopter.

De hele Betuwelijn, die bedoeld is voor goederenvervoer naar Duitsland, moet in 2007 klaar zijn. Dan zullen ook de eerste treinen gaan rijden, die worden getrokken door een speciaal voor Europees goederenvervoer ontwikkelde locomotief.

Ruud van Nistelrooij getrouwd

amsterdam19 had ons via de nieuws-submit te melden:

Toegejuicht door duizenden fans en dorpsgenoten is voetballer Ruud van Nistelrooij vandaag in het huwelijk getreden met zijn jeugdliefde Leontien Slaats. Om 11:00 vanochtend arriveerden Ruud en Leontien in een witte Rolls-Royce, die versierd was met roze en witte rozen, bij het raadshuis van Heesch voor de voltrekking van het burgerlijk huwelijk.

Subheader


Bij het burgerlijk huwelijk was voornamelijk familie van het bruidspaar aanwezig. Bij de kerkelijke inzegening in de Maria Magdelanakerk in Geffen waren onder meer Jaap Stam, Paul Bosvelt, Willem van Hanegem, Raymond van der Gouw en de manager van Manchester United, Alex Ferguson, aanwezig.

Uitslag zevende etappe Tour de France

De zevende etappe van de Tour de France is gewonnen door Filippo Pozzato. Helaas voor de Nederlanders redde de ontsnapping waarin Erik Dekker meezat het niet.

In het begin van de wedstrijd probeerden verschillende renners te ontsnappen, maar iedere keer pakte het peloton ze terug. Na ruim 50 kilometer is er een ontsnapping echt succesvol. Erik Dekker en Thiery Marichal rijden samen weg.

In het begin groeit hun voorsprong langzaam, maar als ze eenmaal een minuut voorsprong hebben begint het snel op te lopen. Ze krijgen acht minuten voorsprong, maar met nog 100 kilometer te rijden komt het peloton weer op gang.

De sprintploegen beginnen langzaamaan te rijden en knabbelen wat van de voorsprong af. Met nog 50 kilometer te gaan is de voorsprong nog vijf minuten, maar dan komt de vaart erin.

In een strook langs de kust, met harde wind en regen, zet CSC het tempo erin. Het doel is duidelijk om het peloton te breken en het lukt. Voor Dekker en Marichal betekent het wel dat ze binnen twintig kilometer worden ingelopen.

Het peloton is gebroken, maar het voorste peloton valt wat stil. Daardoor kon het tweede peloton weer terug komen en er is een ontsnapping van vier man, Fabian Cancellara, Jevgeni Petrov, Vicente Garcia Acosta en Jakob Piil. Het peloton liet ze niet rijden en pakte ze tien kilometer voor de streep terug.

De spintploegen konden het peloton niet onder controle houden en na vele pogingen ging een groep van negen man weg. Die groep brak in de laatste twee kilometer op en Pozzato, Mancebo en Flores gingen om de etappewinst sprinten. Pozzato won voor Flores en Mancebo.

Etappe-uitslag:
1. Filippo Pozzato (Ita) 4.31,34
2. Iker Flores (Spa) z.t.
3. Francisco Mancebo (Spa) z.t.
4. Laurent Brochard (Fra) + 0.10
5. Sébastien Hinault (Fra) z.t.
6. Michele Scarponi (Ita) z.t.
7. Paolo Bettini (Ita) z.t.
8. Thor Hushovd (Noo) z.t.
9. Scott Sunderland (Aus) z.t.
10. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
11. Erik Zabel (Dui) z.t.
12. Tom Boonen Bel) z.t.
13. Robbie McEwen (Aus) z.t.
14. Danilo Hondo (Dui) z.t.
15. Allan Davis (Aus) z.t.
16. Baden Cooke (Aus) z.t.
17. Marcus Ljunqvist (Zwe) z.t.
18. Kim Kirchen (Lux) z.t.
19. Matteo Tossato (Ita) z.t.
20. Jérôme Pineau (Fra) z.t.

Algemeen klassement:
1. Thomas Voeckler (Fra) 29.09.14
2. Stuart O'Grady (Aus) + 3.01
3. Sandy Casar (Fra) + 4.06
4. Magnus Backstedt (Zwe) + 6.06
5. Jakob Piil (Den) + 6.58
6. Lance Armstrong (VS) + 9.35
7. George Hincapie (VS) + 9.45
8. Floyd Landis (VS) + 9.51
9. José Azevedo (Por) + 9.57
10. José Luis Rubiera (Spa) + 9.59
11. José Enr.Gutierrez (Spa) + 10.02
12. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) + 10.05
13. Tyler Hamilton (VS) + 10.11
14. Santos Gonzalez (Spa) + 10.12
15. Erik Zabel (Dui) + 10.14
16. Bert Grabsch (Dui) + 10.16
17. Jens Voigt (Dui) + 10.18
18. Francisco Mancebo (Spa) z.t.
19. Oscar Sevilla (Spa) + 10.19
20. Manuel Beltran (Spa) + 10.22

Gewonden bij helikoptercrash in Zwitserland

Icoon Buitenlands nieuwsBij een helikopterongeluk ter hoogte van de Zwitsers-Italiaanse grens zijn zaterdag vijf mensen gewond geraakt.

Vermoedelijk wilde de piloot of op stijgen of wilde hij over een berghut vliegen. De helikopter vloog daarbij tegen een berg. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk.

De vijf inzittenden van de helikopter naar ziekenhuizen in Zwitserland en Italië gebracht. Italiaanse media meldden dat de toestand van de slachtoffers erg slecht zou zijn, maar de politie wil dat niet bevestigen.

Dode man gevonden in café

Marcus977 had ons via de nieuws-submit te melden:

In een café in Beverwijk is een 26-jarige man dood aangetroffen. Zaterdagochtend rond 11 uur deden de bovenburen van het café de ontdekking. Duidelijk is dat de man, vermoedelijk de zoon van de café eigenaar, met geweld om het leven is gebracht. Echter is de precieze toedracht volgens de politie nog niet duidelijk.

Om deze zaak te onderzoeken heeft de politie een Dienst Grootschalige Opsporing in het leven geroepen.

Ontvoerde Filipijn doet 'laatste oproep'

De in Irak ontvoerde Filipijnse vrachtwagenchauffeur, Hafidh Amer, heeft de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo in een 'laatste oproep' gesmeekt om de Filipijnse troepen uit Irak te halen. Dat blijkt uit beelden die nieuwszender al-Jazeera vandaag heeft uitgezonden. Woensdag verklaarden de gijzelnemers dat de Filipijn onthoofd zou worden als de regering in Manilla niet binnen 72 uur haar 51 militairen uit Irak zou terugrekken.

Subheader
Hafidh Amer met zijn ontvoerders op eerdere beelden


President Arroyo is echter niet van plan op de eis in te gaan en de eenheid die ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad humanitair werk doet, terug te roepen. De president maakte bekend dat de troepen zoals gepland pas in augustus terugkeren.

Inmiddels is bekend geworden dat de gijzelnemers in een andere gijzelingszaak in Irak ook hun eis hebben gesteld. Al-Jazeera maakte woensdag bekend dat een Egyptische vrachtwagenchauffeur was ontvoerd die benzine vervoerde voor de Amerikanen. Sayid Muhammad Sayid al-Arabawi zou zijn ontvoerd omdat hij collaboreerde met de Amerikanen. Zijn ontvoerders vragen 1 miljoen dollar losgeld. Volgens de krant Al-Madina vindt het bedrijf waar de man werkt het bedrag te hoog.

Subheader
Sayid Muhammad Sayid al-Arabawi
met zijn ontvoerders


Update 18:22 uur

De Filipijn is inmiddels vrijgelaten

Meisje (15) al een week vermist

Icoon Binnenlands nieuwsEen 15-jarig meisje uit Grubbenvorst, Limburg, wordt al een week vermist. Het meisje, Femke Stappers, is zaterdag 3 juli rond 10:30 op haar omafiets weggereden naar haar werk. Ze is echter niet teruggekeerd. Volgens politiewoordvoerster Judith Verbaan zijn er geen aanwijzingen dat de verdwijning met een misdrijf te maken heeft.

''Volgens haar familie gaat Femke wel vaker uit zichzelf ergens naar toe maar dan is ze een paar dagen later weer thuis'', aldus Verbaan. Tips over de mogelijke verblijfplaats van het meisje hebben tot nu toe niets opgeleverd en de politie is inmiddels een onderzoek naar de verdwijning gestart. De politie hoopt dat het meisje zelf terugkomt. Gebeurt dat niet snel dan wordt het onderzoek uitgebreid.

Subheader
Femke Stappers wordt al week vermist

-
Mogelijke op- en of aanmerkingen over de foto zijn off-topic en kunnen achterwege blijven.

Engelsman op proef bij Den Bosch

Vanaf maandag heeft promovendus FC Den Bosch de Engelsman Scott Cousins op proef. De 21-jarige Cousins is afkomstig van Chelsea

"Daar heeft hij weinig kansen om zich in de basis van het eerste elftal te spelen, dus heb ik hem geadviseerd om de kans te pakken die hij nu krijgt bij Den Bosch," zegt zijn zaakwaarnemer Zoran Zoran in het Brabant dagblad.

Volgende week gaat de linksback in ieder geval mee op trainigskamp. Mogelijk zal daar ook de Deen Andreas Mortensen aan worden toegevoegd. De 24-jarige aanvaller speelt op dit moment bij de Deense club HIK waarvoor hij in het afgelopen seizoen 23 competitiewedstrijden speelde en 21 maal scoorde.

Vier jaar cel voor doodrijden pompbediende

kiepauto had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 28-jarige Eemnesser die vorig jaar augustus een pompbediende doodreed is gisteren veroordeeld tot vier jaar cel en vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Het Openbaar Ministerie (OM) had zeven jaar cel en vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist, maar de advocaat van de verdachte ging daartegen in hoger beroep.

De man had bij een pomp aan de A1 in Amersfoort getankt en wilde wegrijden zonder te betalen. Hierop sprong een 50-jarige pompbediende op de motorkap. De pompbediende viel en stierf enkele dagen later aan hersenletsel. De dader was onder invloed van alcohol.

Uitslag kwalificatie GP Silverstone

De pole position is op Silverstone gepakt door Kimi Räikkönen. In een vreemde kwalificatievolgorde zetten de rijders hun tijden neer.

Vanwege de regen die rond het circuit viel, was het vooraf de vraag of het ook op Silverstone zou gaan regenen. Verschillende coureurs reden in de eerste kwalificatie een langzamere tijd om regen in de tweede kwalificatie te vermijden. Zo moesten de Ferrari's en de Williams' vroeg in de tweede kwalificatie vertrekken.

Giancarlo Fisichella besloot niet te kwalificeren vanwege zijn tien plaatsen straf vanwege het wisselen van de motor. Michael Schumacher zette een snelle tijd neer, maar moest lang af gaan wachten op welke positie die tijd hem zou brengen. Teamgenoot Rubens Barrichello pakte snel daarna de snelste tijd, maar moest ook afwachten op wat later zou komen.

Op het eind van de kwalificatie hingen de regenwolken bijna boven het circuit en werd het voor Trulli, Button en Raikkonen spannend of ze droog zouden kunnen kwalificeren. Kimi Räikkönen reed op een droge baan en wist zowaar de snelste tijd te rijden.

Ook Jarno Trulli en Jenson Button konden nog droog kwalificeren, maar kwamen niet meer aan de tijd van Raikkonen. Ze zetten de respectievelijk vijfde en derde tijd neer.

Kijk hier voor de uitslag van de eerste kwalificatie en hier voor de uitslag van de tweede kwalificatie.

Overzicht na etappe 6

Hieronder vind je een overzicht van de bijzonderheden en de klassementen in de Tour de France na etappe zes.

Straffen
Gilberto Simoni (Saeco): een straf van 100 SF (Zwitserse Frank) voor het niet tekenen van de startlijst

Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) en Mario Cipollini (Domina Vacanze): opgave wegens niet gestart

Christophe Brandt (Lotto Domo): uit de koers gehaald wegens positieve test op gebruik van een verboden stimulerend product na etappe twee

Jurybeslissing: het peloton viel binnen de laatste kilometer en kreeg de tijd van de winnaar

Blessures
Axel Merckx (Lotto-Domo): wonden op beide knieen
José Enrique Gutierrez (Phonak): snee in de linkerpols
Oscar Pereiro Sio (Phonak): geblesseerde vinger aan de rechterhand
Iker Camaño (Euskaltel-Euskadi): wonden op de rechterknie, linker elleboog en heup
Filippo Simeoni (Domina Vacanze): blessure aan de linkerknie
Mirko Celestino (Saeco) en Gerrit Glomser (Saeco): pijn in de linkerknie
David Loosli (Saeco): hoofdpijn
Sergio Marinangeli (Domina Vacanze): pijn in de rechterknie
Matthew Wilson (FDJeux.com): kramp

Etappe 6
1 Tom Boonen - Mapei Quickstepp 4.33'41"
2 Stuart O'Grady - Cofidis z.t.
3 Erik Zabel - T-Mobile z.t.

Geel
1 Thomas Voeckler - Brioches la Boulangere 24.37'30"
2 Stuart O'Grady - Cofidis 3'13"
3 Sandy Casar - Francaises des Jeux 4'06"

Groen
1 Stuart O'Grady - Cofidis 115 pnt
2 Robbie McEwen - Lotto Domo 113
3 Danilo Hondo - Gerolsteiner 111

Berg
1 Paolo Bettini - Quick Step Davitamon 19 pnt
2 Janeck Tombak - Cofidis 14
3 Jens Voigt - CSC 9

Wit
1 Thomas Voeckler - Brioches la Boulangere 20.03'49"
2 Sandy Casar - Francaises des Jeux 4'06"
3 Matthias Kessler - T-Mobile 10'49"

Alle uitvallers na etappe 6:
Gonzalez (Eus), Velo, Petacchi (FB), Bessy (Cof), Hary (Bri), McGee (FDJ), Gates, Brandt (Lot), Fagnini, Cipollini (Dom), Seigneur (RAG), Haselbacher (Ger)

Rusland brengt bloedyoghurt op de markt

Sessy vertaalde en herscheef voor ons het volgende bericht:

In Voronezh (Rusland) hebben wetenschappers een nieuwe manier ontdekt om eten te maken. In ieder slachthuis gaat dagelijks ongeveer zeven ton bloed verloren, en daar kan nu zeer gezond voedsel van worden gemaakt. Het bloed bevat eiwitten die voor mensen zelfs beter zijn dan de eiwitten in kippeneieren.

Er wordt op dit moment met meerdere leveranciers onderhandeld om de producten op de markt te brengen. Melk, yoghurt, chocolade en de Russische nationale drank Kvas, die allemaal bij wijze van proef in beperkte mate zijn geproduceerd, verschillen qua geur, smaak, en consistentie helemaal niet van de originele koeienmelkproducten.

Bloedproduct
Een produkt met bloed als ingrediënt

Dierenarts behandelt stonede huisdieren

Per jaar behandelt een dierenarts uit Australië meer dan twaalf katten en honden die stoned zijn, doordat ze van hun baasje koekjes of cake met marihuana krijgen. Het probleem schijnt al meer dan tien jaar voor te komen, aldus dokter Neil Howard.

Over het algemeen gaat het om ongelukjes, maar er zijn ook eigenaren die express hun huisdier stukjes spacecake of spacekoek voeren. Doordat de dieren high zijn, kunnen ze in gevaar komen. De dierenarts heeft nog nooit de politie ingeschakeld na een dergelijke behandeling. Bij de Australische Dierenarts Associatie was het aantal behandelingen niet bekend.

Verkoeling in brandweerkazernes

De Italiaanse regering heeft besloten dat bejaarden deze zomer verkoeling mogen zoeken in brandweerkazernes. Door deze maatregel hoopt de regering te voorkomen dat er net als vorig jaar veel doden vallen als gevolg van de hitte. In de kazernes is namelijk airconditioning aanwezig.

De 750 kazernes van het land zijn verplicht om van 20 juli tot eind augustus hun deuren open te zetten voor bejaarden. De oudjes mogen van acht uur 's ochtends tot in de avond verkoeling zoeken in de gebouwen.

In de zomer van 2003 werd het in sommige delen van Italië soms wel veertig graden Celsius. Vooral de gezondheid van de oudere Italianen werd hierdoor op de proef gesteld.

Nieuw Rechts wil van LBR-site af

De politieke vereniging Nieuw Rechts van Michiel Smit wil dat het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) de omschrijving van de partij van haar website verwijdert. In een onlangs geopend dossier over extreem-rechts wordt Nieuw Rechts omschreven als een extreem-rechtse partij, en ook ingedeeld in die categorie.

Volgens Nieuw Rechts zeggen diverse prominente politicologen dat Nieuw Rechts wellicht radicaal is in sommige opzichten, maar ontbreekt de basis om de partij als extreem te bestempelen. Zo stelt de Amsterdamse politicoloog Jos de Beus dat iemand radicaal is als hij een grote verandering van de maatschappelijke orde wil bereiken en dus verder gaat dan enkel wisseling van personen en beleidsvormen. ''Zeg voor het gemak dat een radicaal politicus (links of rechts) de politieke gemeenschap en de grondwet van die gemeenschap wil wijzigen. Volgens mij is uw partij rechts, op sommige punten radicaal-rechts, maar niet extreem-rechts''.

Michiel Smit stelt dat het LBR met overheidsgeld wordt gesubsidiëerd en dat het LBR meer zorgvuldigheid had moeten betrachten bij het opstellen van het overzicht van extreem-rechtse partijen. Het LBR deelt Nieuw Rechts onder andere in bij partijen als de NVU en de NNP.

Als het LBR niet ingaat op de eis van Nieuw Rechts zal er een klacht worden ingediend bij het Ministerie gaat men via juridische weg genoegdoening eisen.

-
Het door Nieuw Rechts gewraakte LBR-overzicht van extreem-rechtse partijen.

Vennegoor mag niet weg bij PSV

Stan Valckx zegt dat aanvaller Jan Vennegoor of Hesselink niet mag vertrekken bij PSV. De manager transferzaken van PSV meldt dit op de website van de aanvaller.

"Zelfs als er nog een spits wordt aangetrokken door ons, is Vennegoor niet overbodig," aldus Valckx, die verder zegt dat er verschillende clubs de afgelopen weken bij PSV hebben geïnformeerd om Vennegoor te huren. Maar de clubs kregen allen een negatief antwoord. Naast de ex-speler van FC Twente heeft PSV ook Gerald Sibon en Johan Vonlanthen voor de spitspositie en is de Braziliaanse aanvaller Williams momenteel op proef bij de club uit het Philips-stadion.

Verscheidene kindermoorden in België

In België zijn de afgelopen week vijf personen aangehouden in verband met drie op zichzelf staande kindermoorden. In Destelbergen werd een 21-jarige vrouw opgepakt die ervan wordt verdacht haar pas geboren dochtertje te hebben gewurgd. In Mechelen werd een echtpaar gearresteerd wegens de dood van hun vier maanden oude baby en in Sint-Niklaas werden een vrouw en haar ex-vriend aangehouden na het overlijden van het drie jaar oude zoontje van de vrouw.

De 21-jarige studente geneeskunde zou vorige maand haar dochtertje na een verborgen zwangerschap meteen na de bevalling omgebracht hebben. De moord kwam aan het licht toen de moeder van de vrouw het kinderlijkje in de badkamer ontdekte. In verband met een opname in een psychiatrische inrichting kon de studente pas deze week worden aangehouden.

Het zoontje van het Mechelse echtpaar werd vorige week zaterdag met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, waar het overleed. Het vermoeden bestaat dat de ouders, een 32-jarige man en een 22-jarige vrouw, het kind grondig door elkaar hebben geschud. Hun dochtertje van zestien maanden oud is voorlopig elders ondergebracht.

Dagenlange verwaarlozing en mishandeling hebben ervoor gezorgd dat de peuter uit Sint-Niklaas overleed. De feiten kwamen aan het licht nadat de 26-jarige ex-vriend van de moeder van het kind de huisarts alarmeerde omdat het jongetje geen teken van leven meer gaf. Autopsie wees uit dat het ventje interne bloedingen vertoonde in de buik- en nierstreek, die zeer waarschijnlijk het gevolg waren van stompen.

Dubai wil Formule 1-team kopen

De familie Maktoum, die in Dubai de regering vormt, heeft bekend gemaakt serieuze onderhandelingen te voeren over de koop van een Formule 1-team.

De leiders van de staat Dubai willen er een officieel team van het land van maken. Volgend de woordvoerder van de familie zijn er drie kandidaten. De namen die daar door de pers bij worden genoemd zijn die van Jordan, Jaguar en BAR.

Van Jordan is al langer bekend dat het team tegen een goed bod te koop is. In BAR zou het meerderheidsaandeel van British American Tobacco te koop staan en Ford zou met het Jaguar-team in de maag zitten.

In het bericht dat door de regering van Dubai is uitgegeven staat te lezen: "Het Emiraat Dubai is zeer blij te kunnen aankondigen dat na uitgebreide planning en ontwikkeling Grand Prix Investments (GPI) in onderhandeling is om een Formule 1-team te kopen en te leiden vanuit Dubai."

Eddie Jordan heeft op de geruchten onmiddellijk gereageerd met een persbericht namens het hele team: "Jordan Grand Prix heeft de verklaring van het Emiraat Dubai met interesse gelezen. Het team is al vaak geassocieerd met dergelijke berichten en het is niet buitengewoon als we in gesprek zouden zijn. We zullen altijd met een verklaring komen als we een overeenkomst met sponsoren of investeerders hebben gesloten. Tenzij of totdat er iets de melden is, geeft het team geen commentaar."

Vrijpartij oorzaak ongeluk

Een 18-jarige Amerikaan die onlangs met een auto tegen een telefoonpaal aanreed, had volgens de politie met zijn vriendin gevreeën tijdens het rijden. De bestuurder was namelijk naakt vanaf zijn middel en de onderbroek van zijn vriendin lag op de bijrijderstoel, volgens het politieverslag.

Een getuige vertelde aan de politie dat hij de vrouwelijke passagier bovenop de bestuurder zag klimmen en vrijende bewegingen zag maken net voordat de auto van de weg raakte en tegen de telefoonpaal belandde. De politie vond tevens een open en een gebroken bierfles in de auto. Naar verluidt wordt de jonge chauffeur ondermeer roekeloos rijden en het onverzekerd rondrijden ten laste gelegd.

Alonso verliest plaatsen

Na gisteren al Fisichella, heeft vandaag ook Fernando Alonso zijn motor moeten wisselen. Dat betekent dat hij na de kwalificatie tien plaatsen zal worden teruggezet.

In de vrije trainingen van vanochtend was er een motorprobleem in de Renault. Aangezien het team niet snel genoeg het probleem kon vinden in de motor, is besloten voor de kwalificatie de motor te wisselen.

Na het goede vorige weekend van het Renault-team, doet dat de hoop voor goede resultaten in dit weekend weer slinken.

Politie Utrecht lost 37 inbraken op

De Utrechtse politie heeft 37 bedrijfsinbraken opgelost. In april werden zes verdachten opgepakt, en die hebben nu bekend dat ze betrokken waren bij 37 inbraken.

In april werden twee inbrekers op heterdaad betrapt toen ze 's nachts ruiten ingooiden bij bedrijven en elektronische apparatuur meenamen op hun brommer.
Na de inbraken werden de spullen direct naar een heler gebracht, en gingen de twee vrolijk bij een volgend bedrijf 'aan de slag'.

In totaal werden zes verdachten waarvan twee minderjarig uit Houten aangehouden en verhoord. Ook werd degene die de meeste spullen heelde aangehouden. Tien andere helers zijn op het bureau verhoord.

Van de 37 inbraken werden er 32 gepleegd in Houten, twee in Bunnik, één in Zeist en één in Nijmegen. Één inbreker en de hoofdheler zitten nog vast.

Van Wely wint NK schaken

Loek van Wely heeft gisteren het Nederlands Kampioenschap schaken weten te winnen. Hij bleef zijn grote concurrent, de Bosnische Nederlander Ivan Sokolov, nipt voor.

Ivan Sokolov (36) en Loek van Wely (31) gingen tot aan de slotdag van het kampioenschap nek aan nek. Uiteindelijk ging King Loek, zoals hij op zijn website wordt genoemd, door zijn eigen winst en een remise van Solokov er met de zege vandoor. Het is zijn vijfde nationale titel.

Van Wely is buiten het schaakbord om uitbundig voor een schaker, terwijl Solokov altijd serieus lijkt. Aan het schaakbord zijn ze beiden uiterst serieus en gaan beiden voor de eer. In de partij tussen de twee, afgelopen dinsdag bleek dat weer eens. Van Wely vertelde daarover: "Hij liet tegen mij het toernooi lopen en ging voor de eer. Het goede gevoel. Begrijpelijk, maar ik kon er wél van profiteren en won dus ook. Ik respecteer hem als schaker. Hij is een keiharde en temperamentvolle vechter, net als ik."

Gisteren vertelde Van Wely over de laatste dagen van het toernooi: "Sokolov stond gisteren overigens ook al verschrikkelijk slecht tegen Erik van den Doel. Toch wist Erik die partij nog te verliezen. Daar was ik wel pissig om. Het was vandaag dus nog zwaar. Dat ik die titel nu heb behaald, is natuurlijk prachtig."

Transfergekte bij verkiezingen Real

Nadat eerder al een transfer van Rosicky bij de presidentsverkiezingen van Real Madrid was betrokken, vliegen nu de namen van sets van spelers in de rondte.

Florentino Perez, president van Real Madrid sinds 2000, belooft dat als hij zondag wordt herkozen, hij Costinha en Ricardo Carvalho (beiden Porto) en Wayne Rooney zal binnehalen. Het prijskaartje om Rooney's nek is echter erg hoog, namelijk 75 miljoen euro.

Zijn tegenstander, ex-president Lorenzo Sanz, belooft de fans Milan Baros (Liverpool), Tomas Rosicky (Borussia Dortmund) en Maniche naar de club te halen.

Weer een andere kandidaat, Arturo Baldasano, belooft Rooney, Maniche, Ruud Van Nistelrooij en ex-trainer Vicente Del Bosque bij Real Madrid binnenhalen.

De fans vragen zich echter af of deze kandidaten wel oog hebben voor de werkelijke problemen van het elftal. Het investeren in goede verdedigers voor het sterrenelftal lijkt niet erg populair onder de presidentskandidaten

Amsterdam heeft zijn laatste gaarkeuken terug

Ruim tweeënhalf jaar nadat de Keuken van 1870 zijn deuren moest sluiten, gaat zaterdag de eetgelegenheid aan de Spuistraat weer open. Voor 7,50 euro kun je er terecht voor een voor-, hoofd- en nagerecht.

In 2000 dreigde de gaarkeuken al te moeten sluiten. Het pand was toe aan een renovatie en er was een exploitatietekort van vele duizenden euro's. Vele prominenten en sympathisanten wisten toen de ondergang tegen te gaan door geld in te zamelen.

Een jaar later moest de keuken alsnog dicht. De medewerkers bleken het niet zo nauw te nemen met de geldende regels. Er kwam een omvangrijke fraude aan het licht. Het geld van de reddingsactie was overigens buiten schot gebleven.

Het restaurant had al in mei geopend kunnen worden, maar de vergunningen waren nog niet rond. Vorige week donderdag reikte stadsdeelvoorzitter A. van der Stoel de exploitatie-, drank- en horecavergunning persoonlijk uit en zo kan zaterdag de officiële heropening van de Keuken van 1870 plaatsvinden.

Rabobank volledig ondanks valpartij

Michael Boogerd en Levi Leipheimer kunnen vandaag gewoon starten, ondanks dat ze gisteren allebei schade opliepen bij de grote valpartij.

Voor Boogerd was het al de tweede valpartij deze tour. Na de valpartij donderdag had hij last van zijn achillespees en van een verdraaid bekken. Gisteren deed hij meer schaafwonden op en viel hij op zijn hoofd, waardoor werd gevreesd voor een hersenschudding.

Gisterenavond heeft een manueel arts aan enkele kwaaltjes gewerkt, waaronder het recht krijgen van zijn bekken. Daarnaast bleek hij geen hoofdpijn meer te hebben, waardoor hij vandaag gewoon kan starten. Volgens de teamarts van de Rabobank-ploeg moet hij wel oppassen, omdat hij tegen een hersenschudding aan zit.

Ook voor Leipheimer was het al de tweede keer deze Tour dat hij viel. Hij liep gisteren, naast wat schaafwonden, een verstuiking van zijn rechterhand en -arm op. Die zijn echter niet zo ernstig dat hij niet zou kunnen starten, dus stapt hij vandaag gewoon weer op de fiets.

Eerste dopinggeval in Tour de France

De Tour de France van 2004 heeft zijn eerste dopinggeval. De Belgische wielrenner Christophe Brandt werd na een controle positief bevonden op het gebruik van methadon. Na de positieve controle heeft de directie van de Tour hem uit de koers gehaald.

Maandag werd de renner van de Lotto ploeg al gecontroleerd en hij is nu in afwachting van de contra-expertise. Lotto heeft de Belg voorlopig geschorst.

Na de zesde etappe stond Brandt op de 75e plaats in het algemeen klassement. Hij had 13 minuten en 3 seconden achterstand op gele trui drager Voeckler.

Voor meer sportnieuws kijk je op de FOK! Sportmanager

Haagse billenpartij: mooiste van het land

Een verkiezing op het internet, gehouden door de slipjesfabrikant Sloggi en het automerk Daewoo, heeft uitgewezen dat de mooiste billen van het land toebehoren aan een Haagse. Een 25-jarige administratief medewerkster met de welluidende naam Alke Super heeft de test, die heel toepasselijk de ‘kontest’ werd genoemd, gewonnen.

Op de site www.kontest.nl plaatsten zo’n 3789 dames een foto van hun achterste. Bezoekers van de site konden vervolgens hun stem uitbrengen en aan de billen een cijfer toekennen. De site werd massaal bezocht en in een periode van ongeveer zes weken werden ruim drie miljoen stemmen uitgebracht.

Yeroen Oosterman van het Amsterdamse reclamebureau dat de verkiezing bedacht zegt: ”We weten dat mensen meerdere billen van cijfers voorzien en dat ze waarschijnlijk ook vaker de site bezoeken. We delen het aantal uitgebrachte stemmen daarom ook door tien. En dan nog vinden wij dat we met ruim 300.000 unieke stemmen een enorm goede internetverkiezing hebben bedacht.”

De winnares heeft vanaf vrijdag een Daewoo Matiz ‘onder haar mooie kont‘. En dat was precies wat ze met haar deelname beoogde. Haar vriend vond die prijs niet eens zo interessant. ”Doe maar mee want jij hebt toch de mooiste kont van Nederland, zei hij tegen me,” liet Super in BN/De Stem weten.

John Walton overleden

Sportief directeur John Walton van Minardi is gisteravond overleden. Walton, die 46 jaar is geworden, werd afgelopen dinsdag opgenomen in het ziekenhuis na een zware hartaanval.

Walton werkte sinds 2002 bij het team van Paul Stoddart. Daarvoor was hij werkzaam bij ondermeer Jordan, Prost en Arrows.

Waarschijnlijk zal het team van Minardi dit weekend wel in actie komen op Silverstone. Tijdens de eerste vrije training vandaag bleven beide zwarte bolides echter in de garage.

Aantal naturalisaties afgenomen door examen

Het aantal migranten dat een Nederlandse nationaliteit wil krijgen is gedaald. In de eerste vier maanden van 2004 waren er 24.000 aanvragen. De eerste vier maanden van 2003 telde nog 32.000 aanvragen.

Door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wordt verwacht dat er dit jaar een kwart minder aanvragen worden ingediend. De daling in het aantal aanvragen is volgens de IND te wijten aan de ingevoerde naturalisatietoets. Sinds vorig jaar moeten migranten die de Nederlandse nationaliteit aanvragen examen doen in kennis van de Nederlandse taal en samenleving.

Een andere reden voor de daling is de afname van het aantal asielzoekers. In de eerste maanden van 2004 vroegen 4832 mensen asiel aan. Dat is een afname van 35 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Men kan het Nederlands staatsburgerschap pas aanvragen als men vijf jaar legaal in Nederland heeft gewoond. Voor een migrant die gehuwd is met iemand die de Nederlandse nationaliteit bezit is dat drie jaar.

Belg wegens doping uit Tour gezet

De Belg Christophe Brandt is positief bevonden op het gebruik van doping en per onmiddeijke ingang uit de Tour de France gehaald.

De renner van de Lotto - Domo-ploeg werd afgelopen maandag getest. In afwachting van de contra-expertise is de Belg door zijn ploeg geschorst . Hij werd positief getest op het gebruik van methadon.

De 27-jarige renner stond 75e in het algemeen klassement. Voor de Tour kreeg Gonzalez al een startverbod vanwege een te hoge hematocrietwaarde, maar dit is het eerste echte dopinggeval deze tour.

Twee doden bij ongeval in Scharendijke

Icoon Binnenlands nieuwsOp Schouwen-Duiveland zijn twee mensen bij een ongeval op de Delingsdijk om het leven gekomen. De slachtoffers, twee mannen van 27 en 22 jaar oud, reden in een bestelbus.

Het bestelbusje reed bij een tweesplitsing rechtdoor over een verkeersheuvel en raakte daarbij twee verkeersborden. Het voertuig raakte van de dijk af en kwam verderop in een sloot tot stilstand. Voorbijgangers ontdekten het busje rond 5 uur zaterdagochtend. Tijdens de vondst waren de inzitten al overleden. Hoe laat het ongeval precies heeft plaatsgevonden kon de politie nog niet zeggen.

De technische recherche zoekt zaterdagochtend naar sporen om de vermoedelijke toedracht van het ongeluk vast te stellen.

Invallen op hennep na kliklijn-tips onderzocht

De politie rolt de laatste tijd veel hennepkwekerijen in woonhuizen op, na anonieme tips op de kliklijn. De rechtbank in Breda wil nu uitgezocht zien of de politie niet al te vaak alleen maar op een melding afgaat, en verder niets onderzoekt. Diverse advocaten menen dat de politie klakkeloos achter meldingen aanloopt, en dat het OM onterecht huiszoekingsbevelen afgeeft.

De Nationale Ombudsman heeft bepaald dat de politie de waarachtigheid van een melding moet controleren. Alleen dan behoort het Openbaar Ministerie (OM) een machtiging tot binnentreden af te geven. Volgens advocaten wordt op die ''waarachtigheid'' helemaal niet gelet

''Als justitie er genoegen mee neemt dat de politie na een willekeurige melding op een kliklijn een huis binnenvalt om naar hennep te zoeken, is het hek van de dam. Een anoniem telefoontje is dan genoeg om iemands hele huis overhoop te halen'', zo hield advocaat Van Asselt uit Roosendaal de Bredase rechtbank voor. ''Als ik de politie bel en zeg dat er bij mevrouw de politierechter een hennepkwekerij in huis zit, dan denk ik dat ze erg over de rooie is als ze vanavond merkt dat haar huis overhoop gehaald is''.

De Bredase rechtbank deelt de zorg van de advocaat. De rechtbank laat nu een proces-verbaal tegen het licht houden waarin behalve de melding op de kliklijn géén enkele concrete aanwijzing wordt vermeld. Ze wil in dit geval opheldering van de politie van Roosendaal over een inval in een woning na een melding op de kliklijn. De inval werd ook nog eens ingepast in een zogenaamde ‘hennepruimdag’, een maand na de melding. ''Helaas komen er zoveel meldingen op die klklijn dat de politie ze niet op één dag kan afwerken'', erkent het OM.

De politierechter in Breda vindt het bewijs voor de inval er in ieder geval ''magertjes'' uitzien. ''We willen wel eens weten wat er op zo’n hennepruimdag gebeurt. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit van zo’n dag gehoord''.

Monumentale boerderij in as gelegd

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een monumentale boerderij in Zwartewaterland om de as gelegd. Daarbij zijn geen gewonden gevallen.

Rond twee uur begon de brand in de boerderij met rieten dak. Het pand stamde uit 1870. In aangrenzende loodsen ontploften enkele gasflessen. Doordat de brandweer de rieten daken nat hield werd voorkomen dat het vuur oversloeg. De schade wordt geraamd op 300.000 tot 500.000 euro.

"Journalisten soms net hooligans"

Volgens Pedro Salazar, perschef van PSV, en tijdens het EK in Portugal ook van het Nederlands elftal, veranderen een aantal journalisten, nadat ze een pen of microfoon in hun hand hebben, in een hooligan.

Dit zegt Salazar in een interview met het Limburgs Dagblad. Hij werd bijvoorbeeld om 3 uur `s nachts na de wedstrijd tegen Duitsland opgebeld door half dronken journalisten die hem uitscholden voor lafaard en klootzak.

"Ik heb me erg verbaasd over de emotie en gekheid. Een aantal mensen van de pers raakten zo geëmotioneerd dat ze in hooligans veranderen met pen en microfoon. Sommige media zien niet in welk impact hun uitspraken kunnen doen. Ik heb met verschillende columnisten gesproken, waaronder Jan Mulder en Hugo Camps, maar zij zien het als een spel. Ze denken dat ze alles kunnen schrijven en zeggen, omdat zij Nederland een rustig land vinden waar niets gek gebeurd en mensen hun gezonde verstand gebruiken," aldus Salazar.

Maar dat beeld klopt volgens de perschef al een tijd niet meer. " Kogelbrieven en dreigementen zijn helaas al tamelijk ingeburgerd in de voetbalwereld. Er hoeft maar één gek tussen te zitten die het allemaal wel serieus neemt, en dat willen we toch allemaal niet hebben ?"

Man klaagt kale echtgenote aan

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Egyptische professor eist via de rechter een scheiding en een schadevergoeding van meer dan 75 duizend euro van zijn vrouw, nadat hij er in de huwelijksnacht achter was gekomen dat zijn aantrekkelijke jonge bruid kaal was.

De man uit Caïro verklaarde dat hij die nacht met zijn vingers door het haar van zijn kersverse bruid ging toen zij sliep, tot hij merkte dat het haar niet echt was.

De professor heeft naast de eis bij de rechter ook aangifte gedaan bij de politie vanwege 'misleiding. Dit meldt de Egyptische krant 'Al-Akhbar'. De man zei: "Een van de dingen die ik het allerleukste aan haar vond was haar mooie lange haar. Ik schrok me wezenloos toen ik er achter kwam dat het een pruik was!"

De vrouw bleek haar haar te zijn kwijtgeraakt toen ze op jonge leeftijd een ernstige ziekte kreeg. Sindsdien droeg ze al een pruik.

Vrijspraak in zaak vermoord Turks meisje

In de zaak van het in 1995 op gruwelijke wijze vermoorde Turkse meisje Kumral Bagci uit Den Haag, is gisteren de belangrijkste verdachte vrijgesproken. Het OM had dat twee weken geleden ook al gevraagd. De 20-jarige Evren T. (ten tijde van de moord 12 jaar) was al op vrije voeten gesteld.

Zijn moeder, die feitelijk de belangrijkste verdachte was, pleegde eerder zelfmoord in een politiecel. Zij zou ongenadig hard zijn aangepakt in het politieverhoor, maar de dienstdoende rechercheurs gaan volgens het OM vrijuit.

De indertijd 7-jarige Kumral werd op 23 juni 1995 in Scheveningen, in delen aangetroffen in een plastic tas. Onderzoek maakte duidelijk dat het meisje was gewurgd en daarna in stukken was gesneden. Op de plastic vuilniszak werden vingerafdrukken van Evren T. aangetroffen. Maar uit onderzoek bleek dat dit om de buitenste vuilniszak van een rol ging. Evren kan die rol dus ook in huis in handen hebben gehad om die bijvoorbeeld in de kast te leggen. Daarom was het bewijs te mager, zo oordeelde het OM ook zelf al.

Het vermoeden bestaat dat de moeder van Evrin T. Kumral in ieder geval heeft vermoord, met of zonder haar zoon. Kumral was haar nichtje. Met de vader van het meisje zou de vrouw een buitenechtelijke affaire hebben gehad. Zelf was ze zonder man. Toen bleek dat de vader van Kurmal zijn vrouw niet voor haar wilde verlaten zou ze wraak hebben genomen op zijn dochtertje. Maar of een en ander ooit nog juridisch hard te maken is, valt te betwijfelen.

De advocaat van Evren had gehoopt dat de rechtbank zijn cliënt onschuldig zou verklaren. Dat gebeurde echter niet, de rechter sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs. Verder oordeelde het rechtscollege dat OM en politie hun werk goed hebben gedaan.

Massasprint maakt slachtoffers

Gisteren, in de zesde rit van de Tour de France kwam een groot deel van het peleton ten val, onder de vod van de laatste kilometer. Gelukkig had dit geen gevolgen voor het algemeen klassement maar wel voor de renners zelf.

René Haselbacher, volgens McEwen de aanstoker van de valpartij, is er het ergst aan toe. Met drie gebroken ribben en een gebroken neus heeft de Oostenrijker vandaag besloten om uit de Tour De France te stappen.

Maar ook McEwen zelf kwam gehavend uit de strijd. Met schaafwonden aan beide dijen, een bloeduitstorting en pijn aan de schouder, kan hij nog wel starten vandaag, zegt ploegleider Redand, maar of hij veel zal kunnen uithalen in de zevende etappe is maar zeer de vraag.

En dè pechvogel van vorig jaar, Tyler Hamilton, was ook dit keer weer bij de grootste slachtoffers, met verschillende kneuzingen en schaafwonden op zijn rug. Zijn ploeggenoot Pereiro ontwrichtte al in het begin van de rit een vinger en moet vandaag verder met een verband.

Blatter steunt Moore

De voorzitter van de Fifa, Joseph Blatter, steunt voetballer Craig Moore die vrijdag door zijn club Glasgow Rangers op de transferlijst is gezet omdat hij de Olympische belangrijker vond dan het spelen van de voorronde van de Champions League met zijn club.

Tijdens een persconferentie in Sydney zei Blatter dat deelnemen aan de Olympische spelen een eer is. "Niet alleen een eer voor de speler, maar ook voor de club. Zowel de speler als de club hebben voordeel van de ervaring die men opdoet op de Spelen."

Ten tijde van de Olympische spelen in Athene moet de Schotse nummer 2 van de competitie zich proberen te kwalificeren voor de Champions league. Dit zou de aanvoerder van The Gers dan gaan missen, evenals een aantal competitiewedstrijden.

Anouk moet eerst met haar moeder praten

Rockzangeres Anouk moet het conflict met haar moeder Angelique Noppen, over de verkoop van haar huis aan het Da Costaplein 43 in Voorburg, zelf oplossen. Dat heeft de rechter gisteren besloten. Ze hebben daarvoor tot aanstaande woensdag de tijd, anders doet de rechter op maandag 19 juli alsnog gewoon uitspraak.

De Haagse zangeres verhuist binnenkort met haar man en twee kinderen naar New York en zegt iedere cent nodig te hebben. Daarom wil ze haar huis waar momenteel haar moeder woont, verkopen. Haar moeder is echter niet van plan het huis vrijwillig te verlaten. De woning was eerder haar eigendom, maar ze verkocht het pand in 1998 voor bijna 400.000 gulden aan Anouk. Moeder Noppen, die haar dochter sindsdien geen huur hoefde te betalen, wil nu 120.000 euro vanwege gederfde winst bij verkoop van het pand in 1998. Ze heeft destijds te weinig geld gebeurd vindt ze. Ook wil ze een tegemoetkoming in de verhuiskosten.

Tijdens de zitting liet de rechter gisteren al wel doorschemeren dat de moeder van Anouk juridisch weinig kans maakt. De verhouding tussen moeder Noppen en zangeres Anouk is behoorlijk slecht, zo bleek ook tijdens de zitting. Anouk gunde haar moeder en zus Mascha bij binnenkomst geen blik waardig.

Anouk werd tijdens de zitting door de rechter terechtgewezen inzake haar taalgebruik. De rockzangeres gebruikte af en toe een scheldwoord. Rechter Holtrop: "Al die signalen zoals die moderne woorden, daar heb ik niets mee te maken. Ik ben ook niet onder de indruk van uw faam. Ik zie dit gewoon als dochter x tegen moeder y."

Eland krijgt assertiviteitstraining

Een onbekende Fok!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Een mannetjes eland in het Noorder Dierenpark Emmen heeft de afgelopen weken noodgedwongen assertiviteitstraining gekregen, zo meldt De Telegraaf. De eland werd namelijk al tijden door een vrouwtjeseland getreiterd en deed niets terug.

De jonge eland, Kenwood genaamd, is nog jong, maar al behoorlijk groot. Hij liet zich de afgelopen weken voortdurend achternazitten door één van de vrouwtjes in het park. Het vrouwtje, Winya, een kleine doch felle eland, schopte en beet Kenwood. "Kenwood is veel groter, maar wel een beetje een watje.", aldus biologe Agaath Kooi.

De medewerkers van de dierentuin konden het getreiter niet langer aanzien en besloten hem in therapie te laten gaan. Daartoe sloten ze Kenwood een tijdje samen met een lief vrouwtjeseland op om zijn zelfvertrouwen weer te laten groeien. Toen hij afgelopen week weer voor het eerst het park in mocht, liet hij direct zien dat de training succesvol was: Wynia kon een schop en een ram incasseren. Verwacht wordt dat de eland nu het respect van de andere vrouwtjeselanden kan behouden. Nu is het voor Kenwood wachten op het paarseizoen.

Superman

Superman is toch eigenlijk wel een idool voor ons allen, voor sommigen gaat die verering nog een stapje verder en zij komen samen op de superman conventie in Illinois. Velen van hen zijn ook verkleed zoals hun held. Ze zijn krachtig, afgetraind en uiteraard good looking.

Kortom: deze mannen bevestigen weer ieder vooroordeel, nouja ze laten in ieder geval zien dat een legging dragen niet voor iedereen is weggelegd.

Ben jij ook een superman aanbidder, waarvan je al bij voorbaat weet dat die met dat gewicht dus echt niet kan vliegen? Meld je dan hier aan.

Uitslagen Oefenwedstrijden

De trainingen bij de verschillende voetbalclubs zijn weer begonnen en zo ook de oefenwedstrijden voor het begin van het nieuwe seizoen. Zowel Feyenoord als PSV speelde gisteren een oefenwedstrijd.

PSV won gisteren met 0-11 van de amateurs van Nooit Gedacht, met onder meer twee doelpunten van de Braziliaan William, die op proef is bij de club uit Eindhoven.

Feyenoord won met ruime cijfers van ASWH. Het werd 0-9, door ondermeer 3 doelpunten van Smolarek. Bij Feyenoord moest Glenn Loovens het veld in de eerste helft noodgedwongen verlaten met een knieblessure.

Uitslagen Oefenwedstrijden 9 juli
Nooit gedacht - PSV 0-11
Doelpunten PSV : William 2x, Ramzi 2x, Sibon 3x Vennegoor of Hesselink 2x. Bakkal,Leandro

ASWH - Feijenoord 0-9
Doelpunten F`noord: Smolarek 3x, Buffel 2x, Kuijt 2x, Goor en Song.

HSC`28 - RBC Roosendaal 0-4

Gronitas - FC Groningen 2-5
Doelpunten Groningen: Krstev, Drent (2x), Van der Laan en Luirink.

Serieverkrachter verkrachtte mogelijk 36 vrouwen

Icoon Buitenlands nieuwsEen 27-jarige man uit Denemarken wordt door 20 vrouwen beschuldigd van verkrachting. Mogelijk komen hier nog 16 aanklachten wegens verkrachting bij. De man lokte de vrouwen via een datingsite op internet naar zijn woning waar hij ze zou hebben verkracht. Hij deed zich voor als een rijke zakenman en bood de vrouwen geld aan in ruil voor seks.

Volgens de politie was de man al drie jaar actief. Mogelijk kon hij doorgaan met het verkrachten van vrouwen omdat niemand naar de politie durfde te stappen. ''Het was voor de vrouwen natuurlijk pijnlijk, omdat ze hadden ingestemd met seks in ruil voor geld", aldus inspecteur Steen Nonbo.

De zaak kwam aan het rollen nadat twee meisjes van zeventien en negentien jaar oud zich na hun verkrachting meldden in hetzelfde ziekenhuis. De twee meisjes werden enkele dagen na elkaar verkracht en een verpleegster zag overeenkomsten tussen de verkrachtingen.

Volgens de verdachte is hij onschuldig.

Rusland legt verkoop bier aan banden

Icoon Buitenlands nieuwsHet Russische parlement heeft vrijdag unaniem een wet goedgekeurd die de verkoop van bier aan banden moet leggen. De drank mocht tot gisteren overal in Rusland vrij worden verkocht omdat het niet op de lijst van alcoholische dranken stond, maar nu is daar een einde aan gekomen.

Voortaan mag aan jongeren onder de 18 jaar geen pils meer worden verkocht. Ook wordt het verboden bier te schenken in en rond scholen, gebedshuizen en zorginstellingen. Reden voor de wet is een forse toename van alcoholisme onder Russische jongeren. Zij weten dat vooral aan een stortvloed van bierreclames die de jeugd over zich heen kreeg.

Verlamde jongen wil wapenfabriek kopen

ExtremeKnowledge had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsEen 17-jarige Amerikaanse jongen die tien jaar geleden verlamd raakte door een kogel, heeft vrijdag bij een faillissementsrechtbank een bod gedaan op een wapenfabriek zodat hij die kan sluiten. De jongen, Brandon Maxfield, haalde in totaal omgerekend 141.000 euro op.

Het bod van Maxfield lag 25.000 dollar hoger dan het reeds door de rechter geaccepteerde bod van Paul Jiminez, de voormalige eigenaar van het bedrijf. Volgens het bedrijf, Bryco Arms, is Maxfield te laat met zijn bod, maar dat wordt bestreden door de advocaten van de jongen.

De jongen haalde het geld voornamelijk via zijn website op om het bankroete Bryco Arms te kunnen kopen. Maxfield werd in 1994 geraakt door een kogel toen een babysitter een pistool van deze fabriek wilde ontladen. Sindsdien is de jongen vanaf de hals verlamd. Hij wil de fabriek definitief sluiten en de onderdelen voor zeventigduizend wapens omsmelten

Een jury kende de jongen in 2003 51 miljoen dollar aan schadevergoeding toe. Van dat bedrag moest Bruce Jennings, de stichter van Bryco Arms, en diens distributiebedrijf 24 miljoen dollar betalen. Maxfield heeft inmiddels 8,7 miljoen dollar gekregen van andere beklaagden in de zaak maar nog geen cent van Bryco of Jennings zelf. Enkele dagen na de uitspraak verhuisde Jennings naar Florida, waar hij persoonlijk faillissement en dat van Bryco aanvroeg. Hij leidde er sindsdien echter ook een luxeleventje.

Pratende Jezus-pop een feit

Neurotica had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse speelgoedproducent Herobuilders heeft een pratende Jezus-pop gemaakt die de Tien Geboden voordraagt. Volgens het bedrijf hebben ze de 'enige echte ware held' ontwikkeld. De 'Jezus Christus Action Figure' is 30 centimeter groot, draagt Bijbelse kledij en kost omgerekend ongeveer 20 euro.

Het bedrijf uit Connecticut maakt ook actiefiguurtjes van de Amerikaanse president Bush, de Britse premier Tony Blair en Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York. Daarnaast verkoopt het bedrijf poppen van 'sprekende boeven' als Osama bin Laden, Saddam Hoessein en diens zoon Uday.

Subheader
De 'Jezus Christus Action Figure'

Scooter crasht in tramhokje na achtervolging

Arjeno en Thucydides hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen woordvoerster van de politie Den Haag heeft bekend gemaakt dat bij een achtervolging door de politie vrijdagmiddag een persoon om het leven is gekomen. Het slachtoffer zat met een ander op een scooter die tijdens de achtervolging dwars door een tramhokje reed. De ander is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. Onbekend is wie de scooter bestuurde.

De politie was naar een parkeerplaats van Ziekenhuis Leyenburg gegaan na een melding over auto-inbrekers. Eenmaal ter plaatse zagen de politieagenten de twee personen op de scooter met hoge snelheid wegrijden. Ze negeerden stoptekens waarna de politie de achtervolging inzette. Op een gegeven moment reed de scooter vanaf een fietspad dwars door het wachthokje.

Uniform op alle Britse scholen verplicht

Icoon politiek buitenland nieuwsMinister van onderwijs Charles Clarke heeft donderdag bekend gemaakt dat de Britse regering van plan is de uniformen op elke school verplicht te stellen. Momenteel heeft 20 procent van de Britse scholen geen uniformverplichting. De regering wil zo de normen en waarden op Britse scholen verbeteren.

Op dit moment mogen scholen zelf bepalen of hun leerlingen een uniform moeten dragen en hoe dat uniform eruitziet. Uit peilingen is gebleken dat veel scholen en ouders het idee van een uniform wel zien zitten. Velen denken dat het bijdraagt aan de verbetering van de discipline.

Het besluit van de regering om het uniform verplicht te maken maakt deel uit van een vijfjarenplan om het onderwijs in Groot-Brittannië te verbeteren. Leraarsvakbonden en onderwijsexperts reageren voorzichtig optimistisch op het plan. ''Het verbetert het ethos van een school en wordt vaak door de ouders gesteund. Het haalt verschillen weg die kunnen bestaan als er geen uniformplicht is'', aldus David Hart van de Nationale Raad van Hoofdonderwijzers.

Hart waarschuwde echter ook voor problemen. Kinderen van ouders die het uniform niet kunnen betalen, dreigen extra problemen te krijgen op school zoals pesterijen.
Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
review
Pokémon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.