CD Review: Ilse DeLange - Clean Up

Over Clean Up

Tot nu toe klonken alle albums met Ilse's naam erop steeds anders. Dat geldt ook weer voor Clean Up, maar zoals vorige albums is ook dit album weer een echt Ilse DeLange album.

Het album begint met het vlotte 'All Alone', een lekkere rocktrack. 'Thank You', dat daarna volgt, is iets rustiger maar klinkt ook erg goed.

'Dj Vu' is een heel rustig nummer en draagt net als vorige nummers een duidelijke boodschap in zich. De titel Clean Up is niet uit de lucht komen vallen.

Gelukkig, nog een vlot nummer. 'New Beginning', wederom met duidelijke boodschap, klinkt ook prima. Daarna wordt het stil. Met 'Heavenless' en 'Follow' horen we Ilse zoals ik haar graag hoor; weinig muziek, veel Ilse.

De titeltrack, 'Clean Up', is ook een vlot nummer. Vergelijkbaar met 'All Alone' en 'New Beginning', dit keer compleet met Hammond-orgel.

'Machine People' en 'Not Waiting For You' springen eruit, niet op een positieve manier. Ik vind deze twee nummers minder goed dan de rest van de cd. Niet slecht, maar beneden het niveau van de rest van de cd.

'No Reason To Be Shy' maakt dit weer goed, dit vind ik dan weer n van de beste nummers op het album. 'Nobody Really Knows', een nummer dat gaat over wat er gebeurt als we deze aarde verlaten, is weer van het type weinig muziek, veel Ilse en dat bevalt me prima. Ook afsluiter 'Here I Am' is een mooi liedje.

Ik ga online en gebruik mijn persoonlijke code (dat staat althans op het boekje) omdat ik de Hidden Track wil downloaden. Wat een gedoe is dat! Eerst moet je op de site zoeken waar je moet zijn (hier voor degenen die het niet kunnen vinden), dan moet je je code ingeven en daarna nog een keer je e-mail adres en naam invullen. Sjongejonge waar is dat nou voor nodig? Niet genoeg bezoekers op ilsedelange.com ofzo? 'Let Go' is overigens wel een aardig nummer, dus je doet het allemaal niet voor niets.

Limited Edition DVD

Bij mijn Limited Edition zit ook een DVD. Op die DVD bevinden zich een 'Making Of', een fotogalerij en videobeelden van 'Before You Let Me Go', dat Ilse met Kane zong in Rotterdam.

De Making Of bestaat uit eigengemaakte videobeelden (lang leve Steadyshot) met commentaar van Ilse. We zien hoe ze aan haar reis naar Amerika begint, een bezoek brengt aan de studio waar 'World Of Hurt' werd opgenomen en uiteraard ontmoeten we songwriters Blue Miller en Bruce Gaitsch. Aan het einde van de film uiten de muzikanten diepe waardering voor Ilse en ik moet zeggen dat ik op dat moment alweer teruggreep naar de cd.

De galerij bestaat uit een aantal leuke foto's, maar foto's kijken op een DVD, ik weet het niet. Leuk, niet meer dan dat. De beelden van Ilse met Kane zijn wel leuk, zeker omdat het ook hier om een nummer gaat dat niet op de cd te horen is.

Conclusie

Ilse DeLange is een topmuzikante, ook voor buitenlandse begrippen. De Amerikaanse muzikanten, die echt wel weten wat muziek maken is, toonden hun waardering en ik kan het alleen maar met ze eens zijn.

Clean Up krijgt van mij een 8.
Tracklist:

CD
1 All Alone 3:31
2 Thank You 3:20
3 Dj Vu 4:33
4 New Beginning 4:28
5 Heavenless 4:32
6 Follow 4:22
7 Clean Up 3:45
8 Machine People 4:05
9 Not Waiting For You 4:43
10 No Reason To Be Shy 4:21
11 Nobody Really Knows 4:36
12 Here I Am 4:28
13* Let Go
50:44
DVD
The Making Of Clean Up
Photo Gallery
Before You Let Me Go: Kane feat. Ilse DeLange
*: Hidden Track, te downloaden vanaf ilsedelange.com