CD Review: Van Dik Hout 'Vandaag alleen maar winnaars'



De titel van de nieuwe cd belooft in ieder geval veel goeds: vandaag alleen maar winnaars. Een titel waar het zelfvertrouwen van afspat. Een tikje arrogantie misschien ook. Een titel die aanspreekt en origineel is. Kortom, typisch Van Dik Hout.
Dit is sowieso een plaat met mooie titels. Ja dat kan ondergetekende natuurlijk wel beweren maar u verlangt uiteraard voorbeelden. Geen probleem, de klant is koning. Op het menu staat onder andere:
- (Een met 1 kogel) geladen revolver
- Eerst leren lopen
- Beter tegen de regen
- Brief aan iemand die ik niet heb gekend
- Omdat er ergens iets op ons wacht

Dit alles geserveerd op een glimmend schijfje met een speeltijd van 65:58 minuten.
Eerste indruk ruimschoots voldoende!

Dan de muziek want daar gaat het tenslotte om. CD in de speler, rustig achterover leunen, play, en daar gaan we. Hopelijk is de rit dit keer wat minder moeizaam dan bij de vorige cd.

Het eerste nummer.
Een tokkelende gitaar is het eerste dat opvalt.
Drum die invalt.
Ah, daar is de zanglijn. Klinkt apart, leuk effect ook op de stem.
Niet onaardig.

KNAL!

Verschrikt kijk ik om me heen. Niets in mijn directe omgeving te zien wat dit lawaai kan voortbrengen. Zou het dan misschien.. nee toch? Ik wend mijn blik vertwijfeld tot de stereotoren. Ik leg mijn oor nog eens goed te luister.

Mijn vermoeden blijkt juist. Het lawaai dat mij uit mijn serene rust haalde was inderdaad een lekkere beukende gitaar die aanzet gaf tot een bijzonder krachtig refrein. Een refrein waar zelfs iemand zonder enige opvoeding wat betreft normen en waarden nog U tegen zegt!
En ondergetekende weet dat het goed is: De ziel is terug, dit is rock, dit is roll, dit is, dit is Van Dik Hout! Martin en consorten zijn van hun roze wolk af en weer terug op aarde. Welkom thuis makkers, ik heb jullie gemist.

Maar laat ik geen misverstanden in de wereld helpen! Op deze cd is wel degelijk zwijmelmuziek te vinden. Gelukkig wel zeg! Martin Buitenhuis blijft de onverbeterlijke romanticus en weet dit gevoel weer heerlijk in een aantal nummers samen te vatten. Ditmaal echter gedoseerd.
Ballads/zwijmelnummers als Volle Maan (tevens de titeltrack van de gelijknamige film) Vannacht en, vooruit, ook Stip aan de hemel, vragen om een goede fles wijn en een vriendin of vriend waar je lekker tegenaan kruipt. Leest (en zwijmelt) u even mee:

Fragment:
Vannacht
Vannacht houdt niets ons nog
Uit elkaar
Vannacht, vannacht
Het kan niet anders dan
Gebeuren
Duidelijk en klaar
Vannacht houdt niets ons nog
Uit elkaar

Naast deze romantische nummers is het enige echt rustige nummer op deze plaat 'Brief aan iemand die ik niet heb gekend', een mooi slepend nummer met altviool en blazers waarop de zanger ons mee laat lezen in een brief die hij schrijft aan een voor hem onbekende. Wie deze persoon is, is voor ons een raadsel. Evenals wie de persoon is waarover de mysterieuze onbekende gevraagd wordt te waken (een ex-vriendin? Een kind?). Doet het er wat toe?
Waar het om gaat is dat het nummer je raakt en in zowel muzikaal als tekstueel opzicht bijzonder overtuigend is.

Fragment:
Wilt u waken als ik weg ben
En ze alleen ligt in de nacht
Haar fiets een beetje sturen
In de drukte overdag
Wieg haar slapend in uw armen
Tot ze al haar dromen vindt
En houdt u haar de
Komende tijd
Nog een beetje uit de wind

Wat de overige nummers betreft heeft men het gaspedaal weer gevonden, en daarmee ook het heilige vuur. Leest u even mee en laat u overtuigen van het gelijk van deze recensist.

Stap in het licht: een memorabel uptempo refrein dat zich naar een keer luisteren in je kop nestelt. Yeahhhhh is het eerste woord dat de zanger declameert in dit nummer. En zo zou ik dit nummer eigenlijk ook willen samenvatten: YEAH!
Overigens even betreffende de wel erg funky brug in dit nummer: Hebben de heren misschien stiekem de Red Hot Chili Peppers de studio in gesmokkeld? Kom op, geef het toe, het eindoordeel zal niet negatief beïnvloed worden door een eventuele ontboezeming.

De nummers '(Een met 1 kogel) geladen revolver', 'Vandaag alleen maar winnaars', 'graag', 'Omdat er ergens iets op ons wacht', 'Je danst op het koord' en 'Eerst leren lopen' weten op een zelfde manier te overtuigen als 'Stap in het licht'.

Hoe saai en lovend kan een recensie zijn? Ik doop dolgraag op zijn tijd mijn toetsenbord in wat gif om tot een uitdagend venijnig verhaal te komen. Maar niet bij deze cd. Elk nummer op deze plaat klopt gewoon. Dit is oerdegelijke klasse.

Het absolute prijsnummer van de cd is overigens geen van tot nu toe genoemde nummers. Deze eer gaat wat mij betreft naar Beter tegen de regen. Een oersimpel popliedje, maar effectiever dan een vrije trap van Van Hooijdonk. En hoor ik daar nu handengeklap in de brug? Wat mij betreft een welverdiend applaus voor de band dan maar.